Translate

Györöki Lapos füge, alias Jégfüge – fajtabemutató

A Györöki lapos (alias Jégfüge) füge az első két fügém egyike volt, mert annyira jónak írják a kertészetek honlapjain, hogy engem is meggyőzött, nekem ez kell. Mára – mikor már több, mint ötven fajta fügém van – tudom, hogy közel sem ez a legjobb fajta füge, semmilyen szempontból. Léteznek hasonló hidegtűrésű fügék, léteznek ugyanilyen, ha nem jobban bőtermő fügék, és léteznek finomabb fügék is szép számmal. A marketing az átlagember számára mégis elérte, hogyha azt mondják valakinek, hogy füge, az első ami eszébe jut, az a Györöki lapos füge. Én ilyenkor senkit sem próbálok lebeszélni, mert hát összességében a Györöki lapos füge nem egy rossz füge. Mindig csak azt szoktam hozzátenni, hogy szerény véleményem szerint a középmezőnybe tartozik minőségben. Nem rossz a Jégfüge ízre, de nálam inkább a lekvárnak való kategóriába tartozik, ráadásul van egy rossz szokása: amíg fiatal, igen nagy százalékban dobálja le a fügéit éretlenül. Mindemellett, ha egyszer rendesen beindul, az biztos, hogy tömve lesz a bokor lilásbarna fügékkel.

De nem akarom senki kedvét elvenni tőle. A Jégfüge egyik nagy előnye a bőtermősége mellett, hogy valóban elég jól bírja a fagyokat (itt oszlatnék el egy mítoszt, miszerint a Jégfüge a legfagytűrőbb füge. Ez természetesen nem igaz. A jégfüge kritikus értéke is -15 Celsius fok. Ezzel valóban a hidegtűrőbb fajták közé tartozik, mert vannak olyan fajták is, amelyek csak -12 vagy -10 fokot bírnak ki. De elárulnám, a hazánkban több száz éve jelen lévő több, mint tucatnyi fügefajta fagytűrése is -15 Celsius fok körül mozog. Az, hogy van, akinél kibírt -22 fokot is, csak legenda. Valami olyasmi, mint amikor a horgász meséli, mekkora halat fogott. Általában ezek a legendák félreértelmezésen alapulnak, de erről majd inkább egyszer írok egy külön posztot). Erősen felfelé törő fajta, így kisebb kertekben, szűk helyeken is ideális választás lehet. Ha pedig csak egy fügének van helyünk, de mégsem biztos, hogy jégfügét akarunk, akkor a másik ideális versenyző a Michurinska-10 füge lehet.

Amit pedig a Györöki lapos fügéről tudni kell: mint írtam, erősen felfelé törő fajta. Ágrendszere sűrű, és végső magassága akár a hat métert is elérheti, de vannak az országban negyed évszázados jégfüge fák is, amelyek a kedvező körülmények között nem igazán fagytak el szinte soha. Na azok magassága akár több is lehet a hat méternél. Szóval hatalmas fává, illetve bokorrá képes fejlődni. Levelei sötétzöldek, merevek, és bőrszerűek, jobbára három karéjosak, de nem ritka rajta olyan levél sem, amelyen szinte nincsenek karéjok. Két hullámban érleli fügéit. Első hulláma az egyik legkorábbi. Sajnos emiatt az olyan helyeken, ahol gyakoriak a tavaszi fagyok, az első terméshullám apró fügekezdeményeit képes megtizedelni az időjárás.

Fügéi lapított gömb alakúak, a termés vékony bőrének színe barnás lilás. Húsa (a bőr és a pép közötti rész) fehér, sárgás színezettel, és elég vastag. Pépje vörös, és krémes. Nem mézes, nem leveses. Egyszerűen csak krémes. Sajnos azonban az érés közbeni nagyobb mennyiségű esőt nem viseli valami jól. Könnyen felvizesedik, ami az ízét, és ezáltal az élvezeti értékét is rontja. Ugyanakkor nagyon bőtermő, és koraisága miatt a másodtermései is szinte minden évben beérnek. De míg első termése elég szép nagyok, a második jelentősen kisebb. A leszedett jégfüge még hűtőben sem tárolható, azonnal el kell fogyasztani, vagy fel kell dolgozni.

Mivel kevés a leve, és nem a legcukrosabb fajta, így borkészítésre nem a legjobb fajta, ellenben lekvár alapanyagnak tökéletes. Aszalásra a relatíve alacsony cukortartalma miatt szintén nem alkalmas. Mint mondtam, nálam a középmezőnyben van, annak is inkább az alja felé. Azt azonban érdemes tudni róla, hogy mint minden pirosas, lila, vagy éppen barna füge, ez is vonzza a madarakat érési időben, így mindenképpen gondolnunk kell a tollas barátaink elleni védelemre is.

Megjegyzések

 1. "de vannak az országban negyed évszázados jégfüge fák is"
  anyósomé 50 éves és 8 méter.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, vannak nagyon idős füge fák/bokrok is. A kijelentésem nem arra utalt, hogy nincs annál idősebb fa, hanem vannak olyan fügefák, amelyek akár negyed évszázadon át sem fagytak el egyszer sem. 8 méterre egy Györöki lapos aká egy évtized alatt megnőhet, így az, hogy 50 éves és 8 méter, nem jelenti azt, hogy sohasem fagyott még vissza tövig. De persze akár az is megeshet. :)

   Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű tartalmak

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Hogyan aszaljunk fügét napon?

Tombol a nyár, a kánikula pedig az elviselhetetlenséggel határos, mindeközben pedig érik a füge. Bár az ország melegebb részein már az első terméshullám szinte teljesen leérett, az ország középső, és keleti részen még javában érik a füge. Ha pedig a kettőt – tikkasztó napsütés és érett füge – egy mondatban említjük, szinte elkerülhetetlen, hogy az aszalt fügére asszociáljunk... Aki evett már igazán jó minőségű aszalt fügét, az egészen biztosan szereti. Mert hogyan is lehetne nem szeretni az aszalt fügét? 😏 Persze a jó minőségű aszalt füge alatt nem arra a sok esetben boltban kapható cipőtalp keménységű vacakra gondolok, aminek a színe szürkés foltokkal tarkított, mintha penészes lenne, és még egy krokodil állkapcsát is próbára tenné. Az igazi aszalt füge aranysárga, vagy barnás színű attól függően, hogy sárga, vagy lila bőrű fügéből készült. Ezen túl pedig természetesen lágy, puha, és rendkívül kellemes zamatú. Az igazán jó minőségű aszalt füge már akkor beindítja a nyáltermelődést, m

Címkék

adriai amerikai lepkekabóca Arany mézfüge aszalódó aszalt füge aszály átültetés azonosítatlan fajta Babits Bacorinho beporzás beszerzés betakarítás betegség Blanche d'Argenteuil Botanikus kert Budai barna aszalódó Budai barna bőtermő Budai zöld óriás bujtás Cachopeira Ceglédi óriás Christian Ziegler Crna Cu de Burro csapadék csíkos füge csíráztatás Dalmatie deformálódott levelek Della Monaca Della Signora Desert King dézsás füge Dottato Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii Drostophila suzukii dugványozás egészség élet előrejelzés Emma Marris érdekesség Erdőkertesi Dalmát fagykár fajtabemutató Farmosi barna Farmosi bőtermő Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi Törpe Fekete fügelégy feldolgozás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus microcarpa Ficus punctata Ficus religiosa Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus variegata Ficus watkinsiana Firoma® fojtogató füge fordítás füge füge a lakásban füge antraknózis füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélmoly fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügehullás fügekávé fügelevél fügerozsda fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gold Orphan gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj Györöki Lapos hangya Hardy Yellow háromszor termő időjárás Jégfüge Jin Ao Fen Kadota kapri füge kártevő Kátai aszalódó Kátai sárga óriás keszthelyi barna Keszthelyi fekete kísérletezés klímaváltozás kórokozó Krakatoa látványosság légbujtás levélfoltosság lexikon Little Miss Figgy® madarak Madeleine des Deux Saisons magnélküli Martinsfeige Mary Lane Meg Lowman megtermékenyítés Mei Li Ya metszés mézfüge Michurinska-10 Mike Shanahan Miljska Morena Naha Harbour Diner Napolitana Napolitana negra növényvédelem Orphan öntözés őszi munkálatok panache Panino Paradiso Pécsi lila Pedro Petrovača bileja Petrovka Pettyesszárnyú muslica Pingo de Mel porbujtás Ronde de Bordeaux Ross Raddi San Pedro Sankt Martin Šaraguja Sárga Óriás Silba adipata Sinkó lila óriás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szirnai szüret takarás talajtakarás talajtakatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok teleltetés téli munkálatok téli védelem Termenjača típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány Turca unifera utazás ültetés védjegyzett fajta videó Violette de Sollies Zamojcica Zamorčica

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2022 fugesember.hu