fajtabemutató , unifera ,

Sankt Martin füge (Martinsfeige) – fajtabemutató

A Németországi Sankt Martin településről származó Szent Márton füge (Ficus Carica), vagy másik nevén a Mártonfüge (Martinsfeige) beszerzése egy véletlennek köszönhető. Eredetileg ugyanis nem ezt a fügét kerestem, hanem a Franciaország hegyeiből származó Szent Martin (St. Martin) fügét, ami legendás télállóság hírében áll.

Fotó: André de Saint-Paul

A keresés során az egyik közösségi portál csoportjában találtam rá a Mártonfüge (Martinsfeige) néven is elhíresült német Sankt Martin fügére, amelynek története annyira megtetszett, hogy úgy döntöttem, szerzek belőle pár dugványt, ezzel is gazdagítva gyűjteményemet. Erről a fügéről fogok most írni pár sort.

A Sankt Martin füge a Németországi Pfalz tartományban található Sankt Martin településhez köthető. Itt található a Szent Márton katolikus templom, amelynek közelében van egy szőlőültetvény. A mellett egy birkalegelőn található egy igen öreg fügefa. Ez a fügefa a 'Martinsfeige' néven elhíresült füge, amelyet Sankt Martin fügeként is ismernek, és Christoph Seiler találta még 1990-ben (de tőle ne akarjon venni senki itthon, mert mondvacsinált okokra hivatkozva lerázott engem, végül más úton kellett beszereznem). A továbbiakban én Sankt Martin fügeként fogok rá hivatkozni. Ez a füge rendkívüli télállóság hírében áll, amelyet egyébként többen megkérdőjeleznek a Rajna-völgyben tapasztalható általánosan enyhe telek miatt, ahol a téli minimum nagyjából -12 C fok körül alakul. Szóval a legendás hidegtűrés lehet tényleg csak városi legenda, de ettől függetlenül a füge felkeltette az érdeklődésemet, hiszen ez a fajta kapott helyet a szintén Sankt Martinban található, 2000-ben létrehozott Bibliakertben, ahol is számos Bibliában említett növényt telepítettek azóta.

Fügefa a Sankt Marktini birkalegelőn (fotó: Mike Burek)

A Sankt Martin fügéről azt érdemes tudni, hogy növekedési erélye igen erős, végső magassága a négy-öt métert is elérheti. Szétterülő, gazdagon elágazó, akár hat méter szélességű bokrot növeszt, melynek leginkább három karéjos levelei vannak. Kimondottan hajlamos a sarjképzésre, amitől rendkívüli bokrosodás jellemzi, így térigénye jelentős. A német Szent Márton füge bőven termő, de unifera típusú, ami annyit jelent, hogy csak második terméshulláma van, azt azonban igen korainak mondják. Ez a tulajdonsága hazánkban is előnyösnek mondható egy füge esetében. Termései viszont meglehetősen aprók, mindössze 10-15 grammosak, de nagyon jó minőségűek. A bőr színe egészen sötétlila, már-már majdnem fekete, a pépje pedig vörös. Íze édes, lédús, és zamatos, enyhe bogyós felhanggal fűszerezett. Apró mérete miatt könnyen aszalható egészben is akár. Bőre erős, és elég jól viseli a tárolással, és szállítással járó viszontagságokat.

Fotó: André de Saint-Paul

Számomra mindenképpen értékes fajtának tűnik, és ha tényleg jónak mondható a fagytűrése, akkor mindenképpen helye van a Tápió-vidéken is a Sankt Martin fügének.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés tartalmak létrehozása rengeteg időt és energiát emészt fel. És mint tudjuk, az idő pénz. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Ezt magánemberként egyre nehezebben tudom előteremteni, pedig azt gondolom, hogy értékteremtő projektbe fogtam bele. Ha sikerül megtalálnom azt a nagyjából két tucatnyi fügefajtát, amelyek termesztésével komoly sikereket lehet elérni Magyarország változóban lévő éghajlatán, az minden fügekedvelőnek csak jó lehet. Ha szerinted is értékes az önkéntes kutatómunkám, és van rá lehetőséged, kérlek, támogass engem, és ezáltal légy részese te is mindannak, amit megalkotok, létrehozok.

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

A füge szaporítása – 2. rész: vízben gyökereztetés

Akik olvasták korábbi blogbejegyzéseimet a fügéről ( Ficus Carica) , tudhatják, hogy nem vagyok híve a füge vízben történő gyökereztetésének. Ennek legfőbb oka, hogy a füge egy rendkívül könnyen gyökeresedő növény. Ha egy darabkáját zsinórra kötjük, belógatjuk egy 80% páratartalmú helyiségbe, akkor akár ültető közeg híján is gyökerezni kezd. Persze, így nem maradna életben, ezt csak azért írtam le, hogy szemléltessem, mekkora is a füge hajlandósága a járulékos gyökerek képzésére. A füge gyökeresedési hajlandóságáról, a dugványban lejátszódó hormonális folyamatokról valamint arról, milyen az ideális dugvány, a füge szaporítása - 1. rész: dugványozás című cikkemben írok bővebben, ha érdekel a téma, érdemes elolvasni azt is. De akkor miért ellenzem sokszor oly makacs módon a füge vízben gyökereztetését? A megfelelő ültető közegbe dugva a füge dugványt akár magára is hagyhatjuk több hétre, ha gondoskodtunk arról, hogy megfelelő legyen a számára a páratartalom. Egy PET palackot félbe v

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu