fagykár , gondozás , kiszoktatás , teleltetés , ültetés ,

Mit tegyünk, ha idő előtt felébredtek a teleltetőben a fügék?

Most, hogy a tavasz már kacérkodik velünk, és a napközbeni hőmérsékletek rendre meghaladják a +10-12 fokokat, a talajszint feletti teleltetőkben elkezdenek ébredezni téli álmukból a fügék. A közösségi platformokon naponta többször bukkannak fel az olyan kérdések, hogy kihajtott a füge a pincében/lépcsőházban, mit tegyek? Vagy hogy ez normális-e? Semmi ok a pánikra!

Csak annyi történt, hogy a füge kialudta magát!

A füge szenzorai folyamatosan érzékelik a környezet hőmérsékletét, és amint az tartósan, többször is +10 celsius fok fölé emelkedik, lassan beindul benne a nedvkeringés. A szeretett fügénk felébred téli álmából. Elkezdenek rajta duzzadni a rügyek, és szépen lassan megjelennek az első fügekezdemények, levelek. Ez egy teljesen normális folyamat, ennek így kell történnie. Az lenne a baj, ha nem így történne. 😊

Innentől viszont a füge nem bírja a fagyot, vannak igényei...

Jó tudni azonban, hogy a fügének innentől kezdve vannak igényei. Amint lassan beindul a fügében a nedvkeringés, és az idei évi vegetatív állapot kezdetét veszi, folyamatosan igényelni fogja a rendszeres öntözést, a tápanyagutánpótlást, és a sok-sok napfényt. Ezért, ha a teleltetőben nincsen elég fény, a hajtásai nyurgák lesznek, és a természetes módon zöld részek sárgásfehérek lesznek. Ha ilyet tapasztalsz, az egyértelműen fényhiányos tünet.

A legnagyobb baj viszont az, hogy odakint a szabadban még nem alkalmas az időjárás arra, hogy elkezdjük kihordani a fügéket, és kint is hagyjuk őket. Vagyis csak részben alkalmas. Napközben az idő többnyire fantasztikus már ilyenkor egy ébredező füge számára, de az esték, éjszakák, és hajnalok még túl mostohák. Nagyon fontos ugyanis, hogy a felébredt füge már minimális fagyot sem visel el! Ez nagyon fontos, mert több felmerült kérdésre is láttam olyan válaszokat a közösségi platformokon, hogy a füge -15 fokig fagyálló, ültesd ki a kihajtott fügét.

Ez azonban végzetes hiba lenne. A -15 fokos fagytolerancia ugyanis csak teljes egészében téli mélynyugalmi állapotban lévő fás részekre vonatkozik. Az a füge, amelyikben beindult már a nedvkeringés, a fás részeken maximum -4-5 fokot képes elviselni, a zöld részei pedig -1 fokot sem élnek túl. Ezt mindenképp tartsuk szem előtt, mert emiatt egészen május közepéig szóba sem jöhet a füge kiültetése, vagy tartós kiköltöztetése a teleltetőből.

De akkor mit tegyek, ha nincs elég fény a telelőben?

A következők valamelyikét tehetjük ilyenkor: 

  • Naponta ki-be hordjuk a fügéket. Délelőtt, amikor már +10 fok felett van odakint a hőmérséklet, kivisszük őket a napra, majd délután, mikor kezd hűlni a levegő, behorjuk őket a telelőbe. Ilyenkor vigyázni kell rá, hogy valóban időben vigyük ki és be őket, valamint ha nagyon szeles idő van, ne vigyük ki őket, mert a hűvös szelet nem szereti a füge.
  • Egy világos helyiségbe visszük őket, ahol nincs hidegebb éjszaka/hajnalban sem +5-6 foknál. Ez lehet egy ablakokkal ellátott lépcsőház, vagy garázs. Ebben az esetben nem kell ki-be hurcolászni őket folyamatosan. Viszont ügyelni kell rá, nehogy túlöntözzük, mert akkor kirohad a gyökere.
  • Ha fenti kettő közül egyik lehetőség sem megoldható, a legvégső megoldásként bevihetjük a felébredt fügéket a fűtött lakásba. Igaz, a füge nem szobanövény, de azért elég jól elvan odabent, ezt tapasztalatból mondom - ha kap elegendő fényt. Nálam minden évben 40-60 közötti számban vannak fügék a ház ablakpárkányain az őszi dugványozások miatt, és mind nagyon jól érzi magát odabent. Erről itt írtam bővebben: Füge átteleltetése a lakásban.

Az első lehetőség esetében a füge szép lassan hozzászokik a kinti körülményekhez, így nem kell később szoktatni őket. A második két esetben azonban hiába kapnak rengeteg természetes fényt az ablakokon át, a későbbi kitelepítés előtt szoktatni kell a kinti körülményekhez őket, különben az UV leperzseli a zöld részeket.

Az ablaküvegek ugyanis rengeteg UV-t kiszűrnek, így a benti növényt hiába éri természetes fény, nincs úgy hozzászokva az UV-fényhez, mint a kinti társai. A fügék kiszoktatásáról egyébként még kicsivel lentebb részletesen írok majd.

Mikor lehet kiültetni, vagy tartósan kitelepíteni a fügéket a telelőből?

Mivel hazánkban egészen májusig előfordulhatnak gyenge fagyok, így az az általános javaslatom mindig, hogy csak május második felében ejtsük meg a fügék kiültetetését, vagy végleges kitelepítését. Így nagyjából nullára csökkenthetjük az esetleges fagykárok esélyét. Nyilván ez függ attól is, mely részén lakunk az országnak, mert fontos szempont a helyi mikroklíma is. De általánosan május második felétől lehet elkezdeni.

Hogyan kell a kinti körülményekhez szoktatni a fügét?

A kiszoktatás elsődeleges lényege a fügék UV-fényhez szoktatása. Ha egy kihajtott fügét kiszoktatás nélkül kiteszünk a napra, leégnek róla a zöld részek pár nap alatt. Igazán nagy probléma így sincsen, mert a fás részekről két héten belül újra kihajt, de azért ez egy sokk a fügének, így ha nem muszáj, ennyire ne legyünk drasztikusak.

Tehát a kiszoktatás menete a következő. Eleinte csak napi pár órára, és árnyékba tegyük ki a fügéket. Ez az időszak három-négy nap legyen. Ezt követően nyolc-tíz napig pár órára (minden nap egy picivel tovább maradhatnak kint) szűrt fénybe (mondjuk egy másik növény árnyékába, ahol a lomb között beszűrődik itt-ott a napfény). Majd következhet az utolsó fázis, amikor is kitesszük a közvetlen napfénybe a fügéinket. Eleinte ez rövidebb, pár órás időtartam legyen, majd szépen lassan növeljük a kint töltött időt. Még így is lehet, hogy megégnek itt-ott a levelek, de kisebb stresszel éli túl a fügénk.

Mindenkinek kellemes fügézést kívánok a lassan, de biztosen érkező tavasszal. 😊

Ha megtetszet a cikkem, és felhasználnád saját cikk írására, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt található a forrás. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy forrásmegjelölés nélkül elvigyék több órányi munkád eredméynét! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel vágás nélkül. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Kávét a Fügés embernek! ☕

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Házi fügebort és fügelikőrt készítettünk friss fügéből – fügebor recept

Régóta készítek mindenféle gyümölcsökből és bogyókból házi borokat , amelyek receptjeit évek óta meg is osztom mindig az Ezt fald fel! nevet viselő gasztroblogunkban. Hosszú, részletes, amolyan step by step tipusú leírások ezek, amelyek nyomán bárki könnyedén utánunk csinálhatja bármelyik bort, ha érez rá némi késztetést. Nincs ez másként a legújabb finomságunkkal, a friss fügéből készült fügeborral sem, mert hát hogy is hagyhattuk volna ki pont a fügebort, mikor fügével foglalkozunk... 🤠 Lehet fügebort készíteni aszalt fügéből is, de minek, ha van friss a ház körül? Mi ezen okból csak friss fügéből készítjük a fügebort minden évben, aminek hatalmas sikere van. Finom, zamatos csemegebort szoktunk készíteni belőle, amely akár desszertek mellé is fogasztható. Persze csak ízlés kérdése az egész, ha valaki a szárazabb borokat szereti, úgy is elkészítheti a fügebort. Mivel a Fügés ember  weboldal nem receptekre van optimalizálva, így itt nem is szoktunk recepteket közzé te

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca aszalódó aszalt füge aszály átültetés azonosítatlan fajta beporzás beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás Budai Vár bujtás ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség élet előrejelzés Emma Marris érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus microcarpa Ficus Palmata ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus variegata Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügehullás fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj hangya háromszor termő hasznos tippek hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus időjárás India Iraqi Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaprifüge kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon madarak magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mitológia Naha Harbour Diner nematoda növényvédelem OpenAI országtorta öntözés őszi munkálatok Pandzsáb füge Pettyesszárnyú muslica poloska porbujtás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi Ruth Bancroft San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szmirnai szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés vadfüge Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta videó viharkár

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu