fajtaazonosság , füge azonosítás , fügenemesítési program ,

Negru Svinita és Galben Svinita fügefajták – kik is ők valójában?

Tavaly ősszel nagyon megörültem neki, amikor az egyik hazai kertészet kínálatában megláttam egy Negru Svinita néven futó fügefajtát, mert gondoltam, találtam valamit, amim eddig még nincsen. Rendeltem is egyet, amit egy korrekt kiszállítás követett. Szép egészséges növényeket kaptam (mert rendeltem onnan más egyéb gyümölcstermőket is), a Negru Svinita is gyönyörű volt. 😊

De mint tudjuk, a fügék elnevezései elég szövevényesek, és következetlenek tudnak lenni, így azért mérget nem vettem rá, hogy új fajtát találtam. Nekiálltam nyomozgatni egy kicsit, és hát a gyanúm beigazolódott, miszerint is a Negru Svinita valószínűleg nem egy általam eddig nem ismert fajta. Annyit tudtam meg, hogy a kertészet Csehországból hozza be a növényei egy részét, közte a fügéket is. A csehek meg állítólag sok esetben Romániából veszik, erre utalhat a Svinita szó is a füge elnevezésében, ami egyébként egy romániai település neve (Sviniţa = Szinice).

A település érdekessége, hogy mikroklímája alkalmassá teszi a fügetermesztésre, ennek köszönhetően 2000-től folyamatosan foglalkoznak Szinicében fügetermesztéssel. Sőt!

Még fügefesztiválokat is rendeznek

Olyannyira foglalkoznak fügével Szinicében, hogy minden év szeptember 6-án fügefesztivált tartanak, ami igen jelentős esemény a környéken. Valamint egy korábbi terv szerint (nem tudom, hogy megvalósult-e) polgármesteri kezdeményezésre még fügeaszaló üzemet is akartak létesíteni. Gyanítom, hogy ez nem jött össze, mert az eredeti cikk már eltűnt az oldalról, csak a webarchive-ban található meg a másolata.

"...A fügekultuszt egyes helyeken, így például a túlnyomórészt szerbek által lakott romániai Szinice falucskában már olyannyira komolyan veszik, hogy brand-et is építenek köré, azaz levédetik a fügepálinkát és a fügelekvárt. A Duna parti falucska több ezer fügefát ültetett, minden kertben található legalább egy ebből a növényből, és nagy esemény a környék életében a minden évben megrendezett fügefesztivál is..." – www.boraszportal.hu

Tehát Szinicéből származtatható a Negru Svinita?

Igen, minden jel arra utal, hogy Szinicéből származik, ahol rengeteg fügét ültettek az elmúlt évek során, és eladásra is szaporítják őket. Állítólag Svinita-1 kódnév alatt termesztik ezt a fajtát, amely egyes beszámolók alapján szinte teljesen megegyezik a Bulgáriából származó Michurinska-10 fügével. Mivel olyanom már van, lesz alkalmam majd összehasonlítani őket, hogy valóban megegyeznek-e.

A címben azonban két Svinita fügét említettem, a másik egy Galben Svinita nevezetű fügefajta, amit szintén romániai fajtának gondolhatunk a Svinita elnevezésből. Egyes vélemények szerint, ez egy Brunswick féle füge lehet, mert arrafelé azt termesztik még sokat. De mivel a „galben” szó sárgát jelent románul, így azt lehet feltételezni, hogy valamilyen világos színű fügéről lesz szó a zöldessárga és a teljesen sárga között.

Kiderítettem azt is többek között a több nyelven folytatott internetes kutakodásom során, hogy az SCDP (Stațiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa - București) és a Craiova University-nek volt állítólag valamiféle fügenemesítési programja román fajták előállítására, amely programban a következő fügéket kísérletezték ki:

  • Drobeta 1: Közepes növekedésű, jó termőképességű. Termése közepes méretű, gömbölyű, kissé tojásdad alakú, felül enyhén lapított, zöldessárga színű és hosszú kocsányú. Pépéje nagyon édes és enyhén aromás.
  • Drobeta 3: Erős életerő, bőven termő, fagytűrő fajta. Termése nagy, kúpos és lapított nagyon rövid, vékony nyakkal. Színe zöld-sárga színű, húsa enyhén vörös, rózsaszín csíkokkal és nagyon édes.
  • Svinita 1: Közepes növekedési erejű, jól termő fajta. Kicsi, gömb tojás alakú gyümölcsökkel, melyek kiss lapítottak. Vörösesbarna színű, meglehetősen édes péppel és aromával. Termékeny, betegségekkel és fagyokkal szemben ellenálló. Valószínűleg ez került kereskedelmi forgalomba Negru Svinita néven, ami nagy eséllyel egy Michurinska-10.
  • Caracal 3: Közepes növekedési eréjű, közepesen nagy gyümölcsökkel, melyek tojás alakúak és aszimmetrikusak. Nyakuk hosszú, színük zöld-sárga rózsaszín péppel. Édes és enyhén savas ízű. Bőven termő fajta jó fagytűrő képességgel és betegségekkel szembeni ellenálló képességgel.

Ha ezt vesszük alapul, akkor a Galben Svinita lehat akár a Drobeta 1, Drobeta 3 vagy akár a Caracal 3 is, hiszen mindegyik sárgás színű. De igazából mindegy is, hogy melyik az a három közül, hiszen egyelőre egyikről sem tudok annál többet, mint amit itt leírtam.

Jelen pillanatban nem tudok többet írni a Svinita fügékről. Amint lesz bővebb tapasztalatom, mindenképpen beszámolok majd róla. 😊 Ha pedig addig is valaki, aki ezt olvassa, biztos forrásból tudna nekem többet mondani a romániai fügefajtákról, akkor azt nagyon megköszönném! 😎

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Füge metszése, avagy kell-e metszeni a fügét?

Újra és újra felbukkanó kérdés, hogy kell-e metszeni a fügét ( Ficus Carica) , és ha igen, mikor és hogyan kell elvégezni a fügefa vagy fügebokor metszését. Ha beírjuk a keresőbe, akkor rengeteg találat zúdul ránk, és teljesen elveszünk az információkban, főleg, ha bizonytalanok vagy éppen gyakorlatlanok vagyunk a füge nevelését illetően. A cikkekben sokszor nagyon ellentmondásos információk vannak. Az egyik szerint erős metszést igényel a füge, a másik szerint épp csak kell metszeni. Az egyik szerint télen, a másik szerint tavasszal, de olvastam már olyat is, amelyik a nyári metszést javasolta. Ezért arra gondoltam, írok erről egy összefoglalót, hogy mégis, hogyan és mikor is kell metszeni a fügét, ha egyáltalán kell... Kell-e metszeni a fügét? A válasz összetett, mert igen és nem. Igen , az ültetést követően érdemes azonnal a kétharmadára visszavágni, valamint az ültetés utáni első évben ugyanezt megismételni. Ezt azért célszerű elvégezni, hogy az első időszakban több energiát tudj

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu