Tudtad, hogy valószínűleg te is éretlenül eszed a fügét?
Amikor a füge (Ficus Carica) gyümölcse elkezd színesedni és puhulni, sokan rögtön szaladnak a kosárkáért, és elkezdik leszedni a fügét anélkül, hogy tudatában lennének annak, hogy akkor az a füge még nem érte el a tökéletes érési állapotot.
Olyannyira nem, hogy sok csalódást tud okozni, hogy még fellelhető benne ilyenkor a kellemetlen ízű tejnedv, amitől ragacsos lesz az ember szája. És bár édes a füge, de mégis van egy kellemetlen mellékíze. Ha te is így jártál, ne szaladj rögvest a baltáért, hogy kivágd ezt a vacak ízű fügét a kertedből, hanem fogadd el: bár te úgy láttad, már megérett, de igazából még kellett volna neki két-három nap.
De akkor honnan lehet tudni, hogy beérett a füge?
A füge érési folyamatáról tudni kell, hogy amikor megjelenik a bokron a picike, épp csak gombostűfejnyi fügécske, onnantól - fajtától függően - nagyjából 12-18 hétre van szüksége, hogy teljesen beérjen, de átlagosan 100 nappal számolhatunk. A füge eleinte lassacskán növöget, majd egy bizonyos méretnél leáll a növekedés, és több hétig látszólag nem történik semmi. Ilyenkor még minden füge méregzöld. Majd az érés kezdetekor elkezd duzzadni, és szép lassan színesedni kezd a fajtájára jellemző színben. A növekedés és az első halványka szín megjenésétől még több, mint egy hét, mire beérik. Nyilván ez valamelyest függ a hőmérséklettől és a napfényes órák számától, de nagyjából 7-10 nap kell neki. Az alábbi videót Ross Raddi készítette és angol nyelvű. Ebben a videóban bemutatja a füge érési folyamatát.
Szóval a füge szépen színesedik és duzzad. Eközben a tartása megváltozik azáltal, hogy a nyaka és a szára is elkezd puhulni. Az eddig kemény füge elkezd puhulni, lógni, majd szép lassan barna foltok jelennek meg a bőrén. Ezek a barna foltok a sárga bőrű fügéken szignifikánsabban jelentkeznek, mint az egyéb színűeken.. Az éretten is zöldeken jelentkezik a legkevésbbé. Ezek a barnulások nem azt jelentik, hogy romlik a füge, gyorsan le kell szedni, hanem éppen azt jelentik, hogy...
Most kezd igazán éretté válni!
Ezek a barnulások ugyanis cukorfoltok, mint a banán héján (persze vannak, akik a zöld banánt szeretik, és ha már sárga és barna pöttyös, kidobják, hogy romlott. Nos, a füge nem az ő gyümölcsük, nekik inkább az egrest ajánlom 😜). Ilyenkor kezd igazán sok cukor felhalmozódni a fügében, és ezzel egyenesen arányosan csökken a hús vastagsága. A hús a füge vékony bőre és a belső színes velő közötti fehér rész.
A füge nem utóérő gyümölcs.
Ha leszedted, hiába teszed tálkába az ablakba, nem fog beérni. Hiába modja a szomszéd néni, hogy de, neki beérett az ablakban, mert nem. Ha csak a nénike nem egy csodatévő jótündér. De erre ugye kevés az esély. Sokszor azért hiszik, hogy az ablakban beérik, mert a tárolás során veszít a nedvességtartalmából, és így a cukor-víz arány a gyümölcsben elbillen a cukor javára. De nem édesebb lett a füge, csak szárazabb. Hagyd a fán még egy kicsit, és akkor megtudod, milyen az, amikor nem szárazabb lesz, hanem édesebb...
Borítókép: Pinterest
LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!
A minőségi fügés tartalmak létrehozása rengeteg időt és energiát emészt fel. És mint tudjuk, az idő pénz. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Ezt magánemberként egyre nehezebben tudom előteremteni, pedig azt gondolom, hogy értékteremtő projektbe fogtam bele. Ha sikerül megtalálnom azt a nagyjából két tucatnyi fügefajtát, amelyek termesztésével komoly sikereket lehet elérni Magyarország változóban lévő éghajlatán, az minden fügekedvelőnek csak jó lehet. Ha szerinted is értékes az önkéntes kutatómunkám, és van rá lehetőséged, kérlek, támogass engem, és ezáltal légy részese te is mindannak, amit megalkotok, létrehozok.
Megjegyzések
Szólj hozzá!