Translate

A füge szaporítása – 3. rész: légbujtás, léggyökereztetés

A (Ficus Carica) füge szaporításáról szóló cikksorozat előző két részében írtam a füge dugványozásáról és a füge vízben gyökereztetéséről. Mindkét módszer elsődlegesen a nyugalmi állapotban vágott dugványokhoz, ág darabokhoz használható. Azokkal azonban az a helyzet, hogy termőképes növény leghamarabb is két év múlva fejlődik belőlük általában.


Ha valaki nem akar ennyi időt várni, és szeretne magának egy évet (vagy akár többet is) megspórolni a növény neveléséből, annak ajánlom a légbújtást, vagy más néven a léggyökereztetést. Ez sem bonyolultabb, mint a dugványozás, sőt! Még egyszerűbb is talán.

De mi is az a légbujtás?

Az angol nyelvterületen ezt az air laying kifejezéssel illetik, és számtalan videó található a legnépszerűbb videómegosztón. Én most a saját módszeremet fogom bemutatni képekkel illusztrálva. A legygyökereztetés egyébként nem más, mint a növényi rész levegőben való gyökereztetése. Persze itt természetesen nem arról van szó, hogy csak levegő kell hozz, mert az nem lenne igaz. Ugyanúgy kell hozzá egy gyökereztető közeg, aminek én egyszerű boltban kapható általános virágföldet használok mindeféle hókuszpókusz keverék nélkül.


Nem teszek bele se perlitet, se tőzeget, se homokot, se kókuszrostot. persze biztosan működik azokkal is, de minek túlbonyolítani azt, ami amúgy egyszerű, mint a faék. Hiszen a kertben a füge is csak sima kerti talajban nő, ott sincs a földhöz keverve semmi, maximum egy kis szarvasmarha trágya. Szóval, a dolog lényege az, hogy egy már meglévő füge bokor egyik élő ága köré rögzítünk fel nedves ültető közeget, amit nem hagyunk kiszáradni. A többit a füge megoldja magától, hiszen ő egy olyan növény, hogy ha bármely része tartósan nedves közegben van, ott elkezd járulékos gyökereket fejleszteni.

Mi kell a a füge légbujtásához?

Az én módszeremhez mindössze egy kisebb műanyag vödör (fentebbi kép) kell, ami lehet egy nem átlátszó tejfölös vödör, vagy akár egy átlátszó savanyúságos vödör. Esetemben ez egy kovászos uborkás műanyag vödör. Az átlátszó előnyösebb, mert ott látjuk napról napra, hogy mi történik. Ezen kívül kell még majd egy tapétavágó kés (vagy ívelt pengéjű olló), valamint pár marék általános virágföld. Válasszunk ki egy szimpatikus ágat a fügén. A legkönnyebben az egy, maximum két éves ágak gyökereznek, az ennél idősebbek is sikerélményünk lesz, csak több idő kell majd nekik.

Hogyan megy végbe a füge légbujtása?

Válasszunk ki egy megfelelő ágat. Hogy az milyen? A leginkább megfelelőek az egy éves fás ágak, mert azok hamarabb és könnyebben gyökereznek, mint az idősebb ágak, de természetesen azok is megfelelőek, csak több türelem kell hozzá. Mivel nekem rossz irányba nőtt egy ág, és tavaly elmulasztottam a füge ág léggyökereztetését, így idén egy jó erős, két éves füge ágat kell léggyökereztetnem. De semmi baj, a sikerben biztos vagyk, türelmem meg van bőven (a vödröt 06.19-én helyeztem fel az ágra, és teljes begyökerezést követő leválasztás pedig 07.23-án történt meg, szóval épp csak kicsit kellett neki több egy hónapnál). Szóval, ha megvan a megfelelő ág, akkor a képen látható módn a vödröt két helyen egymással szemben lyukasszuk ki. A lyuk egy kicsivel legyen nagyobb, mint a kiszemelt ág átmérője, majd a vödör peremétel ejtsünk egy-egy bevágást a lyukakig.


Ha ezzel megvagyunk, akkor óvatosan a bevágások segítségével helyezzük a vödröt a fügefa ágára. Ha lehet, akkor minél közelebb helyezzük az elágazáshoz, hogy ne marajon majd nagy csonk az ág leválasztása után. Amikor a vödör a fán van, egyszerűen tölsük meg virágfölddel, azt egy kicsit óvatosan tömörítsük le, majd öntözzük be úgy, hogy nedves legyen, ne lucskos. Pattintsuk rá a vödörre a fedelt, és várjunk türelemmel. Az, hogy az első gyökerek mikor jelennek meg több dologtól is függhet, de általánosságban 3-6 hét alatt eléri a gyökérzet azt a méretet, hogy biztonsággal leválaszthassuk.


Mikor vághatom le a léggyökereztetett fügét?

Amikor azt látjuk, hogy szép vastag fehér gyökerek jelentek meg, várjunk még, amíg azok teljesen behálózzák a vödörben a foldet. Minél több gyökere lesz, annál biztosabb, hogy komolyabb stressz és fejlődési akadozás nélkül átvészeli a leválasztást, és az azt követő ültetést. Szóval, sok-sok gyökér, és még több gyökér. És türelem...


Amint elegendő gyökere lesz (mint a fotón is látható), akkor nincs más dolgunk, mint egy éles metszőollóval egy határozott mozdulattal leválasztani az anyanövényről az ágat, és már van is egy önálló életet élő fügefa csemeténk. Az én esetemben ez most egy hüvelykujj vastagságú, közel egy méter hosszú, két éves ág volt. Ezt rögtön lehet akár a kertbe is kiültetni, de ha szeretnénk, akkor egy nagyobb cserépben még nevelgethetjük kicsit.


Ezen a kicsi növényen már akár a következő évben is lehet pár szem füge. :) Ültetés után azért érdemes a csúcsát visszavágni, valamint pár alsóbb levelet eltávolítani, mert bár a gyökere elegendő, hogy életben maradjon, de az anyatőről levágva megsuűnik az addigi gyökérnyomás, amihez hozzászokott a növény. Az úgy gyökerek pedig sokkal kisebb nyomással szállítják a nedveket, tápanyagokat, emiatt a leválasztás után kicsit kókadozni fog átmenetileg. Még az is megeshet, hogy a leválasztás okozta stressz miatt eldobálja az összes levelét.


Ezt hamar kiheveri majd, főleg, ha átmenetileg félárnyékos helyre rakjuk, és óvjuk a közvetlen tűző naptól. Akkor se ilyedjünk meg, ha - mint az előbb írtam - eldobálta a leveleit, mert kis idő múltán gyönyörű egészséges új hajtásokat fog hozni (amint az az alábbi képeken is látható: szeptemberre már gyönyörűen feléledt).


Mint a képen látható, az Y ág mindkét csúcsát levágtam metszőollóval, így hamar újabb elágazások fognak megjelenni majd rajta. Dézsába ültettem, mert különleges szerepet szánok ennek a fügefa csemetének, de erről egyelőre nem árulok el többet, mert ez még titok. De aki rendszeresen olvassa a blogomat, időben meg fogja tudni, mit tervezek vele. :)

Kell-e valamit csinálni az ággal, mielőtt/miután felhelyezzük a gyökereztető edényt?

Az interneten számtalan tanács van arra, hogy vágjuk be a kérget, hántsunk legy körbe egy centit, vagy szorítsük egy dróttal. Itt megint visszatérnék a faékes hasonlatomhoz: minek bonyolítani az egyszeűt? A füge szeret gyökerezni mindenféle trükk nélkül is. Természetesen ki lehet próbálni azokat a módszereket is, és lehet, hogy akár egy-két nappal is sikerül megrövidíteni a folyamatot, de véleményem és tapasztalataim szerint erre semmi szükség nincsen. Ugyanez a helyzet a felszerelt edény alufóliával való körbetekerésével. Vannak, akik azt mondják, csomagoljuk be, hogy a fejlődő gyökereket ne érje fény, mert akkor megbarnulnak. Nos, a fiatal gyökerek először sárgás fehérek, majd sárgás barnák, és az idővel egyre barnásabb árnyalatúak lesznek. Ez a fejlődésük, mint ahogyan a tavaszi zöld hajtásból is öszre barna ág lesz. A fény hatására egy kicsit hamarabb barnul be, de szintén azt kell mondanom, hogy tapasztalataim alapján ez semmiféle káros hatással sincsen a növény vitalitására. Persze ettől még akinek az jobban tetszik, betekergetheti alufóliába, és akkor két legyet üt egy csapásra: megóvja a fénytől és kalózrádióadásoktól is, hiszen az alufólia Faraday kalitkaként fog működni. Így tuti nem fogják tudni lehallgatni a gyökeresedő füge águnkat. :)

Száz szónak is egy a vége, ne bonyolítsuk, gyökeret fog ereszteni akkor is, ha egyszerűen csináljuk. Hiszen az itt leírt példa többszörösen kipróbált, egyszerű. Semmi vajákolás, alufóliázás, kéregvagdosás vagy bármi...

Kellemes füge légbujtást kívánok mindenkinek! :)

Megjegyzések

  1. Ez nagyon szuper ! Köszönöm, hogy megosztottad !

    VálaszTörlés
  2. Megyek is, keresek műanyag vödröt fedéllel! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű tartalmak

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Hogyan aszaljunk fügét napon?

Tombol a nyár, a kánikula pedig az elviselhetetlenséggel határos, mindeközben pedig érik a füge. Bár az ország melegebb részein már az első terméshullám szinte teljesen leérett, az ország középső, és keleti részen még javában érik a füge. Ha pedig a kettőt – tikkasztó napsütés és érett füge – egy mondatban említjük, szinte elkerülhetetlen, hogy az aszalt fügére asszociáljunk... Aki evett már igazán jó minőségű aszalt fügét, az egészen biztosan szereti. Mert hogyan is lehetne nem szeretni az aszalt fügét? 😏 Persze a jó minőségű aszalt füge alatt nem arra a sok esetben boltban kapható cipőtalp keménységű vacakra gondolok, aminek a színe szürkés foltokkal tarkított, mintha penészes lenne, és még egy krokodil állkapcsát is próbára tenné. Az igazi aszalt füge aranysárga, vagy barnás színű attól függően, hogy sárga, vagy lila bőrű fügéből készült. Ezen túl pedig természetesen lágy, puha, és rendkívül kellemes zamatú. Az igazán jó minőségű aszalt füge már akkor beindítja a nyáltermelődést, m

Címkék

adriai amerikai lepkekabóca Arany mézfüge aszalódó aszalt füge aszály átültetés azonosítatlan fajta Babits Bacorinho beporzás beszerzés betakarítás betegség Blanche d'Argenteuil Botanikus kert Budai barna aszalódó Budai barna bőtermő Budai zöld óriás bujtás Cachopeira Ceglédi óriás Christian Ziegler Crna Cu de Burro csapadék csíkos füge csíráztatás Dalmatie deformálódott levelek Della Monaca Della Signora Desert King dézsás füge Dottato Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii Drostophila suzukii dugványozás egészség élet előrejelzés Emma Marris érdekesség Erdőkertesi Dalmát fagykár fajtabemutató Farmosi barna Farmosi bőtermő Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi Törpe Fekete fügelégy feldolgozás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus microcarpa Ficus punctata Ficus religiosa Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus variegata Ficus watkinsiana Firoma® fojtogató füge fordítás füge füge a lakásban füge antraknózis füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélmoly fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügehullás fügekávé fügelevél fügerozsda fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gold Orphan gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj Györöki Lapos hangya Hardy Yellow háromszor termő időjárás Jégfüge Jin Ao Fen Kadota kapri füge kártevő Kátai aszalódó Kátai sárga óriás keszthelyi barna Keszthelyi fekete kísérletezés klímaváltozás kórokozó Krakatoa látványosság légbujtás levélfoltosság lexikon Little Miss Figgy® madarak Madeleine des Deux Saisons magnélküli Martinsfeige Mary Lane Meg Lowman megtermékenyítés Mei Li Ya metszés mézfüge Michurinska-10 Mike Shanahan Miljska Morena Naha Harbour Diner Napolitana Napolitana negra növényvédelem Orphan öntözés őszi munkálatok panache Panino Paradiso Pécsi lila Pedro Petrovača bileja Petrovka Pettyesszárnyú muslica Pingo de Mel porbujtás Ronde de Bordeaux Ross Raddi San Pedro Sankt Martin Šaraguja Sárga Óriás Silba adipata Sinkó lila óriás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szirnai szüret takarás talajtakarás talajtakatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok teleltetés téli munkálatok téli védelem Termenjača típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány Turca unifera utazás ültetés védjegyzett fajta videó Violette de Sollies Zamojcica Zamorčica

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2022 fugesember.hu