Farmosi füge-fajtagyűjtemény , Farmosi fügeföld , ültetés ,

Farmosi füge-fajtagyűjtemény – ültetés indul

Amikor legutóbb írtam a Farmosi füfe-fajtagyűjteményről, ott hagytam aba, hogy kimérem az első két sor füge helyét, majd nekiálltam fűkaszával lekaszálni. Ekkor jöttem rá, hogy ebben a jócskán térd fölé érő réti növényzetben nem lehet túl hatékonyan dolgozni egy fűkaszával. Lekaszáltam nagyjából 300 négyzetmétert, és úgy döntöttem, ehhez valami hatékonyabb megoldás kell, mert van még 6400 négyzetméternyi terület, aminek a nagy részén ráadásul ennél durvább a helyzet, mivel renkívüli módon el van szaporodva a leendő fügeföldemen a selyemkoró, aminek a szára igen vastag tud lenni.

Kerestem hát egy embert, aki jártas a mezőgazdasági munkákban, és gépei is vannak. Azt mondta, a terület egyenetlensége miatt kaszálni nem nagyon tudja, de szárzúzóval végig tud menni rajta. Leegyeztettünk egy napot, majd elköszöntünk. Pár nappal később, jött is az ember, és nagyjából másfél-két óra alatt az egész területet megtisztította. Még a szélén lévő akácos-nyárfás egy részét is ledarálta a géppel, mert azok elég vékonyak voltak még ehhez. Azért ez így mindjárt hatékonyabb volt.

Amikor végzett, elkezdtem a sorok kimérését. Mint már írtam, 4 méter sortávval, és 3,5 méter tőtávval terveztem a fügék ültetését. A földterület nagyon hosszú, így nagyjából a felénél a párhuzamos sorokat megszakítom egy merőleges bejárást biztosító úttal. Így lesz a sorokban 25 füge, majd egy kis megszakítással mennek tovább a sorok a föld végéig. Ezekkel a folytatásokkal most nem foglalkozok, csak majd ha minden sorban el van már ültetve az első 25 füge. Így egy ilyen sor hossza 84 méter.

Miután végeztem a sorok kimérésével, a jelző karók leütésével, zsinórt feszítettem ki a karókra, és elkezdtem az ültetőgödrök helyének kimérését, majd ezt követően az ültetést. A továbbiak nem egy nap eseményei, többször szántunk rá a fiammal fél-egy napokat. Míg én mértem, karóztam, ástam és ültettem, addig ő mindössze egy ásóval a kezében hősiesen igyekezett visszafoglalni számunkra a nyárfák, és akácok által elhódított területeket. Szépen haladt ezzel az amúgy nem kicsit fárasztó munkával (az alábbi képeken egy kezdeti, és egy jelenlegi állapot látható egy hónapos különbségekkel).

Jelenleg ott tartunk, hogy két kezdő sor van végig ültetve, és meg van kezdve egy harmadik is. A mai napig 63 fajta füge van kiültetve, és könnyen lehet, hogy az ültetés idénre már ennyi volt. Sok füge van még otthon ültető zsákokban, konténerekben, cserepekben, de azok még nagyon kicsik a kiültetéshez. Talán majd jövő ősszel. Idénre már csak némi tereprendezés, bozótirtás van hátra, és ami a legfontosabb: tervben van még a fagyok előtt egy kút furatása a későbbi öntözhetőség biztosítása érdekében, mert mint az első fügeföldről szóló posztomban írtam, a területen se áram, se víz nem elérhető. Amint haladunk a munkákkal, még jelentezni fogok.

Megjegyzések

Népszerű tartalmak

Füge metszése, avagy kell-e metszeni a fügét?

Újra és újra felbukkanó kérdés, hogy kell-e metszeni a fügét ( Ficus Carica) , és ha igen, mikor és hogyan kell elvégezni a fügefa vagy fügebokor metszését. Ha beírjuk a keresőbe, akkor rengeteg találat zúdul ránk, és teljesen elveszünk az információkban, főleg, ha bizonytalanok vagy éppen gyakorlatlanok vagyunk a füge nevelését illetően. A cikkekben sokszor nagyon ellentmondásos információk vannak. Az egyik szerint erős metszést igényel a füge, a másik szerint épp csak kell metszeni. Az egyik szerint télen, a másik szerint tavasszal, de olvastam már olyat is, amelyik a nyári metszést javasolta. Ezért arra gondoltam, írok erről egy összefoglalót, hogy mégis, hogyan és mikor is kell metszeni a fügét, ha egyáltalán kell... Kell-e metszeni a fügét? A válasz összetett, mert igen és nem. Igen , az ültetést követően érdemes azonnal a kétharmadára visszavágni, valamint az ültetés utáni első évben ugyanezt megismételni. Ezt azért célszerű elvégezni, hogy az első időszakban több energiát tudjon

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu