Köszönetnyilvánítás

Nem titok, hogy nagy szenvedélyem a füge, hiszen egy nagyon egyedülálló, és csodálatos növény. 😍 Ennek köszönhető az is, hogy fáradhatatlanul igyekszem folyamatosan újabb, és újabb fajtákat beszerezni a világ különböző pontjairól, hogy bővítsem, és színesítsem velük a Farmosi füge-fajtagyűjteményemet. Az ismert, és már leírt fajtákon kívül azonban folyamatosan gyűjtöm a különböző tájegységekről származó, értékesnek tűnő, de ismeretlen, vagy még nem azonosított, helyben sikeresnek bizonyult füge fajtákat.

Ebben a munkámban van nagy segítségemre az a sok-sok kedves ember, aki kérésemre szaporító anyagot küld nekem egy-egy fajtából, hogy azt felnevelve megfigyelhessem, összehasonlíthassam az ismert fajtákkal, vagy éppen kísérleteket végezhessek rajtuk. Nagyon hálásan köszönöm mindenkinek, aki segít, vagy valaha segített küldetésemben azáltal, hogy megosztja velem féltő-óvó gondoskodással nevelgetett füge növényét, vagy éppen a felhívásaimra reagálva segít információt gyűjteni a füge növényről. Az internetnek köszönhetően kinyílt a világ az olyan elszánt gyűjtők előtt, mint amilyen én is vagyok. A netes közösségekben nagyon sokszor tűnnek fel olyan fajták, amit arra érdemesnek tartok, hogy szaporítsak belőle, és fantasztikus érzés, amikor valaki azt mondja: „szívesen küldök belőle pár ágat.”

Szuperek, fantasztikusak vagytok!

Szeretném tehát hálás köszönetemet kinyilvánítani mindazoknak, akik dugványokat, bujtványokat, kapri fügéket, gyökeres csemetéket, vagy éppen füge gyümölcsöt küldtek valaha, vagy küldenek majd a jövőben. Jómagam is folyton nyitott szemmel járok, és ha találok egy füge bokrot, ami bármilyen okból figyelemre méltónak tűnik, akkor vágok belőle egy ágat, vagy ha az valaki kertjében van, akkor becsengetek, majd rövid bemutatkozás, és küldetésem fontosságának ismertetése után kérek tőle egy fügeágat, hogy szaporíthassam. 😎Ezen gyűjtő- és kutató munkámban segítenek mindazok, akik füge szaporító anyagot adtak, vagy adnak nekem.

Köszönet a támogatóknak!

Szeretném külön kifejezni hálás köszönetem mindazoknak, akik nagylelkű anyagi támogatásaikkal is hozzájárultak ahhoz, hogy a Farmosi füge-fajtagyűjtemény projekt gyorsabban haladhasson a megvalósulás rögös útján, illetve támogattak abban is. Ezek az anyagi támogatások azért is fontosak, hogy a Fügés emberen folyamatosan igényes, jó minőségű tartalmakat tehessek közzé, hiszen ezen tartalmak létrehozása nem kevés energia és idő. Az idő pedig – éppen úgy, mint az oldalon felhalmozott temérdeknyi szakmai tudás – pénz. Köszönöm a támogatásaitokat! 😊

Szeretném köszönetemet nyilvánítani mindazoknak is, akik a beszélgetéseink során rengeteg szakmai információt, személyes tapasztalatokat osztanak meg velem a fügével kapcsolatban. Köszönetem fejezem ki azok részére is, akik bármilyen saját tapasztalaton alapuló szakmai anyagot, vagy saját maguk által készített értékes fotókat bocsátanak rendelkezésemre akár általánosan a fügéről, akár csak egy adott fajtáról, akár bármilyen más módon a fügével kapcsolatban.

És természetesen külön hatalmas köszönet illeti a nyilvánosság előtt is az én csodálatos, és fantasztikus feleségemet, 💕Dórit 💕 is a rendíthetetlen türelméért, és határtalan támogatásáért, amellyel hihetetlen mértékben segít engem. Köszönöm neki továbbá, hogy blogom szakmai, és élvezeti értékét egyaránt klasszisokkal javítja szerkesztői, és korrektori munkájával, mert nem titok, hogy elég slendrián módon bánok az utólagos átolvasásokkal, és hibajavításokkal.

Köszönöm tehát mindenkinek, aki bármilyen módon is segíti a küldetésemet. Továbbra is nagyon szívesen veszek bármilyen támogatást, segítséget, információt, és természetesen a különlegesnek vélt fajtákról előzetes egyeztetés alapján szaporító anyagot. Ha szeretnéd velem felvenni a kapcsolatot, azt az alábbi módok valamelyikén teheted meg:

Írhatsz nekem e-mailt ide kattintva, vagy Messengeren. Megtalálsz továbbá a Fügés ember facebook oldalon, és ha szeretnél, csatlakozhatsz a legjobb online fügés közösséghez is!

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Füge metszése, avagy kell-e metszeni a fügét?

Újra és újra felbukkanó kérdés, hogy kell-e metszeni a fügét ( Ficus Carica) , és ha igen, mikor és hogyan kell elvégezni a fügefa vagy fügebokor metszését. Ha beírjuk a keresőbe, akkor rengeteg találat zúdul ránk, és teljesen elveszünk az információkban, főleg, ha bizonytalanok vagy éppen gyakorlatlanok vagyunk a füge nevelését illetően. A cikkekben sokszor nagyon ellentmondásos információk vannak. Az egyik szerint erős metszést igényel a füge, a másik szerint épp csak kell metszeni. Az egyik szerint télen, a másik szerint tavasszal, de olvastam már olyat is, amelyik a nyári metszést javasolta. Ezért arra gondoltam, írok erről egy összefoglalót, hogy mégis, hogyan és mikor is kell metszeni a fügét, ha egyáltalán kell... Kell-e metszeni a fügét? A válasz összetett, mert igen és nem. Igen , az ültetést követően érdemes azonnal a kétharmadára visszavágni, valamint az ültetés utáni első évben ugyanezt megismételni. Ezt azért célszerű elvégezni, hogy az első időszakban több energiát tudjon

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu