aszály , előrejelzés , időjárás , klímaváltozás , öntözés , talajtakarás ,

2023-as nyárra erős hőhullámokra készülhetünk az El Niño visszatérése miatt

Amint tapasztalhattuk az eddigiekből, a 2023-as év már indulása pillanatában is jelentősen melegebb volt, mint a tavalyi. Ebben a cikkben mepróbálom elmagyarázni ennek okait a theguardian.com cikkére hivatkozva. De hogy ne a száraz indoklás legvégére kerüljön a hazánkban fügét nevelgetők számára fontos és releváns információ, a saját mondandómmal kezdem a posztot.

Mire készüljön a 2023-as nyáron, aki fügét nevel?

Az alábbiakban leírtak alapján én azt mondanám, hogy a nyár nagyon meleg lesz, ami kedvez majd természetesen a fügének. Azonban a tavalyi nyár tapasztalatival felvértezve azt kell mondjam, nem árt készülni arra, hogy a forróság könnyedén párosulhat majd megint aszállyal. A füge pedig nem viseli túl jól az aszályt, így mindenképpen számítani kell arra, hogy valamilyen módon biztosítsuk a fügéink számára megfelelő mennyiségű vizet.

Aki megteheti, de nem tette, itt az ideje kutat fúratni, amit jelenleg a jogszabály is támogat, ugyanis az első vízrétegig történű fúrásokat megint nem kell sem bejelenteni, sem engedélyeztetni. És ez mindenképpen gazdaságosabb módszer, mint a vezetékes vízzel történő öntözés.

Mindent összevetve, melegnek ígérkezik a nyár, és akár hosszúra is nyúlhat, ami egy jó szezon előjele. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a tavalyi aszályos forró nyarat egy hűvösebb, csapadékosabb ősz követte, ami miatt rengeteg helyen elkezdtek cefrésedni és felrepedni az arra hajlamos fügefajták. Aki jól választotta meg a fajtáját, és esőnek ellenálló fügéje van, annak azonban úgy gondolom, jó szezonja lesz. Az egyre melegebb és szárazabb nyarak pedig azt gondolom, arra ösztönöznek minket, hogy gazdaságos öntözési megoldásokat dolgozzunk ki, és kezdjünk el komolyabban foglalkozni a talaj mulcsolásával, ami az egyik legjobb módja, hogy a talajból történő kipárolgást minimalizáljuk.

El Niño visszatér

Az El Niño éghajlati jelenség visszatérése az idei év folyamán a globális hőmérséklet emelkedését és példátlan hőhullámokat fog okozni - figyelmeztettek a tudósok. Az első előrejelzések szerint az El Niño 2023-ban visszatér, ami világszerte súlyosbítja a szélsőséges időjárási viszonyokat, és nagyon valószínűvé teszi, hogy a felmelegedés meghaladja a 1,5 Celsius-fokot. A történelem folyamán eddig feljegyzett legmelegebb évet, 2016-ot is egy igen meghatározó El Niño jelenség okozta.

Az El Niño egy természetes oszcilláció része, amelyet a Csendes-óceán hőmérséklete és szelei irányítanak. Ebben a rendszerben az El Niño váltakozik hűvösebb megfelelőjével a La Niña-val és a semleges időjárási viszonyokkal. Amikor az El Niño a meghatározó, akkor melegebb időszak, amikor pedig a La Niña a meghatározó, akkor hűvösebb időszak várható. Az elmúlt három évben szokatlanul sok egymást követő La Niña esemény történt.

Újabb hőmérsékleti rekordok dőlhetnek majd meg...

Az előrejelzések szerint az idei év melegebb lesz mint 2022 volt, amely a globális adatkészletek szerint az ötödik vagy a hatodik legmelegebb esztendő, amióta az emberiség feljegyzi az időjárási adatokat. Az El Niño azonban télen az északi féltekén fordul elő, és több hónapig is eltart, mire érezhetővé válik melegítő hatása. Ez azt jelenti, hogy már 2023-ban elkezdődik ez a hatás, és kitart majd egészen 2024-ig, amely valószínűbb, hogy új globális hőmérsékleti rekordot fog megdönteni. Az emberi tevékenység által kibocsátott üvegházhatású gázok eddig mintegy 1,2 Celsius-fokkal emelték a globális átlaghőmérsékletet. Ez máris katasztrofális következményekkel járt világszerte, a perzselő hőhullámoktól az Egyesült Államokban és Európában, a pusztító áradásokig Pakisztánban és Nigériában, amelyek emberek millióinak okoztak tetemes károkat.

„Nagyon valószínű, hogy a következő nagy El Niño 1,5 Celsius fölé emelheti a hőmérsékletet” - mondta Adam Scaife professzor, az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatalának hosszú távú előrejelzésekért felelős vezetője. „Annak a valószínűsége, hogy a következő ötéves időszakban megtörténik ez az 1,5 Celsiusos emelkedés, most körülbelül 50:50. Tudjuk, hogy az éghajlatváltozás hatására az El Niño események hatása egyre erősebb lesz, és ezt hozzá kell adni magának az éghajlatváltozásnak a hatásaihoz, amelyek folyamatosan növekednek” - mondta. Ha ezt a két dolgot összerakjuk, akkor a következő El Niño idején valószínűleg soha nem látott hőhullámokat fogunk látni. Scaife szerint az El Niño-La Niña ciklus ingadozó hatásai a világ számos régiójában megfigyelhetők. „A tudomány most már hónapokkal előre meg tudja mondani, hogy mikor jönnek ezek az események. Tehát tényleg ki kell használnunk, és jobban fel kell készülnünk, kezdve a sürgősségi szolgálatok készenlététől egészen odáig, hogy megfelelően válasszuk ki az ültetésre szánt növényeket”.

Az El Niño-La Niña jelenség

Az El Niño-La Niña jelenség a legnagyobb oka az időjárás évről évre történő eltéréseinek számos régióban. A La Niña években a kelet-nyugati csendes-óceáni passzátszelek erősebbek, ami a meleg felszíni vizeket nyugat felé tolja, és keleten a mélyből, hűvösebb vizek áramlanak fel a helyükre. Az El Niño-események akkor következnek be, amikor a passzátszelek gyengülnek, lehetővé téve a meleg vizek kelet felé történő visszahúzódását, elnyomva a hűvösebb vizeket, és a globális hőmérséklet emelkedéséhez vezetnek.

A Csendes-óceán nyugati részével határos országok, köztük Indonézia és Ausztrália, melegebb és szárazabb körülményeket tapasztalnak. „Rengeteg az aszály, és sok erdőtűz keletkezik ilyenkor, Kínában pedig áradások pusztítanak a Jangce-medencében egy nagy El Niño után” – mondta Scaife, bár Kínában a Jangce medencéjében a nagy El Niñók után áradások is előfordulhatnak.

Nem a pánikhangulat generálása volt a célom ezzel a cikkel, hiszen mindenki láthatja, hogy eléggé szésőséges isdőszakok vátogatják egymást hazánkban is. A tavalyi nyár rekordok sorát döntötte meg mind a hőmérsékleti adatok tekintetében, mind pedig a csapadék elenyésző mennyiségében. Aztán jött az ősz, és azzal együtt annyi csapadék, hogy azóta sem akar elfogyni. Ez persze jó, mert nagyon hiányzott már a talajból a nedvesség, és így legalább vissza tud az töltődni. Az egyszer biztos, hogy akinek kertje van és növényekkel foglalkozik, annak az utóbbi években igencsak figyelnie kell az előrejelzésekre.

Megjegyzések

Népszerű tartalmak

Füge metszése, avagy kell-e metszeni a fügét?

Újra és újra felbukkanó kérdés, hogy kell-e metszeni a fügét ( Ficus Carica) , és ha igen, mikor és hogyan kell elvégezni a fügefa vagy fügebokor metszését. Ha beírjuk a keresőbe, akkor rengeteg találat zúdul ránk, és teljesen elveszünk az információkban, főleg, ha bizonytalanok vagy éppen gyakorlatlanok vagyunk a füge nevelését illetően. A cikkekben sokszor nagyon ellentmondásos információk vannak. Az egyik szerint erős metszést igényel a füge, a másik szerint épp csak kell metszeni. Az egyik szerint télen, a másik szerint tavasszal, de olvastam már olyat is, amelyik a nyári metszést javasolta. Ezért arra gondoltam, írok erről egy összefoglalót, hogy mégis, hogyan és mikor is kell metszeni a fügét, ha egyáltalán kell... Kell-e metszeni a fügét? A válasz összetett, mert igen és nem. Igen , az ültetést követően érdemes azonnal a kétharmadára visszavágni, valamint az ültetés utáni első évben ugyanezt megismételni. Ezt azért célszerű elvégezni, hogy az első időszakban több energiát tudjon

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu