aszály , előrejelzés , időjárás , klímaváltozás , öntözés , talajtakarás ,

2023-as nyárra erős hőhullámokra készülhetünk az El Niño visszatérése miatt

Amint tapasztalhattuk az eddigiekből, a 2023-as év már indulása pillanatában is jelentősen melegebb volt, mint a tavalyi. Ebben a cikkben mepróbálom elmagyarázni ennek okait a theguardian.com cikkére hivatkozva. De hogy ne a száraz indoklás legvégére kerüljön a hazánkban fügét nevelgetők számára fontos és releváns információ, a saját mondandómmal kezdem a posztot.

Mire készüljön a 2023-as nyáron, aki fügét nevel?

Az alábbiakban leírtak alapján én azt mondanám, hogy a nyár nagyon meleg lesz, ami kedvez majd természetesen a fügének. Azonban a tavalyi nyár tapasztalatival felvértezve azt kell mondjam, nem árt készülni arra, hogy a forróság könnyedén párosulhat majd megint aszállyal. A füge pedig nem viseli túl jól az aszályt, így mindenképpen számítani kell arra, hogy valamilyen módon biztosítsuk a fügéink számára megfelelő mennyiségű vizet.

Aki megteheti, de nem tette, itt az ideje kutat fúratni, amit jelenleg a jogszabály is támogat, ugyanis az első vízrétegig történű fúrásokat megint nem kell sem bejelenteni, sem engedélyeztetni. És ez mindenképpen gazdaságosabb módszer, mint a vezetékes vízzel történő öntözés.

Mindent összevetve, melegnek ígérkezik a nyár, és akár hosszúra is nyúlhat, ami egy jó szezon előjele. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a tavalyi aszályos forró nyarat egy hűvösebb, csapadékosabb ősz követte, ami miatt rengeteg helyen elkezdtek cefrésedni és felrepedni az arra hajlamos fügefajták. Aki jól választotta meg a fajtáját, és esőnek ellenálló fügéje van, annak azonban úgy gondolom, jó szezonja lesz. Az egyre melegebb és szárazabb nyarak pedig azt gondolom, arra ösztönöznek minket, hogy gazdaságos öntözési megoldásokat dolgozzunk ki, és kezdjünk el komolyabban foglalkozni a talaj mulcsolásával, ami az egyik legjobb módja, hogy a talajból történő kipárolgást minimalizáljuk.

El Niño visszatér

Az El Niño éghajlati jelenség visszatérése az idei év folyamán a globális hőmérséklet emelkedését és példátlan hőhullámokat fog okozni - figyelmeztettek a tudósok. Az első előrejelzések szerint az El Niño 2023-ban visszatér, ami világszerte súlyosbítja a szélsőséges időjárási viszonyokat, és nagyon valószínűvé teszi, hogy a felmelegedés meghaladja a 1,5 Celsius-fokot. A történelem folyamán eddig feljegyzett legmelegebb évet, 2016-ot is egy igen meghatározó El Niño jelenség okozta.

Az El Niño egy természetes oszcilláció része, amelyet a Csendes-óceán hőmérséklete és szelei irányítanak. Ebben a rendszerben az El Niño váltakozik hűvösebb megfelelőjével a La Niña-val és a semleges időjárási viszonyokkal. Amikor az El Niño a meghatározó, akkor melegebb időszak, amikor pedig a La Niña a meghatározó, akkor hűvösebb időszak várható. Az elmúlt három évben szokatlanul sok egymást követő La Niña esemény történt.

Újabb hőmérsékleti rekordok dőlhetnek majd meg...

Az előrejelzések szerint az idei év melegebb lesz mint 2022 volt, amely a globális adatkészletek szerint az ötödik vagy a hatodik legmelegebb esztendő, amióta az emberiség feljegyzi az időjárási adatokat. Az El Niño azonban télen az északi féltekén fordul elő, és több hónapig is eltart, mire érezhetővé válik melegítő hatása. Ez azt jelenti, hogy már 2023-ban elkezdődik ez a hatás, és kitart majd egészen 2024-ig, amely valószínűbb, hogy új globális hőmérsékleti rekordot fog megdönteni. Az emberi tevékenység által kibocsátott üvegházhatású gázok eddig mintegy 1,2 Celsius-fokkal emelték a globális átlaghőmérsékletet. Ez máris katasztrofális következményekkel járt világszerte, a perzselő hőhullámoktól az Egyesült Államokban és Európában, a pusztító áradásokig Pakisztánban és Nigériában, amelyek emberek millióinak okoztak tetemes károkat.

