fügehullás , gondozás , növényvédelem , öntözés , trágyázás ,

Miért hullik le éretlenül a füge?

Nagyon sokszor találkozom azzal, hogy valaki panaszkodik, hogy a fügefájáról, vagy fügebokráról éretlenül, vagy féléretten hullanak a fügék, és nem tudják, mi lehet ennek az oka. A válasz pedig nem is annyira kézenfekvő, mint azt esetleg az ember gondolhatná, ugyanis többféle ok is állhat a háttérben, amiért a fügék idő előtt lepotyognak a fáról.

Az első és legfontosabb kérdés ilyenkor mindig az, hogy ez eseti jelenség, vagy minden évben mindig ez történik? Ugyanis nem mindegy, hogy olyan fügefáról van-e szó, amelyik több éve mindig bőven termett, de most váratlanul elkezdte tömegesen hullajtani a terméseit, vagy egy olyan fügefáról, amelyik amióta tudunk a létezéséről, minden évben elhullajtotta a fügét.

Ha soha nem termett...

Ha olyan fügefáról van szó, ami eddig folyamatosan és következetesen minden évben éretlenül ledobálta a fügéit a környezeti hatásoktól, időjárástól, és úgy általában látszólag mindentől függetlenül, akkor a magyarázat egyszerű: nagy valószínűséggel egy úgynevezett szmirnai típusú füge, vagy a kaprifüge van a birtokunkban. Sokszor történik meg, hogy külföldről hazahozott fügecsemete, vagy külföldről hozott dugvány a füge forrása. Ilyenkor előfordulhat, hogy az ott bőven termő füge nálunk sosem fog teremni, mert a szmirnai típusú fügének egy igen aprócska beporzó rovarra, a fügedarázsra van szüksége.

Ez a parányi kis rovar hazánkban nem telepedett még meg, leszámítva Pécs környékét, ahonnan tartós jelenlétéről számoltak be. Ennek elsődleges oka, hogy harmadik fajta fügére, a kaprifügére van szükségük az életciklusuk során, mert egyrészt abból származik a pollen, amivel a szmirnai fügét beporozzák, másrészt a kaprifüge belsejében telelnek át. A másik ok, hogy hazánk nagy részén még nem elég enyhék a telek a kaprifügék, és a bennük megbúvó fügedarazsak biztonságos átteleléséhez, így amennyiben Szmirnai fügénk van, nyugodtan nyugtázhatjuk, hogy előreláthatólag soha nem fog termést érlelni. Az ilyen fügét vagy megtartjuk csak díszítő értéke miatt, vagy megszabadulunk tőle, és beszerzünk olyan fügét (Adriai típusú fügék), amelyek a fügedarázs beporzása nélkül is – úgynevezett partenokarpikus módon – beérlelik a terméseiket. Jó hír, hogy a hazai kertészeteknél szinte csak ilyen fajták kaphatóak. Ez volt az egyszerűbb eset.

Ha eddig mindig termett, de most meg hullik...

Ez a kérdéskör már sokkal összetettebb, mert ha egy füge eddig mindig szépen termett, és egyszer csak elkezdi nagy mennyiségben hullajtani a fügéit, mindig van valamilyen környezeti tényező, ami ezt kiváltja. Ennek leggyakoribb okait próbálom most körüljárni. Fontos azonban leszögezni, hogy a nagy mennyiségű terméshullás csak a problémás, mert az minden gyümölcstermőre jellemző, egy termésciklus alatt többször is szelektál a saját terméseiből. Először a termések megjelenése, és növekedése kezdetén potyogtat el annyit, amennyiről úgy "gondolja", hogy nem fogja tudni kinevelni. Aztán amikor a termések érésnek indulnak, szokott lenni valamennyi önszelekció, majd később a termésérés idején még egyszer, egy kisebb mennyiségben.

Így tehát a részleges fügehullással most nem foglalkoznék, hiszen az normálisnak tekinthető. Azonban ha a termések több, mint negyede lehullik, elszíneződik, összetöpped, álérik (álérés amikor a gyümölcs érettnek tűnik kívülről, de méretében, és a belsejét tekintve teljesen éretlen), majd lehullik, akkor a következő okok valamelyike állhat a háttérben.

Ha túl sok, vagy túl kevés a víz

Igen, a túl sok víz is okozhat terméshullást éppen úgy, mint a túl kevés víz. A fügének nagyjából egyenletesen elosztva évi 500 mm a csapadékigénye. Ha ennél jelentősen kevesebb vizet kap, akkor a fügék elkezdenek elsárgulni, megpuhulni, és lehullani a bokorról. Ekkor még a lombozaton nem feltétlenül látszik meg a víz hiánya, mert elsőnek a termésektől válik meg. Ha pedig ez sem elég, akkor kezdenek a levelek lógni, sárgulni, majd hullani.

A túl sok víz a gyökerek károsodását okozhatja, ami miatt a koronába nem jut elegendő víz és tápanyag, és a hatása emiatt tulajdonképpen a korona szintjén szintén vízhiányos tünetekhez vezethet. Ezért jó, ha odafigyelünk arra, hogy a fügénk kiegyenlítetten kapja a vizet. Aszályos időkben elárasztani is lehet, de akkor azt ne naponta tegyük. Hagyjunk elegendő időt a talajnak, hogy elnyelje a sok vizet, és újra szellős legyen, mert ha nem jut elég oxygén a gyökerekhez, akkor rohadásnak indulhatnak. A füge öntözéséről ebben a cikkemben írtam részletesebben.

Túlzásba vitt trágyázás

A túl sok trágya - főleg a túl sok Nitrogén -, a növényt arra készteti, hogy intenzív vegetatív növekedésbe kezdjen. Elkezd hosszú, vastag hajtásokat növeszteni rengeteg hatalmas levéllel, és elkezdi ledobálni a terméseket. Ilyenkor azt látjuk, hogy hirtelen hatalmasat növekszik a bokor. Élettel teli, és erőteljes. Ekkor szokták azt mondani, hogy: "pedig olyan egészséges, nem értem, miért dobálja el a fügéket". Ezért nem szabad túltrágyázni. A füge helyes trágyázásról korábban már írtam egyébként egy cikket. Érdemes ennek fényében átgondolni, mikor mennyit, és milyen trágyával tápláljuk szeretett fügénket, nehogy a túlgondoskodásunk vezessen nem kívánt eredményhez.

Kártevők és kórokozók

Bár idehaza nem jellemző még a jelenléte, és hivatalos álláspont szerint nincs is jelen, de komoly gyümölcsullást okozhat a fekete fügelégy (Silba adipata) is, amelynek lárvái a füge éretlen gyümölcseiben fejlőnek, és korai terméshullást okoznak.

Azonban a füge-levélmoly (Choreutis nemorana) a hiedelmekkel ellentétben nem károsítja a gyümölcsöket, csak a leveleket. A füge egyéb betegségeit és kártevőit ebben a cikkben foglaltam össze.

Egyéb, stressz okozta fügehullás

És ha az eddigiek még nem lettek volna elegendőek, akkor jó ha tudjuk, hogy a hirtelen környezeti változások okozta stresszre is reagálhat a füge a gyümölcsök hullásával. És hogy mi számít stressznek? A kiegyensúlyozatlan csapadék, mint már fentebb írtam, például ezt okozza. Ha két hétig szinte semmilyen csapadékot nem kap a füge, aztán hirtelen minden nap elárasztjuk több száz liter vízzel, akkor az egy stressz a számára, és szinte biztos, hogy fügehullással fog rá reagálni. Ilyen stressz lehet a hirtelen környezeti változás is. Forróság után a gyors lehűlés, vagy a nagyon nagy nappali és éjszakai hőmérséklet különbségek is okozhatnak olyan stresszt a fügének, amire a fügék potyogtatással reagálnak. Az ilyen stresszek alkalmával hajlamos nem csak a terméseket, hanem a leveleket hullajtani, így ez egy figyelmeztető jel lehet. Sajnos az ilyen stresszforrásokra nem mindegyikre tudunk befolyással lenni, de ami tőlünk függ, arra érdemes odafigyelni.

Ha megtetszet a cikkem, és felhasználnád saját cikk írására, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt található a forrás. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy forrásmegjelölés nélkül elvigyék több órányi munkád eredméynét! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel vágás nélkül. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Kávét a Fügés embernek! ☕

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Házi fügebort és fügelikőrt készítettünk friss fügéből – fügebor recept

Régóta készítek mindenféle gyümölcsökből és bogyókból házi borokat , amelyek receptjeit évek óta meg is osztom mindig az Ezt fald fel! nevet viselő gasztroblogunkban. Hosszú, részletes, amolyan step by step tipusú leírások ezek, amelyek nyomán bárki könnyedén utánunk csinálhatja bármelyik bort, ha érez rá némi késztetést. Nincs ez másként a legújabb finomságunkkal, a friss fügéből készült fügeborral sem, mert hát hogy is hagyhattuk volna ki pont a fügebort, mikor fügével foglalkozunk... 🤠 Lehet fügebort készíteni aszalt fügéből is, de minek, ha van friss a ház körül? Mi ezen okból csak friss fügéből készítjük a fügebort minden évben, aminek hatalmas sikere van. Finom, zamatos csemegebort szoktunk készíteni belőle, amely akár desszertek mellé is fogasztható. Persze csak ízlés kérdése az egész, ha valaki a szárazabb borokat szereti, úgy is elkészítheti a fügebort. Mivel a Fügés ember  weboldal nem receptekre van optimalizálva, így itt nem is szoktunk recepteket közzé te

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca aszalódó aszalt füge aszály átültetés azonosítatlan fajta beporzás beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás Budai Vár bujtás ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség élet előrejelzés Emma Marris érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus microcarpa Ficus Palmata ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus variegata Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügehullás fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj hangya háromszor termő hasznos tippek hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus időjárás India Iraqi Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaprifüge kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon madarak magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mitológia Naha Harbour Diner nematoda növényvédelem OpenAI országtorta öntözés őszi munkálatok Pandzsáb füge Pettyesszárnyú muslica poloska porbujtás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi Ruth Bancroft San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szmirnai szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés vadfüge Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta videó viharkár

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu