fajtabemutató , Martinsfeige , Sankt Martin , unifera ,

Sankt Martin füge (Martinsfeige) – fajtabemutató

A Németországi Sankt Martin településről származó Szent Márton füge (Ficus Carica), vagy másik nevén a Mártonfüge (Martinsfeige) beszerzése egy véletlennek köszönhető. Eredetileg ugyanis nem ezt a fügét kerestem, hanem a Franciaország hegyeiből származó Szent Martin (St. Martin) fügét, ami legendás télállóság hírében áll.

Fotó: André de Saint-Paul

A keresés során az egyik közösségi portál csoportjában találtam rá a Mártonfüge (Martinsfeige) néven is elhíresült német Sankt Martin fügére, amelynek története annyira megtetszett, hogy úgy döntöttem, szerzek belőle pár dugványt, ezzel is gazdagítva gyűjteményemet. Erről a fügéről fogok most írni pár sort.

A Sankt Martin füge a Németországi Pfalz tartományban található Sankt Martin településhez köthető. Itt található a Szent Márton katolikus templom, amelynek közelében van egy szőlőültetvény. A mellett egy birkalegelőn található egy igen öreg fügefa. Ez a fügefa a 'Martinsfeige' néven elhíresült füge, amelyet Sankt Martin fügeként is ismernek, és Christoph Seiler találta még 1990-ben (de tőle ne akarjon venni senki itthon, mert mondvacsinált okokra hivatkozva lerázott engem, végül más úton kellett beszereznem). A továbbiakban én Sankt Martin fügeként fogok rá hivatkozni. Ez a füge rendkívüli télállóság hírében áll, amelyet egyébként többen megkérdőjeleznek a Rajna-völgyben tapasztalható általánosan enyhe telek miatt, ahol a téli minimum nagyjából -12 C fok körül alakul. Szóval a legendás hidegtűrés lehet tényleg csak városi legenda, de ettől függetlenül a füge felkeltette az érdeklődésemet, hiszen ez a fajta kapott helyet a szintén Sankt Martinban található, 2000-ben létrehozott Bibliakertben, ahol is számos Bibliában említett növényt telepítettek azóta.

Fügefa a Sankt Marktini birkalegelőn (fotó: Mike Burek)

A Sankt Martin fügéről azt érdemes tudni, hogy növekedési erélye igen erős, végső magassága a négy-öt métert is elérheti. Szétterülő, gazdagon elágazó, akár hat méter szélességű bokrot növeszt, melynek leginkább három karéjos levelei vannak. Kimondottan hajlamos a sarjképzésre, amitől rendkívüli bokrosodás jellemzi, így térigénye jelentős. A német Szent Márton füge bőven termő, de unifera típusú, ami annyit jelent, hogy csak második terméshulláma van, azt azonban igen korainak mondják. Ez a tulajdonsága hazánkban is előnyösnek mondható egy füge esetében. Termései viszont meglehetősen aprók, mindössze 10-15 grammosak, de nagyon jó minőségűek. A bőr színe egészen sötétlila, már-már majdnem fekete, a pépje pedig vörös. Íze édes, lédús, és zamatos, enyhe bogyós felhanggal fűszerezett. Apró mérete miatt könnyen aszalható egészben is akár. Bőre erős, és elég jól viseli a tárolással, és szállítással járó viszontagságokat.

Fotó: André de Saint-Paul

Számomra mindenképpen értékes fajtának tűnik, és ha tényleg jónak mondható a fagytűrése, akkor mindenképpen helye van a Tápió-vidéken is a Sankt Martin fügének.

Megjegyzések

Népszerű tartalmak

Füge metszése, avagy kell-e metszeni a fügét?

Újra és újra felbukkanó kérdés, hogy kell-e metszeni a fügét ( Ficus Carica) , és ha igen, mikor és hogyan kell elvégezni a fügefa vagy fügebokor metszését. Ha beírjuk a keresőbe, akkor rengeteg találat zúdul ránk, és teljesen elveszünk az információkban, főleg, ha bizonytalanok vagy éppen gyakorlatlanok vagyunk a füge nevelését illetően. A cikkekben sokszor nagyon ellentmondásos információk vannak. Az egyik szerint erős metszést igényel a füge, a másik szerint épp csak kell metszeni. Az egyik szerint télen, a másik szerint tavasszal, de olvastam már olyat is, amelyik a nyári metszést javasolta. Ezért arra gondoltam, írok erről egy összefoglalót, hogy mégis, hogyan és mikor is kell metszeni a fügét, ha egyáltalán kell... Kell-e metszeni a fügét? A válasz összetett, mert igen és nem. Igen , az ültetést követően érdemes azonnal a kétharmadára visszavágni, valamint az ültetés utáni első évben ugyanezt megismételni. Ezt azért célszerű elvégezni, hogy az első időszakban több energiát tudjon

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu