aszalt füge , gasztro , tárolás ,

Így tárold az aszalt fügét, hogy sokáig elálljon

Korábban már írtam cikket a füge napon történő aszalásáról, és akkor ígértem, hogy majd jelentkezem egy önálló poszttal az aszalt füge tárolásáról. Kérdezhetnéd, hogy minek ennek külön poszt, odaírhattam volna annak az aljára is, de én mindig igyekszem egy témát alaposan körbe járni, és hát az aszalt fügét sem csak egy módon lehet tárolni.

Ezért most bemutatom sorban a lehetőségek mindegyikét részletekbe menően, hogy mindenki a lehetőségeinek, és ízlésének leginkább megfelelőt választhassa ki magának.

Vászontasakban, fűszerekkel

Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha az aszalt fügéket egy vászontasakba tesszük, és babérleveleket, valamint darabokra vágott vadköményt szórunk közé. A babérlevél, és vadkömény amellett, hogy hosszú időn át frissességet kölcsönöz a fügének, távol tartja a kártevőket, és a gombákat hosszú időn át. Persze csak akkor, ha jól szellőző, hűvös helyiségben akasztjuk fel a vászontasakot. Ha biztosítani tudjuk, hogy a helyiség hőmérséklete ne nagyon emelkedjen 15 C fok fölé, akkor egészen biztosan kibírja a következő nyár elejéig is. Ne sajnáljuk a fűszereket, mert ezek azáltal is segítenek, hogy minimalizálják a fügék egymással való érintkezését, hiszen a gombásodás először ott szokott kialakulni, ahol az aszalt fügék egymáshoz érnek.

Hűtőbe vele

Ha nincs olyan helyiségünk, ami kellően száraz, hűvös, akkor megoldást jelenthet, ha a fent leírt módon megtöltött pamut zacskóval együtt betesszük kettő darab nylon tasakba, majd a hűtőszekrény alsó polcára, vagy ha van, akkor a zöldségek tárolására kialakított rekeszbe helyezzük. Ha kellően sikerül megóvni a nedvességtől, és a párától (ezért a két nylon tasak), akkor akár fél évet, vagy még többet is kibír így. Általában a pára akkor jut be, amikor kivesszük, kinyitjuk, és kiszedünk belőle, mert ilyenkor melegebb levegő jut a tasakba, amely a visszahelyezéskor lehűl, és kicsapódik belőle a pára. Ezért ez a módszer annál hatékonyabb, minél kevesebbet van nyitogatva a tasak. Egy tipp: ha sokszor kell kisebb menyiséget kivenni belőle, akkor inkább több kisebb pamut zacskót töltsünk meg, és azokat egyenként csomagoljuk, és tegyük a hűtőbe. Akkor nem az egész mennyiség van bolygatva állandóan.

Fagyasszuk le

Ha nagyon hosszú időre kell eltárolnunk az aszalt fügét, akkor szóba jöhet a fagyasztás is. Itt viszont gondolni kell arra, hogy pontosan akkora adagokba fagyasszuk, ahogy majd fogyasztjuk. A fagyasztóból kivett dolgokat felbontás után nem szabad oda visszatenni. Párát kap, kicsapódik, nyirkos lesz, ráfagy, és amikor felolvad ismét, akkor nedves és létyós lesz, ami esetleg egy csomag zöldborsónál rendben van, de gusztustalanná teszi az aszalt fügét. Ezért fagyasztani kicsi, felhasználásra szánt adagokban kell, simítózáras tasakokban. Az így eltett aszalt füge akár két évet is gond nélkül kibír.

A kedvencem: aszalt fügekoszorú

Nem, ez nem az, amit a boltban ezen a néven árulnak, hiszen az inkább pogácsa. A koszorú egy gyűrű igazából, aminek a közepe üres. Az aszalt fügekoszorú tulajdonképpen inkább hasonlít a régi parasztházaknál megszokott csípős paprikafüzérekhez. Sőt, igazából ugyanarról az eljárásról van szó. A lényege, hogy veszünk egy jó nagy tűt (nagyanyáink zsákvarró tűnek hívták), és abba belefűzünk valamilyen erős zsinórt (lehet vékonyabb horgászdamil is, vagy erősebb nylon fonal), amelyre ezután felválva fűzünk fel egy-egy aszalt fügét és babérlevelet, mígnem a fotón látható eredményt – vagy ahhoz hasonlót – el nem érjük (ha sokalljuk a babérlevelet, akkor megtehetjük, hogy csak 3-4 fügénként rakunk egyet, de jobb mindegyik közé az érintkezések elkerülése végett).

Amikor elegendőnek érezzük a mennyiséget egy-egy zsinóron, akkor összekötjük a végüket, és kész is az aszalt fügekoszorú. A babérlevelek itt is ugyanazt a célt szolgálják, mint a legelső – pamut zsákos módszernél – azzal a különbséggel, hogy itt még az esztétikai értéket is növelik. Ha megvagyunk vele, akkor mehet a kamrába. A tárolás körülményeit illetően itt is pontosan ugyanazok a mérvadóak, mint a pamut zsákos módszernél.

Megromolhat-e az aszalt füge?

Igen, sajnos az aszalt füge sem sérthetetlen, és könnyen megromolhat, ha nem megfelelően tároljuk, vagy ha nem voltak rendesen kiszárítva aszaláskor. Csak akkor tároljuk őket, ha biztosak vagyunk abban, hogy megfelelően kiszáradtak. Ellenőrizzük, hogy a tárolóedények szorosan lezártak-e és nedvesség mentesek-e.

Mennyi ideig áll el az aszalt füge?

A tárolási körülményektől függ – a szárított füge 6-12 hónapig eláll hűvös, huzatos, és száraz kamrában. Fontos, hogy hűvös, száraz, és szellős helyen tartsuk. Hűtőben hasonló ideig, akár 12 hónapig is elállnak. A fagyasztóban korlátlan ideig fogyaszthatóak maradnak, de én általában semmit sem tartok két évnél tovább a fagyasztóban sem.

Most már, hogy megtudtuk, mennyiféleképpen is lehet tárolni az aszalt fügét, mindenki felállhat a számítógép és/vagy mobiltelefon mellől, és mehet fügét aszalni. Kellemes aszalást-tárolást kívánok mindenkinek. 😊 Ha pedig nincsen még aszalni való fügénk, akkor az aszalásra, szárításra alkalmas fügefejták című írásomban tájékozódhat róla, milyen fajtát érdemes beszerezni és elülteni a kertben.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu