Translate

Magamról...

Kedves Olvasó!

Örülök, hogy rátaláltál fügével foglalkozó blogomra. A nevem Medve Zsolt, és imádom a fügét. Növényekkel (nem csak a fügével), és azok házikerti termesztésével, szaporításával nagyjából tizenöt éve foglalkozom. A füge azonban különösen nagy szerelem nálam, ami az egyik kiemelten kezelt hobbim a számtalan egyéb mellett, hiszen sokrétű az érdeklődésem. Mivel alapveően olyan ember vagyok, hogy mindent (is) tudni akarok arról, ami érdekel, ezért a végletekig képes vagyok egy-egy hobbim témakörébe belemerülni. Így esett ez a fügével is. Rengeteget olvastam utána különböző online és offline szakmai felületeken túlnyomó többségben nem is magyar nyelven, amelyeket a gyakorlatban is alkalmaztam. Így sikerült az elmúlt évek alatt felhalmozni nem kis mennyiségű elméleti, és tapasztalatokon alapuló gyakorlati tudást, amit szeretnék megosztani mindenkivel, akit érdekel a füge.

Küldetésem:

Fajtagyüjteményemben éppen úgy megtalálhatóak a világ különböző pontjairól származó füge különlegességek, mint a hazai tájakról származó, lokáliasn sikeresnek, értékesnek bizonyuló, ámde azonosítatlan fajták. A gyűjteményem folyamatosan változik, mert elsődleges küldetésemnek tekintem, hogy megtaláljam a hazai viszonylatok között legjobban és legbiztonságosabban házikertekben termeszthető legfinomabb és legjobb minőségű termést adó fügéket. Ezért nem csak beszerzem és szaporítom, nevelem a fügéimet, hanem kísérleteket is folytatok velük. Másodlagos küldetésem pedig, hogy megtaláljam a kompakt, kis növésű törpe fajtákat, amelyek akár dézsában, a balkonon nevelve is értékelhető mennyiségű, és minőségű fügét érlelnek, hiszen nem mindenkinek van hatalmas kertje. Amely fügék nem képesek megfelelni a kitűzött céljaimnak, azokkal nem foglalkozom tovább, lecserélem más fajtákra. Ezért a fajtaválasztékom elég változó, de azt hiszem, ez így van rendjén.

Jó pap holtig tanul!

Folyamatosan olvasok, tanulok és bővítem az ismereteimet a füge témakörben, hiszen a füge egy igazán egyedülállóan összetett, és csodálatos növény. Egy olyan növény, amelynek a teljes Ficus nemzetséget alapul véve ezernél is több fajtája van a világon. A blogban azonban csak olyan dolgokat írok le, amiket magam is kipróbáltam, és saját tapasztalásokkal tudom igazolni azok valódiságát, helytállóságát. A célom ugyanis az, hogy egyedülálló tudásbázist hozzak létre a fügéről magyar nyelven, mert az sajnos nagyon nagy hiányosság. Aki ismeri a munkásságom, az tudja, igyekszem részletekbe menően és közérthetően írni. Ezt a szokásomat a 2013-óta az én drága feleségemmel együtt vezetett Ezt fald fel! gasztroblogunkból ide is át szeretném ültetni, hiszen ott már bevált, ezt számtalan hozzászólásban és e-mailben írt olvasói vélemény tükrözi.

Száz szónak is egy a vége...

Eme fügével foglalkozó blogot ugyan egyedül írom, de a feleségem, és az egész családom odaadó támogatásával és megértésével, amire valljuk be: szükség is van, hiszen a rengeteg fajta különleges füge lassan kiszorít minket a kertünkből, a téli időszakban pedik sokszor az otthonunkból is. :) Na jó, ez azért pici túlzás, hiszen több tucat más gyümölcstermő is van a kertünkben, de szerencsére a feleségem, és három gyönyörű gyermekünk is imádják mind a fügét, mind pedig a többi gyümölcsöt.

Ha te is szereted a fügét, és minnél többet akarsz tudni róla, a termesztéséről, a gondozásáról vagy éppen a felhasználásáról, akkor mentsd el a blogot a kedvencek közé, lájkold be Fügés ember facebook oldalamat, vagy akár csatlakozz saját - Kerten innen portán túl... általános kertészeti témájú - facebook csoportomhoz, vagy az általam igen nagyra becsült Füge kedvelők tematikus facebook csoporthoz, és kövesd figyelemmel írásaimat.

Ha pedig tetszenek írásaim, cikkeim, akkor minden közösségi médiában hálás vagyok a megosztásokért. Itt a blogban pedig a posztok alatt szívesen válaszolok az esetlegesen felmerülő kérdésekre. Ha pedig véleményed van az olvasottakról, vagy csak hozzátennél pár mondatot, esetleg megosztanál saját tapasztalatot, ne fogd vissza magad! Írj hozzászólást a posztokhoz bátran. :)

Megjegyzések

Népszerű tartalmak

Füge metszése, avagy kell-e metszeni a fügét?

Újra és újra felbukkanó kérdés, hogy kell-e metszeni a fügét, és ha igen, mikor és hogyan kell elvégezni a fügefa vagy fügebokor metszését. Ha beírjuk a keresőbe, akkor rengeteg találat zúdul ránk, és teljesen elveszünk az információkban, főleg, ha bizonytalanok vagy éppen gyakorlatlanok vagyunk a füge nevelését illetően. A cikkekben sokszor nagyon ellentmondásos információk vannak. Az egyik szerint erős metszést igényel a füge, a másik szerint épp csak kell metszeni. Az egyik szerint télen, a másik szerint tavasszal, de olvastam már olyat is, amelyik a nyári metszést javasolta. Ezért arra gondoltam, írok erről egy összefoglalót, hogy mégis, hogyan és mikor is kell metszeni a fügét, ha egyáltalán kell... Kell-e metszeni a fügét? A válasz összetett, mert igen és nem. Igen , az ültetést követően érdemes azonnal a kétharmadára visszavágni, valamint az ültetés utáni első évben ugyanezt megismételni. Ezt azért célszerű elvégezni, hogy az első időszakban több energiát tudjon a gyökerek fejle

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdonságokkal bíró utó

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2021 fugesember.hu