érdekesség , fügekávé , gasztro , koffig , recept ,

Fügekávé készítése házilag...

Két nap híján két éve írtam cikket a fügekávéról és annak történetéről. Már akkor tudtam, hogy ezt egyszer ki kell próbálnom nekem is. Mivel a fügeimádat mellett kísérletező kedvű gasztroblogger is vagyok, biztos voltam benne, hogy ez a nap el fog jönni. És el is jött... 😊

Nagyjából egy hete, hogy igen jó áron sikerült hozzájutnom aszalt fügéhez (200 grammos fügekoszorú formájában), ezért többet is vettem belőle egyszerre, hiszen fügéből sosem lehet elég. Paradoxonnak tűnhet, hogy itt egy fügeőrült, akinek több, mint 160 fügefajtája van, de mégis veszi a fügét. Hát igen! Ez azért van, mert sajnos a fügéim nagy része mindössze egy-két éves, így az a mennyiség, ami megterem rajtuk, elfogy frissen. Ha feldolgozni is szeretnék, még sajnos nekem is vennem kell a fügét (reméljük, már nem sokáig). 😁 Szóval én vettem a fügét, de akinek aszalásra alkalmas fügefajtája van, az saját magának is megaszalhatja a fügét a napfény segítségével. De, hogy a tárgynál maradjak: a vásárolt fügék egy részéből diós-mandulás fügeszalámi készült (tojás és hozzáadott cukor nélkül), a maradékból pedig gondoltam, kipróbálom a fügekávé elkészítését...

Szárítás...

A fügekávé nem túl bonyolult, ellenben rendkívüli odafigyelést igényel, és nem is egy túl rövid folyamat eredménye. Az egésznek a lényege, hogy az aszalt fügét annyira ki kell szárítani, hogy olyan kemény legyen, mint a kő. De szó szerint. Teljesen ki kell szárítani. Ezt végezhetjük a napon nagyon hosszú idő alatt, vagy csinálhatjuk sütőben minimum hőmérsékleten szimplán csak hosszú idő alatt. A lényeg, hogy olyan száraz legyen, mint a sivatag homokja. Ez annál egyszerűbb és rövidebb idő, minél kisebb darabokban van a füge, ezért érdemes jó kicsike kockákra darabolni szárítás előtt.

Pörkölés...

Amikor ez megvan, jön a pörkölés, majd az örlés. A pörkölést biztosan lehet szakszerűbben is végezni, mint ahogy én csináltam, mert én csak simán beletettem egy serpenyőbe, és alacsony láng felett folyamatos kevergetés mellett szépen megpörköltem.

Itt nagyon fontos a megfelelő hőmérséklet eltalálása, mert ha túl nagy a hőmérséklet, akkor megég, ha túl kicsi, akkor nem pörkölődik meg. Hogy ne legyen olyan könnyű a dolga annak, aki eme cikk nyomán szeretne fügekávét pörkölni (meg mert szimpla gáztűzhelyen pörköltem, ahol fogalmam sincs melyik fokozaton mekkora a hőmérséklet), nem írtam fel a pontos hőmérsékletet. A lényeg, hogy amikor kezd olyan színe lenni, mint a kávénak, akkor már jó úton járunk.

Darálás...

Ha ezzel is megvagyunk, akkor le kell darálni. Vagy le kell őrölni, kinek mi tetszik jobban. Én szimplán aprítógépben őröltem meg, mert nincs kávédarálóm. Pedig az lett volna az igazi, mert így azért nem lett annyira finom dara, mint a kávé. Ellenben amikor kinyitottam az aprítógépet, megcsapta az orrom az a fantasztikus karamellás-fügés illat, ami semmi máshoz nem hasonlítható. Fantasztikus illata van, már ezért megérte kipróbálni. 😊 Miután ledaráltuk, eltehetjük egy aromazáró üvegbe. Nekem 60 dekagramm aszalt fügéből lett szárítás és pörkölés után 28 dekagramm őrölt fügekávém, ami azért sejtetei, hogy a szárítottnak nevezett aszalt füge mennyi nedvességet képes még veszíteni.

És akkor jöjjennek a főzés módjai! Igen, módjai, mert hogyha már kísérletező gasztrobloggernek címkézem magam, akkor legyek valóban kísérletező, és ne álljak meg egyfajta módszernél. Ezért eldöntöttem, hogy több módon is megpróbálkozom a fügekávé főzésével.

100% fügekávé kávéfőzőben...

Nekem ez a módszer nem vált be. Lehet, csak túlságosan megtömtem a kávéfőzőt, de ebben a formában nekem alig főtt le valamennyi. Mondjuk úgy, hogy a gépbe töltött vízmennyiség egyharmada jött ki, a maradékot a biztonsági szelep pöfögte ki gőz formájában. A tesztgép egy Szarvasi Eszpresszó gép volt (ez itt nem a reklám helye, csak a pontosság kedvéért neveztem meg a masinát). Tehát ez a módszer nálam nem vált be. Ha van tipped, mi lehetett a baj, kérlek írd meg kommentben. Én nem mentem ennek jobban utána, mert ami kijött a gépből, az sem volt túl finom. Szóval ezt feladtam...

100% fügekávé törökösen főzve...

