ChatGPT , OpenAI , tudomány ,

Interjú a ChatGPT mesterséges intelligenciával a fügéről...

Napok óta zajos az írott média az OpenAI új csodájától, a ChatGPT-től, ami egy mesterséges szöveg generátor, ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni a lényeget. A cikkek némelyike már-már addig merészkedik, hogy a rendszer annyira intelligens és tökéletes, hogy az egész közeli jövőre vízionálják a Mátrixból ismert világ eljövetelét. Ezt minden bizonnyal a Terminátorból már nagyjából mindenki által jól ismert Skynet fogja előidézni...

Na de a viccet félre. Ennyire persze nem esszük forrón azt a bizonyos kását, így egy darabig még biztosan nem kell tartanunk attól, hogy az utcákat ellepik a T-2000-s modellek és a Smith ügynökök.

Hogy pontosabb képet lássunk, először ismerkedjünk meg azzal, mi is pontosan ez a ChatGPT? Ezt nem fogom én leírni, mert alapvetően nem ez a szakterületem. Inkább idézek a kedvenc SEO blogomról, az ITE.hu-ról:

...a ChatGPT egy mesterséges intelligencia, amely felhasználói kérdésekre képes valósághű és intelligensnek ható válaszokat adni. Tud beszélgetni az élet nagy kérdéseiről, képes irodalmi esszét írni, programot javítani, házi feladatot megoldani, verset írni és rengeteg egyebet.

[...]

A GPT modelleket emberek által megírt szövegekből tanították. A szövegek egy része az internetről, másik részük könyvekből, illetve a Wikipédiáról származik.

[...]

A ChatGPT nem hibátlan, sőt, néha egészen elképesztő hibákat képes ejteni. Ez abból fakad, hogy nem rendelkezik valós tudással a valóságról, hanem csak szavak sorrendiségét jósolja. Ráadásul, mivel az információk jelentős része, amiből dolgozik, az internetről származik, ezért előfordul, hogy vannak hibás adatai.

Már nézegettem a napokban a ChatGPT-t, és valóban egy forradalmi újítás. Nagyon érdekes, ahogyan valóban emberinek ható módon kommunikál. Ugyanakkor látszik rajta, hogy a tudása nagy része az internetről származik. Ha olyasmi dologról kérdezünk tőle, amiről rengeteg forrás található a neten a szakmailag is releváns oldalakon, akkor nagyon jó találatokat tud adni.

Ugyanakkor ha olyan dologról szeretnénk vele csevegni, amiről kevesebb minőségi, és szakmailag is helytálló információ állt a rendelkezésére a tanulási szakaszában, akkor bizony igen nagy butaságokat tud írni.

Gondoltam, végzek egy kísérletet abban a témában, amiben azt gondolom, elegendő szakmai tudásom van ahhoz, hogy értékelni tudjam az eredményt. A kísérlet a következő: interjút készítettem a ChatGPT-vel a fügéről, mint növényről. Aki elég ideje foglalkozik fügével, valószínűleg jókat fog mosolyogni a válaszokon. A többieknek pedig azt tanácsolom, a szavát se higgyék el ennek a „gépnek”, mert füge témában biztosan csak egy buta robokuty. De nem szaporítom tovább a szót, íme az interjú. A válaszokat szó szerint (copy - paste) másoltam be ide, azokon még csak nyelvi finomításokat sem végeztem.

Fügés ember: Tudnál nekem néhány hasznos dolgot mondani a fügéről mint kiskerti növényről?

ChatGPT: A füge egy kiváló kiskerti növény, mivel könnyen termeszthető, és sokféle formában és méretben elérhető. A füge örökzöld vagy rügyfakadó, így egész évben díszítheti a kertet. A füge termése nagyon finom és egészséges, tápanyagokban gazdag, és sokféle módon elkészíthető. A füge szereti a napot és a meleget, így a legjobb, ha napos, meleg helyen ültetjük. A füge számára fontos a jó vízellátás, de túlzott öntözéssel kerülendő, mert a talajban lévő nedvesség könnyen rothadáshoz vezethet a gyökérzónában. A füge felszívja a talajban található tápanyagokat, így évente tápoldattal kell műtrágyázni.

Fügés ember: Úgy tudom, a füge egy szezonban nem csak egyszer érik. Igaz ez?

ChatGPT: Igen, ez igaz. A füge általában két fő termési időszakban érik: az egyik a tavaszi termés, a másik pedig az őszi termés. A tavaszi termés általában apróbb és kevésbé érett, mint az őszi termés. Az őszi termés általában nagyobb és érettebb, és az íze is intenzívebb. A fügefa terméseinek érésének időpontja fajtától és éghajlattól függ, de általában június-augusztus között érik. Azt is meg kell jegyezni, hogy vannak füge fajták amelyek csak egyszer termelnek évente, míg mások többször is.

Fügés ember: Mindegyik füge terem gyümölcsöt?

ChatGPT: Nem minden fügefa terem gyümölcsöt. A füge gyümölcseinek termelése függ a fajtától, az éghajlattól, valamint a megfelelő párosítástól. A fügefa virágai önhibások, ezért ahhoz, hogy a növény termést hozzon, szükséges egy másik fügefa jelenlétét, vagy keresztezését egy másik fajtával. A füge gyümölcseinek termelése így függ a fajtától és az éghajlattól, valamint a megfelelő párosítástól, és a növénynek megfelelő körülményeknek kell biztosítani. Ha a megfelelő párosítás és körülmények adottak, akkor a fügefa gyümölcsöt teremhet.

Fügés ember: És a kaprifügékről mit tudnál mondani?

ChatGPT: A kaprifügék a fügék családjába tartoznak, és hasonlóak a termesztett fügékhez, de általában kisebbek és keményebbek. A kaprifügék termése szintén édes és lédús, de általában kisebb és keményebb héjú, mint a termesztett fügéké. A kaprifügék termesztése hasonló a termesztett fügékéhez, de általában több öntözésre és talajművelésre van szükségük, hogy jó termést hozzanak. A kaprifügék általában a nyár végén érnek be és szeptemberben szedhetők.

Fügés ember: Mire használható a kprifüge?

ChatGPT: A kaprifügék sokféleképpen használhatóak. A legtöbb esetben fogyasztják őket frissen, de az érett gyümölcsöt le is lehet szárítani, befőzni, vagy lekvárt készíteni belőle. A kaprifügelekvár nagyon népszerű, és sokféle édesség, például kalács és sütemény készíthető belőle. A kaprifüge gyümölcslé is készíthető belőle. A kaprifüge levelei is használhatóak fűszernövényként, és a fiatal leveleket is fogyaszthatjuk salátaként.

Fügés ember: És a szmirnai típusú fügékről tudnál valamit mondani?

ChatGPT: A Szmirna füge (Ficus carica 'Smyrna') egy olyan fügefajta, amely a termesztett fügék családjába tartozik. A Szmirna fügék éretten édesek és lédúsak, és általában a nyár végén érnek be. A Szmirna fügék a termesztett fügékhez hasonlóan gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a kálium, a kalcium és a vas.

A Szmirna fügék általában szobanövényként termesztik, de termeszthetők kertben is. A Szmirna fügéknek jól szellőztetett helyre van szükségük, és rendszeresen öntözni kell őket, hogy jól növekedjenek.

Fügés ember: Adj gyakorlati tanácsot a füge ültetéséről

ChatGPT: A füge ültetése a kiskertben nagyon egyszerű, de néhány gyakorlati tanácsot meg kell követni a siker érdekében:

 • Válasszunk jó minőségű, egészséges fügefa palántát. A fügefa palántájának erősnek és egészségesnek kell lennie, és jól kell fejlődnie.
 • Válasszunk jó minőségű talajt. A füge jól terem gyümölcsöt a savanyú talajon, így ha a talajunk lúgos, akkor javasolt a talaj pH-ját savassá tenni.
 • Válasszunk jó napfényt. A füge jól tűri a napfényt, de túl sok napfény károsíthatja a növényt. A legjobb hely a fügefa ültetésére a déli vagy délkeleti oldal.
 • Válasszunk megfelelő méretű ültetőlyukat. A fügefa ültetőlyukának legalább 2 méter mélységűnek és 2 méter szélességűnek kell lennie.
 • Ültessük el a fügefát a megfelelő mélységben. A fügefa gyökerének a talaj felszínénél kicsit mélyebben kell lennie, mint amikor a palántát vásároltuk.
 • Öntözzük meg rendszeresen. A füge jól tűri a szárazságot, de rendszeres öntözésre van szüksége a jó termékenység érdekében.
 • Trágyázzuk meg rendszeresen. A füge szükségletei között szerepel a rendszeres trágyázás, hogy jól fejlődjön és teremjen gyümölcsöt.
 • Végezzünk rendszeres karbantartást. A füge szükségletei között szerepel a rendszeres karbantartás, mint például a vékonyítás és a metszés, hogy a fák egészségesek maradjanak és jól teremjenek gyümölcsöt.

Fügés ember: Mely füge fajtákat ajánlanád a leginkább?

ChatGPT: A fügefajták közül több is remek választás lehet kertedben, de az alábbiak a leginkább ajánlottak:

 • "Brown Turkey" - ez a fajta jól tolerálja a hideget és a szárazságot is, így nagyon jó választás lehet olyan helyekre, ahol nehéz a termesztés.
 • "Black Mission" - ez a fajta kiváló minőségű, édes és lédús gyümölcsöt termeszt, és jól bírja a meleg időjárást.
 • "Calimyrna" - ez a fajta is édes és lédús gyümölcsöt termeszt, és jól bírja a hideget.
 • "Kadota" - ez a fajta jól tolerálja a szárazságot és a meleg időjárást is, így kiváló választás lehet olyan helyekre, ahol nehéz a termesztés.
 • "Smyrna" - ez a fajta szintén kiváló minőségű, édes és lédús gyümölcsöt termeszt, és jól bírja a meleg időjárást.

Mindig érdemes figyelembe venni a fajta adaptációját a helyi klímára, talajra és öntözésre való igényét. A helyi kertészetekben vagy a megyei kertészeti központokban kérdezz rá a helyi körülményekhez leginkább alkalmazkodó fajtákra.

Fügés ember: Magyarországon télen kell-e védeni a fügét a fagyoktól?

ChatGPT: Magyarországon a fügéket télen védeni kell a fagyoktól, mert a fagytűrő képességük eltérő lehet attól függően, hogy melyik fajtáról van szó. A fügéknek szükségük van a téli pihenőre, így a téli védelem fontos, hogy a füge gyökérrendszer ne fagyd meg és a füge újra virágozzon.

A téli védelem legjobb módja a fügék körbevétele fóliával. A fólia segít melegen tartani a fügét, és védi a gyökereit a fagyoktól. A fóliát úgy kell felhelyezni, hogy alulról és oldalról is teljesen elzárja a fügét, és hogy a fólia ne érintse a fügét, hogy ne okozzon égési sérülést.

Az is fontos, hogy a fügét öntözni kell, hogy elkerüljük a talaj fagyását, és a fólia alatt is legyen nedvesség. Ha a füge fajtája igen fagytűrő, akkor elég lehet a fóliával védekezni, de ha kevésbé fagytűrő akkor ajánlatos a fügét egy téli fóliával borított sátorban, vagy egy házban tárolni.

Fügés ember: És nyáron milyen gondoskodást igényel a füge?

ChatGPT: Nyáron a fügefa számára fontos, hogy megfelelő mennyiségű napfényt, öntözést és trágyázást kapjon, hogy jól teremjen gyümölcsöt.

Napfény: A füge jól tűri a napfényt, de túl sok napfény károsíthatja a növényt. A legjobb hely a fügefa ültetésére a déli vagy délkeleti oldal.

Öntözés: A füge jól tűri a szárazságot, de rendszeres öntözésre van szüksége a jó termékenység érdekében.

Trágyázás: A füge szükségletei között szerepel a rendszeres trágyázás, hogy jól fejlődjön és teremjen gyümölcsöt

Fügés ember: Mekkor a térigénye egy fügefának?

ChatGPT: A fügefa térigénye eltérő lehet attól függően, hogy milyen fajtájú fügefa-ról van szó. Az általános szabály, hogy a fügefa nagyon nagy és erős, és általában legalább 6-8 méter magasra nő. A fügefa általában legalább 3-4 méter széles, ezért a fügefa ültetéséhez legalább 8-10 négyzetméter területre van szükség. A kaprifüge termése általában kisebb, mint a füge, így a kaprifüge fa általában kisebb méretű, így a tér igénye is kisebb.

Fügés ember: Mennyit teremhet egy kifejlett fügefa?

ChatGPT: A fügefa termés mennyisége fajtánként és körülményektől függően változó. Általában egy kifejlett fügefa teremhet akár 50-100 kg gyümölcsöt évente, de ez a mennyiség fajtánként és a körülményektől függően változhat. Egyes fajták, mint például a 'Brown Turkey' vagy a 'Celeste', általában kisebb termésűek, míg más fajták, mint például a 'Smyrna' vagy a 'Kadota', nagyon termősek lehetnek. A termés mennyiségét befolyásolhatják a körülmények, mint például a napfény, az öntözés, a trágyázás, és a környezeti feltételek is.

Fügés ember: Magyarországon fának vagy inkább bokornak érdemes nevelni a fügét?

ChatGPT: Magyarországon a fügefa nevelése fának vagy bokornak is lehetséges. A fügefa fa formájában terem gyümölcsöt, de ha a hely és a környezet nem engedi, akkor a füge bokor formájában is tartható.

Fa formájában a fügefa nagyméretű és erős, és általában legalább 6-8 méter magasra nő. A fügefa általában legalább 3-4 méter széles, ezért a fügefa ültetéséhez legalább 8-10 négyzetméter területre van szükség. Azonban ha a hely nem engedi a növekedését, akkor a fügefa bokor formájában is tartható, és kisebb méretű lesz, így kevesebb helyet igényel.

A bokor formájú fügefa általában könnyebb gondozni, mert kisebb méretű, és könnyebben formázható, így ha a hely korlátozott, vagy ha a fügefa gondozása nehéz volna fa formában, akkor a bokor formájú fügefa lehet a jobb választás.

Fügés ember: Mikor számít érettnek a füge? Mikor érdemes leszedni a fáról?

ChatGPT: A füge érettségét a gyümölcs színe és a tapintása alapján lehet meghatározni. A füge érett, amikor a gyümölcs színe zöldből sárgára vált, és a gyümölcs tapintása puha lesz.

A füge leszedése a fa-ról fajtánként változhat. A fügefajták többsége ősszel érik, de vannak olyan fajták, amelyek tavasszal érik. A füge leszedése előtt ajánlatos várni, amíg a gyümölcs teljesen érett lesz, mert ekkor a legfinomabb ízt fogja adni.

A füge leszedése után a gyümölcs tovább érlelhető a hűtőszekrényben, de ez az idő rövid, általában csak pár nap. A füge szobahőmérsékleten is érlelhető, ha a gyümölcs még nem érett, de akkor is csak néhány napig lesz megfelelő az íze.

Fügés ember: Ezek szerint a füge utóérő gyümölcs?

ChatGPT: A füge egy utóérő gyümölcs, amelynek a termésérés időpontja fajtánként változhat. Az általános szabály, hogy a fügefajták többsége ősszel érik, de vannak olyan fajták, amelyek tavasszal is érik. A termésérés időpontja függ a füge fajtájától, a környezeti feltételektől és a gondozástól is.

Fügés ember: Ki az a Fügés ember?

ChatGPT: Nem találok információt egy "Fügés ember" nevezetű személyről. Lehetséges, hogy ez egy általad talált név, vagy hogy hibásan írtad be a kérdést. Kérlek, adj több információt, hogy segíthessenek neked.

Ha te is kipróbálnád a ChatGPT-t, akkor katt a linkre.

Mint az interjú előtt is felhívtam rá figyelmet: ne higgyünk neki, mert brutálisan sok a téves információ ebben a néhány válaszban, már-már arcpirítóan sok. Ebből is látszik, nem valós tudással, és intelligenciával állunk szemben, hanem az internetről válogatás nélkül összegyűjtött adatokkal anélkül, hogy azok hitelességét bárki elenőrizte volna. Azt hiszem, fényévnyi távolságra vagyunk még attól, hogy az ehhez hasonló rendszerek írjanak az ember helyett szakmailag releváns tartalmakat.

Mivel a magyar weben nagyon kevés igazán szakmailag is helytálló információ található a fügéről, így a ChatGPT sem tud nekünk hatékonyan segíteni. Sőt! Annyi, de annyi szakmaiatlan anyag van a magyar nyelvű interneten a fügéről (is!), hogy az már sok. A mesterséges intelligencia pedig csak ugyanezeket a – sok esetben téves – frázisokat ismételgeti folyton. Számtalan alkalommal leírtam már, hogy én is azért kezdtem el a fügéről blogolni, mert besokalltam attól, hogy egyszerűen nem lehetett igazán szakmai és egyben átfogó, kimerítő válaszokat találni a kérdéseimre.

Azt még meg kell említenem, hogy a válaszok látszólag mindig egyediek. Akárhányszor teszem fel pontosan ugyanazt a kérdést, a válasz mindig más. Mind formailag, mind tartalmilag vannak eltérések a válaszok között, amelyek néha közelebb, néha pedig távolabb állnak a valóságtól, de a fügés kérdések tekintetében igen ritkán teljesen helytállóak. Van még hova fejleszteni a rendszert. Egyik legnagyobb hiányosságának tekintem például, hogy nem ismer engem! 😁 Mint ez az interjú végén is kiderült, a ChatGPT tanulásakor még vagy nem létezett a Fügés ember blog, vagy annyira az elején voltam még vele, hogy egyszerűen nem volt érdemes beemelni egy ilyen fejlesztés forrásai közé, mint a ChatGPT. Na de talán majd egy későbbi verziója már tudni fog rólam. Ja, igen! Az egyik legjobb tulajdonságom a szerénység! 😎

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés tartalmak létrehozása rengeteg időt és energiát emészt fel. És mint tudjuk, az idő pénz. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Ezt magánemberként egyre nehezebben tudom előteremteni, pedig azt gondolom, hogy értékteremtő projektbe fogtam bele. Ha sikerül megtalálnom azt a nagyjából két tucatnyi fügefajtát, amelyek termesztésével komoly sikereket lehet elérni Magyarország változóban lévő éghajlatán, az minden fügekedvelőnek csak jó lehet. Ha szerinted is értékes az önkéntes kutatómunkám, és van rá lehetőséged, kérlek, támogass engem, és ezáltal légy részese te is mindannak, amit megalkotok, létrehozok.

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

A füge szaporítása – 2. rész: vízben gyökereztetés

Akik olvasták korábbi blogbejegyzéseimet a fügéről ( Ficus Carica) , tudhatják, hogy nem vagyok híve a füge vízben történő gyökereztetésének. Ennek legfőbb oka, hogy a füge egy rendkívül könnyen gyökeresedő növény. Ha egy darabkáját zsinórra kötjük, belógatjuk egy 80% páratartalmú helyiségbe, akkor akár ültető közeg híján is gyökerezni kezd. Persze, így nem maradna életben, ezt csak azért írtam le, hogy szemléltessem, mekkora is a füge hajlandósága a járulékos gyökerek képzésére. A füge gyökeresedési hajlandóságáról, a dugványban lejátszódó hormonális folyamatokról valamint arról, milyen az ideális dugvány, a füge szaporítása - 1. rész: dugványozás című cikkemben írok bővebben, ha érdekel a téma, érdemes elolvasni azt is. De akkor miért ellenzem sokszor oly makacs módon a füge vízben gyökereztetését? A megfelelő ültető közegbe dugva a füge dugványt akár magára is hagyhatjuk több hétre, ha gondoskodtunk arról, hogy megfelelő legyen a számára a páratartalom. Egy PET palackot félbe v

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu