bujtás , gyökereztetés , légbujtás , porbujtás , szaporítás ,

A füge szaporítása – porbujtás vagy légbujtás a hatékonyabb?

A füge szaporításáról már nagyon sokszor esett szó a blogon, mert sokakat érdeklő téma. A vegetációs időszakban csak olyan szaporítási mód jöhet szóba, amikor a szaporított füge növényt már csak azután válasszuk le az anyanövényről, hogy kellő mennyiségű gyökeret fejlesztett az önálló élethez.

Ezen módszerek pedig a porbujtás, a légbujtás, és gyökérsarjak felszedése. Én leginkább a légbujtást részesítem előnyben, de természetesen a másik kettőnek is megvan a létjogosultsága. De nem mindegy, mikor melyiket válasszuk.

Miért nem a porbujtás a legjobb?

A porbujtás lényege az, hogy lehajtunk egy ágat a bokor külső hajtásai közül, befedjük egy részét földdel, lerögzítjük, hogy úgy is maradjon, majd megvárjuk, amíg az ott gyökeret ereszt. Ezt követően leválasztjuk, és elültetjük önállóan. Ez így nagyon egyszerűnek hangzik, de ahhoz, hogy az a fügeág meggyökeresedjen a földdel befedett részen, az kell, hogy folyamatosan nedvesen tartsuk a környezetében a földet. Jelenleg történelmi léptékben is az egyik legaszályosabb nyarat éljük, ami azt jelenti, hogy jelentős munkaigénye van a porbujtásnak, ha azt szeretnénk, hogy sikeres legyen a projekt, hiszen napjában többször is meg kell látogatni a porbujtott részt, hogy megöntözzük.

Ha nem tartjuk folyamatosan nedvesen, akkor nem fog gyökeret ereszteni.

Márpedig a jelenlegi aszályos nyáron ez tényleg napi legalább három-négyszeri öntözést jelent a porbujtott részen, legalább egy-másfél hónapon keresztül (mert ha csak egyetlen napra is kiszárad a föld a porbujtott részen, az egész addigi munka kárba megy, mert leszáradnak az addig fejlődött gyökerek), míg kellően meggyökeresedik. És ha sikerült, akkor jön a következő kihívás: gyökérlabdával együtt felszedni, ami azt jelenti, hogy úgy kell felszedni, hogy a lehető legtöbb föld maradjon a gyökerek között, és a lehető legtöbb hajszálgyökér maradjon sértetlen. Aki szedett már fel növényt a kertben gyökerestül, az tudja, hogy ez nem is annyira egyszerű. 

Ha pedig a gyökerekről leszakadnak a hajszálgyökerek, akkor hiába minden, mert vegetációs időben az így ültetett növény könnyen kiszárad még azelőtt, hogy új hajszálgyökereket növesztene. A porbujtás módszerrel végzett gyökereztetésnél ezért inkább ősszel, a lombhullás után érdemes leválasztani az anyanövényről, mert úgy kisebb a sokk a fügének.

A képen látható vajmi kevés gyökérrel felszedett porbujtványt nyár legvégén szedtem fel, és ennél több gyökérrel sehogyan sem sikerült (szerencsére élni akart, és ültetést követően elkezdett új gyökereket növeszteni). Nem én bujtottam, egy séta alkalmával talált füge bokorról származik. Természetesen életben maradt, köszöni, jól van. De máig nem sikerült fejlődésben utolérnie a vele egy időben légbujtással szaporított, közel ugyanakkora méretű társát.

Jobb a légbujtás?

Nem mondom, hogy a légbujtás jobb. Azt mondom, hogy a légbujtás hatékonyabb, biztonságosabb, és ha jól csináljuk, akkor teljesen gondozásmentes, ami azt jelenti, hogy onnantól, hogy felhelyeztük a fügére, semmi dolgunk sincs vele, míg le nem választjuk.

légbujtás lényege ugyanis, hogy valamilyen edényt, vagy nylon zacskót helyezünk fel a füge egyik ágára, az edényt/zacskót az ághoz rögzítjük szorosan, majd az ág körül feltöltjük földdel, beöntözzük, hogy jó vizes legyen, és végül felül is rögzítjük az ághoz a lehető legszorosabban.

Három-hat hét alatt begyökeresedik a folyamatos nedves környezetben, és eközben nekünk semmit sem kell vele csinálnunk. Nem kell naponta három-négy alkalommal öntözni. Ha a rögzítési pontokon nem tud elfolyni a víz, és az edény/zacskó nem is lyukas, akkor kiszáradni sem tud. Amikor pedig kellően meggyökeresedett, akkor leválasztás után csak levesszük róla az edényt/zacskót, és ott van egyben a teljes gyökérlabda hajszálgyökerekkel, virágfölddel együtt. Szinte nulla sérüléssel, a növények a lehető legkisebb sokkot okozva ültethetjük el, hogy a következő képen láthatóhoz hasonló életerős új füge növényt kapjuk.

És ami a legjobb ebben a módszerben, hogy egy ágra egymástól megfelelő távolságra több is felhelyezhető, illetve míg a porbujtás csak bokorral működik (hiszen egy fa ágát nehezebb a földre húzni), addig ez fa formára nevelt füge esetében is működik. Ezért én nagy magabiztossággal merem kijelenteni, hogy a légbujtás sokkal hatékonyabb, mint a porbujtás.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu