aszalt füge , gasztro , tárolás ,

Így tárold az aszalt fügét, hogy sokáig elálljon

Korábban már írtam cikket a füge napon történő aszalásáról, és akkor ígértem, hogy majd jelentkezem egy önálló poszttal az aszalt füge tárolásáról. Kérdezhetnéd, hogy minek ennek külön poszt, odaírhattam volna annak az aljára is, de én mindig igyekszem egy témát alaposan körbe járni, és hát az aszalt fügét sem csak egy módon lehet tárolni.

Ezért most bemutatom sorban a lehetőségek mindegyikét részletekbe menően, hogy mindenki a lehetőségeinek, és ízlésének leginkább megfelelőt választhassa ki magának.

Vászontasakban, fűszerekkel

Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha az aszalt fügéket egy vászontasakba tesszük, és babérleveleket, valamint darabokra vágott vadköményt szórunk közé. A babérlevél, és vadkömény amellett, hogy hosszú időn át frissességet kölcsönöz a fügének, távol tartja a kártevőket, és a gombákat hosszú időn át. Persze csak akkor, ha jól szellőző, hűvös helyiségben akasztjuk fel a vászontasakot. Ha biztosítani tudjuk, hogy a helyiség hőmérséklete ne nagyon emelkedjen 15 C fok fölé, akkor egészen biztosan kibírja a következő nyár elejéig is. Ne sajnáljuk a fűszereket, mert ezek azáltal is segítenek, hogy minimalizálják a fügék egymással való érintkezését, hiszen a gombásodás először ott szokott kialakulni, ahol az aszalt fügék egymáshoz érnek.

Hűtőbe vele

Ha nincs olyan helyiségünk, ami kellően száraz, hűvös, akkor megoldást jelenthet, ha a fent leírt módon megtöltött pamut zacskóval együtt betesszük kettő darab nylon tasakba, majd a hűtőszekrény alsó polcára, vagy ha van, akkor a zöldségek tárolására kialakított rekeszbe helyezzük. Ha kellően sikerül megóvni a nedvességtől, és a párától (ezért a két nylon tasak), akkor akár fél évet, vagy még többet is kibír így. Általában a pára akkor jut be, amikor kivesszük, kinyitjuk, és kiszedünk belőle, mert ilyenkor melegebb levegő jut a tasakba, amely a visszahelyezéskor lehűl, és kicsapódik belőle a pára. Ezért ez a módszer annál hatékonyabb, minél kevesebbet van nyitogatva a tasak. Egy tipp: ha sokszor kell kisebb menyiséget kivenni belőle, akkor inkább több kisebb pamut zacskót töltsünk meg, és azokat egyenként csomagoljuk, és tegyük a hűtőbe. Akkor nem az egész mennyiség van bolygatva állandóan.

Fagyasszuk le

Ha nagyon hosszú időre kell eltárolnunk az aszalt fügét, akkor szóba jöhet a fagyasztás is. Itt viszont gondolni kell arra, hogy pontosan akkora adagokba fagyasszuk, ahogy majd fogyasztjuk. A fagyasztóból kivett dolgokat felbontás után nem szabad oda visszatenni. Párát kap, kicsapódik, nyirkos lesz, ráfagy, és amikor felolvad ismét, akkor nedves és létyós lesz, ami esetleg egy csomag zöldborsónál rendben van, de gusztustalanná teszi az aszalt fügét. Ezért fagyasztani kicsi, felhasználásra szánt adagokban kell, simítózáras tasakokban. Az így eltett aszalt füge akár két évet is gond nélkül kibír.

A kedvencem: aszalt fügekoszorú

Nem, ez nem az, amit a boltban ezen a néven árulnak, hiszen az inkább pogácsa. A koszorú egy gyűrű igazából, aminek a közepe üres. Az aszalt fügekoszorú tulajdonképpen inkább hasonlít a régi parasztházaknál megszokott csípős paprikafüzérekhez. Sőt, igazából ugyanarról az eljárásról van szó. A lényege, hogy veszünk egy jó nagy tűt (nagyanyáink zsákvarró tűnek hívták), és abba belefűzünk valamilyen erős zsinórt (lehet vékonyabb horgászdamil is, vagy erősebb nylon fonal), amelyre ezután felválva fűzünk fel egy-egy aszalt fügét és babérlevelet, mígnem a fotón látható eredményt – vagy ahhoz hasonlót – el nem érjük (ha sokalljuk a babérlevelet, akkor megtehetjük, hogy csak 3-4 fügénként rakunk egyet, de jobb mindegyik közé az érintkezések elkerülése végett).

Amikor elegendőnek érezzük a mennyiséget egy-egy zsinóron, akkor összekötjük a végüket, és kész is az aszalt fügekoszorú. A babérlevelek itt is ugyanazt a célt szolgálják, mint a legelső – pamut zsákos módszernél – azzal a különbséggel, hogy itt még az esztétikai értéket is növelik. Ha megvagyunk vele, akkor mehet a kamrába. A tárolás körülményeit illetően itt is pontosan ugyanazok a mérvadóak, mint a pamut zsákos módszernél.

Megromolhat-e az aszalt füge?

Igen, sajnos az aszalt füge sem sérthetetlen, és könnyen megromolhat, ha nem megfelelően tároljuk, vagy ha nem voltak rendesen kiszárítva aszaláskor. Csak akkor tároljuk őket, ha biztosak vagyunk abban, hogy megfelelően kiszáradtak. Ellenőrizzük, hogy a tárolóedények szorosan lezártak-e és nedvesség mentesek-e.

Mennyi ideig áll el az aszalt füge?

A tárolási körülményektől függ – a szárított füge 6-12 hónapig eláll hűvös, huzatos, és száraz kamrában. Fontos, hogy hűvös, száraz, és szellős helyen tartsuk. Hűtőben hasonló ideig, akár 12 hónapig is elállnak. A fagyasztóban korlátlan ideig fogyaszthatóak maradnak, de én általában semmit sem tartok két évnél tovább a fagyasztóban sem.

Most már, hogy megtudtuk, mennyiféleképpen is lehet tárolni az aszalt fügét, mindenki felállhat a számítógép és/vagy mobiltelefon mellől, és mehet fügét aszalni. Kellemes aszalást-tárolást kívánok mindenkinek. 😊 Ha pedig nincsen még aszalni való fügénk, akkor az aszalásra, szárításra alkalmas fügefejták című írásomban tájékozódhat róla, milyen fajtát érdemes beszerezni és elülteni a kertben.

Ha megtetszet a cikkem, és felhasználnád saját cikk írására, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt található a forrás. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy forrásmegjelölés nélkül elvigyék több órányi munkád eredméynét! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel vágás nélkül. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Kávét a Fügés embernek! ☕

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Kúszófüge (Ficus pumila var. pumila), avagy ámpolnafikusz – fajtabemutató

A mostani posztom alanya a Kúszófüge lesz (amelyből épp a napokban sikerült beszereznem egy gyönyörű cserepes példányt) , vagy másik nevén az ámpolnafikusz (Ficus pumila var. pumila – továbbiakban csak Ficus pumila) . Ez a liánszerű, örökzöld kúszónövény a mi éghajlatunkon leginkább szobanövényként tartható, de mivel termő fikusz faj, így gondoltam, írok róla. Na meg amúgyis megtetszett nekem, így hát beszereztem egyet. Ezt a fügét nem nehéz beszerezni, nem olyan ritkaság, mint néhány más társuk, szóval ha kedvet kaptok hozzá, csak keressetek rá a neten, és biztosan fogtok találni helyet, ahol megvásárolható. 😊 A Ficus pumiláról már olvashattatok korábban a Fügés emberen , amikor büszkén mutattam be régóta vágyott 'Rurh Bancroft' (Ficus carica x pumila) fügém beszerzését, ami két ficus faj (a közönséges füge, és a kúszófüge) hibridje. Most beszereztem egy kúszófügét, és ennek apropóján gondoltam, írok is róla pár sort. A kúszófüge (Ficus pumila) bemutatása A kúszófüge

Fügés ember – fügedugvány vásár – 2023 ősz

FRISSÍTÉS (2023.11.08): ELFOGYOTT AZ ÖSSZES DUGVÁNY! Nem tudok több megrendelést felvenni. Akik eddig megrendelték, de még nem utalták el a pénzt, nekik megvan a mennyiség még, de több nincsen! 😕 Ne adjatok le több rendelést! Idén ősszel két fajta fügéből vannak eladó dugványaim. A dugványok minimum három nódusszal (rügy, csomópont) rendelkeznek, és frissen kerültek levágásra a mai napon. A postázásig nedves homokban tartom őket, hogy ne száradjanak ki, majd csomagolás előtt letisztítom őket. A csomagolás papírba, majd nylon zacskóba, végül buborékfóliás borítékba történik. Feladás elsőbbségi levélként, így már jellemzően másnapra megérkezik. Csomagfeladás minden héten hétfőn, kedden és szerdán történik csak, hogy biztosan ne ragadjon be hétvégére a postán. Csak a készlet erejéig! Fontos, hogy a készlet igen korlátozott, mert mindkét fajtából egy nagy bokor alapos metszéséből származó dugványok vannak csak, így érdemes időben rendelni. 😎 Az alábbi fügefajtákból vanna

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus microcarpa Ficus palmata ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon litofita madarak magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű Pettyesszárnyú muslica poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu