fajtaazonosság , hasznos tippek , vásárlás ,

A fügék fajtaazonossága, és a hazai kertészetek...

...avagy amikor a szezon, és a fazon összekeveredik!

Komoly fába vágja a fejszéjét az, aki hazai forrásokból szeretne fajtaazonos fügéket beszerezni. Nyilván ez annak, aki csak szeretne egy szép, finom, ízes lila fügét, nem számít, és lehet pont erre építenek a hazai kertészetek is. De ha valaki egy bizonyos fajtát szeretne, mert csupa jót hallott, olvasott róla, akkor könnyebben vakvágányra futhat.

Jó ideje fügézem, hiszen egy Farmosi füge-fajtagyűjtemény létrehozásán fáradozom itt, az Alföldön. Vettem már sok-sok forrásból fügéket, sok-sok formában. Kaptam magánszemélyektől dugványokat, gyökeres sarjakat, és cserepes növényeket is. Vásároltam Európa neves füge gyűjtőitől dugványokat. Vásároltam Európai kertészetekből cserepes növényeket, valamint vásároltam már az eBay-ről is. De a legtöbb csalódás nem ezen forrásokból ért (azért a külföldi felületeken sem biztos, hogy mindig azt kapja az ember, amit venni akart), hanem a hazai kertészetektől. Mert igen, vásároltam már hazai kertészetekből is cserepes fügét.

Hogy mi a probléma a hazai kertészetekkel?

Azt azért el kell, hogy mondjam, hogy a hozzáállásom a hazai kertészetekhez eddig is szkeptikus volt, mert már más növényekkel kapcsolatban is ért sok csalódás. Főleg az olyan helyekről, ahol roppant erős a marketing. Ömlenek a reklámok, hogy nézzék meg, nála milyen gyönyörű, és egészséges növényeket lehet venni. Aztán a honlapon kiderül, hogy a marketinget itt is a vevő fizeti, mert az árai arcpirítóan magasak. De gondolná a kis kertész, hogy sebaj, a minőség megéri a magas árat. Megvásárol egy fügét akár tízezer forintért, majd két év múlva, mikor termőre fordul, kiderül, hogy nem is az lett, amit rendelt. Mert hogy ez kívül sárga, belül barna, a fajtának, amit rendelt az ember meg lilának kéne lennie kívül, és pirosnak belül. Ekkor az ember eléggé csalódott tud lenni, hiszen lehet, hogy az adott fajtát már hosszú ideje kereste, és annyira megörült, mikor azt hitte, hogy megtalálta, hogy nem számított mennyibe kerül, megvette. Közben ugyanezt a fügét megvehette volna jóllehet valamelyik barkácsáruházban kétezerért is.

És sajnos ez nem egyedi eset. Sok kertészettől rendelt fügéről derül ki, hogy még csak nem is hasonlít arra, aminek eladják. Rengeteg kertészet oldalán látni, hogy még a fotó sem stimmel a fajtához, vagy hogy több fajtához is ugyanaz a kép van társítva. Szerencse, hogy legalább fügét kap a vevő! Számomra roppant érdekes, hogy ezt nem szabályozza senki, és semmi. Annak szigorú szabályai vannak, mit lehet sonkának hívni, vagy hogy mit lehet tejfölnek hívni, és mit frissfölnek. Jó lenne már a növények ügyében is egy szabályozás, mert ez így – főleg hazai viszonylatokban – elég kaotikus.

Pár hete éppen belefutottam abba, hogyan működnek ezek a dolgok itthon, amikor próbáltam az eredetét kideríteni a Botanikus kert fügének. A linkre kattintva elolvashatja bárki, most nem mennék bele ismét részletesen. Nagy csalódás volt az is számomra. És nem csak én, de rengeteg ember csalódik az itthon vásárolt fügékben amiatt, hogy kb. a szerencsén múlik, hogy ugyanazon fajtanév alatt mit kapunk az egyik, vagy a másik kertészetből.

A kertészetek védelmében szólva...

Szintén a Botanikus kert füge utáni nyomozásom kapcsán vált világossá előttem, hogy nem is biztos, hogy csak a kertészetek tehetnek erről a jelenségről. Hazánkban több nagy kertészeti áruda is létezik, amelyek saját szaporítást is végeznek szép számmal, valamint külföldről is hoznak be növényeket. Ezek jobbára csak nagykerek, magánszemélyeket nem szolgálnak ki, csak viszonteladókat. Ezek az árudák látják el a hazai kertészetek többségét, és a barkácsáruházak kertészeti osztályait is növényekkel, közöttük fügékkel is. Az ő felelősségük, hogy amit eladnak, az az legyen, aminek eladják, tehát első sorban az ő felelősségi körükbe tartozna a fajtaazonosság vizsgálata eladás előtt.

De!

A kertészeteknek is megvan a maga felelőssége. Amilyen megbízható a beszállító, olyan megbízható maga a kertészet is. Sok emberről tudok, aki arra panaszkodik, hogy teljesen mást kapott, mint amit megrendelt. Mindig azt tanácsolom, tegyenek panaszt ott, ahol vették. Csak reménykedem, hogy egyszer majd a kertészetek komolyan veszik a vásárlói panaszokat. Bizakodom, hogy előbb, vagy utóbb már nem fogják a jelenlegi gyakorlat szerint egy vállrándítással elintézni a dolgot, mondván nem ők tehetnek róla, egyébként meg nyugodjunk le, végül is fügét kaptunk, nemde? Tessék mindig panaszt tenni, ha nem azt kapjuk, amit rendeltünk, hiszen azt sem hagynánk szó nélkül, ha az autószalonban kifizetnénk egy méreg drága fekete BMW-t, majd amikor átadják a kulcsokat, látnánk hogy az valójában nem más, mint egy piros Zsiguli. Nyilván nem hagynánk szó nélkül. Ne nyeljük le ugyanezt a kertészetektől még akkor sem, ha azért itt jelentősen kisebb összegekről van szó (bár ha valaki megvásárol egy koros, méretes előnevelt fügefát, az már akár félszáz ezer környékén is járhat árban). A kertészet csak így fogja tudni, hogy a vásárló elégedetlen, és csalódott.

Akkor kitől vásároljunk fügét, hogy minimalizáljuk a csalódás esélyét?

A legjobb, ha olyantól vásárolunk, aki kimondottan fügékkel foglalkozik. Olyantól, aki maga is megnézi, honnan szerzi be a fajtáit, majd azokat saját maga szaporítja a legnagyobb odafigyelés, és gondoskodás mellett. Tudom, ilyen nem sok van idehaza, de a helyzet nem reménytelen. Magam is rengeteg fajtát összegyűjtöttem már, és terveim között szerepel (ha nem is mind, de néhány kiválasztott biztosan) fajta értékesítésre történő szaporítása is.

Persze nem én vagyok az egyetlen, aki idehaza megbízhatóan próbál fügével foglalkozni, vagy fügével is, de mint írtam, az én terveim között is szerepel az általam legjobbnak ítélt fajták szaporítása. De természetesen meg fogom találni annak is a módját, hogy a többi fajtámból tudjak szaporítani eseti jelleggel, ha arra lenne igénye valakinek. Én igyekszem egyedi leírásokat, és a lehetőségekhez mérten saját, vagy ha saját még nincs, legalább megbízható forrásból származó információkat, és fényképeket társítani az adott fajtákhoz, mert nem célom a leendő vásárlóim megtévesztése, becsapása. Ha egy füge fajtájában nem vagyok biztos, akkor azt mindig jelzem is adott fügével kapcsolatban. Aki tőlem fog fügét vásárolni, egészen biztosan azt fogja kapni, amit megrendelt.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés tartalmak létrehozása rengeteg időt és energiát emészt fel. És mint tudjuk, az idő pénz. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Ezt magánemberként egyre nehezebben tudom előteremteni, pedig azt gondolom, hogy értékteremtő projektbe fogtam bele. Ha sikerül megtalálnom azt a nagyjából két tucatnyi fügefajtát, amelyek termesztésével komoly sikereket lehet elérni Magyarország változóban lévő éghajlatán, az minden fügekedvelőnek csak jó lehet. Ha szerinted is értékes az önkéntes kutatómunkám, és van rá lehetőséged, kérlek, támogass engem, és ezáltal légy részese te is mindannak, amit megalkotok, létrehozok.

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

A füge szaporítása – 2. rész: vízben gyökereztetés

Akik olvasták korábbi blogbejegyzéseimet a fügéről ( Ficus Carica) , tudhatják, hogy nem vagyok híve a füge vízben történő gyökereztetésének. Ennek legfőbb oka, hogy a füge egy rendkívül könnyen gyökeresedő növény. Ha egy darabkáját zsinórra kötjük, belógatjuk egy 80% páratartalmú helyiségbe, akkor akár ültető közeg híján is gyökerezni kezd. Persze, így nem maradna életben, ezt csak azért írtam le, hogy szemléltessem, mekkora is a füge hajlandósága a járulékos gyökerek képzésére. A füge gyökeresedési hajlandóságáról, a dugványban lejátszódó hormonális folyamatokról valamint arról, milyen az ideális dugvány, a füge szaporítása - 1. rész: dugványozás című cikkemben írok bővebben, ha érdekel a téma, érdemes elolvasni azt is. De akkor miért ellenzem sokszor oly makacs módon a füge vízben gyökereztetését? A megfelelő ültető közegbe dugva a füge dugványt akár magára is hagyhatjuk több hétre, ha gondoskodtunk arról, hogy megfelelő legyen a számára a páratartalom. Egy PET palackot félbe v

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu