Fügedugvány és cserepes füge vásárlása – tájékoztató

Nagyon sok megkeresést kapok, hogy vannak-e eladó cserepes fügéim vagy eladó dugványaim. Mivel fajtagyűjtő vagyok és nem fügekereskedő, így nálam nincs állandó jellegű vásárlási lehetőség. Nem értékesítek az év minden időszakában füge szaporító anyagokat és cserepes fügéket.

De mivel tényleg sok megkeresést kapok, gondoltam létrehozok egy oldalt, ahol leírom, mikor, hogyan és milyen módokon lehet tőlem füge szaporítóanyaghoz vagy akár cserepes fügéhez is hozzájutni. Kérlek olvassátok el figyelemmel. 😊

Cserepes fügék elérhetősége

Fügék szaporítását a Farmos füge-fajtagyűjtemény bővítése céljából, saját részre végzek csak. Ilyenkor a beszerzett új fajtákból többet is dugványozok, majd kettő példányt megtartok saját részre. Az azon felüli cserepes füge csemetéket szoktam időszakosan meghirdetni. Ilyenkor bizonyos fajtákból (változó) van néhány darab felesleges túlszaporulat, így a lehetőségek igen korlátozottak szoktak lenni, relatív rövid idő alatt el is szoktak fogyni.

Dugványok elérhetősége

Dugványok évente maximum kétszer, az őszi és tavaszi metszések idején szoktak lenni. Ezeket szintén meg szoktam hirdetni eladásra, és ezek is igen szűkösen állnak rendelkezésre és sosem az összes fajtámból egy időben és egyforma mennyiségben. Az általam eladásra meghirdetett dugványok minden esetben dugványozásra kész állapotban kerülnek eladásra. Általában 3-6 nódusszal (rügyek száma) rendelkező fás dugványok, de néha előfordul közöttük félfás dugvány is. Azok eredési aránya ugyanannyi, mint a fás dugványoké: általánosságban 90-95%.

A vásárlás menete általánosságban

Az eladó cserepes fügéket és/vagy dugványokat mindig meghirdetem itt, a weboldalon és a Facebook oldalamon is. A cserepes fügék/dugványok árai fajtától és mérettől függően eltérők lehetnek. A hirdetményben mindig leírom, hogy mik az aktuális árak. A teljes vételár a következőkből tevődik össze:

  • a cserepes füge / dugvány ára
  • csomagolás díja
  • postaköltség

A dugványokat általában 500 gramm alatti ajánlott levélküldeményként adom fel nedves törlőkendőbe, nylon zacskóba csomagolva, majd buborékfóliás borítékba téve. A cserepes fügéket hullámpapír dobozban biztonságosan csomagolva adom fel mennyiségtől függően 2kg vagy 5kg alatti csomagban. Dugványok és cserepes fügék esetleges egyidejű rendelése esetén a dugványokat is beleteszem a dobozba, és egyben kerülnek postázásra.

Csak Magyar Postán történő csomagfeladást vállalok, egyéb módokat nem. Személyes átvétel nincsen.

Általánosságban a dugványoknál 3db-os minimális rendelés van, így azokból nem lehet csak egy darabot vásárolni. Ez alól kivételt képeznek a ritkább fajták drágább dugványai, amelyek estében a minimális limit lehet 2db, vagy akár 1db is.

Megrendeléseket általában e-mailben és Messengeren keresztül szoktam fogadni. Itt lehet leírni miből mennyit szeretnél rendelni, majd ezt követően kiszámolom, mennyi lesz a végleges fizetni való postaköltséggel és csomagolással együtt. Válasz levélben megírom, hogy milyen bankszámla számra kérem előre elutalni az összeget, és elkérem a postázáshoz szükséges következő adatokat:

  • megrendelő neve, ami a postaládán is szerepel
  • megrendelő postai címe irányítószámmal együtt
  • egy e-mail cím és/vagy mobiltelefonszám

A megadott adatokat csak és kizárólag a postázás céljából használom fel, és a Magyar Postát leszámítva harmadik félnek nem adom át semmilyen célból. Fontos tudni, hogy postázás csak előre utalás után történik, és a megrendelések teljesítése nem a megrendelések sorrendjében, hanem a beérkezett kifizetések sorrendjében történik. Ezért fontos, hogy amint elküldtem a levelet, mielőbb utaljátok el az összeget, nehogy lemaradjatok a vásárlásról. Nagyon fontos, hogy válaszlevélben írjátok meg a postázáshoz szükséges adatokat, mert történt már olyan, hogy valakinek azért kellett visszaküldenem a pénzét, mert bár kifizette előre a rendelését, de több, mint egy hónap alatt nem sikerült elküldenie a postázáshoz szükséges adatokat, és közben megvettek előle mindent a többiek.

Iratkozz fel! Kövess! És nem maradsz le semmiről! 🤩

Ha érdekel a fent leírt lehetőség, és szeretnél tőlem a jövőben cserepes fügét, vagy fügedugványt, akkor iratkozz fel hírlevélre és/vagy kövesd be Facebook oldalamat, hogy biztosan értesülj a meghirdetett lehetőségekről.

Ha igazán biztosra akarsz menni, akkor nem csak bekövetsz Facebookon, hanem megjelölöd a Fügés ember oldalt kedvencnek is, így egészen biztosan ott leszek a hírfolyamodban. 👍

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Hogyan aszaljunk fügét napon?

Tombol a nyár, a kánikula pedig az elviselhetetlenséggel határos, mindeközben pedig érik a füge. Bár az ország melegebb részein már az első terméshullám szinte teljesen leérett, az ország középső, és keleti részen még javában érik a füge. Ha pedig a kettőt – tikkasztó napsütés és érett füge – egy mondatban említjük, szinte elkerülhetetlen, hogy az aszalt fügére asszociáljunk... Aki evett már igazán jó minőségű aszalt fügét, az egészen biztosan szereti. Mert hogyan is lehetne nem szeretni az aszalt fügét? 😏 Persze a jó minőségű aszalt füge alatt nem arra a sok esetben boltban kapható cipőtalp keménységű vacakra gondolok, aminek a színe szürkés foltokkal tarkított, mintha penészes lenne, és még egy krokodil állkapcsát is próbára tenné. Az igazi aszalt füge aranysárga, vagy barnás színű attól függően, hogy sárga, vagy lila bőrű fügéből készült. Ezen túl pedig természetesen lágy, puha, és rendkívül kellemes zamatú. Az igazán jó minőségű aszalt füge már akkor beindítja a nyáltermelődést, m

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előadás előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség esemény fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kultúra kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu