Fügelevél szörp, ami nem csak különleges, de egészséges is...
Nem titok, hogy nem csak szeretem a fügét, mint növényt, mint gyümölcsöt, de szeretek különböző fügés receptekkel is kísérletezni. Arról már írtam cikket, hogy a füge levelének fogyasztása számos előnyös hatással lehet az egészségünkre, és készsítettünk már fügelevél teát is. Most pedig a füge leveléből készült szörpöt próbáltam ki, és úgy éreztem, nektek is be kell, hogy mutassam.
Az interneten sok féle fügelevél szörp receptet lehet találni, amelyek közül némelyikben egészen elképesztő hozzávalók is vannak, amelyektől éppen hogy csak pont egészséges nem lesz. Én az egyszerűségben hiszek, és abban, hogy a befőzés szabályait betartva nincs szükség tartósítószerekre sem, ezért az én receptem teljesen egyszerű. Ha pedig a kristálycukrot helyettesítjük valamilyen édesítőszerrel, akkor még inkább egészséges lesz a végeredmény. A fügelevélből főzött szörpnek kimondottan különleges íze van, ami vagy ízleni fog, vagy nem. Nekem nagyon ízlik, kimondottan frissítő hideg szódával, szóval mindenkinek csak ajánlani tudom... 😊
A fügefa levele tényleg gyógyhatású?
Igen! Kutatások bizonyítják, hogy a fügének nem csak a gyümölcse, de a levele is jótékonyan hat a vérnyomásunkra. A leveleiből készült tea ajánlott övsömör, májcirrózis, szemölcsök, magas vérnyomás, gyomorfekély, és különböző bőrbetegségek ellen. Tanulmányok alapján bizonyították, hogy a fügefa leveléből készített tea nagyon hatékonyan csökkenti a vércukorszintet és csökkenti a diabétesszel összefüggő gyulladások kialakulásának az esélyét, ezért ajánlott napi egy bögrével elfogyasztani belőle. És ha lehet belőle teát főzni, akkor miért ne lehetne szörpöt is? 😀
Fontos azonban felhívnom rá a figyelmet, hogy a füge tejnedve allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékenyekből, ezért érdemes óvatosan bánni vele. A füge tejnedve égési sérüléseket okozhat című cikkemben részletesen írtam erről. Ez az allergén anyag hő hatására elbomlik, így főzés után már biztonsággal fogyasztható. Persze az is alap, hogy csak vegyszermentesen tartott füge leveléből készíthető egészséges szörp.
Hozzávalók a fügelevél szörphöz:
- 1.5 liter víz
- 10-12 db fügelevél
- 1 kg kristálycukor (helyettesíthető édesítőszerrel is)
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 mokkáskanál citromsav
Fügelevélszörp elkészítése:
A tisztára mosott, levélnyelektől megfosztott fügeleveleket darabokra tépkedjük, összeturmixoljuk egy kevés vízzel. Egy lábasban a többi vízzel és reszelt citromhéjjal felforraljuk, majd pár perc főzés után leszűrjük. A levél darabkákat kidobjuk, a főzetben pedig feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a citrom levét, a citromsavat és ismét felforraljuk.
Ezt követően levesszük a tűzről, és forrón tisztára mosott üvegekbe töltjük. Az üvegeket azonnal lezárjuk, hogy kialakuljon bennük a tartósság eléréséhez szükséges vákuum, majd száraz dunsztba tesszük. Ha odafigyeltünk a befőzés szabályaira, akkor a spájzban eláll tartósító szerek nélkül is. De ha nem vagyunk biztosak magunkban, akkor inkább tartsuk a hűtőben. Ha nem rendesen befőzve készítjük, akkor ne csináljunk annál nagyobb mennyiséget, amit egy hét alatt el tudunk fogyasztani.
Nagyon kellemes, de kimondottan sajátos ízű frissítő a fügelevélből készült szörp. Ugyanakkor nagyon finom, ezért ha van a kertedben füge, és vegyszermentesen neveled, akkor mindenképp érdemes kipróbálni. Kellemes fügelevél szörpkészítést kívánok mindenkinek. 😀
Ez a recept legelőször az Ezt fald fel! gasztroblogunkban jelent meg.
Szeretném tudni, mire alapozottak a füge tea es szörp egészségügyi indikációi. Milyen hatóanyagra? Ha tudnának erről megfelelő forrást javasolni megköszönném.
VálaszTörlésA szürke keretes részben linkelve van az angol nyelvű tudományos publikáció, amelyben ezzel kapcsolatos kutatások eredményeit írták le.
Törlés