Translate

Köszönetnyilvánítás

Nem titok, hogy nagy szenvedélyem a füge, hiszen egy nagyon egyedülálló, és csodálatos növény. 😍 Ennek köszönhető az is, hogy fáradhatatlanul igyekszem folyamatosan újabb, és újabb fajtákat beszerezni a világ különböző pontjairól, hogy bővítsem, és színesítsem velük a Farmosi füge-fajtagyűjteményemet. Az ismert, és már leírt fajtákon kívül azonban folyamatosan gyűjtöm a különböző tájegységekről származó, értékesnek tűnő, de ismeretlen, vagy még nem azonosított, helyben sikeresnek bizonyult füge fajtákat.

Ebben a munkámban van nagy segítségemre az a sok-sok kedves ember, aki kérésemre szaporító anyagot küld nekem egy-egy fajtából, hogy azt felnevelve megfigyelhessem, összehasonlíthassam az ismert fajtákkal, vagy éppen kísérleteket végezhessek rajtuk. Nagyon hálásan köszönöm mindenkinek, aki segít, vagy valaha segített küldetésemben azáltal, hogy megosztja velem féltő-óvó gondoskodással nevelgetett füge növényét, vagy éppen a felhívásaimra reagálva segít információt gyűjteni a füge növényről. Az internetnek köszönhetően kinyílt a világ az olyan elszánt gyűjtők előtt, mint amilyen én is vagyok. A netes közösségekben nagyon sokszor tűnnek fel olyan fajták, amit arra érdemesnek tartok, hogy szaporítsak belőle, és fantasztikus érzés, amikor valaki azt mondja: „szívesen küldök belőle pár ágat.”

Szuperek, fantasztikusak vagytok!

Szeretném tehát hálás köszönetemet kinyilvánítani mindazoknak, akik dugványokat, bujtványokat, kapri fügéket, gyökeres csemetéket, vagy éppen füge gyümölcsöt küldtek valaha, vagy küldenek majd a jövőben. Jómagam is folyton nyitott szemmel járok, és ha találok egy füge bokrot, ami bármilyen okból figyelemre méltónak tűnik, akkor vágok belőle egy ágat, vagy ha az valaki kertjében van, akkor becsengetek, majd rövid bemutatkozás, és küldetésem fontosságának ismertetése után kérek tőle egy fügeágat, hogy szaporíthassam. 😎Ezen gyűjtő- és kutató munkámban segítenek mindazok, akik füge szaporító anyagot adtak, vagy adnak nekem.

Szeretném köszönetemet nyilvánítani mindazoknak is, akik a beszélgetéseink során rengeteg szakmai információt, személyes tapasztalatokat osztanak meg velem a fügével kapcsolatban. Köszönetem fejezem ki azok részére is, akik bármilyen saját tapasztalaton alapuló szakmai anyagot, vagy saját maguk által készített értékes fotókat bocsátanak rendelkezésemre akár általánosan a fügéről, akár csak egy adott fajtáról, akár bármilyen más módon a fügével kapcsolatban.

És természetesen külön hatalmas köszönet illeti a nyilvánosság előtt is az én csodálatos, és fantasztikus feleségemet, 💕Dórit 💕 is a rendíthetetlen türelméért, és határtalan támogatásáért, amellyel hihetetlen mértékben segít engem. Köszönöm neki továbbá, hogy blogom szakmai, és élvezeti értékét egyaránt klasszisokkal javítja szerkesztői, és korrektori munkájával, mert nem titok, hogy elég slendrián módon bánok az utólagos átolvasásokkal, és hibajavításokkal.

Köszönöm tehát mindenkinek, aki bármilyen módon is segíti a küldetésemet. Továbbra is nagyon szívesen veszek bármilyen támogatást, segítséget, információt, és természetesen a különlegesnek vélt fajtákról előzetes egyeztetés alapján szaporító anyagot. Ha szeretnéd velem felvenni a kapcsolatot, azt az alábbi módok valamelyikén teheted meg:

Írhatsz nekem e-mailt ide kattintva, vagy Messengeren. Megtalálsz továbbá a Fügés ember facebook oldalon, és ha szeretnél, csatlakozhatsz a legjobb online fügés közösséghez is!

Megjegyzések

Népszerű tartalmak

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Hogyan aszaljunk fügét napon?

Tombol a nyár, a kánikula pedig az elviselhetetlenséggel határos, mindeközben pedig érik a füge. Bár az ország melegebb részein már az első terméshullám szinte teljesen leérett, az ország középső, és keleti részen még javában érik a füge. Ha pedig a kettőt – tikkasztó napsütés és érett füge – egy mondatban említjük, szinte elkerülhetetlen, hogy az aszalt fügére asszociáljunk... Aki evett már igazán jó minőségű aszalt fügét, az egészen biztosan szereti. Mert hogyan is lehetne nem szeretni az aszalt fügét? 😏 Persze a jó minőségű aszalt füge alatt nem arra a sok esetben boltban kapható cipőtalp keménységű vacakra gondolok, aminek a színe szürkés foltokkal tarkított, mintha penészes lenne, és még egy krokodil állkapcsát is próbára tenné. Az igazi aszalt füge aranysárga, vagy barnás színű attól függően, hogy sárga, vagy lila bőrű fügéből készült. Ezen túl pedig természetesen lágy, puha, és rendkívül kellemes zamatú. Az igazán jó minőségű aszalt füge már akkor beindítja a nyáltermelődést, m

Címkék

adriai amerikai lepkekabóca Arany mézfüge aszalódó aszalt füge aszály átültetés azonosítatlan fajta Babits Bacorinho beporzás beszerzés betakarítás betegség Blanche d'Argenteuil Botanikus kert Budai barna aszalódó Budai barna bőtermő Budai zöld óriás bujtás Cachopeira Ceglédi óriás Christian Ziegler Crna Cu de Burro csapadék csíkos füge csíráztatás Dalmatie deformálódott levelek Della Monaca Della Signora Desert King dézsás füge Dottato Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii Drostophila suzukii dugványozás egészség élet előrejelzés Emma Marris érdekesség Erdőkertesi Dalmát fagykár fajtabemutató Farmosi barna Farmosi bőtermő Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi Törpe Fekete fügelégy feldolgozás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus microcarpa Ficus punctata Ficus religiosa Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus variegata Ficus watkinsiana Firoma® fojtogató füge fordítás füge füge a lakásban füge antraknózis füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélmoly fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügehullás fügekávé fügelevél fügerozsda fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gold Orphan gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj Györöki Lapos hangya Hardy Yellow háromszor termő időjárás Jégfüge Jin Ao Fen Kadota kapri füge kártevő Kátai aszalódó Kátai sárga óriás keszthelyi barna Keszthelyi fekete kísérletezés klímaváltozás kórokozó Krakatoa látványosság légbujtás levélfoltosság lexikon Little Miss Figgy® madarak Madeleine des Deux Saisons magnélküli Martinsfeige Mary Lane Meg Lowman megtermékenyítés Mei Li Ya metszés mézfüge Michurinska-10 Mike Shanahan Miljska Morena Naha Harbour Diner Napolitana Napolitana negra növényvédelem Orphan öntözés őszi munkálatok panache Panino Paradiso Pécsi lila Pedro Petrovača bileja Petrovka Pettyesszárnyú muslica Pingo de Mel porbujtás Ronde de Bordeaux Ross Raddi San Pedro Sankt Martin Šaraguja Sárga Óriás Silba adipata Sinkó lila óriás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szirnai szüret takarás talajtakarás talajtakatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok teleltetés téli munkálatok téli védelem Termenjača típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány Turca unifera utazás ültetés védjegyzett fajta videó Violette de Sollies Zamojcica Zamorčica

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2022 fugesember.hu