betakarítás , fügeérés , gasztro , Ross Raddi , szüret , videó ,

Tudtad, hogy valószínűleg te is éretlenül eszed a fügét?

Amikor a füge (Ficus Carica) gyümölcse elkezd színesedni és puhulni, sokan rögtön szaladnak a kosárkáért, és elkezdik leszedni a fügét anélkül, hogy tudatában lennének annak, hogy akkor az a füge még nem érte el a tökéletes érési állapotot.

Olyannyira nem, hogy sok csalódást tud okozni, hogy még fellelhető benne ilyenkor a kellemetlen ízű tejnedv, amitől ragacsos lesz az ember szája. És bár édes a füge, de mégis van egy kellemetlen mellékíze. Ha te is így jártál, ne szaladj rögvest a baltáért, hogy kivágd ezt a vacak ízű fügét a kertedből, hanem fogadd el: bár te úgy láttad, már megérett, de igazából még kellett volna neki két-három nap.

De akkor honnan lehet tudni, hogy beérett a füge?

A füge érési folyamatáról tudni kell, hogy amikor megjelenik a bokron a picike, épp csak gombostűfejnyi fügécske, onnantól - fajtától függően - nagyjából 12-18 hétre van szüksége, hogy teljesen beérjen, de átlagosan 100 nappal számolhatunk. A füge eleinte lassacskán növöget, majd egy bizonyos méretnél leáll a növekedés, és több hétig látszólag nem történik semmi. Ilyenkor még minden füge méregzöld. Majd az érés kezdetekor elkezd duzzadni, és szép lassan színesedni kezd a fajtájára jellemző színben. A növekedés és az első halványka szín megjenésétől még több, mint egy hét, mire beérik. Nyilván ez valamelyest függ a hőmérséklettől és a napfényes órák számától, de nagyjából 7-10 nap kell neki. Az alábbi videót Ross Raddi készítette és angol nyelvű. Ebben a videóban bemutatja a füge érési folyamatát.

Szóval a füge szépen színesedik és duzzad. Eközben a tartása megváltozik azáltal, hogy a nyaka és a szára is elkezd puhulni. Az eddig kemény füge elkezd puhulni, lógni, majd szép lassan barna foltok jelennek meg a bőrén. Ezek a barna foltok a sárga bőrű fügéken szignifikánsabban jelentkeznek, mint az egyéb színűeken.. Az éretten is zöldeken jelentkezik a legkevésbbé. Ezek a barnulások nem azt jelentik, hogy romlik a füge, gyorsan le kell szedni, hanem éppen azt jelentik, hogy...

Most kezd igazán éretté válni!

Ezek a barnulások ugyanis cukorfoltok, mint a banán héján (persze vannak, akik a zöld banánt szeretik, és ha már sárga és barna pöttyös, kidobják, hogy romlott. Nos, a füge nem az ő gyümölcsük, nekik inkább az egrest ajánlom 😜)Ilyenkor kezd igazán sok cukor felhalmozódni a fügében, és ezzel egyenesen arányosan csökken a hús vastagsága. A hús a füge vékony bőre és a belső színes velő közötti fehér rész. 


Ekkor már a azt vehetjük észre, hogy az eddig duzzadó fügénk elkezd soványodni, ráncosodni kicsit, vagy fajtától függően akár fel is repedhet. Ne ijedjünk meg, ez is az érési folyamat része. :)  Mire a füge teljesen megérik, ez a fehér hús szinte észrevehetetlenre vékonyul. Eddigre az összes tejnedv eltűnik a fügéből, és bár túl van külső szemlélésre a legszebb állapotán, de ízlelésre garantáltan ekkorra teljesíti a füge földi létezésének valódi értelmét (hú, ezt olyan szépen mondtam, hogy meg is veregettem gyorsan a saját vállam). :) Éppen azért, mert a teljesen érett fügéből eltűnik a tejnedv, ha leszakítasz egy fügét, és a nyakán még szivárog a fehér lé, tudhatod, nem kellett volna leszedni még. Persze már leszedted, visszaragasztani úgysem tudod, így hát most már edd meg, és legközelebb légy óvatosabb...


Ha nem hiszed, próbáld ki. Amikor azt gondolod, hogy érett, hagyd fent a fán még két-három-négy napig. Nem fogsz csalódni. Igaz, a cukrot imádó lények
(hangyák, darazsak) is ilyenkor szeretik a legjobban megtámadni a fügét. De azért érdemes kockáztatni, kisérletezni, hogy mikor jön el a kellő pillanat, hogy leszedd a fügét. Mert az idő előtt leszedett fügében megáll az idő, ugyanis...

A füge nem utóérő gyümölcs.

Ha leszedted, hiába teszed tálkába az ablakba, nem fog beérni. Hiába modja a szomszéd néni, hogy de, neki beérett az ablakban, mert nem. Ha csak a nénike nem egy csodatévő jótündér. De erre ugye kevés az esély. Sokszor azért hiszik, hogy az ablakban beérik, mert a tárolás során veszít a nedvességtartalmából, és így a cukor-víz arány a gyümölcsben elbillen a cukor javára. De nem édesebb lett a füge, csak szárazabb. Hagyd a fán még egy kicsit, és akkor megtudod, milyen az, amikor nem szárazabb lesz, hanem édesebb...

Borítókép: Pinterest

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés tartalmak létrehozása rengeteg időt és energiát emészt fel. És mint tudjuk, az idő pénz. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Ezt magánemberként egyre nehezebben tudom előteremteni, pedig azt gondolom, hogy értékteremtő projektbe fogtam bele. Ha sikerül megtalálnom azt a nagyjából két tucatnyi fügefajtát, amelyek termesztésével komoly sikereket lehet elérni Magyarország változóban lévő éghajlatán, az minden fügekedvelőnek csak jó lehet. Ha szerinted is értékes az önkéntes kutatómunkám, és van rá lehetőséged, kérlek, támogass engem, és ezáltal légy részese te is mindannak, amit megalkotok, létrehozok.

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

A füge szaporítása – 2. rész: vízben gyökereztetés

Akik olvasták korábbi blogbejegyzéseimet a fügéről ( Ficus Carica) , tudhatják, hogy nem vagyok híve a füge vízben történő gyökereztetésének. Ennek legfőbb oka, hogy a füge egy rendkívül könnyen gyökeresedő növény. Ha egy darabkáját zsinórra kötjük, belógatjuk egy 80% páratartalmú helyiségbe, akkor akár ültető közeg híján is gyökerezni kezd. Persze, így nem maradna életben, ezt csak azért írtam le, hogy szemléltessem, mekkora is a füge hajlandósága a járulékos gyökerek képzésére. A füge gyökeresedési hajlandóságáról, a dugványban lejátszódó hormonális folyamatokról valamint arról, milyen az ideális dugvány, a füge szaporítása - 1. rész: dugványozás című cikkemben írok bővebben, ha érdekel a téma, érdemes elolvasni azt is. De akkor miért ellenzem sokszor oly makacs módon a füge vízben gyökereztetését? A megfelelő ültető közegbe dugva a füge dugványt akár magára is hagyhatjuk több hétre, ha gondoskodtunk arról, hogy megfelelő legyen a számára a páratartalom. Egy PET palackot félbe v

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu