lexikon , tudomány , unifera ,

Unifera vagy bifera, azaz egyszer, vagy kétszertermő a füge?

A blog hasábjait lapozgatva többször találkozhatott már az érdeklődő azzal a két kifejezéssel, hogy unifera és bifera. Most néhány szóban azt fogom leírni, hogy ezek mit jelentenek a valóságban, és mit kell alattuk érteni.

Tegyük tisztába...

bifera azt jelenti, hogy két termést érlel, tehát a bifera típusú fügék első, és második terméshullámot is érlelnek. Ezek a fajták népszerűbbek, és szokványosabbak is hazánkban, hiszen vannak az országnak olyan tájegységei, amelyek annyira hidegek, hűvösek tudnak lenni, hogy rövid a füge idénye. A másodtermések rendszerint bár megjelennek, és kifejlődnek, de beérni már nincsen idejük. Ezeken a területeken tud nagy jelentőséggel bírni a füge első termése, ami azonban csak a bifera típusú fajtákra jellemző, ezért mindenképpen érdemes körültekintően fajtát választanunk, ha a füge igényeit tekintve kényes területen lakunk.

A blog hasábjain általánosságban elmondható, hogy alapértelmezetten minden fügét úgy kezelek, mintha kétszertermő lenne, azaz azt külön nem említem meg sehol, ha egy füge bifera típusú, csak azt, ha nem az. De azt minden esetben!

És gondolom ebből már kikövetkeztette mindenki, hogy az unifera pedig azt jelenti, hogy csak egy hullámban terem az adott fajta füge. Azaz, csak fő terméshulláma van, ami balszerencsénkre nem az első termés, hanem a második. Az unifera típusú fügék termésérése általában augusztustól október végéig tart, és mint fentebb írtam, az ilyen fügék nem alkalmasak Magyarország minden területére. Nyilván ezen fajták között is vannak koraibb, és későibb fajták, de mindegyikben közös, hogy hivatalos álláspont szerint nincs első termésük.

Azért írtam ilyen nyakatekerten fogalmazva, mert időnként előfordul, hogy produkálnak némi első termést is, de azoknak a mennyisége nagyon csekély, és sajnos sokszor le is hullik még érés előtt. Ezért - ismétlem önmagam - mindenképpen érdemes fügevásárlás előtt tájékozódni arról, hogy unifera, vagy bifera, azaz egyszer, vagy kétszertermő fajta.

Megjegyzések

Népszerű tartalmak

Füge metszése, avagy kell-e metszeni a fügét?

Újra és újra felbukkanó kérdés, hogy kell-e metszeni a fügét ( Ficus Carica) , és ha igen, mikor és hogyan kell elvégezni a fügefa vagy fügebokor metszését. Ha beírjuk a keresőbe, akkor rengeteg találat zúdul ránk, és teljesen elveszünk az információkban, főleg, ha bizonytalanok vagy éppen gyakorlatlanok vagyunk a füge nevelését illetően. A cikkekben sokszor nagyon ellentmondásos információk vannak. Az egyik szerint erős metszést igényel a füge, a másik szerint épp csak kell metszeni. Az egyik szerint télen, a másik szerint tavasszal, de olvastam már olyat is, amelyik a nyári metszést javasolta. Ezért arra gondoltam, írok erről egy összefoglalót, hogy mégis, hogyan és mikor is kell metszeni a fügét, ha egyáltalán kell... Kell-e metszeni a fügét? A válasz összetett, mert igen és nem. Igen , az ültetést követően érdemes azonnal a kétharmadára visszavágni, valamint az ültetés utáni első évben ugyanezt megismételni. Ezt azért célszerű elvégezni, hogy az első időszakban több energiát tudjon

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu