füge-levélbolha , kártevő , növényvédelem ,

Füge-levélbolha (Homotoma ficus) – hogyan védekezzünk ellene?

Tavaly tettem közzé a honlapon egy cikket a füge-levélbolha (Homotoma ficus) magyarországi megjelenéséről Fazekas Imre, Kontschán Jenő és Ripka Géza ádásos munkájának köszönhetően. A fügén élő füge-levélbolha jól ismert kártevője a mediterrán területeken élő és tenyésző fügéknek. A Homotomidae család, ahová ez a levélbolha is tartozik, egy kimondottan a fügefélékre specializálódott levélbolha család, amely tagjai elsődlegesen fügéken élnek.

Maga a füge-levélbolha más hazai levélbolhákkal nem téveszthető össze, a csápja robusztus, erős és hosszú szőrökkel borított. Szintén erős szőröket figyelhetünk meg az enyhén hajlított alakú elülső szárnyak erei mentén. Ráadásul a szárny szélein, az erek végein sötét, barnás foltok is láthatóak. Mivel fentebb írtam, hogy fügespecifikus faj, így jelen tudásunk szerint más növényeket nem károsít.

A lárvái aprók, zöld színűek, sokszor igen nagy tömegben találhatóak meg a füge leveleinek fonákján, az erek közelében. A füge-levélmollyal szemben a faj kártétele nem feltűnő, nem rág, és nem sző hálót, a szívogatása nem okoz látható kárképet. Jelenlegi tudásunk szerint a gyümölcsöket nem károsítja, csak a levelekből szívogatott nedvekkel táplálkozik.

Ennek okán nem is feltétlen igényelne növényvédelmet miatta a füge, amíg nincs túl nagy mennyiségben jelen. Azonban mint az a levéltetveknél is lenni szokott, ha nem kezeljük idejében, akkor hatalmas mértékben képes elszaporodni, és utána már sokkal nehezebb a védelem. Bármilyen levéltetvek, illetve levélbolhák elleni permetszer hatásos ellenük. Mindenképpen érdemes lenne felszívódó + kontakt szer egyidejű kijuttatása. Ilyen szerek például a Mospilan 20 SG és a Lamdex Extra. Ezeket egy permetezőtankba kell elkeverni és együtt kijuttatni. Ha szükséges, két hét múlva a kezelést meg lehet ismételni.

Nincs a fügére engedélyezett növényvédőszer!

Azt azonban fontos előre leszögeznem, hogy a Füge esetében hivatalosan nincsen engedélyezett és vizsgált permetszer, így nem lehet tudni, pontosan mennyi idő alatt bontja le a növény a permetszert. Ezért az érési időben és az azt megelőző három-négy hétben én már biztosan nem permeteznék, ha enni is szeretnék a fügéből.

A cikkben bemutatott képeket 2023 május 22-én kaptam egy pécsi olvasómtól. A képek a saját pécsi kertjében lévő fügebokorról származó levelekről készültek, így lehet számolni vele, hogy mostanában már aktív a kártevő.

Biológiai védelem a füge-levélbolha ellen

Jogosan merül fel a kérdés, hogy vegyszerek alkalmazása nélkül lehet-e védekezni a füge-levélbolha ellen. Egyelőre arról nincs tudomásom, hogy lenne ellene biológiai gazdálkodásban engedélyezett növényvédőszer. De egy pécsi olvasóm által küldött fotónak köszönhetően azt már biztosan lehet tudni, hogy legelább egy természetes ellensége van ennek a kártevőnek.

Mégpedig a katicabogárfélék. A fotón is jól látható – annak ellenére is, hogy nem túl éles –, hogy egy katicabogár lárva éppen a füge-levélmolyból táplálkozik. Ez fontos hír azoknak, akik nem szeretnek vegyszereket alkalmazni a kertjükben.

Felhívás!

Nagyon szeretném tudni, hogy az ország vajon mely részein jelent már meg a füge-levélbolha. Ezért arra kérek mindenkit, aki találkozik ezzel a kártevővel, az fotózza le, és írjon egy e-mailt nekem a fugesember[KUKAC]gmail[PONT]com címre, csatolja hozzá a képeket és nevezze meg a települést, ahol a fertőzött növényt találta. Segítsetek nekem feltérképezni a füge-levélbolha haza elterjedését. Előre is hálásan köszönöm mindenkinek! 😎

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés tartalmak létrehozása rengeteg időt és energiát emészt fel. És mint tudjuk, az idő pénz. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Ezt magánemberként egyre nehezebben tudom előteremteni, pedig azt gondolom, hogy értékteremtő projektbe fogtam bele. Ha sikerül megtalálnom azt a nagyjából két tucatnyi fügefajtát, amelyek termesztésével komoly sikereket lehet elérni Magyarország változóban lévő éghajlatán, az minden fügekedvelőnek csak jó lehet. Ha szerinted is értékes az önkéntes kutatómunkám, és van rá lehetőséged, kérlek, támogass engem, és ezáltal légy részese te is mindannak, amit megalkotok, létrehozok.

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

A füge szaporítása – 2. rész: vízben gyökereztetés

Akik olvasták korábbi blogbejegyzéseimet a fügéről ( Ficus Carica) , tudhatják, hogy nem vagyok híve a füge vízben történő gyökereztetésének. Ennek legfőbb oka, hogy a füge egy rendkívül könnyen gyökeresedő növény. Ha egy darabkáját zsinórra kötjük, belógatjuk egy 80% páratartalmú helyiségbe, akkor akár ültető közeg híján is gyökerezni kezd. Persze, így nem maradna életben, ezt csak azért írtam le, hogy szemléltessem, mekkora is a füge hajlandósága a járulékos gyökerek képzésére. A füge gyökeresedési hajlandóságáról, a dugványban lejátszódó hormonális folyamatokról valamint arról, milyen az ideális dugvány, a füge szaporítása - 1. rész: dugványozás című cikkemben írok bővebben, ha érdekel a téma, érdemes elolvasni azt is. De akkor miért ellenzem sokszor oly makacs módon a füge vízben gyökereztetését? A megfelelő ültető közegbe dugva a füge dugványt akár magára is hagyhatjuk több hétre, ha gondoskodtunk arról, hogy megfelelő legyen a számára a páratartalom. Egy PET palackot félbe v

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu