Translate

Botanikus kert füge – fajtabemutató

Már jó ideje nézegetem az internetes online kertészetek kínálatában a Botanikus kert füge (Ficus carica) névre hallgató fajtát, amiről a leírásokban azt állítják, hogy a PTE Botanikus Kertjének gyűjteményéből való. Ki ne vágyna egy olyan fügére, ami egy ilyen kvalitású helyről származtatható, igaz? Bennem is nemes érzéseket ébresztett, és mindenképpen be akartam szerezni, de nem volt ez olyan egyszerű, hogy csak kosárba teszem, és megnyomom a megrendelés gombot, mert ritkán kapható. 

Aztán egyszer csak azt írják a kedvenc fügés online közösségemben, hogy most az egyik barkácsáruház kertészeti osztályán több fajta füge is kapható, közöttük a Botanikus kert füge is. Kaptam az alkalmon, és felkerestem egy ilyen barkácsáruházat, majd vásároltam belőle egy szép, egészséges példányt. Hazavittem, gondosan átültettem nagyobb edénybe, majd nekiláttam, hogy utána járjak, miféle füge is ez, és valóban a Pécsi Botanikus Kertből származik-e, és ha igen, mit lehet tudni azon a nagyjából négy-öt mondaton kívül róla, amit a legtöbb helyen írnak.

Írtam egy levelet a Botanikus Kert oldalán található e-mail címre. Feltettem a kérdéseimet, hogy valóban tőlük származik-e ez a füge, és tudnak-e róla esetleg több információt is adni. A válasz rendkívül gyors volt, és legalább annyira kiábrándító is. Azt a választ kaptam, hogy a PTE Botanikus Kertjének gyűjteményében jelenleg nem található az általam említett fajta, és nincsen ilyen fajta levédetve sem. Amúgy pedig az intézményük nem foglalkozik fajtanemesítéssel sem. Szerintük az történhetett, hogy a kertben (vagy esetleg annak közvetlen környezetében) korábban ültetett fügéről valaki egyszer szaporított anyagot, és azt a gyűjtési helyéről nevezte el. 

Ebből számomra már majdnem teljesen egyértelmű volt, hogy ez a Botanikus Kert füge egy igazából nem is létező fajta. Talán nem is önálló szelekció, csak egy valamilyen fajta, amire valaki ráaggatott egy hangzatos nevet, mert onnan, vagy a közelből gyűjtötte be. De biztos, ami biztos, a pontosítás okán írtam egy újabb levelet, amelyben arról érdeklődtem, hogy legalább a leírások alapján hasonlít-e bármelyik fügéjükre annyira, hogy rá lehessen mondani, hogy abból lett szaporítva, majd átnevezve. Erre azt a választ kaptam, hogy a kertben a 'Brown Turkey', 'Mary Lane', 'Szentesi' és 'Dalmatie' fajták vannak ültetve jelenleg, illetve több olyan füge is, amiket ajándékba kaptak, de a fajtájukat nem ismerik. Ezeken kívül van még egy erősen visszavágott fügéjük, amelyet egy szakértő 'Zöld óriás'-nak határozott meg.

Szóval, ez itt eddig zsákutcának bizonyult, mert a leírt fajtákból maximum a Zöld óriás füge vagy a Mary Lane füge jöhetne szóba, de ahhoz előbb látnom kellene teremni a Botanikus Kert fügét. Ezeken kívül megeshet, hogy bármelyik másik nem azonosított fajtájukról szaporított valaki, majd azt vitte be a kereskedelmi hálózatba, de akkor joggal merül fel a kérdés, erről miért nem tud a PTE Botanikus Kert csapata? Az biztos, hogy ez egy legendás magyar „sikersztori”. 😁

Na de ennyivel amúgy nem adtam fel. Írtam két újabb levelet. Egyet az adott barkácsáruház beszerzési osztályának, hátha elárulják, ki az adott fajta beszállítója, egyet pedig a vásárolt Botanikus Kert fügén himbálódzó növény etiketten található weboldal üzemeltetőjének, aki az adott etiketteket gyártja (tehát nem ők a kertészeti áruda, ők növényekkel nem foglalkoznak). Gondoltam, hátha elárulják nekem, ki az adott növény etikett megrendelője. Megmondom őszintén, nem sok reményem volt, hogy ezen helyektől megkapom ezeket az amúgy érzékeny üzleti információnak is nevezhető adatokat.

Aztán egyszer csak jelentekezett e-mailben egy faiskola, hogy ők a 'Botanikus kert' füge termesztői, és adtak telefonos elérhetőséget. Felhívtam őket, és azt tudtam meg tőlük, hogy a folyamat legelején ők a DMKerttől vásárolták az első példányokat, amiket azóta maguk szaporítanak. A DMKert honlapján ugyanis megtalálható a fajta, de Ők maguk már nem forgalmazzák. Még csak leírásuk sincs a fajtáról, mindössze ennyi „A Pécsi Egyetemi Botanikus Kert hiperfinom fajtája!” Azt mondom, ember legyen a talpán, aki ennyiből bármit is megtud erről a fügéről! 😀 Minden esetre én vásároltam belől, és nagyon kíváncsi leszek, miféle értékeket rejt a „hiperfinom” Botanikus kert füge. Amint pedig termőre fordul nálam, ígérem, írni fogok róla ismét a saját tapasztalataim tükrében.

Kép forrása: DMKert

Addig annyit tudok róla írni bemutatás gyanánt, amit amúgy az árusító kertészetek is írnak róla: a termésérés két hullámban történik, de időben nem egyszerre. Így július, és október között szinte mindig található érett gyümölcs a bokron. A termés közép-nagy esetleg nagy méretű, lapított körte alakú. A héj sárgás-zöld színű, esetleg fehér foltokkal tarkított. Kifejezetten jó ízű, édes fajta, mely friss fogyasztásra, és feldolgozásra egyaránt alkalmas. Nagyméretű levelei ujjasan karéjosak, illatosak.

Kép forrása: DMKert

Ezen kívül még írnak róla olyanokat, hogy rendkívül télálló, meg hogy igen korai, és nagyon hamar termőre fordul, de ezek nagyon marketing szagúak. Manapság szinte minden füge mellé ezeket a hangzatos állításokat társítják. Nyilván úgy könnyebb eladni. De aki tartott már több különböző fügét, tudhatja, hogy bizony ez nem ennyire általános. Minden esetre én adtam neki egy esélyt, meglátjuk, mennyire lesz értékes fajta. Addig is azt tanácsolnám mindenkinek, hogy ne dőljön be kanyar nélkül mindenféle hangzatos leírásnak, mert sajnos nem minden arany, ami fénylik.

Megjegyzések

Népszerű tartalmak

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Hogyan aszaljunk fügét napon?

Tombol a nyár, a kánikula pedig az elviselhetetlenséggel határos, mindeközben pedig érik a füge. Bár az ország melegebb részein már az első terméshullám szinte teljesen leérett, az ország középső, és keleti részen még javában érik a füge. Ha pedig a kettőt – tikkasztó napsütés és érett füge – egy mondatban említjük, szinte elkerülhetetlen, hogy az aszalt fügére asszociáljunk... Aki evett már igazán jó minőségű aszalt fügét, az egészen biztosan szereti. Mert hogyan is lehetne nem szeretni az aszalt fügét? 😏 Persze a jó minőségű aszalt füge alatt nem arra a sok esetben boltban kapható cipőtalp keménységű vacakra gondolok, aminek a színe szürkés foltokkal tarkított, mintha penészes lenne, és még egy krokodil állkapcsát is próbára tenné. Az igazi aszalt füge aranysárga, vagy barnás színű attól függően, hogy sárga, vagy lila bőrű fügéből készült. Ezen túl pedig természetesen lágy, puha, és rendkívül kellemes zamatú. Az igazán jó minőségű aszalt füge már akkor beindítja a nyáltermelődést, m

Címkék

adriai amerikai lepkekabóca Arany mézfüge aszalódó aszalt füge aszály átültetés azonosítatlan fajta Babits Bacorinho beporzás beszerzés betakarítás betegség Blanche d'Argenteuil Botanikus kert Budai barna aszalódó Budai barna bőtermő Budai zöld óriás bujtás Cachopeira Ceglédi óriás Christian Ziegler Crna Cu de Burro csapadék csíkos füge csíráztatás Dalmatie deformálódott levelek Della Monaca Della Signora Desert King dézsás füge Dottato Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii Drostophila suzukii dugványozás egészség élet előrejelzés Emma Marris érdekesség Erdőkertesi Dalmát fagykár fajtabemutató Farmosi barna Farmosi bőtermő Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi Törpe Fekete fügelégy feldolgozás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus microcarpa Ficus punctata Ficus religiosa Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus variegata Ficus watkinsiana Firoma® fojtogató füge fordítás füge füge a lakásban füge antraknózis füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélmoly fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügehullás fügekávé fügelevél fügerozsda fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gold Orphan gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj Györöki Lapos hangya Hardy Yellow háromszor termő időjárás Jégfüge Jin Ao Fen Kadota kapri füge kártevő Kátai aszalódó Kátai sárga óriás keszthelyi barna Keszthelyi fekete kísérletezés klímaváltozás kórokozó Krakatoa látványosság légbujtás levélfoltosság lexikon Little Miss Figgy® madarak Madeleine des Deux Saisons magnélküli Martinsfeige Mary Lane Meg Lowman megtermékenyítés Mei Li Ya metszés mézfüge Michurinska-10 Mike Shanahan Miljska Morena Naha Harbour Diner Napolitana Napolitana negra növényvédelem Orphan öntözés őszi munkálatok panache Panino Paradiso Pécsi lila Pedro Petrovača bileja Petrovka Pettyesszárnyú muslica Pingo de Mel porbujtás Ronde de Bordeaux Ross Raddi San Pedro Sankt Martin Šaraguja Sárga Óriás Silba adipata Sinkó lila óriás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szirnai szüret takarás talajtakarás talajtakatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok teleltetés téli munkálatok téli védelem Termenjača típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány Turca unifera utazás ültetés védjegyzett fajta videó Violette de Sollies Zamojcica Zamorčica

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2022 fugesember.hu