dézsás füge , füge a lakásban , gondozás , kiszoktatás , teleltetés ,

A füge napégése, avagy a kiszoktatás hiánya

A füge napégése, azaz a fügefák UV általi perzselésének problémáját jobbára csak azok ismerik, akik nevelnek dézsás fügét, vagy teleltetnek át lakásban fügét, amit aztán tavasszal ki kell vinni a szabadba. A probléma akkor is fennálhat, ha olyan helyről veszünk fügét, ahol mesterséges fény, vagy nagyon kevés természetes fény mellett tartották hosszú időn keresztül. Jellemzően ilyenek a hipermarketek kertészeti részlegei, ahol nulla természetes fény mellett, mesterséges megvilágításban tartanak növényeket akár több hónapon át is.

Ezeknek a növényeknek, köztük a fügéknek is (továbbiakban csak fügék) a friss hajtásai, levelei nem találkoztak UV sugárzással a növekedésük során, így nem is alkalmazkodtak ahhoz. Ezeket a fügéket nem lehet egyik percről a másikra hirtelen kirakni a szikrázó napsütésbe, mert hiába igényli a füge a napi nyolc-tíz óra közvetlen napfényt, ha nincs ehhez hozzászokva, bizony a nap sugarai akár egyetlen nap alatt is felperzselik a füge zöld részeit.

A napégés jelei a fügén

A napégett rész először csak ezüstös színű lesz, majd kifehéredik. Ezt követően elkezd száradni, megbarnul, majd pöndörödik, sodródik, míg végül lehull a növényről. Sajnos ez egy hatalmas sokk a vegetációban lévő füge számára, mert hirtelen megszűnik a fotoszintetizáló felülete, és nem tud a napfény segítségével tápanyagot előállítani magának.

A napégés okozta sokk következményei

Ennek okán a füge a raktározott tápanyagait kezdi el felélni, hogy új zöld részeket (hajtások, levelek) fejlesszen. Ez egy ereje teljén évő egészséges füge esetében probléma nélkül megtörténik, a nap által leperzselt füge nagyjából két hét alatt megújul. Azonban ha ez egy hipermarketben vásárolt, eleve legyengült növény volt, akár a végleges pusztulását is jelentheti a fügének, mert előfordulhat, hogy nem maradt már elegendő raktározott tápanyag a növényben az újrakezdéshez.

Azt is vegyük számításba, hogy egy ilyen sokkból a felépülés kettő, vagy akár még több hetet is igénybe vehet, és ilyenkor a füge nulláról kezdi előlről, mintha akkor ébredne a téli mélynyugalmi állapotból. Ez azt jelenti, hogy egészséges társaihoz képest több hetes késéssel kezdi a szezont, így legalább ennyi késésben lesz a termések fejlődése, érése is. A vesszői is késve kezdenek majd el fásodni, és felkészülni a télre, így lehet hogy takarást, vagy védett helyen történő teleltetést fog igényelni majd. Láthatjuk ebből, hogy nem jó móka tarra perzseltetni a fügéket a kitelepítéskor. Ezért is szoktam mindig azt tanácsolni, hogy...

...a fügét szép lassan szoktassuk hozzá a napfényhez!

Ennek a menetét többször leírtam már itt, a Fügés ember blogon. A lényege a fokozatosság. Eleinte csak egy-két órára vigyük ki, és csak szűrt fénybe, majd fokozatosan növeljük a kint töltött időt és a napfény mennyiségét. Ez egy több hetes folyamat, és még így is lehetnek kisebb-nagyobb napégések a fügén, de a kockázat minimalizálható ezáltal. A kiszoktatás ideje alatt nagyon figyeljünk oda a fügéinkre, mert ilyenkor nagyon sérülékenyek, hiszen nem csak a napfényhez kell hozzászokniuk. Az egész megszokott környezetük változik ilyenkor a légmozgástól a levegő páratartalmáig. Alkalmazkodnia kell a fügének, és ehhez idő és megfelelő víz- és tápanyagellátottség szükséges.

Mit tegyünk, ha már megégett a füge a napon?

Ha már bekövetkezett a baj, és a füge zöld részei lepezselődtek, csak a kármentésre tudunk koncentrálni. Mint fentebb írtam már, ha erős és egészséges a fügénk, akkor minden gond nélkül meg fog újulni pár hét alatt, ha gondoskodunk róla, hogy ez idő alatt se száradjon ki. Hagyjuk ilyenkor már nyugodtan a tűző napon, hadd fejlesszen ott új zöld részeket. Mivel azonban nincs lombja, ami árnyékolja a földjét, sokkal könnyebben kiszárad.

Molcsoljuk le valahogy a földet a cserépben. Erre jó lehet bármilyen anyag, ami csökkenti a kipárolgást (kavics, kókuszrost, kéregmulcs, stb.). Arra is figyeljünk azonban, hogy ne öntözzük túl, hiszen maga a növény amíg nincsenek levelei nem is vesz fel sok vizet, és nem is párologtat. Meg kell tehát találnunk az egyensúlyt a kiszáradás és a túlöntözés között.

+1 tipp

A fentiekből is látható, hogy nem érdemes hipermarketek kertészeti osztályán növényket vásárolni, mert azokkal csak a gond van. Általában nem megfelelően gondozott, elhanyagolt, beteg, sok esetben haldokló és menthetetlen növényeket árulnak. Ezeknek a növényeknek az állapota az áruházba érkezéstől folyamatosan és exponenciálisan romlik, míg végül elérik az eladahatatlan szintet. Ilyenkor általában azért még megpróbálják eladni (jellemzően jócskán leakciózva).

Menjünk inkább el egy megbízható kertészeti árudába. Azért írom, hogy megbízhatóba, mert sajnos a hazai kertészetek sok esetben olyan forrásokból vásárolnak növényeket, amelyeknek fogalma sincs, hogy az adott fajon belül milyen fajtát is árulnak (erről a fügék fajtaazonossága, és a hazai kertészetek címen írtam korábban cikket). Annak, aki csak akar egy valamilyen fügét ez nem is annyira számít. De ha valaki kimondottan bizonyos fajtákat szeretne beszerezni (vagy épp elkerülni), annak számít a fajtamegjelölés.

Akkor kitől vásároljunk fügét, hogy minimalizáljuk a csalódás esélyét?

A legjobb, ha olyantól vásárolunk, aki kimondottan fügékkel foglalkozik. Olyantól, aki maga is megnézi, honnan szerzi be a fajtáit, majd azokat saját maga szaporítja a legnagyobb odafigyelés, és gondoskodás mellett. Tudom, ilyen nem sok van idehaza, de a helyzet nem reménytelen. Magam is rengeteg fajtát összegyűjtöttem már, és terveim között szerepel (ha nem is mind, de néhány kiválasztott biztosan) fajta értékesítésre történő szaporítása is.

Persze nem én vagyok az egyetlen, aki idehaza megbízhatóan próbál fügével foglalkozni, vagy fügével is, de mint írtam, az én terveim között is szerepel az általam legjobbnak ítélt fajták szaporítása. De természetesen meg fogom találni annak is a módját, hogy a többi fajtámból tudjak szaporítani eseti jelleggel, ha arra lenne igénye valakinek. Én igyekszem egyedi leírásokat, és a lehetőségekhez mérten saját, vagy ha saját még nincs, legalább megbízható forrásból származó információkat, és fényképeket társítani az adott fajtákhoz, mert nem célom a leendő vásárlóim megtévesztése, becsapása. Ha egy füge fajtájában nem vagyok biztos, akkor azt mindig jelzem is adott fügével kapcsolatban. Aki tőlem fog fügét vásárolni, egészen biztosan azt fogja kapni, amit megrendelt.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés tartalmak létrehozása rengeteg időt és energiát emészt fel. És mint tudjuk, az idő pénz. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Ezt magánemberként egyre nehezebben tudom előteremteni, pedig azt gondolom, hogy értékteremtő projektbe fogtam bele. Ha sikerül megtalálnom azt a nagyjából két tucatnyi fügefajtát, amelyek termesztésével komoly sikereket lehet elérni Magyarország változóban lévő éghajlatán, az minden fügekedvelőnek csak jó lehet. Ha szerinted is értékes az önkéntes kutatómunkám, és van rá lehetőséged, kérlek, támogass engem, és ezáltal légy részese te is mindannak, amit megalkotok, létrehozok.

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

A füge szaporítása – 2. rész: vízben gyökereztetés

Akik olvasták korábbi blogbejegyzéseimet a fügéről ( Ficus Carica) , tudhatják, hogy nem vagyok híve a füge vízben történő gyökereztetésének. Ennek legfőbb oka, hogy a füge egy rendkívül könnyen gyökeresedő növény. Ha egy darabkáját zsinórra kötjük, belógatjuk egy 80% páratartalmú helyiségbe, akkor akár ültető közeg híján is gyökerezni kezd. Persze, így nem maradna életben, ezt csak azért írtam le, hogy szemléltessem, mekkora is a füge hajlandósága a járulékos gyökerek képzésére. A füge gyökeresedési hajlandóságáról, a dugványban lejátszódó hormonális folyamatokról valamint arról, milyen az ideális dugvány, a füge szaporítása - 1. rész: dugványozás című cikkemben írok bővebben, ha érdekel a téma, érdemes elolvasni azt is. De akkor miért ellenzem sokszor oly makacs módon a füge vízben gyökereztetését? A megfelelő ültető közegbe dugva a füge dugványt akár magára is hagyhatjuk több hétre, ha gondoskodtunk arról, hogy megfelelő legyen a számára a páratartalom. Egy PET palackot félbe v

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu