darazsak , kártevő , növényvédelem ,

Darazsak a fügén – hogyan védjük meg a fügét a darazsaktól?

Akinek van fügéje, és nem szokta féléretten leszedni (a Tudtad, hogy valószínűleg te is éretlenül eszed a fügét? című cikkemben írtam erről bővebben), mint sokan, azok tudják, mekkora problémát tudnak okozni a darazsak a fügén. Konkrétan a hangya okozta károk után a darázs a második számú legfőbb potyaleső a fügén, ráadásul még veszélyes is.

A darazsak mindennél jobban szeretik a kellően érett gyümölcsöket, főként ha azok esetleg már erjedésnek is indultak. Számukra egy fügebokor, amin ott lóg a sok gyönyörű, édes-mézes érett füge, maga a Kánaán. Ha felfedeznek egy ilyen fügebokrot, hamarosan csoportosan járnak oda táplálékért, amelyekkel utódaikat és a királynőt táplálják. Ehhez megkezdik az érett füge bőrét, majd szép lassan kirágják a belsejét, mígnem már csak egy fügebőr lóg majd a fán.

Ez nagyon veszélyes tud lenni, mert a gyanútlan füge-gazda ha megfog egy túlérett fügét, és nem veszi észre, hogy annak a belsejében ott van egy, vagy akár több darázs is, bizony kellemetlen élményben lehet része. Ezek az ádáz darazsak ugyanis nagyot tudnak csípni, és haát ha megtehetik, miért ne tennék meg, ugye? 😈A fő probléma azonban mégis csak a dézsmálás, a potyázás. A darazsak által megkezdett fügéket hamarabb fedezik fel a hagyák, valamint a sérült fügék előbb indulnak erjedésnek is, ami mégtöbb darazsat vonz a fügebokor közelébe, ígyhát ez egy öngerjesztő folyamat.

Mit tehetünk, hogy távol tartsuk a darazsakat a fügétől?

A rövid válaszom erre a kérdésre, hogy sajnos semit! Elkezdhetnénk a terméseket egyenként organza tasakokba húzni, hogy megóvjuk őket, de egy kifejlett fügefán vagy fügebokron egy időben több száz füge is érhet. Lássuk be: bármennyire is jópofa dolognak tűnik ez az organza tasakos bütykölés, nem túl életszerű többszáz fügét bezsákolni. 😊 Ha pedig nem egy, hanem több fügebokrunk van, akkor meg egyszerűen lehetetlen.

Mégis van megoldás!

Igen, fellélehezgetsz! Létezik egy több-kevesebb sikerrel kecsegtető módszer a fügéink védelmében. Ez pedig nem más, mint a darázs csapda. Igen, az a házilag elkészíthető, PET palackban lötyögő ecetes-sörös-cukros koktél, amelyet annyira szeretnek ezek a kis sárga-fekete csíkos vadállatok, hogy előnyben fogják részesíteni a fügével szemben.

Ehhez nem kell más, mint egy darab másfél literes vagy nagyobb PET palack. Ezt a kuapakos rész alatt kb 10 centivel vágjuk le, majd készítsük el a különleges darázsveszejtő koktélt, ami nem más, mint pár deci sör, fél deci ételecet és egy evőkanál cukor (cukor helyett tehetünk bele valamilyen magas cukortartalmú lekvárt, és önthetünk bele gyümölcslevet is). Ezt alaposan keverjük össza, majd öntsük a palackba úgy, hogy ha fejjel lefelé belefordítjuk a palack levágott tetejét, akkor a palack nyaka ne lódjon bele a koktélba. Fontos! Az ecetet nem szabad kihagyni belőle! Az ecet illata távol fogja tartani a kertünk számára hasznos méheket a csapdától, míg a darazsakat extrán vonzani fogja, mert az erjedő gyümölcs illatára emlékezteti őket.

A palack felső részéről szedjük le a kupakot mielőtt visszafordítjuk az aljába, majd két oldalán a szája körül készítsünk egy-egy lyukat. Fűzzünk bele drótot, és akasszuk ki a fügebokor egyik ágára. Több ilyen csapdát is készíthetünk nyugodtan, attól csak nagyobb lesz a sikerünk. A működési elve egyszerű, a bejáratot – mivel az tölcsér szerű – megtalálják a darazsak, azonban ki már nem tudnak jönni, ezért belepusztulnak a csapdába.

Sajnos azonban ez a módszer sem nyújt 100%-os védelmet a darazsak ellen, de megfelelő számú csapdával jelentősen csökkenthető a darazsak okozta kártétel.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

  1. Annyival egészíteném ki a darázs elleni védelmet, hogy a védekezést már március végén, április elején el kell kezdeni egy-egy (akár) ilyen csapdával. A korán megfogott egyedek ugyanis a királynők! A darazsaknál csak ők telelnek át és a tavasszal elkapott néhány darázs később már ugyanannyi darázskolónia lenne!
    A csapdát ilyenkor nem biztos, hogy a fügére kell tenni, hasznosabb a tipikus darázsfészek helyek környékére, ha tudunk azonosítani ilyet, ahol látjuk az áttelelt darazsakat tavasszal.
    Nálam fügefánként 2 db csapdával tudtam kordában tartani ősszel (az elmulasztott korai védekezés után) a darázsinváziót. 8 fügefán és bokron 2-3 ezer darab darazsat fogtak, őszi főérésben az első időszakban 2-3 naponta megtelt a csapda, ami később erőteljesen fogyni kezdett, jelezve a védekezés hatékonyságát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a hasznos kiegészítést. 👍🙂

      Törlés

Szólj hozzá!

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Füge metszése, avagy kell-e metszeni a fügét?

Újra és újra felbukkanó kérdés, hogy kell-e metszeni a fügét ( Ficus Carica) , és ha igen, mikor és hogyan kell elvégezni a fügefa vagy fügebokor metszését. Ha beírjuk a keresőbe, akkor rengeteg találat zúdul ránk, és teljesen elveszünk az információkban, főleg, ha bizonytalanok vagy éppen gyakorlatlanok vagyunk a füge nevelését illetően. A cikkekben sokszor nagyon ellentmondásos információk vannak. Az egyik szerint erős metszést igényel a füge, a másik szerint épp csak kell metszeni. Az egyik szerint télen, a másik szerint tavasszal, de olvastam már olyat is, amelyik a nyári metszést javasolta. Ezért arra gondoltam, írok erről egy összefoglalót, hogy mégis, hogyan és mikor is kell metszeni a fügét, ha egyáltalán kell... Kell-e metszeni a fügét? A válasz összetett, mert igen és nem. Igen , az ültetést követően érdemes azonnal a kétharmadára visszavágni, valamint az ültetés utáni első évben ugyanezt megismételni. Ezt azért célszerű elvégezni, hogy az első időszakban több energiát tudj

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu