Házi fügebort és fügelikőrt készítettünk friss fügéből – fügebor recept
Régóta készítek mindenféle gyümölcsökből és bogyókból házi borokat, amelyek receptjeit évek óta meg is osztom mindig az Ezt fald fel! nevet viselő gasztroblogunkban. Hosszú, részletes, amolyan step by step tipusú leírások ezek, amelyek nyomán bárki könnyedén utánunk csinálhatja bármelyik bort, ha érez rá némi késztetést. Nincs ez másként a legújabb finomságunkkal, a friss fügéből készült fügeborral sem, mert hát hogy is hagyhattuk volna ki pont a fügebort, mikor fügével foglalkozunk... 🤠
Lehet fügebort készíteni aszalt fügéből is, de minek, ha van friss a ház körül? Mi ezen okból csak friss fügéből készítjük a fügebort minden évben, aminek hatalmas sikere van. Finom, zamatos csemegebort szoktunk készíteni belőle, amely akár desszertek mellé is fogasztható. Persze csak ízlés kérdése az egész, ha valaki a szárazabb borokat szereti, úgy is elkészítheti a fügebort. Mivel a Fügés ember weboldal nem receptekre van optimalizálva, így itt nem is szoktunk recepteket közzé tenni. Ezek csak amolyan kedcsináló posztok. Ha érdekel a fügebor házi elkészítésének módja, nyisd meg a Fügebor készítése házilag – házi fügebor receptet, és kövesd az ott leírtakat. 😊
És ha már alkoholos italt készítünk a fügéből, akkor itt említeném meg, hogy mi nem csak fügebort szoktunk erjeszteni, de vele egy időben készítünk fügelikőrt is szinte minden évben. A fügelikőr elkészítése sokkal egyszerűbb, mint a fügeboré, és legalább annyira finom tud lenni. Nálunk ennek is nagy sikere van minden évben.
Ha érdekel a fügelikőr receptje, akkor itt találod meg: Gyömbéres fügelikőr, ahogy mi készítjük – házi fügelikőr. Érdemes elkészíteni akár mindkét receptet. A fügelikőr karácsonyra tökéletesen összeérik. Ami a fügebort illeti, az is finom lesz már karácsonyra, de annak igazi ízei és aromái csak legalább egy év állás alatt tudnak megfelelően kialakulni. Már ha kibírjuk, hogy addig ne igyuk meg. 😁 Ha pedig már szóba került a gyömbér, tudni érdemes róla, hogy nagyon passzol a fügéhez, több receptben is szerepel a füge mellett. A gyömbért – ha van hozzá kedvünk – magunknak is megtermelhetjük akár egy nagyobb cserépben is. Erről részletesebben a Kreatív Kertész blogomban írtam Saját gyömbér (Zingiber officinale) nevelése cserépben címmel.
Kellemes italkészítést kívánunk mindenkinek. Aztán a fogyasztással csak óvatosan, mert üt mind a kettő. Aztán a végén még ott is fügét látunk majd, ahol sosem volt... 😉
LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉
Tavaly készítettem bort fügéből. Remekül sikerült,de... a hozzáadott fajélesztő íze benne maradt,így nem éppen gusztusos. Kérdésem: hogyan lehet (ha egyáltalán lehet) orvosolni ezt a kellemetlenséget? Várom és előre is köszönöm válaszodat. Üdvözlettel: Józsi
VálaszTörlés