fajtaazonosság , hasznos tippek , vásárlás ,

A fügék fajtaazonossága, és a hazai kertészetek...

...avagy amikor a szezon, és a fazon összekeveredik!

Komoly fába vágja a fejszéjét az, aki hazai forrásokból szeretne fajtaazonos fügéket beszerezni. Nyilván ez annak, aki csak szeretne egy szép, finom, ízes lila fügét, nem számít, és lehet pont erre építenek a hazai kertészetek is. De ha valaki egy bizonyos fajtát szeretne, mert csupa jót hallott, olvasott róla, akkor könnyebben vakvágányra futhat.

Jó ideje fügézem, hiszen egy Farmosi füge-fajtagyűjtemény létrehozásán fáradozom itt, az Alföldön. Vettem már sok-sok forrásból fügéket, sok-sok formában. Kaptam magánszemélyektől dugványokat, gyökeres sarjakat, és cserepes növényeket is. Vásároltam Európa neves füge gyűjtőitől dugványokat. Vásároltam Európai kertészetekből cserepes növényeket, valamint vásároltam már az eBay-ről is. De a legtöbb csalódás nem ezen forrásokból ért (azért a külföldi felületeken sem biztos, hogy mindig azt kapja az ember, amit venni akart), hanem a hazai kertészetektől. Mert igen, vásároltam már hazai kertészetekből is cserepes fügét.

Hogy mi a probléma a hazai kertészetekkel?

Azt azért el kell, hogy mondjam, hogy a hozzáállásom a hazai kertészetekhez eddig is szkeptikus volt, mert már más növényekkel kapcsolatban is ért sok csalódás. Főleg az olyan helyekről, ahol roppant erős a marketing. Ömlenek a reklámok, hogy nézzék meg, nála milyen gyönyörű, és egészséges növényeket lehet venni. Aztán a honlapon kiderül, hogy a marketinget itt is a vevő fizeti, mert az árai arcpirítóan magasak. De gondolná a kis kertész, hogy sebaj, a minőség megéri a magas árat. Megvásárol egy fügét akár tízezer forintért, majd két év múlva, mikor termőre fordul, kiderül, hogy nem is az lett, amit rendelt. Mert hogy ez kívül sárga, belül barna, a fajtának, amit rendelt az ember meg lilának kéne lennie kívül, és pirosnak belül. Ekkor az ember eléggé csalódott tud lenni, hiszen lehet, hogy az adott fajtát már hosszú ideje kereste, és annyira megörült, mikor azt hitte, hogy megtalálta, hogy nem számított mennyibe kerül, megvette. Közben ugyanezt a fügét megvehette volna jóllehet valamelyik barkácsáruházban kétezerért is.

És sajnos ez nem egyedi eset. Sok kertészettől rendelt fügéről derül ki, hogy még csak nem is hasonlít arra, aminek eladják. Rengeteg kertészet oldalán látni, hogy még a fotó sem stimmel a fajtához, vagy hogy több fajtához is ugyanaz a kép van társítva. Szerencse, hogy legalább fügét kap a vevő! Számomra roppant érdekes, hogy ezt nem szabályozza senki, és semmi. Annak szigorú szabályai vannak, mit lehet sonkának hívni, vagy hogy mit lehet tejfölnek hívni, és mit frissfölnek. Jó lenne már a növények ügyében is egy szabályozás, mert ez így – főleg hazai viszonylatokban – elég kaotikus.

Pár hete éppen belefutottam abba, hogyan működnek ezek a dolgok itthon, amikor próbáltam az eredetét kideríteni a Botanikus kert fügének. A linkre kattintva elolvashatja bárki, most nem mennék bele ismét részletesen. Nagy csalódás volt az is számomra. És nem csak én, de rengeteg ember csalódik az itthon vásárolt fügékben amiatt, hogy kb. a szerencsén múlik, hogy ugyanazon fajtanév alatt mit kapunk az egyik, vagy a másik kertészetből.

A kertészetek védelmében szólva...

Szintén a Botanikus kert füge utáni nyomozásom kapcsán vált világossá előttem, hogy nem is biztos, hogy csak a kertészetek tehetnek erről a jelenségről. Hazánkban több nagy kertészeti áruda is létezik, amelyek saját szaporítást is végeznek szép számmal, valamint külföldről is hoznak be növényeket. Ezek jobbára csak nagykerek, magánszemélyeket nem szolgálnak ki, csak viszonteladókat. Ezek az árudák látják el a hazai kertészetek többségét, és a barkácsáruházak kertészeti osztályait is növényekkel, közöttük fügékkel is. Az ő felelősségük, hogy amit eladnak, az az legyen, aminek eladják, tehát első sorban az ő felelősségi körükbe tartozna a fajtaazonosság vizsgálata eladás előtt.

De!

A kertészeteknek is megvan a maga felelőssége. Amilyen megbízható a beszállító, olyan megbízható maga a kertészet is. Sok emberről tudok, aki arra panaszkodik, hogy teljesen mást kapott, mint amit megrendelt. Mindig azt tanácsolom, tegyenek panaszt ott, ahol vették. Csak reménykedem, hogy egyszer majd a kertészetek komolyan veszik a vásárlói panaszokat. Bizakodom, hogy előbb, vagy utóbb már nem fogják a jelenlegi gyakorlat szerint egy vállrándítással elintézni a dolgot, mondván nem ők tehetnek róla, egyébként meg nyugodjunk le, végül is fügét kaptunk, nemde? Tessék mindig panaszt tenni, ha nem azt kapjuk, amit rendeltünk, hiszen azt sem hagynánk szó nélkül, ha az autószalonban kifizetnénk egy méreg drága fekete BMW-t, majd amikor átadják a kulcsokat, látnánk hogy az valójában nem más, mint egy piros Zsiguli. Nyilván nem hagynánk szó nélkül. Ne nyeljük le ugyanezt a kertészetektől még akkor sem, ha azért itt jelentősen kisebb összegekről van szó (bár ha valaki megvásárol egy koros, méretes előnevelt fügefát, az már akár félszáz ezer környékén is járhat árban). A kertészet csak így fogja tudni, hogy a vásárló elégedetlen, és csalódott.

Akkor kitől vásároljunk fügét, hogy minimalizáljuk a csalódás esélyét?

A legjobb, ha olyantól vásárolunk, aki kimondottan fügékkel foglalkozik. Olyantól, aki maga is megnézi, honnan szerzi be a fajtáit, majd azokat saját maga szaporítja a legnagyobb odafigyelés, és gondoskodás mellett. Tudom, ilyen nem sok van idehaza, de a helyzet nem reménytelen. Magam is rengeteg fajtát összegyűjtöttem már, és terveim között szerepel (ha nem is mind, de néhány kiválasztott biztosan) fajta értékesítésre történő szaporítása is.

Persze nem én vagyok az egyetlen, aki idehaza megbízhatóan próbál fügével foglalkozni, vagy fügével is, de mint írtam, az én terveim között is szerepel az általam legjobbnak ítélt fajták szaporítása. De természetesen meg fogom találni annak is a módját, hogy a többi fajtámból tudjak szaporítani eseti jelleggel, ha arra lenne igénye valakinek. Én igyekszem egyedi leírásokat, és a lehetőségekhez mérten saját, vagy ha saját még nincs, legalább megbízható forrásból származó információkat, és fényképeket társítani az adott fajtákhoz, mert nem célom a leendő vásárlóim megtévesztése, becsapása. Ha egy füge fajtájában nem vagyok biztos, akkor azt mindig jelzem is adott fügével kapcsolatban. Aki tőlem fog fügét vásárolni, egészen biztosan azt fogja kapni, amit megrendelt.

Ha megtetszet a cikkem, és felhasználnád saját cikk írására, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt található a forrás. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy forrásmegjelölés nélkül elvigyék több órányi munkád eredméynét! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel vágás nélkül. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Kávét a Fügés embernek! ☕

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Kúszófüge (Ficus pumila var. pumila), avagy ámpolnafikusz – fajtabemutató

A mostani posztom alanya a Kúszófüge lesz (amelyből épp a napokban sikerült beszereznem egy gyönyörű cserepes példányt) , vagy másik nevén az ámpolnafikusz (Ficus pumila var. pumila – továbbiakban csak Ficus pumila) . Ez a liánszerű, örökzöld kúszónövény a mi éghajlatunkon leginkább szobanövényként tartható, de mivel termő fikusz faj, így gondoltam, írok róla. Na meg amúgyis megtetszett nekem, így hát beszereztem egyet. Ezt a fügét nem nehéz beszerezni, nem olyan ritkaság, mint néhány más társuk, szóval ha kedvet kaptok hozzá, csak keressetek rá a neten, és biztosan fogtok találni helyet, ahol megvásárolható. 😊 A Ficus pumiláról már olvashattatok korábban a Fügés emberen , amikor büszkén mutattam be régóta vágyott 'Rurh Bancroft' (Ficus carica x pumila) fügém beszerzését, ami két ficus faj (a közönséges füge, és a kúszófüge) hibridje. Most beszereztem egy kúszófügét, és ennek apropóján gondoltam, írok is róla pár sort. A kúszófüge (Ficus pumila) bemutatása A kúszófüge

Fügés ember – fügedugvány vásár – 2023 ősz

FRISSÍTÉS (2023.11.08): ELFOGYOTT AZ ÖSSZES DUGVÁNY! Nem tudok több megrendelést felvenni. Akik eddig megrendelték, de még nem utalták el a pénzt, nekik megvan a mennyiség még, de több nincsen! 😕 Ne adjatok le több rendelést! Idén ősszel két fajta fügéből vannak eladó dugványaim. A dugványok minimum három nódusszal (rügy, csomópont) rendelkeznek, és frissen kerültek levágásra a mai napon. A postázásig nedves homokban tartom őket, hogy ne száradjanak ki, majd csomagolás előtt letisztítom őket. A csomagolás papírba, majd nylon zacskóba, végül buborékfóliás borítékba történik. Feladás elsőbbségi levélként, így már jellemzően másnapra megérkezik. Csomagfeladás minden héten hétfőn, kedden és szerdán történik csak, hogy biztosan ne ragadjon be hétvégére a postán. Csak a készlet erejéig! Fontos, hogy a készlet igen korlátozott, mert mindkét fajtából egy nagy bokor alapos metszéséből származó dugványok vannak csak, így érdemes időben rendelni. 😎 Az alábbi fügefajtákból vanna

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus microcarpa Ficus palmata ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon litofita madarak magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű Pettyesszárnyú muslica poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu