Translate

A Napolitana fügém beszerzésének különös históriája...

Az én drága feleségem minen héten átnézi a környék üzleteinek akciós újságjait, hogy tisztában legyen vele, hol mikor van valami kihagyhatatlan ajánlat. Így történt, hogy egyszercsak szólt nekem, hogy a Lidl-ben lesz füge csemete akcióban. 

Megnéztem, és láttam, hogy a Napolitana füge lesz az, amit egyébként nagyjából minden év azonos időszakában árulnak. Nagyon megörültem neki, hiszen ilyen fügém még pont nem volt. Viszont úgy alakult, hogy abban az időszakban nem tudtunk elmenni Lidl-be, amikor az akció volt. Semmi baj, gondoltam. Nem sokára úgyis jönnek hozzánk látogatóba a feleségem szülei, majd megkérem őket, ugorjanak már be egy fügéért valamelyik Lidl áruházba.

Na így kezdődött a füge kálvária...

Anyósom bement egy Lidl-be, de nem talált fügét. Kérdésére közölték vele, hogy hipp-hopp elfogyott, de vannak még citrusok és olajfa. De ha egyszer nekem füge kell! Szóval nem lett fügém. Közben a kedvenc fügés facebook csoportomban meg olvasgatom, ki mennyit vett belőle. Kb. megevett az irigység. :) Persze annak örülök, hogy sokan hozzájutottak, na de hogy pont nekem nem jutott? Mindegy. 

Elfogadtam, hogy nekem ilyen idén nem lesz. Aztán ma, az ominózus akció után kb. egy héttel mondja a feleségem, hogy menjünk el a Lidl-be, mert be kellene vásárolni. Mondom neki, vasárnap van, ez a nap még a Bibliában is a pihenésé, hagyjon ezzel békén. De Ő csak mondja, hogy menjünk, mire végül beadtam a derekam, és elindultunk. Mikor beléptünk az áruházba, a bejáratnál rögtön átnéztem, milyen növények vannak. Persze, ez már új hét volt, új akciós növényekkel, amik egyáltalán nem hoztak lázba.

És akkor egyszercsak megláttam Őt magát: Napolitana-t! :)

Igen. Egyetlen darab volt még belőle. Belekukantottam a csomagolásba, és hát... mit mondjak? Egy egy hadviselt növény maradványt láttam benne, de gondoltam, ennyit megér egy próba. A füge amúgyis nagy túlélő, betettem hát a kosárba, és hazavittem. Otthon rögvest előkaptam egy nagy cserepet, és elültettem abba. A képeken is látszik, hogy szegénykémnek nem sok ideje lett volna már hátra, ha nem jövök én, a hős fügemegmentő! :)

Szóval, beültettem egy nagyobb cserépbe, alaposan meglocsoltam. Ez után kb tíz perccel le is dobta a megmaradt két levelét is, ami még volt neki. De a hajtáscsúcs vitalitása jónak tűnt nekem, szóval nem esélytelen. Kint van a szabadban, de árnyékos helyre tettem, ahol nem kap sok közvetlen napfényt, mert azt most nem bírná sokáig. Remélem, életben marad. Majd egy UPDATE keretében beszámolok a fejleményekről. A Napolitana fügéről egyébként tudni kell, hogy rosszul viseli a fagyokat, hidegtűrése átlagon aluli a fügék között. Már -12 °C fok környékén képes végzetes fagykárt szenvedni, ezért olyan területeken, ahol ilyen hőmérséklet előfordulására van esély, ott csak dézsás nevelésre alkalmas.

A Lidl-nek meg kiosztok egy hatalmas nagy egyest növény gondozásból. Egyébként általában ez a baj az összes áruházzal, ami alapvetően nem kertészet: behoznak akcióban pár növényt a boltba, kirakját a polcokra, és onnantól kb. magasról tesznek rá, mi lesz velük. Ha megveszik időben jó, ha nem, akkor a félhulla növényeket jobb esetben kiteszik még féláron akcióba, és ha úgy sem megy el, akkor kuka. na most ezt még le sem akciózták az állapota miatt. Ugyanannyiért vettem, mint bárki más, aki még az akció kezdetén megvette.

Megjegyzések

Népszerű tartalmak

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdon

A füge gondozása és környezeti igényei

A füge (Ficus Carica) egy szubtrópusi (azon belül pedig mediterrán) növény, amely mindezek ellenére mára már egész Európában elterjedt, így megél hazánkban is. Az alapvető igényei a mediterráneumra jellemző környezet biztosította feltételekkel egyezik meg. Nagyon szereti a meleget, a sok napfényt és a nem túl sok csapadékot. A füge évi csapadékigénye nagyjából évi 500 mm körüli (hazánkban az évi csapadékmennyiség nagyjából 500-750 mm között mozog tájegységektől függően) . Nem kevés helyen olvasom azt, hogy a fügét bőségesen kell öntözni, de ez nem teljességgel igaz. De akkor most kell locsolni a fügét vagy sem? A füge annyira szárazságtűrő növény, hogy van ahol a homok megkötésére használják. Nyilván van szüksége vízre, de a mi éghajlatunkon a nyarak esetlegesen extrém száraz időszakait leszámítva nem kíván külön öntözést. Olyannyira nem, hogy a túl sok víz hatására túlzott vegetatív növekedésbe kezdhet, amire csökkenő terméshozammal reagálhat. Egyes fajtáinak gyümölcse felrepedezhe

Címkék

amerikai lepkekabóca Arany mézfüge aszalódó aszály átültetés azonosítatlan fajta Babits Bacorinho beszerzés betakarítás betegség Blanche d'Argenteuil Budai barna aszalódó Budai barna bőtermő Budai zöld óriás bujtás Cachopeira Ceglédi óriás Christian Ziegler Cu de Burro csak másodtermő Dalmatie deformálódott levelek Della Monaca Della Signora Desert King dézsás füge Dottato Dr. Nanthinee Jevanandam dugványozás egészség élet előrejelzés Emma Marris érdekesség fagykár fajtabemutató Farmosi barna Farmosi bőtermő Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi Törpe feldolgozás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus microcarpa Ficus punctata Ficus religiosa Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus variegata Ficus watkinsiana Firoma® fojtogató füge fordítás füge füge a lakásban füge antraknózis füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélmoly fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügehullás fügekávé fügelevél fügerozsda fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gold Orphan gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj Györöki Lapos hangya Hardy Yellow háromszor termő időjárás Jégfüge Jin Ao Fen Kadota kártevő Kátai aszalódó keszthelyi barna Keszthelyi fekete kórokozó Krakatoa látványosság légbujtás levélfoltosság Little Miss Figgy® Madeleine des Deux Saisons magnélküli Mary Lane Meg Lowman Mei Li Ya metszés mézfüge Michurinska-10 Mike Shanahan Morena Naha Harbour Diner Napolitana növényvédelem Orphan öntözés őszi munkálatok Panino Paradiso Pedro Petrovača bileja Petrovka Pingo de Mel Ronde de Bordeaux Ross Raddi San Pedro Sárga Óriás Sinkó lila óriás Steve Bradt szaporítás szüret takarás talajtakarás tápanyag utánpótlás táplálkozás tartósítás tavaszi munkálatok teleltetés téli munkálatok téli védelem Termenjača törpe füge tősarj trágyázás tudomány Turca unifera utazás ültetés védjegyzett fajta videó Violette de Sollies Zamojcica Zamorčica

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2022 fugesember.hu