„Nagyon valószínű, hogy a következő nagy El Niño 1,5 Celsius fölé emelheti a hőmérsékletet” - mondta Adam Scaife professzor, az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatalának hosszú távú előrejelzésekért felelős vezetője. „Annak a valószínűsége, hogy a következő ötéves időszakban megtörténik ez az 1,5 Celsiusos emelkedés, most körülbelül 50:50. Tudjuk, hogy az éghajlatváltozás hatására az El Niño események hatása egyre erősebb lesz, és ezt hozzá kell adni magának az éghajlatváltozásnak a hatásaihoz, amelyek folyamatosan növekednek” - mondta. Ha ezt a két dolgot összerakjuk, akkor a következő El Niño idején valószínűleg soha nem látott hőhullámokat fogunk látni. Scaife szerint az El Niño-La Niña ciklus ingadozó hatásai a világ számos régiójában megfigyelhetők. „A tudomány most már hónapokkal előre meg tudja mondani, hogy mikor jönnek ezek az események. Tehát tényleg ki kell használnunk, és jobban fel kell készülnünk, kezdve a sürgősségi szolgálatok készenlététől egészen odáig, hogy megfelelően válasszuk ki az ültetésre szánt növényeket”.

Az El Niño-La Niña jelenség

Az El Niño-La Niña jelenség a legnagyobb oka az időjárás évről évre történő eltéréseinek számos régióban. A La Niña években a kelet-nyugati csendes-óceáni passzátszelek erősebbek, ami a meleg felszíni vizeket nyugat felé tolja, és keleten a mélyből, hűvösebb vizek áramlanak fel a helyükre. Az El Niño-események akkor következnek be, amikor a passzátszelek gyengülnek, lehetővé téve a meleg vizek kelet felé történő visszahúzódását, elnyomva a hűvösebb vizeket, és a globális hőmérséklet emelkedéséhez vezetnek.

A Csendes-óceán nyugati részével határos országok, köztük Indonézia és Ausztrália, melegebb és szárazabb körülményeket tapasztalnak. „Rengeteg az aszály, és sok erdőtűz keletkezik ilyenkor, Kínában pedig áradások pusztítanak a Jangce-medencében egy nagy El Niño után” – mondta Scaife, bár Kínában a Jangce medencéjében a nagy El Niñók után áradások is előfordulhatnak.

Nem a pánikhangulat generálása volt a célom ezzel a cikkel, hiszen mindenki láthatja, hogy eléggé szésőséges isdőszakok vátogatják egymást hazánkban is. A tavalyi nyár rekordok sorát döntötte meg mind a hőmérsékleti adatok tekintetében, mind pedig a csapadék elenyésző mennyiségében. Aztán jött az ősz, és azzal együtt annyi csapadék, hogy azóta sem akar elfogyni. Ez persze jó, mert nagyon hiányzott már a talajból a nedvesség, és így legalább vissza tud az töltődni. Az egyszer biztos, hogy akinek kertje van és növényekkel foglalkozik, annak az utóbbi években igencsak figyelnie kell az előrejelzésekre.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés tartalmak létrehozása rengeteg időt és energiát emészt fel. És mint tudjuk, az idő pénz. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Ezt magánemberként egyre nehezebben tudom előteremteni, pedig azt gondolom, hogy értékteremtő projektbe fogtam bele. Ha sikerül megtalálnom azt a nagyjából két tucatnyi fügefajtát, amelyek termesztésével komoly sikereket lehet elérni Magyarország változóban lévő éghajlatán, az minden fügekedvelőnek csak jó lehet. Ha szerinted is értékes az önkéntes kutatómunkám, és van rá lehetőséged, kérlek, támogass engem, és ezáltal légy részese te is mindannak, amit megalkotok, létrehozok.

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

A füge szaporítása – 2. rész: vízben gyökereztetés

Akik olvasták korábbi blogbejegyzéseimet a fügéről ( Ficus Carica) , tudhatják, hogy nem vagyok híve a füge vízben történő gyökereztetésének. Ennek legfőbb oka, hogy a füge egy rendkívül könnyen gyökeresedő növény. Ha egy darabkáját zsinórra kötjük, belógatjuk egy 80% páratartalmú helyiségbe, akkor akár ültető közeg híján is gyökerezni kezd. Persze, így nem maradna életben, ezt csak azért írtam le, hogy szemléltessem, mekkora is a füge hajlandósága a járulékos gyökerek képzésére. A füge gyökeresedési hajlandóságáról, a dugványban lejátszódó hormonális folyamatokról valamint arról, milyen az ideális dugvány, a füge szaporítása - 1. rész: dugványozás című cikkemben írok bővebben, ha érdekel a téma, érdemes elolvasni azt is. De akkor miért ellenzem sokszor oly makacs módon a füge vízben gyökereztetését? A megfelelő ültető közegbe dugva a füge dugványt akár magára is hagyhatjuk több hétre, ha gondoskodtunk arról, hogy megfelelő legyen a számára a páratartalom. Egy PET palackot félbe v

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu