Translate

A Napolitana fügém beszerzésének különös históriája...

Az én drága feleségem minen héten átnézi a környék üzleteinek akciós újságjait, hogy tisztában legyen vele, hol mikor van valami kihagyhatatlan ajánlat. Így történt, hogy egyszercsak szólt nekem, hogy a Lidl-ben lesz füge csemete akcióban. 

Megnéztem, és láttam, hogy a Napolitana füge lesz az, amit egyébként nagyjából minden év azonos időszakában árulnak. Nagyon megörültem neki, hiszen ilyen fügém még pont nem volt. Viszont úgy alakult, hogy abban az időszakban nem tudtunk elmenni Lidl-be, amikor az akció volt. Semmi baj, gondoltam. Nem sokára úgyis jönnek hozzánk látogatóba a feleségem szülei, majd megkérem őket, ugorjanak már be egy fügéért valamelyik Lidl áruházba.

Na így kezdődött a füge kálvária...

Anyósom bement egy Lidl-be, de nem talált fügét. Kérdésére közölték vele, hogy hipp-hopp elfogyott, de vannak még citrusok és olajfa. De ha egyszer nekem füge kell! Szóval nem lett fügém. Közben a kedvenc fügés facebook csoportomban meg olvasgatom, ki mennyit vett belőle. Kb. megevett az irigység. :) Persze annak örülök, hogy sokan hozzájutottak, na de hogy pont nekem nem jutott? Mindegy. 

Elfogadtam, hogy nekem ilyen idén nem lesz. Aztán ma, az ominózus akció után kb. egy héttel mondja a feleségem, hogy menjünk el a Lidl-be, mert be kellene vásárolni. Mondom neki, vasárnap van, ez a nap még a Bibliában is a pihenésé, hagyjon ezzel békén. De Ő csak mondja, hogy menjünk, mire végül beadtam a derekam, és elindultunk. Mikor beléptünk az áruházba, a bejáratnál rögtön átnéztem, milyen növények vannak. Persze, ez már új hét volt, új akciós növényekkel, amik egyáltalán nem hoztak lázba.

És akkor egyszercsak megláttam Őt magát: Napolitana-t! :)

Igen. Egyetlen darab volt még belőle. Belekukantottam a csomagolásba, és hát... mit mondjak? Egy egy hadviselt növény maradványt láttam benne, de gondoltam, ennyit megér egy próba. A füge amúgyis nagy túlélő, betettem hát a kosárba, és hazavittem. Otthon rögvest előkaptam egy nagy cserepet, és elültettem abba. A képeken is látszik, hogy szegénykémnek nem sok ideje lett volna már hátra, ha nem jövök én, a hős fügemegmentő! :)

Szóval, beültettem egy nagyobb cserépbe, alaposan meglocsoltam. Ez után kb tíz perccel le is dobta a megmaradt két levelét is, ami még volt neki. De a hajtáscsúcs vitalitása jónak tűnt nekem, szóval nem esélytelen. Kint van a szabadban, de árnyékos helyre tettem, ahol nem kap sok közvetlen napfényt, mert azt most nem bírná sokáig. Remélem, életben marad. Majd egy UPDATE keretében beszámolok a fejleményekről. A Napolitana fügéről egyébként tudni kell, hogy rosszul viseli a fagyokat, hidegtűrése átlagon aluli a fügék között. Már -12 °C fok környékén képes végzetes fagykárt szenvedni, ezért olyan területeken, ahol ilyen hőmérséklet előfordulására van esély, ott csak dézsás nevelésre alkalmas.

A Lidl-nek meg kiosztok egy hatalmas nagy egyest növény gondozásból. Egyébként általában ez a baj az összes áruházzal, ami alapvetően nem kertészet: behoznak akcióban pár növényt a boltba, kirakját a polcokra, és onnantól kb. magasról tesznek rá, mi lesz velük. Ha megveszik időben jó, ha nem, akkor a félhulla növényeket jobb esetben kiteszik még féláron akcióba, és ha úgy sem megy el, akkor kuka. na most ezt még le sem akciózták az állapota miatt. Ugyanannyiért vettem, mint bárki más, aki még az akció kezdetén megvette.

Megjegyzések

Népszerű tartalmak

A füge szaporítási módjai: duványozás, vízben gyökereztetés, bujtás, és egyebek

A fügét több módon is szaporíthatjuk, és ezen szaporítási módokról külön-külön posztokban írtam már korábban, illetve még fogok is a jövőben. Ezt a posztot mintegy áttekintő, gyűjtőposztnak szánom, ahonnan az összes füge szaporítási módszer elérhető egy lapról, illetve rövid leírást találhatsz itt a különböző szaporítási módokról, és ha valamelyik megtetszik, akkor megmutatja, arról hol olvashatsz bővebben... A füge dugványozása A dugványozás tulajdonképpen nem más, mint egy növény lemásolása (klónozása) . A dugványozással az utód az alannyal teljesen megegyező genetikával rendelkezik, mert nem megtermékenyítés (növények esetén beporzás) útján történik a szaporítás, hanem a növény egy részét (a füge esetében szárrészt) nedves közegbe dugva arra ösztönözzük, hogy járulékos gyökereket képezzen. Röviden így foglalnám össze a dugványozás lényegi részét. Különböző növények különböző mértékű hajlamosságot mutatnak a járulékos gyökerek fejlesztésére. Szerencsénkre a füge rendkívül jól gyöke

Kemény 2021/2022-es télre kell készülniük a fügét termesztőknek...

Ha lehet hinni a Severe Weather Europe előrejelzéseinek , akkor a 2021/2022-es európai tél jelentősen hidegebb lehet, mint az eddigi években megszokott telek. A hosszútávú időjáráselőrejelzést általában a poláris örvényre (Polar Vortex) szokták alapozni, így ahhoz, hogy megértsük, az miként befojásolja az időjárást, először pár szót érdemes ejteni arról, hogy mi  is az a poláris örvény?  A sarki örvény lényegében olyan, mint egy nagy ciklon, amely akkor jön létre, amikor az Északi-sark feletti sztratoszféra lehűl a beköszönő sarvidéki éjszaka - azaz a nap melegének hiánya - miatt. Az emiatt egyre inkább felhalmozódó hideg levegő örvényleni kezd. Ennek köszönhetően jön létre a sarkpont felett egy akár 10 km átmérőjű - az óra járásával ellentétes irányú - hideg ciklon hozzávetőlegesen 30 km magasságban. De hogyan befolyásolja ez az időjárásunkat? Ez a poláris örvény magába zárja a sarkvidéki hideg légtömeget, a peremén létrejövő nagy hőmérséklet-különbség pedig egy nagyon magasan fújó f

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2021 fugesember.hu