azonosítatlan fajta , fajtaazonosság , fajtabemutató ,

Botanikus kert füge – fajtabemutató

Már jó ideje nézegetem az internetes online kertészetek kínálatában a Botanikus kert füge (Ficus carica) névre hallgató fajtát, amiről a leírásokban azt állítják, hogy a PTE Botanikus Kertjének gyűjteményéből való. Ki ne vágyna egy olyan fügére, ami egy ilyen kvalitású helyről származtatható, igaz? Bennem is nemes érzéseket ébresztett, és mindenképpen be akartam szerezni, de nem volt ez olyan egyszerű, hogy csak kosárba teszem, és megnyomom a megrendelés gombot, mert ritkán kapható. 

Aztán egyszer csak azt írják a kedvenc fügés online közösségemben, hogy most az egyik barkácsáruház kertészeti osztályán több fajta füge is kapható, közöttük a Botanikus kert füge is. Kaptam az alkalmon, és felkerestem egy ilyen barkácsáruházat, majd vásároltam belőle egy szép, egészséges példányt. Hazavittem, gondosan átültettem nagyobb edénybe, majd nekiláttam, hogy utána járjak, miféle füge is ez, és valóban a Pécsi Botanikus Kertből származik-e, és ha igen, mit lehet tudni azon a nagyjából négy-öt mondaton kívül róla, amit a legtöbb helyen írnak.

Írtam egy levelet a Botanikus Kert oldalán található e-mail címre. Feltettem a kérdéseimet, hogy valóban tőlük származik-e ez a füge, és tudnak-e róla esetleg több információt is adni. A válasz rendkívül gyors volt, és legalább annyira kiábrándító is. Azt a választ kaptam, hogy a PTE Botanikus Kertjének gyűjteményében jelenleg nem található az általam említett fajta, és nincsen ilyen fajta levédetve sem. Amúgy pedig az intézményük nem foglalkozik fajtanemesítéssel sem. Szerintük az történhetett, hogy a kertben (vagy esetleg annak közvetlen környezetében) korábban ültetett fügéről valaki egyszer szaporított anyagot, és azt a gyűjtési helyéről nevezte el. 

Ebből számomra már majdnem teljesen egyértelmű volt, hogy ez a Botanikus Kert füge egy igazából nem is létező fajta. Talán nem is önálló szelekció, csak egy valamilyen fajta, amire valaki ráaggatott egy hangzatos nevet, mert onnan, vagy a közelből gyűjtötte be. De biztos, ami biztos, a pontosítás okán írtam egy újabb levelet, amelyben arról érdeklődtem, hogy legalább a leírások alapján hasonlít-e bármelyik fügéjükre annyira, hogy rá lehessen mondani, hogy abból lett szaporítva, majd átnevezve. Erre azt a választ kaptam, hogy a kertben a 'Brown Turkey', 'Mary Lane', 'Szentesi' és 'Dalmatie' fajták vannak ültetve jelenleg, illetve több olyan füge is, amiket ajándékba kaptak, de a fajtájukat nem ismerik. Ezeken kívül van még egy erősen visszavágott fügéjük, amelyet egy szakértő 'Zöld óriás'-nak határozott meg.

Szóval, ez itt eddig zsákutcának bizonyult, mert a leírt fajtákból maximum a Zöld óriás füge vagy a Mary Lane füge jöhetne szóba, de ahhoz előbb látnom kellene teremni a Botanikus Kert fügét. Ezeken kívül megeshet, hogy bármelyik másik nem azonosított fajtájukról szaporított valaki, majd azt vitte be a kereskedelmi hálózatba, de akkor joggal merül fel a kérdés, erről miért nem tud a PTE Botanikus Kert csapata? Az biztos, hogy ez egy legendás magyar „sikersztori”. 😁

Na de ennyivel amúgy nem adtam fel. Írtam két újabb levelet. Egyet az adott barkácsáruház beszerzési osztályának, hátha elárulják, ki az adott fajta beszállítója, egyet pedig a vásárolt Botanikus Kert fügén himbálódzó növény etiketten található weboldal üzemeltetőjének, aki az adott etiketteket gyártja (tehát nem ők a kertészeti áruda, ők növényekkel nem foglalkoznak). Gondoltam, hátha elárulják nekem, ki az adott növény etikett megrendelője. Megmondom őszintén, nem sok reményem volt, hogy ezen helyektől megkapom ezeket az amúgy érzékeny üzleti információnak is nevezhető adatokat.

Aztán egyszer csak jelentekezett e-mailben egy faiskola, hogy ők a 'Botanikus kert' füge termesztői, és adtak telefonos elérhetőséget. Felhívtam őket, és azt tudtam meg tőlük, hogy a folyamat legelején ők a DMKerttől vásárolták az első példányokat, amiket azóta maguk szaporítanak. A DMKert honlapján ugyanis megtalálható a fajta, de Ők maguk már nem forgalmazzák. Még csak leírásuk sincs a fajtáról, mindössze ennyi „A Pécsi Egyetemi Botanikus Kert hiperfinom fajtája!” Azt mondom, ember legyen a talpán, aki ennyiből bármit is megtud erről a fügéről! 😀 Minden esetre én vásároltam belől, és nagyon kíváncsi leszek, miféle értékeket rejt a „hiperfinom” Botanikus kert füge. Amint pedig termőre fordul nálam, ígérem, írni fogok róla ismét a saját tapasztalataim tükrében.

Kép forrása: DMKert

Addig annyit tudok róla írni bemutatás gyanánt, amit amúgy az árusító kertészetek is írnak róla: a termésérés két hullámban történik, de időben nem egyszerre. Így július, és október között szinte mindig található érett gyümölcs a bokron. A termés közép-nagy esetleg nagy méretű, lapított körte alakú. A héj sárgás-zöld színű, esetleg fehér foltokkal tarkított. Kifejezetten jó ízű, édes fajta, mely friss fogyasztásra, és feldolgozásra egyaránt alkalmas. Nagyméretű levelei ujjasan karéjosak, illatosak.

Kép forrása: DMKert

Ezen kívül még írnak róla olyanokat, hogy rendkívül télálló, meg hogy igen korai, és nagyon hamar termőre fordul, de ezek nagyon marketing szagúak. Manapság szinte minden füge mellé ezeket a hangzatos állításokat társítják. Nyilván úgy könnyebb eladni. De aki tartott már több különböző fügét, tudhatja, hogy bizony ez nem ennyire általános. Minden esetre én adtam neki egy esélyt, meglátjuk, mennyire lesz értékes fajta. Addig is azt tanácsolnám mindenkinek, hogy ne dőljön be kanyar nélkül mindenféle hangzatos leírásnak, mert sajnos nem minden arany, ami fénylik.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu