aszalt füge , gasztro ,

Hogyan aszaljunk fügét napon?

Tombol a nyár, a kánikula pedig az elviselhetetlenséggel határos, mindeközben pedig érik a füge. Bár az ország melegebb részein már az első terméshullám szinte teljesen leérett, az ország középső, és keleti részen még javában érik a füge. Ha pedig a kettőt – tikkasztó napsütés és érett füge – egy mondatban említjük, szinte elkerülhetetlen, hogy az aszalt fügére asszociáljunk...

Aki evett már igazán jó minőségű aszalt fügét, az egészen biztosan szereti. Mert hogyan is lehetne nem szeretni az aszalt fügét? 😏 Persze a jó minőségű aszalt füge alatt nem arra a sok esetben boltban kapható cipőtalp keménységű vacakra gondolok, aminek a színe szürkés foltokkal tarkított, mintha penészes lenne, és még egy krokodil állkapcsát is próbára tenné. Az igazi aszalt füge aranysárga, vagy barnás színű attól függően, hogy sárga, vagy lila bőrű fügéből készült. Ezen túl pedig természetesen lágy, puha, és rendkívül kellemes zamatú. Az igazán jó minőségű aszalt füge már akkor beindítja a nyáltermelődést, mikor meglátjuk. 😋 Ilyen aszalt füge pedig sajnos kevés helyen kapható itthon, hiszen nálunk (még) nincs akkora kultúrája, mint mondjuk Törökországban. De semmi pánik! Ha rendelkezünk olyan füge fajtával, amely alkalmas az aszalásra, akkor mi magunk is készíthetünk otthon istenien finom, jó minőségű aszalt fügét. Ennek a módját fogom most veletek megosztani.

Minden fügét lehet aszalni, nem?

Bár ilyen-olyan trükkökkel ki lehet szárítani bármilyen élő szövetet, így bármelyik fügét is anélkül, hogy az romlásnak indulna, mégis azt kell mondjam, hogy nem! Nem minden füge alkalmas az aszalásra. Ahhoz, hogy tökéletesen aszalódjon a füge, tökéletes harmóniában kell lennie a cukor -, víz - és savtartalmának. Ebből azonnal adódik, hogy bizony nem minden füge alkalmas az aszalásra. Onnan lehet tudni, hogy egy füge alkalmas-e, hogyha a fán felejtjük (és nem falják fel a hangyák, darazsak vagy madarak), akkor nem megcefrésedik, nem megpenészedik, nem megrohad, hanem nemes egyszerűséggel megaszalódik. Amelyik füge tehát a fán felejtve nem aszalódik meg, abból sosem lesz igazi aszalt füge, csak valami trükkökkel meghackelt szárított izé... 😕

Nem akarok senkit sem megbántani ezzel, tudom, hogy sokan szeletelik, karikázzák (nehogy megrohadjon, mire kiszárad), és napon vagy aszalógépben szárítgatják a kertből szedett fügéiket, de ha egyszer megkóstolnának egy igazi aszalt fügét, egyből megéreznék a különbséget. Olyan ez, mint a Lidl-ben kapható „friss füge”, és a fáról leszakított, valóban érett, friss füge közötti differencia, amelyben természetesen nem a Lidl-ös ehetetlen vacak kerül ki győztesen. Na de ennyi kitérő után térjünk rá arra, amiről a cikk igazából szól...

Hogyan kell házilag fügét aszalni?

A füge aszalása házilag nem nagy ördöngősség, hiszen a lényegi részt a nap elvégzi helyettünk. Ami nagyon fontos, hogy a megfelelő időpontban végezzük. A füge aszalódásához a napon nagyjából 7-12 nap szükséges a hőmérséklettől, a légmozgástól, valamint a páratartalomtól függetlenül. A mostani forró, aszályos időszakban egy hét bőven elegendő, hiszen a rendkívül alacsony páratartalom okán minden nagyon hamar szárad. Tehát egy olyan időpontot kell kiválasztani, amikor nagyjából 7-12 napig nem várható csapadék. Ha aszalás közben mégis úgy adódna, hogy csapadék várható, akkor gondoskodnunk kell róla, hogy védve legyen az épp aszalódó füge (letakarjuk, vagy bevisszük száraz helyre). Ez a macera elkerülhető persze, ha sütőben vagy aszalógépben készítjük, de ha a lehető legtöbbet szeretnénk megtartani a füge beltartalmi értékeiből, akkor a legjobb megoldás a napon aszalás.

A hely...

Az aszaláshoz először is kell valamilyen tálca, ami alkalmas erre. Ha megfelelő fügénk van, ami hajlamosabb az aszalódásra, mint a romlásra, akkor bőven elegendő egy egyszerű fa gyümölcsös rekesz. Olyan, amilyen a zöldségeseknél is lenni szokott (vannak egyszer használatos változatok, amiket a zöldségestől akár el is kérhetünk, úgy is kidobná). Ha nem épp aszalásra alkalmas fügénk van, akkor olyan kell, ami alul is átereszti a levegőt (ez lehet egy léckeretre erősített szúnyogháló, vagy valamilyen rácsos szerkezet). A továbbiakban csak szárító tálcaként fogok rá hivatkozni.

A füge...

Aszalni éppen úgy, mint befőzni is csak a legszebb, legjobb minőségű füge alkalmas. Téves elképzelés, hogy ami már nem elég szép ahhoz, hogy megegyük, az majd jó lesz feldolgozni. Így tehát a fáról a lehető legérettebb, és legegészségesebb fügéket szedjük le aszalni. Ami már sérült (megcsípte a madár, darázs, hangya, stb) azt inkább alapos mosás után fogyasszuk el, ha még arra alkalmas, de aszalni már ne rakjuk oda.

A módszer...

És itt jön a lényeg! 😊 A leszedett fügéket rakjuk szellősen a szárító tálcára, hogy ne érjenek egymáshoz, majd tegyük ki egy olyan helyre, ahol egész nap közvetlen napfény éri, és szabadon mozog a levegő. Fontos a levegő szabad áramlása, mert az elősegít az aszalódást. Ezt követően (ha nem hálós/rácsos a szárítótálca) naponta forgassuk át a fügéket, hogy minden oldaluk egyformán aszalódjon. Ha a környékünkön sok a darázs és hangya, akkor érdemes hálóval lezárni a szárító tálcát, hogy ne férjenek hozzá a potya falatokra vágyók. Éjszakánként érdemes vagy letakarni, vagy fedett helyre vinni a tálcákat, hogy a száradó füge ne érintkezzen az éjszaka kicsapódó páratartalommal – bár ilyen a mostani aszályos időkben pont nincsen –, majd másnap ismét tegyük a napra. Nagyjából egy hét aszalás után a fügénk készen áll a fogyasztásra, vagy a későbbiekbe való elraktározásra.

Akkor van egyébként kész az aszalt füge, ha összenyomva még puha, de már nem folyik a belsejéből lé. Kettévágva belül nincs látható nedvesség, de ha beleharapunk, akkor lágy, és puha. Ne szárítsuk túl, mert akkor kemény lesz, és rágós. Ha ezt az állapotot elértük, akkor kész.. Igen, ezzel valóban készen is vagyunk! Ugye, hogy nem is volt bonyolult?

Hogyan tárolhatom az aszalt fügét?

Az aszalt füge tárolásáról – mivel az több módon is történhet – egy önálló cikket írtam így tárold az aszalt fügét, hogy sokáig elálljon címmel. Akit érdekel, ott tájékozódhat az általam javasolt módszerekről. Mindenkinek kellemes füge aszalást kívánok! 😎

Megjegyzések

  1. Kétfèle fügém van ,a kisebb lilás belsejü,és a nagyobb,2×nagyobb vilàgos drap kivül és belül is,a másod èrés a nagy fajtánàl még a telyes érés előtt erjedt a belseje legtöbnek .Oka a nagyhőség,és a gyüm .légy?bemásznak az alyában.hangyákkal együtt.mi a teendő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az, hogy melyik füge alkalmas aszalásra, erősen fajtafüggő. Vannak fajták, amelyek aszalódás helyett cefrésednek. Azokat időben kell leszedni, és frissen fogyasztani, vagy egyéb módon feldolgozni. De az ilyen fajták nem alkalmasak aszalásra sajnos. Ez ellen tenni nem lehet sajnos semmit. Érdemes elgondolkodni azon, hogy lecserélni olyan fajtára, amely nem hajlamos a cefrésedésre.

      Törlés

Szólj hozzá!

Népszerű cikkek

A füge tejnedve égési sérüléseket okozhat

A füge körüli munka után nyaranta sokan tapasztalnak vágásos, körszerű, vagy szabálytalan alakú, piros színű, égési sérülésre emlékeztető foltokat, amik égnek, esetleg fel is hólyagosodnak. A füge latexes tejnedve az arra érzékenyeknél ilyen reakciókat válthat ki . Dr. Lengyel Zsuzsanna egyetemi adjunktus, a Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani- és Onkodermatológiai Klinikájának igazgatóhelyettese szerint a tünetek megjelenéséért egy fényérzékenységet okozó anyag, a furokumarin a felelős. Forrás: www.e-ijd.org Kép magyarázata:  (a) Foltteszt fügefalevelekkel. (b) A vizsgálati terület a paszta eltávolítása után normális megjelenésű volt. (c) Hólyagképződés a 2. napon. (d) Másodfokú égés jelent meg a hólyagok eltávolítása után az 5. napon. Ezt a növény (hiszen nem csak a füge válthat ki ilyen reakciókat) leve, nedve tartalmazza, és a napfény UV-A sugarainak hatására bomlik, aktiválódik, gyulladást okozva a bőrben. Mértéke többnyire attól függ, mekkora mennyiségű növény...

Fügelevél szörp, ami nem csak különleges, de egészséges is...

Nem titok, hogy nem csak szeretem a fügét, mint növényt, mint gyümölcsöt, de szeretek különböző fügés receptekkel  is kísérletezni. Arról már írtam cikket, hogy a füge levelének fogyasztása számos előnyös hatással lehet az egészségünkre , és készsítettünk már fügelevél teát is. Most pedig a füge leveléből készült szörpöt próbáltam ki, és úgy éreztem, nektek is be kell, hogy mutassam. Az interneten sok féle fügelevél szörp receptet lehet találni, amelyek közül némelyikben egészen elképesztő hozzávalók is vannak, amelyektől éppen hogy csak pont egészséges nem lesz. Én az egyszerűségben hiszek, és abban, hogy a befőzés szabályait betartva nincs szükség tartósítószerekre sem, ezért az én receptem teljesen egyszerű. Ha pedig a kristálycukrot helyettesítjük valamilyen édesítőszerrel, akkor még inkább egészséges lesz a végeredmény. A fügelevélből főzött szörpnek kimondottan különleges íze van, ami vagy ízleni fog, vagy nem. Nekem nagyon ízlik, kimondottan frissítő hideg szódával, szó...

Időjárás

Címkék

Aclees taiwanensis adriai Afrikai fügelégy állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág boldog gyümi Budai Vár bujtás Carpobrotus Carpophilus hemipterus Ceratitis capitata Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előadás előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség esemény fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficocyba ficaria Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana Fig endosepsis fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge ormányos füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelégy fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj gyümölcslégy hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kabóca kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kétszínű gyümölcsfénybogár kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kukacos füge kultúra kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levélhullás levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Mt. Etna Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus ujjas óriás unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak webáruház Zaprionus indianus

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020- fugesember.hu