fajtaazonosság , hasznos tippek , hidegtűrés , vásárlás ,

Mire figyeljünk fügevásárláskor, hogy ne legyen csalódás a vége?

A különböző online kereskedési platformokon, ahol leginkább magánszemélyek árulnak, szép számmal akadnak olyanok, akik a leendő vásárló szakmai tájékozatlanságára alapozva tesznek olyan hangzatos kijelentéseket, amelyeknek semmi valóságalapjuk nincsen. Ellenben ezeknek a hangzatos frázisoknak köszönhetően jó drágán hirdetik a fügefákat, csemetéket, vagy éppen a dugványokat.

A legtöbb megkérdőjelezhető szándékú eladó azt használja ki, hogy az adott növényi szaporítóanyagból mire termőképes növény fejlődik, és a vásárló rájön, hogy őt becsapták, évek telhetnek el. És bár a füge viszonylag hamar megmutatja első néhány termését, akkor is legalább másfél év telik el a dugványozástól az első füge megkóstolásáig. Ekkor azonban már hiába reklamálnánk, mert az eladó jóllehet, már fel is számolta az online kereskedelmi platformon a eladói fiókját, és új név alatt folytatja tovább káros tevékenységét.

Míg a hétköznapi magyar vásárló leginkább amiatt szokott aggódni, hogy ki merjen-e fizetni valamit előre, az online növényvásárlásoknál nem az a legjellemzőbb csalási forma, hogy nem kapunk semmit a pénzünkért, hanem inkább az, hogy nem azt kapjuk, amit vásároltunk. Igaz ez dugványok, magok, és cserepes növények vásárlására is sok esetben. A csalás lehetséges másik formája szintén erre épít. Ilyenkor átlagos növényeket kapunk, amelyek mellé olyan képességeket, tulajdonságokat társít az eladó, amelyekkel valójában az adott növény nem is rendelkezik. De akkor mire is érdemes odafigyelni, hogy minimalizáljuk annak az esélyét, hogy csúnyán rászedjenek akár akarva, akár akaratlanul?

Extrán fagytűrőnek hirdetett fügék

A kedvenceim közé tartoznak az extra fagytűrőnek hirdetett fügék, amelyek állítólag akár -22 fokot is kibírnak. Persze ilyen füge nincsen. El kell fogadni, hogy a fügék nagy általánosságban -15 fokig tolerálják a fagyokat. Ennél vannak rosszabbul teljesítő fajták, de jobbak nem igazán (erről egyébként írtam már részletesebben az A legfagytűrőbb füge – létezik, vagy csak városi legenda?” című cikkemben). Ha valaki azt állítja, hogy az általa árult füge ennél többet is kibírt fagykár nélkül, akkor kezdjünk el gyanakodni, mert vagy be akar csapni minket, vagy nincs tudatában valamilyen tényezőnek, ami miatt a fügebokor közvetlen környezetében akkor sincs hidegebb -15 foknál, ha amúgy a kert többi részén hidegebb van. Ilyen lehet egy fűtött épület közelsége, egy füge bokor alatt húzódó távhő vezeték, vagy éppen egy déli fekvésű, szélvédett fal melletti rész. De ne adjunk sosem csak azért sok pénzt egy fügéért, mert azt állítják, extra fagytűrő. Olyan ez, mintha közönséges csapvizet árulnának az örök élet elixírjeként.

Persze a nem éppen tisztességes szándékú eladók ilyenkor is igyekeznek kitolni azt az időt, amikor már biztos lehet a vevő abban, hogy becsapták. Köztudott tény, hogy a füge esetében az első néhány évben elég érzékeny a téli fagyokra, a nyári csapadék hiányára, így az extra télálló, és extrán szárazságtűrő növényeket úgy hirdetik meg, hogy az első években különleges törődést igényelnek. Ez való igaz egyébként a fügékre, de aztán kiderül, hogy a vásárolt füge növény sajnos a hatodik évben is ugyanúgy elfagy -15 fok alatt, mint a többi átlagos füge. Persze ekkor már nincsen kinek reklamálni.

Generációk óta a mi klímánkhoz alkalmazkodott fügék

A másik nagy kedvencem, amikor valaki 1,5-2 méteres törzses fügefákat kínál eladásra úgy meghirdetve, hogy azok a fák generációk óta hazai klímához szoktak, alkalmazkodtak. Na ez az igazi nagy átverés és csalás, hiszen a dugványozással, légbujtással, és egyéb vegetatív módon történő szaporításkor genetikailag a szülővel teljesen azonos növény jön létre, ergo semmilyen genetikai módosulás nem történik.

Ha nem történik genetikai módosulás, akkor alkalmazkodás sem lehetséges. Az alkalmazkodás mindig genetikai változással jár, erre épül az evolúciós elmélet is. Ha meg azt vennénk, hogy mindig az előző növény termésének magjából állítana elő új egyedeket (ami amúgy hazánkban elég bajos lenne a fügedarázs hiánya miatt), akkor lehetne beszélni genetikailag alkalmazkodásról, de azt meg már az evolúcióból tudjuk, hogy ilyen esetekben több ezer év (de legoptimálisabb esetben is több száz év), és több száz generáció szükséges ahhoz, hogy a legkisebb alkalmazkodás is megtörténjen.

Így tehát ez valótlan állítás, és amennyiben ez szándékos (mert az is megeshet, hogy egyszerűen a megfelelő tájékozottság hiányában állít valótlanságot az eladó), máris tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról beszélünk. Ráadásul durván túlárazottak az ilyen több tízezer forintért árult fügék, amikor a megfelelő tápanyag ellátottság esetén bárki kinevelhet egy 2-3 m magas, egy törzses fügefát átlagosan két év alatt, hiszen a füge átlagos éves növekedése 100-120 cm. Távol álljon tőlem a szándék, hogy bárki üzletét rontsam. Egyszerűen csak azt gondolom, hogy a laikus vevő megtévesztése, ha magyar klímához alkalmazkodott növényként árulunk egy több éves, egyetlen törzsre nevelt fügefát, amit ha valaki megvásárol 56.000 forintért, majd lehet, hogy már az ültetés utáni első télen tövig fagy neki a hazai klímán nem szokatlannak mondható erős téli fagyok miatt. Persze aztán kihajt majd tőről, de ezt tudja egy Praktikeres füge is 2.000-3.000 forintért. Ráadásul igen erős nyereségvágyból elkövetett cselekmény szaga van az ilyen jellegű hirdetéseknek amikor megbízható forrásnak számító, áfás számlát is adó, leinformálható kertészetektől is ennek az árnak a környékén lehet megvásárolni lassan növekvő, több esztendős koros konténeres gyümölcsfákat is. Legyünk óvatosak!

Nem létező fajtanév, vagy hangzatos fajtanév alatt árult átlagos fügék

A másik elég sokszor előforduló jelenség – és ezt a legnehezebb kikerülni – az, hogy egy ritka, értékes fajtaként akarnak eladni egy közönséges fügét. Az sem ritka (főképp külföldi eladóknál), hogy a ritka fajtaként vásárolt füge dugványából kaprifüge lesz, ami még ráadásul ehető fügét sem terem általában. Ezt kivédhetjük úgy, hogy csak megbízható forrásból vásárolunk szaporítóanyagot (erről majd a cikk végén esik még szó bővebben). A másik jelenség, amikor egy teljesen általános fajtának (mondjuk Brunswick vagy Brown turkey) a szaporítóanyagát, vagy az abból szaporított növényt árulják olyan hangzatos nevek alatt, amiből arra lehet következtetni, hogy az egy különleges füge. Mielőtt vásárolunk egy füge fajtát, mindig keressünk rá a fajtára. Gyanakodjunk ha az eladón kívül sehol máshol sem találunk róla említést. Ilyenkor az eladótól kérjünk forrást, vagy egyéb információkat a fajtáról, és ha gyanús, inkább ne vásároljuk meg. Nem az a baj, ha valaki egy talált fügének saját nevet ad, mert nem tudja beazonosítani, hanem az, ha ezt eltitkolja előlünk, és el akarja velünk hitetni, hogy ez egy különlegesen ritka és értékes fajta.

Itt is igaz, amit fentebb írtam. A nem tisztességes szándékú eladók sikeressége itt is azon alapul, hogy mire a vásárolt füge teremni fog, és rájön az áldozat, hogy egy teljesen egyszerű és hétköznapi fügét vett több tízezer forintos áron egy különleges, rendkívül ritka és értékes fajta helyett, amely, már az eladó régen nem érhető el. Ennél még rosszabb, ha kapri vagy szmirnai fügét nevelt ki a pórul járt vásárló, mert ezek még csak ehető termést sem fognak produkálni, így gazdagodott egy mediterrán dísznövénnyel.

A megbízható eladói minősítés nem minden

A legtöbb online kereskedelmi platformon lehet minősíteni az eladókat. Sajnos azonban a növényeket és növényi szaporítóanyagokat árusítók esetében ez a minősítési rendszer nem annyira releváns adat, mint mondjuk azok esetében, akik híradástechnikai eszközökkel kereskednek. Hiszen, ha veszek egy X márkájú, és azon belül Y típusú telefont, tabletet vagy laptopot, amint megkapom, kiderül, hogy azt kaptam-e, amit vásároltam. Sajnos a füge vásárlás esetében ez nem ilyen egyszerű. Kifizetjük a vásárlást, és kapunk valamit a postástól, amiről csak egy-két év múlva derül ki, hogy micsoda is az valójában.

Rengetegszer látom, hogy a füge dugványt árusító felületeken sok a visszajelzés, hogy az eladó megbízható, mert rendben megérkezett a megrendelt füge, dugvány, mag stb. Ugyanakkor látom, hogy az eladó alig fél éve nyitotta meg a kereskedelmi fiókját. Ennyi idő alatt nem derülhetett ki róla, hogy valóban fajtaazonos fügéket, vagy fügedugványokat árul-e. Ezért én azt tanácsolom, hogy ilyen esetekben a legelső adat, amit megnézünk az eladóról, ne a minősítése legyen. Azt próbáljuk meg kideríteni, mióta értékesít füge növényt, füge dugványt az illető, és a hosszútávú visszajelzéseket keressük, amelyek azt látszanak igazolni, hogy korábbi vevők elégedettek, mert azt kapták, amit vettek. Meg fogunk lepődni, hogy ilyen eladó mennyire kevés van.

Keressük a jó hírben álló, megbízható forrásokat!

A közösségi platformok térnyerésével a vásárlók kezében lett egy új eszköz. Az online közösségi felületen rengeteg tematikus csoportosulás létezik. Igaz ez minden témára éppen úgy, mint a fügére. Az ilyen tematikus csoportokban, fórumokon meg lehet találni azokat az eladókat, akiket a közösség hozzáértő tagjai is megbízható eladónak tartanak. Valószínűleg az általuk megírt árcímkéken vastagabban fogott a toll, mint a csalókén, de ettől ne ijedjünk meg. Inkább fizessen ki az ember egy-két dugványért egy megbízható eladónak 20-30 Euró plusz postaköltséget, mint egy csalónak 5-10 Euró plusz postaköltséget. Megbízható forrásból megközelítőleg zéró az esélye annak, hogy egy-két év múlva csalódás legyen a történet vége, hiszen addigra a vásárláskor kiadott összeg többszörösét költöttük el öntözésre, növényvédelemre, trágyázásra. Igaz itt is az örökérvényű mondás, hogy olcsó húsnak híg a leve.

Ha pedig a pénztárcánk nem ad lehetőséget ilyen összegű vásárlásra, akkor inkább keressünk fel egy kertészetet a közelünkben, menjünk be, és két-három ezer forintért vásároljunk ott egy cserepes fügét, mert még úgy is nagyobb az esélyünk arra, hogy ár-érték arányban a legjobbat kapjuk, mintha ismeretlenektől vásárolnánk valamit, ami végül nem az lesz, aminek eladták.

+1 tipp, ami ugyan nem csalás, de érdemes rá figyelni

Hazánkban is számos helyen lehet úgy fügét vásárolni, hogy nincs pontos fajtamegnevezése, csak annyit írnak rá, hogy „Ficus carica”, „Lila termésű füge” vagy éppen „Termő füge”. Ezekkel nincsen alapból baj, nem állítanak semmi valótlant. A baj annyi velük mindössze, hogy rendkívül pontatlanok. A Ficus carica az a közönséges füge faj neve. Ide sorolunk több száz, vagy akár ezernél is több ehető füge fajtát is annak színétől, és ízétől függetlenül.

Ezért olyan fügét, amin nincs feltüntetve pontosan a fajta megnevezése, mondjuk „Keszthelyi fekete füge (Ficus carica)”, akkor csak abban az esetben vásároljuk meg, ha számunkra ténylegesen elegendő csupán annyit tudni róla, hogy majd lila, sárga, vagy éppen zöld termése lesz. Később ugyanis roppant nehéz lesz kinyomozni a fajtáját, ha erre támadna igényünk. Nem lehetetlen, csak épp majdnem lehetetlen.

Ha megtetszet a cikkem, és felhasználnád saját cikk írására, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt található a forrás. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy forrásmegjelölés nélkül elvigyék több órányi munkád eredméynét! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel vágás nélkül. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Kávét a Fügés embernek! ☕

Megjegyzések

  1. Nagyon jól összerakott cikk, köszönöm szépen a hasznos infókat. Manapság az ember nem lehet eléggé óvatos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az elismerő szavakat. Igyekszem csak minőségi tartalmat előállítani. :)

      Törlés

Szólj hozzá!

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Házi fügebort és fügelikőrt készítettünk friss fügéből – fügebor recept

Régóta készítek mindenféle gyümölcsökből és bogyókból házi borokat , amelyek receptjeit évek óta meg is osztom mindig az Ezt fald fel! nevet viselő gasztroblogunkban. Hosszú, részletes, amolyan step by step tipusú leírások ezek, amelyek nyomán bárki könnyedén utánunk csinálhatja bármelyik bort, ha érez rá némi késztetést. Nincs ez másként a legújabb finomságunkkal, a friss fügéből készült fügeborral sem, mert hát hogy is hagyhattuk volna ki pont a fügebort, mikor fügével foglalkozunk... 🤠 Lehet fügebort készíteni aszalt fügéből is, de minek, ha van friss a ház körül? Mi ezen okból csak friss fügéből készítjük a fügebort minden évben, aminek hatalmas sikere van. Finom, zamatos csemegebort szoktunk készíteni belőle, amely akár desszertek mellé is fogasztható. Persze csak ízlés kérdése az egész, ha valaki a szárazabb borokat szereti, úgy is elkészítheti a fügebort. Mivel a Fügés ember  weboldal nem receptekre van optimalizálva, így itt nem is szoktunk recepteket közzé te

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca aszalódó aszalt füge aszály átültetés azonosítatlan fajta beporzás beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás Budai Vár bujtás ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség élet előrejelzés Emma Marris érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus microcarpa Ficus Palmata ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus variegata Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügehullás fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj hangya háromszor termő hasznos tippek hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus időjárás India Iraqi Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaprifüge kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon madarak magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mitológia Naha Harbour Diner nematoda növényvédelem OpenAI országtorta öntözés őszi munkálatok Pandzsáb füge Pettyesszárnyú muslica poloska porbujtás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi Ruth Bancroft San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szmirnai szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés vadfüge Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta videó viharkár

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu