betegség , füge mozaik vírus , kórokozó , levélfoltosság ,

Füge mozaik vírus, vagy gomba fertőzés okozta levélfoltosság?

Az elmúlt jó néhány éveben országszerte felütötte a fejét a gombásodás okozta levélfoltosság, amit sokan a füge mozaikvírusként (FMV) azonosítanak a hasonló tünetek miatt. Természetesen nem minden az, aminek látszik hiszen a vírusokon kívül még ott vannak a baktériumok és a gombák is, amelyek sot általánosságban véve több esetben okoznak gondot, mint a vírusok. Az alábbi teljes cikk Berényi József fügetermesztő írása, és személyes tapasztalatain és kísérletein alapuló gyógymód a minden valószínűsggel gombás eredetű levélfoltosság ellen. Köszönjük, hogy megosztotta velünk, és hozzájárult, hogy a blog keretein belül közkincsé tegyük ezt a tudást.

A gomba okozta betegség pedig nem vírus, és réz, kén tartalmú gombaölő szerekkel kezelhető, és a folyamat visszafordítható. Én öt éve kaptam az első fertőzött növényemet, ami egy szempillantás alatt lefertőzte az egész állományt (azóta már több helyről is kaptam, és több ismerős is kapott ezektől független forrásból fertőzött növényeket).

Ebből is látszik, hogy ez nem lehetett vírusos betegség, mert az nem terjed ennyire gyorsan, annak szüksége van valamilyen közvetítőre (szívogató rovarok, nem megfelelően tisztán tartott eszközök, pl metszőolló). Ellentétben a gombákkal, amelyek kiszórják a spóráikat, amelyeket akár a szél, akár a csapadék vagy az öntözővíz is átvihet egyik növényről a másikra. Az interneten keresgélve nem sok válasz kínálkozott a problémára, mert a levélfoltosság tüneteire ott is leginkább a füge mozaikvírus (FMV) került látótérbe. Ekkor döntöttem úgy, hogy jobban beleásom magam a témába, hiszen a betegség terjedésének sebessége inkább utalt bakteriális vagy gombás fertőzésre, mint vírusosra.

A kiindulópont az volt, hogy a fertőzés a teljes levélszövetet érinti. Ezért mindenképpen a felszívódó szerek között kezdtem keresgélni (ez azért is fontos, mert a gombás betegségek ellen csupán a kontakt szerekkel amúgy sem lehet felvenni a harcot eredményesen - szerk.). Szerencsére néhány sikertelen próbálkozás után az Amistar Top (hatóanyag: 200 g/l azoxistrobin125 g/l difenokonazol) javulást hozott. Mivel azonban ez kettes kategóriás szer, így nem érhető el mindenki számára, így azért mégsem volt teljes a siker. Áttörést az jelentett, amikor a füge bokor fa fórumon az egyik fórumtárs felhívta a figyelmünket arra, hogy a sima Amistár (hatóanyagtartalom: 250 g/l azoxistrobin), és az Alfa-Solo (hatóanyag: 250 g/l difenokonazol) bárki számára szabadon megvásárolható, ugyanis hármas kategóriába tartoznak. E két szerből ki lehet kavarni az Amistar Topot. 

Én 10ml Amistart, és 3ml Alfa-Solot teszek 10liter vízhez. Emellett még Aliette WP80 (hatóanyag fosetil-Al) használok váltásba. A foszetil hatóanyag hatásmechanizmusa a humán gyógyászatban alkalmazott védőoltásokhoz hasonlítható. Felszívódása a növénybe gyors és azonnal stimulálja a növény kórokozók elleni anyagainak termelését. A teljes védettség eléréséhez azonban az ellenanyagok nagyobb koncentrációja szükséges, ezért fontos a preventív, azaz a megelőző alkalmazás. Ezekkel a szerekkel már elég jól kordában tudtam tartani a fertőzést, de sajnos végleg nem sikerült száműzni a foltokat. A probléma abból fakad, hogy ezek a szerek elpusztítják a növényen a kórokozó szervezeteket, de a környezetbe kijutó spórák ellen nem elég hatásosak. Persze az sem kizárt, hogy az újonnan szerzett növények által kerül be ismét a fertőzés. 

Ekkor viszont új fertőzés ütötte fel a fejét, ami más megközelítést igényel. Történt ugyanis a tavaszi rügyfakadáskor, hogy az előbújó új levelek hiányosak voltak. Ekkor ismét az interneten kerestem a választ, de megint semmi, ami magyarázná a kór lefolyását. Mondtak rágást, részleges fagyást, gyógymódnak kézrátételt, ráolvasást, hideg vasat, és más egyebet. Így nem maradt más, mint a józan paraszti ész! Ha a merisztéma az az a csúcsrügy sejtjei sérülnek, akkor azok a sejtek nem szaporodnak, az épp sejtek viszont simán túlnövik a fagyott részt. Tegyük fel hogy az első levél mégis hiányos, de a következőnek már egészségesnek kell, legyen, hisz a merisztémasejtek diferenciálódás nélkül szaporodnak, majd a széleken képződő sejtek alakulnak át különböző képletekké (ha ez így lett volna, akkor az lehetett volna részleges elfagyás - a szerk.). Ezzel szemben egymást követik a torz levelek, maga az ág is torzul, a végén le is áll a csúcsrügy növekedése, majd ezek a csökevényes torz ágak a következő évre el is száradnak. Előfordul az is hogy néhány torz levél után egészségesek jönnek, de ez a ritkább. Általában az oldalhajtásokból nevel új ágakat, ami ugyan abban a zónában van fagyás szempontjából, de még sincs egyetlen egyen sem torz levél.

Akkor most mi legyen? Nincs levél, amire fújhatom a felszívódót, ha meg már van, akkor fújhatom, hisz torz! Így marad a lemosó! Elő a kapott szereket, Cuproxat kiváló. Ökológiai termesztésben engedélyezett, a növény rézigényét is kielégíti, és a legjobb, kaptam, ingyen van! Ennél már csak az a jobb hogy a réz megoldás lett mindkét problémára. A tavalyihoz képest elenyésző mennyiségű torz levél lett, és a levélfoltosság is visszaszorult, annyira hogy az idén még nem is kellett permetezni a felszívódó szerekkel. Pedig csak egy lemosót kapott rügyfakadáskor. Terveztem többet is, de az esős tavasz miatt elmaradt. 

Tehát a fentiek fényében, ha valakinek fertőzött növénye van, vagy ilyet hoz a postás, akkor a következőket ajánlom: első lépésben permetezze le Amistar 10ml + Alfo-Solo 3ml 10liter vízhez + Nonit nedvesítő néhány csepp. Egy-két nap elteltével Cuproxat FW-vel de ne csak a fertőzött növényt, hanem a környezetét is (10liter vízhez 20-25ml) töménységű oldattal. Ezután jöhet hét-tíz nap elteltével az Amistar 10ml + Alfo-Solo 3ml 10liter vízhez + Nonit nedvesítő néhány csepp ismét. Sajnos az Aliette WP 80-at már nem tudom ajánlani, mert az utolsó információk megszüntették a forgalmazását. Viszont a fenti három szer is elégséges a védekezéshez. Mellesleg aki még nem látta, ide kattintva saját fotóimon is megtekintheti a növények gyógyulását az fügés fórumon. Igaz az ott leírt kezelés nem egyezik meg teljes egészében azzal, amit itt leírtam, de mind a kettő célravezető, sőt az itt leírtak még jobbnak is bizonyultak. Megelőzésre pedig a Cuproxat FW-t ajánlom rügypattanáskor, majd a vegetáció folyamán néhány alkalommal.

A cikk írója: Berényi József

Ha megtetszet a cikkem, és felhasználnád saját cikk írására, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt található a forrás. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy forrásmegjelölés nélkül elvigyék több órányi munkád eredméynét! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel vágás nélkül. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Kávét a Fügés embernek! ☕

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Házi fügebort és fügelikőrt készítettünk friss fügéből – fügebor recept

Régóta készítek mindenféle gyümölcsökből és bogyókból házi borokat , amelyek receptjeit évek óta meg is osztom mindig az Ezt fald fel! nevet viselő gasztroblogunkban. Hosszú, részletes, amolyan step by step tipusú leírások ezek, amelyek nyomán bárki könnyedén utánunk csinálhatja bármelyik bort, ha érez rá némi késztetést. Nincs ez másként a legújabb finomságunkkal, a friss fügéből készült fügeborral sem, mert hát hogy is hagyhattuk volna ki pont a fügebort, mikor fügével foglalkozunk... 🤠 Lehet fügebort készíteni aszalt fügéből is, de minek, ha van friss a ház körül? Mi ezen okból csak friss fügéből készítjük a fügebort minden évben, aminek hatalmas sikere van. Finom, zamatos csemegebort szoktunk készíteni belőle, amely akár desszertek mellé is fogasztható. Persze csak ízlés kérdése az egész, ha valaki a szárazabb borokat szereti, úgy is elkészítheti a fügebort. Mivel a Fügés ember  weboldal nem receptekre van optimalizálva, így itt nem is szoktunk recepteket közzé te

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca aszalódó aszalt füge aszály átültetés azonosítatlan fajta beporzás beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás Budai Vár bujtás ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség élet előrejelzés Emma Marris érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus microcarpa Ficus Palmata ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus variegata Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügehullás fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj hangya háromszor termő hasznos tippek hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus időjárás India Iraqi Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaprifüge kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon madarak magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mitológia Naha Harbour Diner nematoda növényvédelem OpenAI országtorta öntözés őszi munkálatok Pandzsáb füge Pettyesszárnyú muslica poloska porbujtás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi Ruth Bancroft San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szmirnai szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés vadfüge Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta videó viharkár

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu