Farmosi foltos füge – fajtabemutató
A most bemutatásra kerülő Farmosi foltos fügét egy sétám során találtam, és felkeltette az érdeklődésemet a különleges cukorfoltossága miatt. Sok füge – főleg a sárga bőrűek – hajlamosak arra, hogy éréskor cukorfoltok jelennek meg rajtuk barna pettyek, foltok formájában. Ezt a jelenséget leginkább a banán miatt ismerheti bárki. A banán szokott a kamrában az állás közben először csak foltokban, majd teljes egészében megbarnulni. Sokan ilyenkor azt hiszik, már romlott. Pedig dehogy! Ilyenkor a legfinomabb. A foltok ugyanis az érés közben felszaporodó cukor miatt jönnek létre, ami azt jelzi, hogy bizony nagyon édesre érett a gyümölcs. A fügén is így jelennek meg a cukorfoltok. Ezek a fügék tehát nem rohadtak, nem romlottak, egyszerűen csak mézesen-édesen érettek. 😊
Ami érdekes ebben a fügében, hogy igen nagy számban jelennek meg rajta ezek a cukorfoltok, ami valóban nem teszi éppen dekoratívvá és kívánatossá. De lépjünk túl ezen, és fogadjuk egyszerűen, hogy a Farmosi foltos a fügék Chokitoja, azaz „ronda és finom!” 😊 De még mennyire finom. Aki szereti a cukros, úgy nevezettt „sugar type” fügéket, az ezt is szeretni fogja…
A Farmos foltos füge bemutatása
Bokra nem túl erős növekedési erélyű, és végső magassága is nagyjából három méter körül van, amivel a fél törpe fajták közé tartozik. Ágrendszere inkább elterülő, mint felfelé törő, valamint gazdagon elágazó. Sötétzöld levelei leginkább hagyományos három karéjos formájúak. 40-60 gramm közötti fügéi hosszúkásak, elnyújtott csepp formájúak és szimmetrikusak a hosszanti tengelyükre. Bőre citromsárga, félárnyékban érve pedig teljes érésben is zöldessárga. Két hullámban érlel terméseket, és általában a második terméshullám is beérik még ősszel.
A legfinomabb, amikor szottyosra érik. Ilyenkor kissé ráncos a bőr a már igencsak lefelé lógó fügéken és a cukorfoltoktól barna pöttyök, foltok tömege jelenik meg rajta. Húsa (a bőr és a pép közötti rész) viszonylag vastag és krémszínű. Pépje halványrózsaszín vagy borostyán színű és kevéssé leves. Magja viszonylag kevés van, nem egy kimondottan ropogós fajta. Ízre nagyon édes, krémes, puha, de semmi extra felhang nincs az ízében. Cefrésedést az elmúlt két év esőit követően nem figyeltem meg rajta, de ízében „felhígulhat” a rendkívül sok eső után. Számomra mindenképpen érdekes fajta, mert szeretem az édes, cukros fügéket, amelyek nem cefrésednek.
Felhasználást tekintve kimondottan alkalmas lehet lekvár, bor készítésére, valamint aszalásra is alkalmas. Alacsony savtartalma miatt borkészítéskor mindenképpen ügyelni kell a savszint beállítására. Lekvárkészítés esetén is szükség lehet citromsav hozzáadására. Mindent összevetve elég jó fügének ígérkezik, így mindenképpen helyet kapott Farmosi füge-fajtagyűjteményemben. 😊
Megjegyzések
Szólj hozzá!