Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?
Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású? című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról.
Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊
Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak?
Csak egészséges leveleket gyűjtsünk be. Olyanokat, amelyeken nincs semmilyen elszíneződés, sérülés, gombásodás, vagy rovarkártétel nyomai. Ezen kívül azonban mindegy, milyet szedünk, de azt tartsuk szem előtt, hogy az ágvégekhez közelebbi, fiatalabb levelek zsengébbek, míg az öregebbek erősebbek, aromásabbak. Azt mindenkinek magának kell kikísérleteznie, hogy számára melyik az ízletesebb.
Mikor gyűjtsük a leveleket a fügelevél teához?
Tavasztól nyár végégig bármikor gyűjthetjük, de ősszel már nem ajánlott, mert akkorra a levelek hatóanyagtartalma csökken, valamint a hűvösebb, nyirkosabb idő miatt gyakoribbak a gombás betegségek a leveleken. Napszak szerint a reggeli órákban gyűjtött levelek a legjobbak (gyógyfüves ökölszabály, hogy a reggeli órákban van a legtöbb hatóanyag és nedvességtartalom a növényekben), de természetesen gyűjthetjük a nap bármely szakában. 😊
Arra azonban figyeljünk oda, hogy a füge levelében lévő latexes tejnedv irritálhatja a bőrt. Az arra érzékenyeknél a bőrön égési sérülésekhez hasonló tünetek jelennek meg, és ez elég fájdalmas tud lenni. Nem kell aggódni, a kiszáradt, megfőzött tealevelekben ez az anyag elbomlik, átalakul, így csak szedéskor kell vigyázni. Használjunk hosszú ujjú felső ruházatot és kesztyűt, ez pont elegendő védelmet nyújt. Amikor a szárított levelekkel dolgozunk, már nem lesz szükség a védelemre.
Hogyan szárítsam ki a fügeleveleket a teához?
Szárítás előtt bő vízzel mossuk át többször a leveleket, majd hagyjuk őket a napon megszáradni. Amikor ez megvolt, akkor száríthatjuk szellős, közvetlen napfénytől védett helyen a fügeleveleket. Ez esetben nagyjából egy, maximum két nap kell, hogy kiszáradjanak. Ha gyorsabbak szeretnénk lenni, akkor száríthatjuk sütőben 40 fokon is. Ha így teszünk, néhány óra is elegendő, de ha próbálunk környezetbarátok is lenni, akkor nem ezt a módszert választjuk, mert ez energiapazarlás. 😊Megszáradnak azok szépen a padláson is, vagy az eresz alatt csokrokban fellógatva.
Ha kiszáradtak, akkor nincs más dolgunk, mint papír felett összemorzsolni a kezünkkel, és eltenni egy aromazáró üvegbe. Nekem 45 szép nagy fügelevélből lett a folyamat végére 100 gramm fügelevél tea alapanyag. Nyilván a fügelevelek mérete változó, így nem lehet darabszámból előre meghatározni, hogy hány gramm fügelevél tea lesz,de nagyjából ezzel tudunk számolni, ha télire is akarnánk eltenni. Viszonyításnak legalábbis mindenképpen jó lesz. 😊
Arra figyeljünk, hogy a levélnyeleket ne törjük bele. Nincs velük semmi baj, nem károsak az egészségre, csak egyszerűen túl kemények, és nehéz őket apróra zúzni. Én azt javasolnám, dobjuk a komposztra a levélnyeleket. Már ugye, ha komposztálunk (mi semmit sem dobunk a kukába, ami komposztálható).
Ami még fontos: ha nem akarunk zaccos teát inni, akkor ne zúzzuk teljesen porrá, mert nehéz lesz a teából kiszűrni. Csak lazán morzsoljuk össze az ujjaink között nagyjából annyira, mint a tasakos szárított morzsolt petrezselyem.
Fügelevél tea recept
Egy csésze (200-250 ml) fügelevél teához egy evőkanálnyi morzsolt fügelevelet tegyünk filterbe, vagy teatojásba, és forrásban lévő vízben hagyjuk ázni 5-6 percet. Ezt követően hagyjuk hűlni a teát 50 celsius fok alá, és ha szeretnénk, ízesítsük mézzel és/vagy citrommal. Ennyi volt nagyjából a fügelevél tea receptje. Fogyasszuk egészséggel! 😊
Ha esetleg érdekel a fügelevél szörp receptje is, akkor azt itt találod: Fügelevél szörp, mert a fügének nem csak a termése finom... Ha pedig meginnál egy csésze finom fügekávét, akkor itt tudhatod meg, én hogyan készítettem el: Fügekávé készítése házilag...
LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!
A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉
A cikket olvasva kedvet kaptam egy kis fügelevél teához. Holnap megyek is fügelevelet szedni. Köszönöm, szuper cikk! :)
VálaszTörlésKöszönöm az elismerést! 👍 Sok sikert és örömöt a fügelevél te elkészítéséhez. 😊
TörlésNagyon szeretem a fuget, éppen ezért tetszett az ön által leírtak. Megfogadva remek tanácsait ezután így készítem a fügefa levél termékeit
VálaszTörlésKöszönöm.
A Barátom birtokán, rengeteg füge van, és nem is tudja , mi mindenre jó.
VálaszTörlésKedves Zsolt!
VálaszTörlésA teás cikked elolvasása után sokat keresgéltem a neten más írásokat is, és magyar nyelven szinte semmi nem található a fügelevél-teával kapcsolatban, angolul akadtam egy-két írásra, és az egyiket alaposan átolvastam, és abban azt írják, hogy nem javasolják minden nap inni, csak max. heti 2-3-szor. Arra nézve nem találtam infót, hogy reggel, délben vagy este, lefekvés előtt a legjobb inni, és milyen adagolásban, azaz teáskanálnyi vagy evőkanálnyi egy, mondjuk, 2,5 dl-es bögréhez? És hány perces forró vizes áztatással? Nekem élvezeti teakánt, illetve megelőzésként érdekes, nem vagyok cukros.
Ha tudsz még többet erről, örömmel veszem, ha megírod. Üdv és további lelkes fügebarátkodást!
Kipróbálnám a fügelevél teát. Az előző cikkben-amire utal itt- 15 perces főzés szerepel, nem egy 5 perces áztatás. Akkor melyiket alkalmazzam? Köszönöm.
VálaszTörlésJogos a felvetés, és köszönöm szépen a jelzést. Bőven elegendő az 5-6 perc áztatás forró vízben, de nyilván semmi baj nem történik, ha tovább benne marad, csak erősebb, aromásabb lesz. Javítottam a cikket. Még egyszer köszönöm a jelzést.
TörlésAzt olvastam,hogy mérgező a fügefa levele!Egész hosszasan levan írva,hogy mennyire mérgező !A Google keresőben olvastam.Most akkor mi az igazság!
VálaszTörlésMár pépesítettem a leveleket,a cukorszirupot is megcsináltam.Gondoltam megnézem ki, mit ír az elkészítéssel kapcsolatban!
Nem is tudom mit mondjak!😟😡
Hol van pontosan leírva, hogy a fügefa levele mérgező? Ugyanis semmilyen mérgező vegyület nincsen benne. Ne keverjük össze az allergén vegyületekkel, amelyek allergiás reakciókat okozhatnak. Az allergén vegyületek azonban hő hatására elbomlanak. A teát meg ugye forró vízzel készítjük. Ha mérgező lenne a fügefa levele, nem foglalkozna az egészségre gyakorolt pozitív hatásaival egy rakás tudományos cikk.
Törlés