A kezdeti kudarc nem szegte kedvem, mert ha én elhatározom egyszer, hogy fügekávét fogok inni, az egészen biztosan úgy is lesz, és nem állíthatnak meg csip-csup problémák. 😎 Ezért fogtam egy kisebb lábast, beletettem ugyanannyi kávét, amennyit a kávéfőzőbe, majd nyakon öntöttem annyi vízzel, amennyit a kávéfőzőbe is tennék. Ezt lassú tűzön felforraltam, majd forrástól még három percig főztem (mert három a magyar igazság 😜). Ezután lezártam alatta a gázt, és végül tüllkendőben leszűrtem. Ez ebben a formában nagyon kellemes illatú volt, és azt gondoltam, hogy most aztán feltaláltam a spanyolviaszt – no meg az ultrahiperszuper fügekávét. Már-már láttam lelki szemeim előtt a szupermarketekben kígyózó sorokat, akik mind-mind a nagy érdeklődés miatt folyamatosan hiánycikk Farmosi fügekávét keresik a boltok ürességtől tátongó polcain... aztán megkóstoltam, és egy szempillantás alatt foszlott semmivé a vízióm, mert hogy nem volt annyira sem szuper, sem hiper, sem pedig ultra jó a fügekávé. Leginkább olyan íze volt, mintha egy tálka aszalt fügét nyakon öntöttek volna egy másik tálka forró karamellával. Nem volt rossz, sőt határozottan egyedi és érdekes volt. De nem lesz a kedvencem, mert hogy én annyira nem rajongom a karamelláért... de határozottan jobb volt, mint a kávéfőzős versenytársa. De nem adtam fel...

3:1 aráyban hagyományos kávé és fügekávé kávéfőzőben...

Gondoltam, hogy jó ez az íz, de nem ennyire töményen. És akkor eszembe jutott, amit a fügekávés cikkemben írtam, miszerint:

„...az őrölt fügekávé tetszés szerint keverhető hagyományos koffeines kávékkal, vagy akár önmagában is főzhető...”

Ezen az elven elindulva jutottam el oda, hogy kipróbáljam hagyományos kávéval keverve is. Fogtam hát a kedvec kávémat – nem mondom meg melyik az –, és véletlenszerűen eldöntve 3:1 arányban kevertem össze, ahol a nagyobbik mennyiség a hagyományos kávé.

Ezt a keveréket töltöttem be a kávéfőzőmbe, amit már gond és probléma nélkül le is főzött. Ennek az illata sokkal jobb volt, mint az első két esetben, és itt már teljesen biztos voltam a sikerben. Ez a tuti recept. Megkóstoltam, és valóban. A csodálatos friss kávé ízével és illatával tökéletesen harmonizált az enyhe karamellás-fügés felhang! Nálam tehát ez lett a dobogós.😍Ezt bármikor bármilyen mennyiségben tudnám fogyasztani. Ezért azt tanácsolom, ha te is szeretnél kísérletezni a fügekávéval, ezt a módszert semmiképpen se hagyd ki!

Pár napja pedig fügelevél teát készítettem a saját fügéimről gyűjtött levelekből, amelyeket a napon szárítottam. Ha érdekel, hogyan csináltam, itt olvashatsz róla: Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Házi fügebort és fügelikőrt készítettünk friss fügéből – fügebor recept

Régóta készítek mindenféle gyümölcsökből és bogyókból házi borokat , amelyek receptjeit évek óta meg is osztom mindig az Ezt fald fel! nevet viselő gasztroblogunkban. Hosszú, részletes, amolyan step by step tipusú leírások ezek, amelyek nyomán bárki könnyedén utánunk csinálhatja bármelyik bort, ha érez rá némi késztetést. Nincs ez másként a legújabb finomságunkkal, a friss fügéből készült fügeborral sem, mert hát hogy is hagyhattuk volna ki pont a fügebort, mikor fügével foglalkozunk... 🤠 Lehet fügebort készíteni aszalt fügéből is, de minek, ha van friss a ház körül? Mi ezen okból csak friss fügéből készítjük a fügebort minden évben, aminek hatalmas sikere van. Finom, zamatos csemegebort szoktunk készíteni belőle, amely akár desszertek mellé is fogasztható. Persze csak ízlés kérdése az egész, ha valaki a szárazabb borokat szereti, úgy is elkészítheti a fügebort. Mivel a Fügés ember  weboldal nem receptekre van optimalizálva, így itt nem is szoktunk recepteket közzé te

Hogyan aszaljunk fügét napon?

Tombol a nyár, a kánikula pedig az elviselhetetlenséggel határos, mindeközben pedig érik a füge. Bár az ország melegebb részein már az első terméshullám szinte teljesen leérett, az ország középső, és keleti részen még javában érik a füge. Ha pedig a kettőt – tikkasztó napsütés és érett füge – egy mondatban említjük, szinte elkerülhetetlen, hogy az aszalt fügére asszociáljunk... Aki evett már igazán jó minőségű aszalt fügét, az egészen biztosan szereti. Mert hogyan is lehetne nem szeretni az aszalt fügét? 😏 Persze a jó minőségű aszalt füge alatt nem arra a sok esetben boltban kapható cipőtalp keménységű vacakra gondolok, aminek a színe szürkés foltokkal tarkított, mintha penészes lenne, és még egy krokodil állkapcsát is próbára tenné. Az igazi aszalt füge aranysárga, vagy barnás színű attól függően, hogy sárga, vagy lila bőrű fügéből készült. Ezen túl pedig természetesen lágy, puha, és rendkívül kellemes zamatú. Az igazán jó minőségű aszalt füge már akkor beindítja a nyáltermelődést, m

Időjárás

Címkék

Aclees taiwanensis adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Carpophilus hemipterus Ceratitis capitata Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előadás előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség esemény fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge ormányos füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj gyümölcslégy hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kabóca kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kétszínű gyümölcsfénybogár kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem Kőröshegyi apró lila közlemény Krakatoa kukacos füge kultúra kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levélhullás levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Mt. Etna Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu