fagykár , takarás , téli munkálatok , téli védelem ,

Hogyan védjük meg a fügénket a téli fagyoktól?

A füge téli védelméről már korábban is írtam itt a Fügés emberen. Azonban a kérdés, hogy kell-e takarni a fügét télen, vagy hogy hogyan védjem meg a fügémet a fagytól, rendszeresen felmerül, amikor beáll a hűvösebb időjárás, és a füge szép lassan ledobálja magáról a leveleit.

Fügés emberek között erősen vitatott ez a kérdés, ami nem véletlenül van így. Hazánk ugyanis a klimatikus viszonyokat tekintve nagyjából a határán van annak a területnek, ahol a füge megterem. Azaz hazánk a „nálunk még pont megterem” kategóriába tartozik. Nem kívánom most hosszasan ecsetelni a füge igényeit, és viszonyait az időjárásunkhoz, mert írtam már önálló cikket a füge környezeti igényeiről.

Most inkább arról szeretnék pár szót ejteni, hogy miért alakult ki ez a pro - kontra vita a füge téli védelméről. Mint írtam, hazánkban még pont elvan a füge. A nyaraink elég forróak ahhoz, hogy megteremjen nálunk, és az évi átlagos csapadékmennyiség, illetve annak eloszlása is pont megfelelő a füge számára (kivéve az extrém aszályos éveket). Ugyanakkor a teleink nagy átlagot tekintve jelentősen bővelkednek az olyan napokban, amikor a hőmérséklet rövidebb, vagy hosszabb időre a füge számára kritikus -15 Celsius fok környékén van.

Ez a -15 Celsius fok, amit még az egészséges, a télre rendesen felkészült, vesszőit kellően beérlelt füge még éppen hogy el tud viselni. Ha akárcsak egy-két órára is -15 Celsius alá süllyed a hőmérőben a higanyszál, a fügében könnyen keletkezik részleges fagykár, vagy akár teljesen el is fagyhat. Ez viszont hazánk nem minden területére jellemző, így míg egyes helyeken azt sem tudják, milyen amikor elfagy a füge, az ország más részein komoly kihívás a fügét átteleltetni. Ezért én azt mondom, mindenki a saját lakóhelyén megszokott időjárást figyelembe véve döntsön arról, hogy védeni kívánja-e a fügéjét a téli fagy ellen.

Most akkor takarjam a fügém, vagy sem?

Ha amelett döntesz, hogy téli védelemmel látod el a fügéidet, akkor érdemes ismerni a fizika ide vonatkozó szabályait. A füge fagykártól való védelmének ugyanis a lényege, hogy kihasználjuk azt, hogy a talajszint alatt mindig melegebb van, mint felette. A füge téli takarása nem attól működik, hogy vastagon körbetekerjük valamilyen szigetelő anyaggal a fügét, hiszen a füge nem termel hőt. Minket sem a pulóver melegít fel, a hőt a testünk termeli, a pulóver csak segít megtartani azt.

Ha a tegnapi grillcsirkére pulóvert húzunk, és kilökjük a fagyba – de ugyan miért tenne ilyet éppeszű ember 😁 –, pár órán belül a pulóver ellenére is keményre fagy. A bebugyolálás csak akkor érhet el hatást, ha valamilyen hőtermelést tudunk véghezvinni a takarás alatt. Ez kivitelezhető, de nem túl hatékony, ezért ezt nem részletezném. Ugyanakkor van létjogosultsága az oszlopszerűen körbebugyolálgatásnak is, de nem a kemény fagy, hanem a gyengébb fagyok, és hosszan tartó szelek ellen. De erről majd lentebb ejtek pár szót.

Hogyan kell helyesen takarni a fügét?

Mint mondtam, a talajból folyamatosan áramlik felfelé valamennyi hő. Ezt a hőt kell megtartanunk, azt pedig úgy tudjuk a leghatékonyabban megtenni, ha olyan takarást készítünk, amely alul, ahol a talajjal érintkezik, széles, és felelé folyamatosan keskenyedik. Igen! Ez a forma a piramis, vagy ahogy még szokták nevezni, a sátor forma. A helyes takarás kiképzéséhez erre a formára kell törekdni. Először kell egy váz, ami lehet lécekből, vasrudakból, csövekből, deszkákból, vagy gyakorlatilag bármiből, ami a ház kötül megtalálható. Ezeket alul rögzíteni kell a talajhoz, felül pedig egymáshoz. Így kialakul a piramis forma. Erre a vázra kell egy valamilyen szigetelő réteg. Ezek lehetnek plédek, takarók, szalmabálák egymásra pakolva, vagy esetleg nikecell táblák, kőzetgyapot paplan (bár ez utóbbi kettő ára olyannyira felment, hogy az abból készült takarás árán akár egész évben ehetnénk import olasz fügét).

Amikor megvan a hőszigetelő réteg, akkor erre kell egy víztaszító réteg, ami lehet nylon, vagy páraáteresztő fólia, hogy ne tudjon átázni a hőszigetelő rétegünk, mert akkor az már nem szigetel semmit sem. Arra érdemes még figyelni, hogy a takarás csúcspontja körül érdemes biztosítani egy kis szellőzést a fügének, nehogy bedohosodjon a takarás alatt a levegő.

Mikor tegyük fel a fügére a téli takarást?

Ez nagyon fontos, ugyanis az nagyon nem jó, ha idejekorán felkerül. A takarásnak közvetlenül a várható extrém hideg előtt kell felkerülnie. Az enyhe időjárásban, amikor napközben tartósan pluszok vannak, és éjjel sincs kritikus hideg a füge számára, kár feltenni a takarást, mert többert árt, mint használ. A takarás alatt ugyanis ilyenkor is melegebb van, és könnyen felébredhet a fügénk, és ha beindul a keringése, akkor már mínusz néhány fok is végzetes lesz a számára, és akkor már nem is takarhatjuk, mert onnantól igényli a fényt is. A téli takarást tehát akkor érdemes felrakni, amikor várható olyan hideg, ami a füge számára már kritikus. És csak addig szabad fenthagyni, amíg fennál a feltétel, amely a takarást indokolta. Utána azonnal szedjük le.

Jó megoldás lehet, hogy ha ősszel előre gondolkodunk, és a takarni kívánt fák köré előre megépítjük a vázszerkezetet, majd a tényleges takarást csak akkor fogjuk feltenni rá, ha kritikus hőmérséklet várható. Ilyenkor érdemes a meteorológiai előrejelzéseket figyelni, amelyeket igyekszem majd én is mindig Facebook oldalamon megírni előre (érdemes bekövetni, és lájkolni ezért a Facebook oldalamat, hogy ne maradjatok a friss információkról!).

Belátható, hogy ez a folyamat igen munka, és időigényes még kisebb fügékkel is. A két méternél magasabb fügék esetében viszont már komoly kihívás. Ha pedig valakinek nem csak egy-két fügebokra van, annak nagyjából teljesen megoldhatatlan. Én sem takarom a több, mint száz fügém mindegyikét. Én csak azokat szoktam takarni, amelyek nagyon kicsik még. Azokat viszont könnyedén, mert vannak előre elkészített takaró szerkezeteim.

Ezek nem mások, mint két méretben eltérő nagy méretű virágcseréb. Ezek úgy vannak egymásba rakva, hogy a közöttük lévő üres tér ki van tömve kőzetgyapottal. Amikor jön a hideg, csak ráborítom a picike (jellemzően 40 centi körüli – innen felfelé 3. kép) fügékre, amikor pedig már nem kell, akkor egyszerűen leveszem őket. Így már évek óta ugyanazokat a kis takarásokat használom, amivel időt, energiát, és pénzt is megtakarítok. A nagyobb fügéket én itt az Alföldön nem takarom. Ha elfagynak, majd kihajtanak tőről.

De el is temethetjük a fügefát télire

Egy másik igen hatásos módszer a téli védelemre az, hogyha a fát egyszerűen eltemetjük. Ez a módszer is azon alapul, hogy a talajszint alatt nincs annyira hideg, mint a talajszint felett. A lényege, hogy a fügefát körbejárjuk, megnézzük, melyik irányban lehetne jobban lehajtani a földre az ágait, mad ásunk mellette egy nagy gödröt, belehajtjuk az egész fügefát vagy fügebokrot, és betakarjuk földdel. Tavasszal pedig kiássuk, visszahajtjuk az ágait, összekötözzük, majd visszatemetjük a tövét. Ilyenkor persze elkerülhetetlen, hogy kicsit megbolygassuk a gyökérzetet is, de a füge nagy túlélő, simán regenerálódni fog. A régi öregek rendszeresen alkalmazták ezt a módszert. Sőt! Nem csak fügénél, akár szőlőnél is. 

Ha nem akarunk bajlódni a visszatemetéssel, és a majdani tavaszi kiásással, akkor vermelhetjük is. Ez esetben a gödörbe fektetett, gúsba kötött bokrot takarjuk egy nagy OSB lappal, vagy valami hasonlóval, és arra kupacoljuk a földet. Ez ugyanúgy megvédi majd a gödörben a fügét, de tavasszal kisebb munka lesz kiszabadítani.

Egyébként ha ezt szaporítási célból végezzük, ez a tőkedöntéses módszer. Ha tavasszal nem ásnánk ki a fügét, akkor az egész eltemetett rész gyökeret eresztene, és az eltemetett ágakból fejlődő, majd felszínre törő ágak egy igen tetemes méretű bokrot képeznének. Ez a módszer egyszerre véd a fagytól, és a száraz, fagyos szelek okozta kiszáradástól is. Ugyanakkor ez a legmunkaigényesebb is, met jó nagy gödröt kell ásni.

A hengeres, oszlopszerű takarásról

Fentebb ígértem, hogy erre még visszatérek. A 2020/2021-es tél rendkívül száraz volt, és szeles, viharos. Nálunk legalábbis itt a Tápió vidékén biztosan, de feltételezem, hogy ez nem csak itt volt így. A következő tavaszra azt tapasztaltam, hogy a kertemben lévő fügékből igen sokon a kiszáradás tünetei mutatkoznak. Nem elfagytak, mert a fagykár másképp néz ki. Ez kiszáradás volt. A vesszők, sőt a komolyabb vastagságú ágak, törzsek is ráncosra száradtak, majd hosszában, és ágak eredési pontjainál berepedtak, hasadtak. A rügyek is teljesen leszáradtak róluk. Ez egyértelműen száradás jele, ami annak volt betudható, hogy egyrészt olyan száraz volt a talaj, hogy a megfagyott föld is porzott, másrészt olyan sok, és tartós szél volt, hogy teljesen kiszáríotta a fügéket.

Az ország más pontjairól is kaptam olyan jelentéseket, amelyek ugyanilyen kárképről számolnak be. Ugyanakkor a füge számára kritikus hideg nem nagyon volt a télen, sőt! Voltak kimondottan enyhe időszakok is. Így gyakorlatilag is kizárt volt, hogy fagykár lenne. Az ilyen kártól tud megvédeni a csirkehálóval körbetekrés, majd levelekkel feltöltés. Egy ugyanis nem engedi a füge környezetében kiszáradni a levegőt. Védi a széltől is. Ezért, ha olyan helyen lakunk, ahol jellemző a száraz, szeles tél, akkor mindenképp érdemes elgondolkodni ezen a módszeren is.

+1 tipp:

Ha a fügebokor fölé épített takarás alá beteszünk egy hőforrást (mondjuk egy izzólámpár), akkor akár még sokkal hidegebb időben is túlélheti a fügebokrunk. Ugyanakkor ennek költségei vannak, hiszen a villanyáram nincsen ingyen, tehát ezzel is számolni kell.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés tartalmak létrehozása rengeteg időt és energiát emészt fel. És mint tudjuk, az idő pénz. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Ezt magánemberként egyre nehezebben tudom előteremteni, pedig azt gondolom, hogy értékteremtő projektbe fogtam bele. Ha sikerül megtalálnom azt a nagyjából két tucatnyi fügefajtát, amelyek termesztésével komoly sikereket lehet elérni Magyarország változóban lévő éghajlatán, az minden fügekedvelőnek csak jó lehet. Ha szerinted is értékes az önkéntes kutatómunkám, és van rá lehetőséged, kérlek, támogass engem, és ezáltal légy részese te is mindannak, amit megalkotok, létrehozok.

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

A füge szaporítása – 2. rész: vízben gyökereztetés

Akik olvasták korábbi blogbejegyzéseimet a fügéről ( Ficus Carica) , tudhatják, hogy nem vagyok híve a füge vízben történő gyökereztetésének. Ennek legfőbb oka, hogy a füge egy rendkívül könnyen gyökeresedő növény. Ha egy darabkáját zsinórra kötjük, belógatjuk egy 80% páratartalmú helyiségbe, akkor akár ültető közeg híján is gyökerezni kezd. Persze, így nem maradna életben, ezt csak azért írtam le, hogy szemléltessem, mekkora is a füge hajlandósága a járulékos gyökerek képzésére. A füge gyökeresedési hajlandóságáról, a dugványban lejátszódó hormonális folyamatokról valamint arról, milyen az ideális dugvány, a füge szaporítása - 1. rész: dugványozás című cikkemben írok bővebben, ha érdekel a téma, érdemes elolvasni azt is. De akkor miért ellenzem sokszor oly makacs módon a füge vízben gyökereztetését? A megfelelő ültető közegbe dugva a füge dugványt akár magára is hagyhatjuk több hétre, ha gondoskodtunk arról, hogy megfelelő legyen a számára a páratartalom. Egy PET palackot félbe v

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu