aszály , előrejelzés , időjárás , klímaváltozás , öntözés , talajtakarás ,

2023-as nyárra erős hőhullámokra készülhetünk az El Niño visszatérése miatt

Amint tapasztalhattuk az eddigiekből, a 2023-as év már indulása pillanatában is jelentősen melegebb volt, mint a tavalyi. Ebben a cikkben mepróbálom elmagyarázni ennek okait a theguardian.com cikkére hivatkozva. De hogy ne a száraz indoklás legvégére kerüljön a hazánkban fügét nevelgetők számára fontos és releváns információ, a saját mondandómmal kezdem a posztot.

Mire készüljön a 2023-as nyáron, aki fügét nevel?

Az alábbiakban leírtak alapján én azt mondanám, hogy a nyár nagyon meleg lesz, ami kedvez majd természetesen a fügének. Azonban a tavalyi nyár tapasztalatival felvértezve azt kell mondjam, nem árt készülni arra, hogy a forróság könnyedén párosulhat majd megint aszállyal. A füge pedig nem viseli túl jól az aszályt, így mindenképpen számítani kell arra, hogy valamilyen módon biztosítsuk a fügéink számára megfelelő mennyiségű vizet.

Aki megteheti, de nem tette, itt az ideje kutat fúratni, amit jelenleg a jogszabály is támogat, ugyanis az első vízrétegig történű fúrásokat megint nem kell sem bejelenteni, sem engedélyeztetni. És ez mindenképpen gazdaságosabb módszer, mint a vezetékes vízzel történő öntözés.

Mindent összevetve, melegnek ígérkezik a nyár, és akár hosszúra is nyúlhat, ami egy jó szezon előjele. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a tavalyi aszályos forró nyarat egy hűvösebb, csapadékosabb ősz követte, ami miatt rengeteg helyen elkezdtek cefrésedni és felrepedni az arra hajlamos fügefajták. Aki jól választotta meg a fajtáját, és esőnek ellenálló fügéje van, annak azonban úgy gondolom, jó szezonja lesz. Az egyre melegebb és szárazabb nyarak pedig azt gondolom, arra ösztönöznek minket, hogy gazdaságos öntözési megoldásokat dolgozzunk ki, és kezdjünk el komolyabban foglalkozni a talaj mulcsolásával, ami az egyik legjobb módja, hogy a talajból történő kipárolgást minimalizáljuk.

El Niño visszatér

Az El Niño éghajlati jelenség visszatérése az idei év folyamán a globális hőmérséklet emelkedését és példátlan hőhullámokat fog okozni - figyelmeztettek a tudósok. Az első előrejelzések szerint az El Niño 2023-ban visszatér, ami világszerte súlyosbítja a szélsőséges időjárási viszonyokat, és nagyon valószínűvé teszi, hogy a felmelegedés meghaladja a 1,5 Celsius-fokot. A történelem folyamán eddig feljegyzett legmelegebb évet, 2016-ot is egy igen meghatározó El Niño jelenség okozta.

Az El Niño egy természetes oszcilláció része, amelyet a Csendes-óceán hőmérséklete és szelei irányítanak. Ebben a rendszerben az El Niño váltakozik hűvösebb megfelelőjével a La Niña-val és a semleges időjárási viszonyokkal. Amikor az El Niño a meghatározó, akkor melegebb időszak, amikor pedig a La Niña a meghatározó, akkor hűvösebb időszak várható. Az elmúlt három évben szokatlanul sok egymást követő La Niña esemény történt.

Újabb hőmérsékleti rekordok dőlhetnek majd meg...

Az előrejelzések szerint az idei év melegebb lesz mint 2022 volt, amely a globális adatkészletek szerint az ötödik vagy a hatodik legmelegebb esztendő, amióta az emberiség feljegyzi az időjárási adatokat. Az El Niño azonban télen az északi féltekén fordul elő, és több hónapig is eltart, mire érezhetővé válik melegítő hatása. Ez azt jelenti, hogy már 2023-ban elkezdődik ez a hatás, és kitart majd egészen 2024-ig, amely valószínűbb, hogy új globális hőmérsékleti rekordot fog megdönteni. Az emberi tevékenység által kibocsátott üvegházhatású gázok eddig mintegy 1,2 Celsius-fokkal emelték a globális átlaghőmérsékletet. Ez máris katasztrofális következményekkel járt világszerte, a perzselő hőhullámoktól az Egyesült Államokban és Európában, a pusztító áradásokig Pakisztánban és Nigériában, amelyek emberek millióinak okoztak tetemes károkat.

„Nagyon valószínű, hogy a következő nagy El Niño 1,5 Celsius fölé emelheti a hőmérsékletet” - mondta Adam Scaife professzor, az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatalának hosszú távú előrejelzésekért felelős vezetője. „Annak a valószínűsége, hogy a következő ötéves időszakban megtörténik ez az 1,5 Celsiusos emelkedés, most körülbelül 50:50. Tudjuk, hogy az éghajlatváltozás hatására az El Niño események hatása egyre erősebb lesz, és ezt hozzá kell adni magának az éghajlatváltozásnak a hatásaihoz, amelyek folyamatosan növekednek” - mondta. Ha ezt a két dolgot összerakjuk, akkor a következő El Niño idején valószínűleg soha nem látott hőhullámokat fogunk látni. Scaife szerint az El Niño-La Niña ciklus ingadozó hatásai a világ számos régiójában megfigyelhetők. „A tudomány most már hónapokkal előre meg tudja mondani, hogy mikor jönnek ezek az események. Tehát tényleg ki kell használnunk, és jobban fel kell készülnünk, kezdve a sürgősségi szolgálatok készenlététől egészen odáig, hogy megfelelően válasszuk ki az ültetésre szánt növényeket”.

Az El Niño-La Niña jelenség

Az El Niño-La Niña jelenség a legnagyobb oka az időjárás évről évre történő eltéréseinek számos régióban. A La Niña években a kelet-nyugati csendes-óceáni passzátszelek erősebbek, ami a meleg felszíni vizeket nyugat felé tolja, és keleten a mélyből, hűvösebb vizek áramlanak fel a helyükre. Az El Niño-események akkor következnek be, amikor a passzátszelek gyengülnek, lehetővé téve a meleg vizek kelet felé történő visszahúzódását, elnyomva a hűvösebb vizeket, és a globális hőmérséklet emelkedéséhez vezetnek.

A Csendes-óceán nyugati részével határos országok, köztük Indonézia és Ausztrália, melegebb és szárazabb körülményeket tapasztalnak. „Rengeteg az aszály, és sok erdőtűz keletkezik ilyenkor, Kínában pedig áradások pusztítanak a Jangce-medencében egy nagy El Niño után” – mondta Scaife, bár Kínában a Jangce medencéjében a nagy El Niñók után áradások is előfordulhatnak.

Nem a pánikhangulat generálása volt a célom ezzel a cikkel, hiszen mindenki láthatja, hogy eléggé szésőséges isdőszakok vátogatják egymást hazánkban is. A tavalyi nyár rekordok sorát döntötte meg mind a hőmérsékleti adatok tekintetében, mind pedig a csapadék elenyésző mennyiségében. Aztán jött az ősz, és azzal együtt annyi csapadék, hogy azóta sem akar elfogyni. Ez persze jó, mert nagyon hiányzott már a talajból a nedvesség, és így legalább vissza tud az töltődni. Az egyszer biztos, hogy akinek kertje van és növényekkel foglalkozik, annak az utóbbi években igencsak figyelnie kell az előrejelzésekre.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Hogyan aszaljunk fügét napon?

Tombol a nyár, a kánikula pedig az elviselhetetlenséggel határos, mindeközben pedig érik a füge. Bár az ország melegebb részein már az első terméshullám szinte teljesen leérett, az ország középső, és keleti részen még javában érik a füge. Ha pedig a kettőt – tikkasztó napsütés és érett füge – egy mondatban említjük, szinte elkerülhetetlen, hogy az aszalt fügére asszociáljunk... Aki evett már igazán jó minőségű aszalt fügét, az egészen biztosan szereti. Mert hogyan is lehetne nem szeretni az aszalt fügét? 😏 Persze a jó minőségű aszalt füge alatt nem arra a sok esetben boltban kapható cipőtalp keménységű vacakra gondolok, aminek a színe szürkés foltokkal tarkított, mintha penészes lenne, és még egy krokodil állkapcsát is próbára tenné. Az igazi aszalt füge aranysárga, vagy barnás színű attól függően, hogy sárga, vagy lila bőrű fügéből készült. Ezen túl pedig természetesen lágy, puha, és rendkívül kellemes zamatú. Az igazán jó minőségű aszalt füge már akkor beindítja a nyáltermelődést, m

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előadás előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség esemény fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kultúra kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu