fagykár , takarás , téli munkálatok , téli védelem ,

Hogyan védjük meg a fügénket a téli fagyoktól?

A füge téli védelméről már korábban is írtam itt a Fügés emberen. Azonban a kérdés, hogy kell-e takarni a fügét télen, vagy hogy hogyan védjem meg a fügémet a fagytól, rendszeresen felmerül, amikor beáll a hűvösebb időjárás, és a füge szép lassan ledobálja magáról a leveleit.

Fügés emberek között erősen vitatott ez a kérdés, ami nem véletlenül van így. Hazánk ugyanis a klimatikus viszonyokat tekintve nagyjából a határán van annak a területnek, ahol a füge megterem. Azaz hazánk a „nálunk még pont megterem” kategóriába tartozik. Nem kívánom most hosszasan ecsetelni a füge igényeit, és viszonyait az időjárásunkhoz, mert írtam már önálló cikket a füge környezeti igényeiről.

Most inkább arról szeretnék pár szót ejteni, hogy miért alakult ki ez a pro - kontra vita a füge téli védelméről. Mint írtam, hazánkban még pont elvan a füge. A nyaraink elég forróak ahhoz, hogy megteremjen nálunk, és az évi átlagos csapadékmennyiség, illetve annak eloszlása is pont megfelelő a füge számára (kivéve az extrém aszályos éveket). Ugyanakkor a teleink nagy átlagot tekintve jelentősen bővelkednek az olyan napokban, amikor a hőmérséklet rövidebb, vagy hosszabb időre a füge számára kritikus -15 Celsius fok környékén van.

Ez a -15 Celsius fok, amit még az egészséges, a télre rendesen felkészült, vesszőit kellően beérlelt füge még éppen hogy el tud viselni. Ha akárcsak egy-két órára is -15 Celsius alá süllyed a hőmérőben a higanyszál, a fügében könnyen keletkezik részleges fagykár, vagy akár teljesen el is fagyhat. Ez viszont hazánk nem minden területére jellemző, így míg egyes helyeken azt sem tudják, milyen amikor elfagy a füge, az ország más részein komoly kihívás a fügét átteleltetni. Ezért én azt mondom, mindenki a saját lakóhelyén megszokott időjárást figyelembe véve döntsön arról, hogy védeni kívánja-e a fügéjét a téli fagy ellen.

Most akkor takarjam a fügém, vagy sem?

Ha amelett döntesz, hogy téli védelemmel látod el a fügéidet, akkor érdemes ismerni a fizika ide vonatkozó szabályait. A füge fagykártól való védelmének ugyanis a lényege, hogy kihasználjuk azt, hogy a talajszint alatt mindig melegebb van, mint felette. A füge téli takarása nem attól működik, hogy vastagon körbetekerjük valamilyen szigetelő anyaggal a fügét, hiszen a füge nem termel hőt. Minket sem a pulóver melegít fel, a hőt a testünk termeli, a pulóver csak segít megtartani azt.

Ha a tegnapi grillcsirkére pulóvert húzunk, és kilökjük a fagyba – de ugyan miért tenne ilyet éppeszű ember 😁 –, pár órán belül a pulóver ellenére is keményre fagy. A bebugyolálás csak akkor érhet el hatást, ha valamilyen hőtermelést tudunk véghezvinni a takarás alatt. Ez kivitelezhető, de nem túl hatékony, ezért ezt nem részletezném. Ugyanakkor van létjogosultsága az oszlopszerűen körbebugyolálgatásnak is, de nem a kemény fagy, hanem a gyengébb fagyok, és hosszan tartó szelek ellen. De erről majd lentebb ejtek pár szót.

Hogyan kell helyesen takarni a fügét?

Mint mondtam, a talajból folyamatosan áramlik felfelé valamennyi hő. Ezt a hőt kell megtartanunk, azt pedig úgy tudjuk a leghatékonyabban megtenni, ha olyan takarást készítünk, amely alul, ahol a talajjal érintkezik, széles, és felelé folyamatosan keskenyedik. Igen! Ez a forma a piramis, vagy ahogy még szokták nevezni, a sátor forma. A helyes takarás kiképzéséhez erre a formára kell törekdni. Először kell egy váz, ami lehet lécekből, vasrudakból, csövekből, deszkákból, vagy gyakorlatilag bármiből, ami a ház kötül megtalálható. Ezeket alul rögzíteni kell a talajhoz, felül pedig egymáshoz. Így kialakul a piramis forma. Erre a vázra kell egy valamilyen szigetelő réteg. Ezek lehetnek plédek, takarók, szalmabálák egymásra pakolva, vagy esetleg nikecell táblák, kőzetgyapot paplan (bár ez utóbbi kettő ára olyannyira felment, hogy az abból készült takarás árán akár egész évben ehetnénk import olasz fügét).

Amikor megvan a hőszigetelő réteg, akkor erre kell egy víztaszító réteg, ami lehet nylon, vagy páraáteresztő fólia, hogy ne tudjon átázni a hőszigetelő rétegünk, mert akkor az már nem szigetel semmit sem. Arra érdemes még figyelni, hogy a takarás csúcspontja körül érdemes biztosítani egy kis szellőzést a fügének, nehogy bedohosodjon a takarás alatt a levegő.

Mikor tegyük fel a fügére a téli takarást?

Ez nagyon fontos, ugyanis az nagyon nem jó, ha idejekorán felkerül. A takarásnak közvetlenül a várható extrém hideg előtt kell felkerülnie. Az enyhe időjárásban, amikor napközben tartósan pluszok vannak, és éjjel sincs kritikus hideg a füge számára, kár feltenni a takarást, mert többert árt, mint használ. A takarás alatt ugyanis ilyenkor is melegebb van, és könnyen felébredhet a fügénk, és ha beindul a keringése, akkor már mínusz néhány fok is végzetes lesz a számára, és akkor már nem is takarhatjuk, mert onnantól igényli a fényt is. A téli takarást tehát akkor érdemes felrakni, amikor várható olyan hideg, ami a füge számára már kritikus. És csak addig szabad fenthagyni, amíg fennál a feltétel, amely a takarást indokolta. Utána azonnal szedjük le.

Jó megoldás lehet, hogy ha ősszel előre gondolkodunk, és a takarni kívánt fák köré előre megépítjük a vázszerkezetet, majd a tényleges takarást csak akkor fogjuk feltenni rá, ha kritikus hőmérséklet várható. Ilyenkor érdemes a meteorológiai előrejelzéseket figyelni, amelyeket igyekszem majd én is mindig Facebook oldalamon megírni előre (érdemes bekövetni, és lájkolni ezért a Facebook oldalamat, hogy ne maradjatok a friss információkról!).

Belátható, hogy ez a folyamat igen munka, és időigényes még kisebb fügékkel is. A két méternél magasabb fügék esetében viszont már komoly kihívás. Ha pedig valakinek nem csak egy-két fügebokra van, annak nagyjából teljesen megoldhatatlan. Én sem takarom a több, mint száz fügém mindegyikét. Én csak azokat szoktam takarni, amelyek nagyon kicsik még. Azokat viszont könnyedén, mert vannak előre elkészített takaró szerkezeteim.

Ezek nem mások, mint két méretben eltérő nagy méretű virágcseréb. Ezek úgy vannak egymásba rakva, hogy a közöttük lévő üres tér ki van tömve kőzetgyapottal. Amikor jön a hideg, csak ráborítom a picike (jellemzően 40 centi körüli – innen felfelé 3. kép) fügékre, amikor pedig már nem kell, akkor egyszerűen leveszem őket. Így már évek óta ugyanazokat a kis takarásokat használom, amivel időt, energiát, és pénzt is megtakarítok. A nagyobb fügéket én itt az Alföldön nem takarom. Ha elfagynak, majd kihajtanak tőről.

De el is temethetjük a fügefát télire

Egy másik igen hatásos módszer a téli védelemre az, hogyha a fát egyszerűen eltemetjük. Ez a módszer is azon alapul, hogy a talajszint alatt nincs annyira hideg, mint a talajszint felett. A lényege, hogy a fügefát körbejárjuk, megnézzük, melyik irányban lehetne jobban lehajtani a földre az ágait, mad ásunk mellette egy nagy gödröt, belehajtjuk az egész fügefát vagy fügebokrot, és betakarjuk földdel. Tavasszal pedig kiássuk, visszahajtjuk az ágait, összekötözzük, majd visszatemetjük a tövét. Ilyenkor persze elkerülhetetlen, hogy kicsit megbolygassuk a gyökérzetet is, de a füge nagy túlélő, simán regenerálódni fog. A régi öregek rendszeresen alkalmazták ezt a módszert. Sőt! Nem csak fügénél, akár szőlőnél is. 

Ha nem akarunk bajlódni a visszatemetéssel, és a majdani tavaszi kiásással, akkor vermelhetjük is. Ez esetben a gödörbe fektetett, gúsba kötött bokrot takarjuk egy nagy OSB lappal, vagy valami hasonlóval, és arra kupacoljuk a földet. Ez ugyanúgy megvédi majd a gödörben a fügét, de tavasszal kisebb munka lesz kiszabadítani.

Egyébként ha ezt szaporítási célból végezzük, ez a tőkedöntéses módszer. Ha tavasszal nem ásnánk ki a fügét, akkor az egész eltemetett rész gyökeret eresztene, és az eltemetett ágakból fejlődő, majd felszínre törő ágak egy igen tetemes méretű bokrot képeznének. Ez a módszer egyszerre véd a fagytól, és a száraz, fagyos szelek okozta kiszáradástól is. Ugyanakkor ez a legmunkaigényesebb is, met jó nagy gödröt kell ásni.

A hengeres, oszlopszerű takarásról

Fentebb ígértem, hogy erre még visszatérek. A 2020/2021-es tél rendkívül száraz volt, és szeles, viharos. Nálunk legalábbis itt a Tápió vidékén biztosan, de feltételezem, hogy ez nem csak itt volt így. A következő tavaszra azt tapasztaltam, hogy a kertemben lévő fügékből igen sokon a kiszáradás tünetei mutatkoznak. Nem elfagytak, mert a fagykár másképp néz ki. Ez kiszáradás volt. A vesszők, sőt a komolyabb vastagságú ágak, törzsek is ráncosra száradtak, majd hosszában, és ágak eredési pontjainál berepedtak, hasadtak. A rügyek is teljesen leszáradtak róluk. Ez egyértelműen száradás jele, ami annak volt betudható, hogy egyrészt olyan száraz volt a talaj, hogy a megfagyott föld is porzott, másrészt olyan sok, és tartós szél volt, hogy teljesen kiszáríotta a fügéket.

Az ország más pontjairól is kaptam olyan jelentéseket, amelyek ugyanilyen kárképről számolnak be. Ugyanakkor a füge számára kritikus hideg nem nagyon volt a télen, sőt! Voltak kimondottan enyhe időszakok is. Így gyakorlatilag is kizárt volt, hogy fagykár lenne. Az ilyen kártól tud megvédeni a csirkehálóval körbetekrés, majd levelekkel feltöltés. Egy ugyanis nem engedi a füge környezetében kiszáradni a levegőt. Védi a széltől is. Ezért, ha olyan helyen lakunk, ahol jellemző a száraz, szeles tél, akkor mindenképp érdemes elgondolkodni ezen a módszeren is.

+1 tipp:

Ha a fügebokor fölé épített takarás alá beteszünk egy hőforrást (mondjuk egy izzólámpár), akkor akár még sokkal hidegebb időben is túlélheti a fügebokrunk. Ugyanakkor ennek költségei vannak, hiszen a villanyáram nincsen ingyen, tehát ezzel is számolni kell.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu