aszalt füge , gasztro , tárolás ,

Így tárold az aszalt fügét, hogy sokáig elálljon

Korábban már írtam cikket a füge napon történő aszalásáról, és akkor ígértem, hogy majd jelentkezem egy önálló poszttal az aszalt füge tárolásáról. Kérdezhetnéd, hogy minek ennek külön poszt, odaírhattam volna annak az aljára is, de én mindig igyekszem egy témát alaposan körbe járni, és hát az aszalt fügét sem csak egy módon lehet tárolni.

Ezért most bemutatom sorban a lehetőségek mindegyikét részletekbe menően, hogy mindenki a lehetőségeinek, és ízlésének leginkább megfelelőt választhassa ki magának.

Vászontasakban, fűszerekkel

Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha az aszalt fügéket egy vászontasakba tesszük, és babérleveleket, valamint darabokra vágott vadköményt szórunk közé. A babérlevél, és vadkömény amellett, hogy hosszú időn át frissességet kölcsönöz a fügének, távol tartja a kártevőket, és a gombákat hosszú időn át. Persze csak akkor, ha jól szellőző, hűvös helyiségben akasztjuk fel a vászontasakot. Ha biztosítani tudjuk, hogy a helyiség hőmérséklete ne nagyon emelkedjen 15 C fok fölé, akkor egészen biztosan kibírja a következő nyár elejéig is. Ne sajnáljuk a fűszereket, mert ezek azáltal is segítenek, hogy minimalizálják a fügék egymással való érintkezését, hiszen a gombásodás először ott szokott kialakulni, ahol az aszalt fügék egymáshoz érnek.

Hűtőbe vele

Ha nincs olyan helyiségünk, ami kellően száraz, hűvös, akkor megoldást jelenthet, ha a fent leírt módon megtöltött pamut zacskóval együtt betesszük kettő darab nylon tasakba, majd a hűtőszekrény alsó polcára, vagy ha van, akkor a zöldségek tárolására kialakított rekeszbe helyezzük. Ha kellően sikerül megóvni a nedvességtől, és a párától (ezért a két nylon tasak), akkor akár fél évet, vagy még többet is kibír így. Általában a pára akkor jut be, amikor kivesszük, kinyitjuk, és kiszedünk belőle, mert ilyenkor melegebb levegő jut a tasakba, amely a visszahelyezéskor lehűl, és kicsapódik belőle a pára. Ezért ez a módszer annál hatékonyabb, minél kevesebbet van nyitogatva a tasak. Egy tipp: ha sokszor kell kisebb menyiséget kivenni belőle, akkor inkább több kisebb pamut zacskót töltsünk meg, és azokat egyenként csomagoljuk, és tegyük a hűtőbe. Akkor nem az egész mennyiség van bolygatva állandóan.

Fagyasszuk le

Ha nagyon hosszú időre kell eltárolnunk az aszalt fügét, akkor szóba jöhet a fagyasztás is. Itt viszont gondolni kell arra, hogy pontosan akkora adagokba fagyasszuk, ahogy majd fogyasztjuk. A fagyasztóból kivett dolgokat felbontás után nem szabad oda visszatenni. Párát kap, kicsapódik, nyirkos lesz, ráfagy, és amikor felolvad ismét, akkor nedves és létyós lesz, ami esetleg egy csomag zöldborsónál rendben van, de gusztustalanná teszi az aszalt fügét. Ezért fagyasztani kicsi, felhasználásra szánt adagokban kell, simítózáras tasakokban. Az így eltett aszalt füge akár két évet is gond nélkül kibír.

A kedvencem: aszalt fügekoszorú

Nem, ez nem az, amit a boltban ezen a néven árulnak, hiszen az inkább pogácsa. A koszorú egy gyűrű igazából, aminek a közepe üres. Az aszalt fügekoszorú tulajdonképpen inkább hasonlít a régi parasztházaknál megszokott csípős paprikafüzérekhez. Sőt, igazából ugyanarról az eljárásról van szó. A lényege, hogy veszünk egy jó nagy tűt (nagyanyáink zsákvarró tűnek hívták), és abba belefűzünk valamilyen erős zsinórt (lehet vékonyabb horgászdamil is, vagy erősebb nylon fonal), amelyre ezután felválva fűzünk fel egy-egy aszalt fügét és babérlevelet, mígnem a fotón látható eredményt – vagy ahhoz hasonlót – el nem érjük (ha sokalljuk a babérlevelet, akkor megtehetjük, hogy csak 3-4 fügénként rakunk egyet, de jobb mindegyik közé az érintkezések elkerülése végett).

Amikor elegendőnek érezzük a mennyiséget egy-egy zsinóron, akkor összekötjük a végüket, és kész is az aszalt fügekoszorú. A babérlevelek itt is ugyanazt a célt szolgálják, mint a legelső – pamut zsákos módszernél – azzal a különbséggel, hogy itt még az esztétikai értéket is növelik. Ha megvagyunk vele, akkor mehet a kamrába. A tárolás körülményeit illetően itt is pontosan ugyanazok a mérvadóak, mint a pamut zsákos módszernél.

Megromolhat-e az aszalt füge?

Igen, sajnos az aszalt füge sem sérthetetlen, és könnyen megromolhat, ha nem megfelelően tároljuk, vagy ha nem voltak rendesen kiszárítva aszaláskor. Csak akkor tároljuk őket, ha biztosak vagyunk abban, hogy megfelelően kiszáradtak. Ellenőrizzük, hogy a tárolóedények szorosan lezártak-e és nedvesség mentesek-e.

Mennyi ideig áll el az aszalt füge?

A tárolási körülményektől függ – a szárított füge 6-12 hónapig eláll hűvös, huzatos, és száraz kamrában. Fontos, hogy hűvös, száraz, és szellős helyen tartsuk. Hűtőben hasonló ideig, akár 12 hónapig is elállnak. A fagyasztóban korlátlan ideig fogyaszthatóak maradnak, de én általában semmit sem tartok két évnél tovább a fagyasztóban sem.

Most már, hogy megtudtuk, mennyiféleképpen is lehet tárolni az aszalt fügét, mindenki felállhat a számítógép és/vagy mobiltelefon mellől, és mehet fügét aszalni. Kellemes aszalást-tárolást kívánok mindenkinek. 😊 Ha pedig nincsen még aszalni való fügénk, akkor az aszalásra, szárításra alkalmas fügefejták című írásomban tájékozódhat róla, milyen fajtát érdemes beszerezni és elülteni a kertben.

Megjegyzések

Népszerű tartalmak

Füge metszése, avagy kell-e metszeni a fügét?

Újra és újra felbukkanó kérdés, hogy kell-e metszeni a fügét ( Ficus Carica) , és ha igen, mikor és hogyan kell elvégezni a fügefa vagy fügebokor metszését. Ha beírjuk a keresőbe, akkor rengeteg találat zúdul ránk, és teljesen elveszünk az információkban, főleg, ha bizonytalanok vagy éppen gyakorlatlanok vagyunk a füge nevelését illetően. A cikkekben sokszor nagyon ellentmondásos információk vannak. Az egyik szerint erős metszést igényel a füge, a másik szerint épp csak kell metszeni. Az egyik szerint télen, a másik szerint tavasszal, de olvastam már olyat is, amelyik a nyári metszést javasolta. Ezért arra gondoltam, írok erről egy összefoglalót, hogy mégis, hogyan és mikor is kell metszeni a fügét, ha egyáltalán kell... Kell-e metszeni a fügét? A válasz összetett, mert igen és nem. Igen , az ültetést követően érdemes azonnal a kétharmadára visszavágni, valamint az ültetés utáni első évben ugyanezt megismételni. Ezt azért célszerű elvégezni, hogy az első időszakban több energiát tudjon

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu