Translate

A füge szaporítása – 3. rész: légbujtás, léggyökereztetés

A füge szaporításáról szóló cikksorozat előző két részében írtam a füge dugványozásáról és a füge vízben gyökereztetéséről. Mindkét módszer elsődlegesen a nyugalmi állapotban vágott dugványokhoz, ág darabokhoz használható. Azokkal azonban az a helyzet, hogy termőképes növény leghamarabb is két év múlva fejlődik belőlük általában.


Ha valaki nem akar ennyi időt várni, és szeretne magának egy évet (vagy akár többet is) megspórolni a növény neveléséből, annak ajánlom a légbújtást, vagy más néven a léggyökereztetést. Ez sem bonyolultabb, mint a dugványozás, sőt! Még egyszerűbb is talán.

De mi is az a légbujtás?

Az angol nyelvterületen ezt az air laying kifejezéssel illetik, és számtalan videó található a legnépszerűbb videómegosztón. Én most a saját módszeremet fogom bemutatni képekkel illusztrálva. A legygyökereztetés egyébként nem más, mint a növényi rész levegőben való gyökereztetése. Persze itt természetesen nem arról van szó, hogy csak levegő kell hozz, mert az nem lenne igaz. Ugyanúgy kell hozzá egy gyökereztető közeg, aminek én egyszerű boltban kapható általános virágföldet használok mindeféle hókuszpókusz keverék nélkül.


Nem teszek bele se perlitet, se tőzeget, se homokot, se kókuszrostot. persze biztosan működik azokkal is, de minek túlbonyolítani azt, ami amúgy egyszerű, mint a faék. Hiszen a kertben a füge is csak sima kerti talajban nő, ott sincs a földhöz keverve semmi, maximum egy kis szarvasmarha trágya. Szóval, a dolog lényege az, hogy egy már meglévő füge bokor egyik élő ága köré rögzítünk fel nedves ültető közeget, amit nem hagyunk kiszáradni. A többit a füge megoldja magától, hiszen ő egy olyan növény, hogy ha bármely része tartósan nedves közegben van, ott elkezd járulékos gyökereket fejleszteni.

Mi kell a a füge légbujtásához?

Az én módszeremhez mindössze egy kisebb műanyag vödör (fentebbi kép) kell, ami lehet egy nem átlátszó tejfölös vödör, vagy akár egy átlátszó savanyúságos vödör. Esetemben ez egy kovászos uborkás műanyag vödör. Az átlátszó előnyösebb, mert ott látjuk napról napra, hogy mi történik. Ezen kívül kell még majd egy tapétavágó kés (vagy ívelt pengéjű olló), valamint pár marék általános virágföld. Válasszunk ki egy szimpatikus ágat a fügén. A legkönnyebben az egy, maximum két éves ágak gyökereznek, az ennél idősebbek is sikerélményünk lesz, csak több idő kell majd nekik.

Hogyan megy végbe a füge légbujtása?

Válasszunk ki egy megfelelő ágat. Hogy az milyen? A leginkább megfelelőek az egy éves fás ágak, mert azok hamarabb és könnyebben gyökereznek, mint az idősebb ágak, de természetesen azok is megfelelőek, csak több türelem kell hozzá. Mivel nekem rossz irányba nőtt egy ág, és tavaly elmulasztottam a füge ág léggyökereztetését, így idén egy jó erős, két éves füge ágat kell léggyökereztetnem. De semmi baj, a sikerben biztos vagyk, türelmem meg van bőven (a vödröt 06.19-én helyeztem fel az ágra, és teljes begyökerezést követő leválasztás pedig 07.23-án történt meg, szóval épp csak kicsit kellett neki több egy hónapnál). Szóval, ha megvan a megfelelő ág, akkor a képen látható módn a vödröt két helyen egymással szemben lyukasszuk ki. A lyuk egy kicsivel legyen nagyobb, mint a kiszemelt ág átmérője, majd a vödör peremétel ejtsünk egy-egy bevágást a lyukakig.


Ha ezzel megvagyunk, akkor óvatosan a bevágások segítségével helyezzük a vödröt a fügefa ágára. Ha lehet, akkor minél közelebb helyezzük az elágazáshoz, hogy ne marajon majd nagy csonk az ág leválasztása után. Amikor a vödör a fán van, egyszerűen tölsük meg virágfölddel, azt egy kicsit óvatosan tömörítsük le, majd öntözzük be úgy, hogy nedves legyen, ne lucskos. Pattintsuk rá a vödörre a fedelt, és várjunk türelemmel. Az, hogy az első gyökerek mikor jelennek meg több dologtól is függhet, de általánosságban 3-6 hét alatt eléri a gyökérzet azt a méretet, hogy biztonsággal leválaszthassuk.


Mikor vághatom le a léggyökereztetett fügét?

Amikor azt látjuk, hogy szép vastag fehér gyökerek jelentek meg, várjunk még, amíg azok teljesen behálózzák a vödörben a foldet. Minél több gyökere lesz, annál biztosabb, hogy komolyabb stressz és fejlődési akadozás nélkül átvészeli a leválasztást, és az azt követő ültetést. Szóval, sok-sok gyökér, és még több gyökér. És türelem...


Amint elegendő gyökere lesz (mint a fotón is látható), akkor nincs más dolgunk, mint egy éles metszőollóval egy határozott mozdulattal leválasztani az anyanövényről az ágat, és már van is egy önálló életet élő fügefa csemeténk. Az én esetemben ez most egy hüvelykujj vastagságú, közel egy méter hosszú, két éves ág volt. Ezt rögtön lehet akár a kertbe is kiültetni, de ha szeretnénk, akkor egy nagyobb cserépben még nevelgethetjük kicsit.


Ezen a kicsi növényen már akár a következő évben is lehet pár szem füge. :) Ültetés után azért érdemes a csúcsát visszavágni, valamint pár alsóbb levelet eltávolítani, mert bár a gyökere elegendő, hogy életben maradjon, de az anyatőről levágva megsuűnik az addigi gyökérnyomás, amihez hozzászokott a növény. Az úgy gyökerek pedig sokkal kisebb nyomással szállítják a nedveket, tápanyagokat, emiatt a leválasztás után kicsit kókadozni fog átmenetileg. Még az is megeshet, hogy a leválasztás okozta stressz miatt eldobálja az összes levelét.


Ezt hamar kiheveri majd, főleg, ha átmenetileg félárnyékos helyre rakjuk, és óvjuk a közvetlen tűző naptól. Akkor se ilyedjünk meg, ha - mint az előbb írtam - eldobálta a leveleit, mert kis idő múltán gyönyörű egészséges új hajtásokat fog hozni (amint az az alábbi képeken is látható: szeptemberre már gyönyörűen feléledt).


Mint a képen látható, az Y ág mindkét csúcsát levágtam metszőollóval, így hamar újabb elágazások fognak megjelenni majd rajta. Dézsába ültettem, mert különleges szerepet szánok ennek a fügefa csemetének, de erről egyelőre nem árulok el többet, mert ez még titok. De aki rendszeresen olvassa a blogomat, időben meg fogja tudni, mit tervezek vele. :)

Kell-e valamit csinálni az ággal, mielőtt/miután felhelyezzük a gyökereztető edényt?

Az interneten számtalan tanács van arra, hogy vágjuk be a kérget, hántsunk legy körbe egy centit, vagy szorítsük egy dróttal. Itt megint visszatérnék a faékes hasonlatomhoz: minek bonyolítani az egyszeűt? A füge szeret gyökerezni mindenféle trükk nélkül is. Természetesen ki lehet próbálni azokat a módszereket is, és lehet, hogy akár egy-két nappal is sikerül megrövidíteni a folyamatot, de véleményem és tapasztalataim szerint erre semmi szükség nincsen. Ugyanez a helyzet a felszerelt edény alufóliával való körbetekerésével. Vannak, akik azt mondják, csomagoljuk be, hogy a fejlődő gyökereket ne érje fény, mert akkor megbarnulnak. Nos, a fiatal gyökerek először sárgás fehérek, majd sárgás barnák, és az idővel egyre barnásabb árnyalatúak lesznek. Ez a fejlődésük, mint ahogyan a tavaszi zöld hajtásból is öszre barna ág lesz. A fény hatására egy kicsit hamarabb barnul be, de szintén azt kell mondanom, hogy tapasztalataim alapján ez semmiféle káros hatással sincsen a növény vitalitására. Persze ettől még akinek az jobban tetszik, betekergetheti alufóliába, és akkor két legyet üt egy csapásra: megóvja a fénytől és kalózrádióadásoktól is, hiszen az alufólia Faraday kalitkaként fog működni. Így tuti nem fogják tudni lehallgatni a gyökeresedő füge águnkat. :)

Száz szónak is egy a vége, ne bonyolítsuk, gyökeret fog ereszteni akkor is, ha egyszerűen csináljuk. Hiszen az itt leírt példa többszörösen kipróbált, egyszerű. Semmi vajákolás, alufóliázás, kéregvagdosás vagy bármi...

Kellemes füge légbujtást kívánok mindenkinek! :)

Megjegyzések

  1. Üdvözlöm, szeretnék önnek mailt, vagy üzenetet küldeni. Tudna adni egy elérhetőséget?
    Üdv, Éva

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű tartalmak

Füge metszése, avagy kell-e metszeni a fügét?

Újra és újra felbukkanó kérdés, hogy kell-e metszeni a fügét, és ha igen, mikor és hogyan kell elvégezni a fügefa vagy fügebokor metszését. Ha beírjuk a keresőbe, akkor rengeteg találat zúdul ránk, és teljesen elveszünk az információkban, főleg, ha bizonytalanok vagy éppen gyakorlatlanok vagyunk a füge nevelését illetően. A cikkekben sokszor nagyon ellentmondásos információk vannak. Az egyik szerint erős metszést igényel a füge, a másik szerint épp csak kell metszeni. Az egyik szerint télen, a másik szerint tavasszal, de olvastam már olyat is, amelyik a nyári metszést javasolta. Ezért arra gondoltam, írok erről egy összefoglalót, hogy mégis, hogyan és mikor is kell metszeni a fügét, ha egyáltalán kell... Kell-e metszeni a fügét? A válasz összetett, mert igen és nem. Igen , az ültetést követően érdemes azonnal a kétharmadára visszavágni, valamint az ültetés utáni első évben ugyanezt megismételni. Ezt azért célszerű elvégezni, hogy az első időszakban több energiát tudjon a gyökerek fejle

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdonságokkal bíró utó

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2021 fugesember.hu