Translate

A Napolitana fügém beszerzésének különös históriája...

Az én drága feleségem minen héten átnézi a környék üzleteinek akciós újságjait, hogy tisztában legyen vele, hol mikor van valami kihagyhatatlan ajánlat. Így történt, hogy egyszercsak szólt nekem, hogy a Lidl-ben lesz füge csemete akcióban. 

Megnéztem, és láttam, hogy a Napolitana füge lesz az, amit egyébként nagyjából minden év azonos időszakában árulnak. Nagyon megörültem neki, hiszen ilyen fügém még pont nem volt. Viszont úgy alakult, hogy abban az időszakban nem tudtunk elmenni Lidl-be, amikor az akció volt. Semmi baj, gondoltam. Nem sokára úgyis jönnek hozzánk látogatóba a feleségem szülei, majd megkérem őket, ugorjanak már be egy fügéért valamelyik Lidl áruházba.

Na így kezdődött a füge kálvária...

Anyósom bement egy Lidl-be, de nem talált fügét. Kérdésére közölték vele, hogy hipp-hopp elfogyott, de vannak még citrusok és olajfa. De ha egyszer nekem füge kell! Szóval nem lett fügém. Közben a kedvenc fügés facebook csoportomban meg olvasgatom, ki mennyit vett belőle. Kb. megevett az irigység. :) Persze annak örülök, hogy sokan hozzájutottak, na de hogy pont nekem nem jutott? Mindegy. 

Elfogadtam, hogy nekem ilyen idén nem lesz. Aztán ma, az ominózus akció után kb. egy héttel mondja a feleségem, hogy menjünk el a Lidl-be, mert be kellene vásárolni. Mondom neki, vasárnap van, ez a nap még a Bibliában is a pihenésé, hagyjon ezzel békén. De Ő csak mondja, hogy menjünk, mire végül beadtam a derekam, és elindultunk. Mikor beléptünk az áruházba, a bejáratnál rögtön átnéztem, milyen növények vannak. Persze, ez már új hét volt, új akciós növényekkel, amik egyáltalán nem hoztak lázba.

És akkor egyszercsak megláttam Őt magát: Napolitana-t! :)

Igen. Egyetlen darab volt még belőle. Belekukantottam a csomagolásba, és hát... mit mondjak? Egy egy hadviselt növény maradványt láttam benne, de gondoltam, ennyit megér egy próba. A füge amúgyis nagy túlélő, betettem hát a kosárba, és hazavittem. Otthon rögvest előkaptam egy nagy cserepet, és elültettem abba. A képeken is látszik, hogy szegénykémnek nem sok ideje lett volna már hátra, ha nem jövök én, a hős fügemegmentő! :)

Szóval, beültettem egy nagyobb cserépbe, alaposan meglocsoltam. Ez után kb tíz perccel le is dobta a megmaradt két levelét is, ami még volt neki. De a hajtáscsúcs vitalitása jónak tűnt nekem, szóval nem esélytelen. Kint van a szabadban, de árnyékos helyre tettem, ahol nem kap sok közvetlen napfényt, mert azt most nem bírná sokáig. Remélem, életben marad. Majd egy UPDATE keretében beszámolok a fejleményekről, de egy szinte biztos, ő idén már nem lesz kiültetve, mert ha fel is ámad poraiból, mint egy Főnix madár, akkor is túl kicsi lesz még a kiültetéshez, így ő egyelőre dézsás füge lesz...

A Lidl-nek meg kiosztok egy hatalmas nagy egyest növény gondozásból. Egyébként általában ez a baj az összes áruházzal, ami alapvetően nem kertészet: behoznak akcióban pár növényt a boltba, kirakját a polcokra, és onnantól kb. magasról tesznek rá, mi lesz velük. Ha megveszik időben jó, ha nem, akkor a félhulla növényeket jobb esetben kiteszik még féláron akcióba, és ha úgy sem megy el, akkor kuka. na most ezt még le sem akciózták az állapota miatt. Ugyanannyiért vettem, mint bárki más, aki még az akció kezdetén megvette.

Megjegyzések

Népszerű tartalmak

A füge szaporítása - 3. rész: légbujtás, léggyökereztetés

A füge szaporításáról szóló cikksorozat előző két részében írtam a füge dugványozásáról és a füge vízben gyökereztetéséről . Mindkét módszer elsődlegesen a nyugalmi állapotban vágott dugványokhoz, ág darabokhoz használható. Azokkal azonban az a helyzet, hogy termőképes növény leghamarabb is két év múlva fejlődik belőlük általában. Ha valaki nem akar ennyi időt várni, és szeretne magának egy évet (vagy akár többet is)  megspórolni a növény neveléséből, annak ajánlom a légbújtást, vagy más néven a léggyökereztetést. Ez sem bonyolultabb, mint a dugványozás, sőt! Még egyszerűbb is talán. De mi is az a légbujtás? Az angol nyelvterületen ezt az air laying kifejezéssel illetik, és számtalan videó található a legnépszerűbb videómegosztón. Én most a saját módszeremet fogom bemutatni képekkel illusztrálva. A legygyökereztetés egyébként nem más, mint a növényi rész levegőben való gyökereztetése. Persze itt természetesen nem arról van szó, hogy csak levegő kell hozz, mert az nem lenne igaz. Ugya

A füge szaporítása - 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal (anyanövény) megegyező tulajdonságokkal bíró utód