egészség , élet , gasztro , gyógynövény , tudomány ,

Egyél te is rendszeresen fügét az egészségedért!

A fügét, ezt az igen ősi kultúrnövényt, melyet a Biblia is többször megemlít, a háztáji kis kertekben is termesztik. Manapság török, francia, spanyol földön, és Kaliforniában termesztik leginkább. Féltrópusi növény, ezért csak meleg, napos, szélvédett helyen terem jól. Eredetileg azonban Kis-Ázsia, Izrael és Szíria vidékéről származik. Észak-Afrikában és Európa déli részén szintén ismerték és használták az emberek. Magyarországra az Anjou-k idején került, a XIV. században, egyes kutatások szerint a törökök hozták magukkal.

A füge egy nagyon egyedülálló, és csodálatos gyümölcs, amelynek formája többségében egy könnycseppre emlékeztet. Súlyuk pedig fajtától föggően 40g-tól egészen akár a 120-130g-ig is lehetséges. Bőrük színe lehet lila, zöld, sárga, barna, de ritka esetben akár piros vagy narancssárgás is. A gyümölcs pépje is vátozó színű, de többnyire rózsaszínes, sárga, barnás, vagy piros, és tele van több száz parányi csonthéjas maggal, amelyek ehetőek. Íze általában rendkívül édes, zamatos, a sok apró magtól pedig van egy jelegzetes ropógós érzés fügeevés közben, ugyanakkor egyáltalán nem zavaróak ez a magocskák. A Fügés emberen bemutattam már számos fügefajtát, amelyek az imént leírt tulajdonságaikban jelentősen eltérhetnek egymástól. Van azonban egy tulajdonság, amely minden fügére egyaránt vonatkozik.

A füge rendkívül finom, tápláló és egészséges!

Ezért, ha van rá lehetőséged, a nyár közepétől egészen őszig tartó fügeszezonban egyél minél több friss fügét, és ha van kerted, akkor akár még az is jó ötlet lehet, ha saját fügebokrot ültetsz, főleg, hogy a füge gondozása egyáltalán nem bonyolult feladat. Én nagyon szeretem a fügét, és nagyjából bármennyit meg tudok belőle enni, de eddig leginkább nyersen, vagy aszalva fogyasztottam. Mert igen, számos hazánkban is megtermő füge fajta lehet alkalmas aszalásra is. Az utóbbi időben azonban elkezdtem játszadozni a gondolattal, hogy a gasztronómiában is felfedezhetném a fügét, ha már egyszer a fügés blog mellett hosszú évek óta vezetek a felségemmel egy gasztroblogot, amely egyébként az Ezt fald fel! névre lett megkeresztelve. Így szép lassan elkezdtük a konyhában is különböző módokon felhasználni a fügét.

Dinamikus tartalom betöltése folyamatban!

További fügés receptekért látogasd meg a gasztroblogomat. 😋

Na hiszen! Könnyű annak, akinek száznál is több fügéje van! Mondhatád nekem, de rengeteg dolgot lehet készíteni, amihez akár néhány szem füge is elegendő lehet. Csak kérlek, ne a kereskedelmi egységekben kapható „friss fügét vedd meg, mert amennyiben az lesz az első találkozásod a fügével, nagyon valószínű, hogy egyben az utolsó is lesz. Azok a fügék éretlenek, ízetlenek. Mondhatnánk azt is nyugodtan, hogy emberi fogyasztásra alkalmatlanok, ugyanis az idő előtt leszedett füge nem érik tovább, mert egyesek közhiedelmeivel ellentétben a füge nem utóérő.

Na de akkor miért szedik le, ha még nem érett?

Itt jutottunk el odáig, hogy a füge egyetlen komoly nagy hibája, hogy teljes érettségében nem tartahtó el sokáig (maximum 1-2 napig). Ugyanakkor a füge csak ebben a teljes érettségében tudja azt a kulináris élményt nyújtani, amit semmilyen más étel nem képes nyújtani.

Amellett, hogy a füge nagyon finom, nem lehet tőle elvitatni azt sem, hogy elképesztően egészséges gyümölcs, ami miatt mindenkinek érdemes, és ajánlott beépíteni az étrendjébe. Lehet enni nyersen, sütve, főzve, vagy akár aszalva is (amit egyébként magunknak is aszalhatunk). Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy az aszalt fügéből elpárolgott víz miatt egységnyi súlyú fiss fügéhez viszonyítva sokkal több a kalória és a cukor, ezért az aszalt fügével azért picit érdemes óvatosabban bánni.

Mi van a fügében, amitől olyan egészséges?

100 gramm füge az alábbiakat tartalmazza:

  • 74 kalóriát,
  • 0 gramm proteint és zsírt,
  • 20 gramm szénhidrátot,
  • 2,5 gramm rostot,
  • van benne réz (a napi szükséglet 7,5%-a),
  • magnézium (a napi 5%-a),
  • kálium (a napi 5%-a),
  • riboflavin (a napi 5%-a),
  • tiamin (a napi 5%-a),
  • B6-vitamin (a napi 7,5%-a),
  • K-vitamin (a napi 5%-a).
Miért érdemes fogyasztani?

A füge a benne található rostoknak köszönhetően képes a teltség, és jóllakotság érzését huzamosabb ideig fenntartani, ami akár a fogyókúrázóknak, vagy az azt tervezőknek is segítségére lehet. Ezen felül jót tesz az emésztésnek, támogatja az anyagcserét, és ezáltal segíthet megszüntetni a székrekedést. Kiveszi részét a vércukorszint, és a koleszterinszint szabályozásából, valamint kedvező hatással van a vérnyomásra is. Ennek okán a füge segíthet csökkenteni az ér- és szívrendszeri betegségek kockázatát.

Kiemelkedő a kálium- és réztartalma, ami jót tesz a szívnek, de az ideg- és izomszöveteknek is. A réz létfontosságú ásványi anyag, amely számos testi folyamatban, többek között az anyagcserében és az energiatermelésben, valamint a vérsejtek, a kötőszövetek és a neurotranszmitterek képződésében vesz részt. A réz segíti a vas felszívódását és a kalcium hasznosulását, így a csontok egészségéhez is hozzájárul. A gyulladásban levő emésztőszervekre rendkívül jó hatást gyakorol, serkenti a gyomorműködést is. Fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, sőt még bizonyos rákfajták megelőzésében is segíthet. Egy kutatásban például arról számoltak be, hogy menopauza után álló nőknél csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Jótékony a hatása a májra, az epére és a légzőszervekre is megfázás, meghűlés esetén. Cink tartalma pedig a szaporító szervek működésére van előnyös hatással – a spermák számát növeli, a prosztata panaszokat pedig enyhíti.

A füge ugyanakkor fontos B6-vitamin forrás is, a B6-vitaminnak pedig nagyon fontos szerepe van, ugyanis elengedhetetlen a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjéhez. Hozzájárulhat a mentális egészség, valamint az immunrendszer erősségének megőrzéséhez, továbbá részt vesz az élelmiszerek energiává alakításában. Csökkentheti a fáradtságot és a kifáradást, és részt vesz a hormonális aktivitás szabályozásában. Fontos szerepe van a bőr, a haj és a köröm egészségének megőrzésében, és szükséges a megfelelő izomműködéshez.

A füge levele is csodaszer!

Igen! Egyes kutatások szerint a fügének nem csak a gyümölcse, de a fügefa levele is jótékonyan hat a vérnyomásunkra. A leveleiből készült tea ajánlott övsömör, májcirózis, szemölcsök, magas vérnyomás, gyomorfekély, és különböző bőrbetegségek ellen.

Tanulmányok alapján bizonyították, hogy a fügefa leveléből készített tea nagyon hatékonyan csökkenti a vércukorszintet, és csökenti a diabétesszel összefüggő gyulladások kialakulásának az esélyét, ezért ajánlott napi egy bögrével elfogyasztani belőle. Sőt! A füge friss leveleit összeturmixolva hatásos csodaszert készíthetünk a pattanások ellen. A pépet csak kenjük fel az arcunra, és hagyjuk ott 10-15 percig, majd mossuk le.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Házi fügebort és fügelikőrt készítettünk friss fügéből – fügebor recept

Régóta készítek mindenféle gyümölcsökből és bogyókból házi borokat , amelyek receptjeit évek óta meg is osztom mindig az Ezt fald fel! nevet viselő gasztroblogunkban. Hosszú, részletes, amolyan step by step tipusú leírások ezek, amelyek nyomán bárki könnyedén utánunk csinálhatja bármelyik bort, ha érez rá némi késztetést. Nincs ez másként a legújabb finomságunkkal, a friss fügéből készült fügeborral sem, mert hát hogy is hagyhattuk volna ki pont a fügebort, mikor fügével foglalkozunk... 🤠 Lehet fügebort készíteni aszalt fügéből is, de minek, ha van friss a ház körül? Mi ezen okból csak friss fügéből készítjük a fügebort minden évben, aminek hatalmas sikere van. Finom, zamatos csemegebort szoktunk készíteni belőle, amely akár desszertek mellé is fogasztható. Persze csak ízlés kérdése az egész, ha valaki a szárazabb borokat szereti, úgy is elkészítheti a fügebort. Mivel a Fügés ember  weboldal nem receptekre van optimalizálva, így itt nem is szoktunk recepteket közzé te

Hogyan aszaljunk fügét napon?

Tombol a nyár, a kánikula pedig az elviselhetetlenséggel határos, mindeközben pedig érik a füge. Bár az ország melegebb részein már az első terméshullám szinte teljesen leérett, az ország középső, és keleti részen még javában érik a füge. Ha pedig a kettőt – tikkasztó napsütés és érett füge – egy mondatban említjük, szinte elkerülhetetlen, hogy az aszalt fügére asszociáljunk... Aki evett már igazán jó minőségű aszalt fügét, az egészen biztosan szereti. Mert hogyan is lehetne nem szeretni az aszalt fügét? 😏 Persze a jó minőségű aszalt füge alatt nem arra a sok esetben boltban kapható cipőtalp keménységű vacakra gondolok, aminek a színe szürkés foltokkal tarkított, mintha penészes lenne, és még egy krokodil állkapcsát is próbára tenné. Az igazi aszalt füge aranysárga, vagy barnás színű attól függően, hogy sárga, vagy lila bőrű fügéből készült. Ezen túl pedig természetesen lágy, puha, és rendkívül kellemes zamatú. Az igazán jó minőségű aszalt füge már akkor beindítja a nyáltermelődést, m

Időjárás

Címkék

Aclees taiwanensis adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Carpophilus hemipterus Ceratitis capitata Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előadás előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség esemény fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge ormányos füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj gyümölcslégy hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kabóca kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kétszínű gyümölcsfénybogár kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem Kőröshegyi apró lila közlemény Krakatoa kukacos füge kultúra kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levélhullás levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Mt. Etna Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu