Farmosi füge-fajtagyűjtemény , Farmosi fügeföld ,

Farmosi füge-fajtagyűjtemény – első lépések

A terület megvásárlásától elég sok idő telt el odáig, hogy a mai napon eljutottunk a cselekvésig is. Benedek fiammal kimentünk a leendő fügeföldre, hogy elkezdjük annak megtisztítását, majd lekerítését. Mint ahogyan a legelső Farmosi füge-fajtagyűjteményről szóló posztomban már írtam, alapvetően tiszta területről van szó.

A 6700 m2-es területnek csak a széleit kezdte el meghódítani a környező erdő, de így is azért legalább 200 m2-nyi akácostól kell majd szép lassan megszabadulnunk. Nem úgy kell ezt elképzelni, hogy komplett akácerdő van ott, a többsége leginkább két méter alatti, vagy azt csak kicsit meghaladó gyökérsarj, amelyek kellő elszántsággal és erővel akár egy ásóval is kiforgathatóak. De azért akadnak nagyobb, akár három méter feletti példányok is sajnos...

Mivel még idén ősszel szeretném megkezdeni a fügecsemeték telepítését, a legfontosabb a lekerítés volt. Ehhez a területen keresztbe meg kellett tisztítani nagyjából egy öt-hat méter széles területet, hogy zavartalanul tudjuk az oszlopok leütését, és a kerítésháló kihúzását is végezni. Ehhez az egyik szélén nagyjából 60-70 m2-nyi akácost kellet felszámolni, ami beletelt egy kis időbe. Szerencsére az időjárás kellemesen napos volt, de azér annyira nem, hogy a hőguta kerülgesse az embert.

Míg én a nagyobb akácokkal küzdöttem meg minden létező szerszámmal (balta, fűrész ásó), addig a nyolc éves fiam a jobbára két méter alattiakkal vívott komoly közelharcot. De jelentem, mi győztünk! Nagyjából két, két és fél óra leforgása alatt végeztünk a feladattal. Fűkaszával ebben a sávban levágtam a térdig érő mezei gizgazokat, majd nekiálltunk a kerítésoszlopok leverésének. Amikor pedig ezzel is készen voltunk, nekiálltunk kihúzni, és az oszlopokhoz rögzíteni a ponthegesztett kerítéshálót (borítókép).

Mire ezzel készen lettünk, már alaposan elment az idő. A terület egyik szélétől kimértem az első két sor fügének a leendő helyét, majd ebben a sávban nekiálltam lekaszálni a füvet. Ez egy kilenc méterszer negyven méteres téglalapot jelentett. És ezzel a mai napra elegendő is volt a munka. Legközelebb innen folytatjuk majd az ültetőgödrök kiásásával, és tényleges telepítési munkálatokkal.

Jó kis nap volt, kellemesen elfáradtunk mind a ketten a fiammal, akinek ez volt az első komolyabb kihívása. Becsülettel végig dolgozta a napot; nagyon ügyes volt, rendkívül büszke vagyok rá. Alig magasabb az ásónál amivel dolgozott, de így is rendíthetetlenül írtotta vele az akácost. Tényleg nagyon ügyes volt!

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés tartalmak létrehozása rengeteg időt és energiát emészt fel. És mint tudjuk, az idő pénz. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Ezt magánemberként egyre nehezebben tudom előteremteni, pedig azt gondolom, hogy értékteremtő projektbe fogtam bele. Ha sikerül megtalálnom azt a nagyjából két tucatnyi fügefajtát, amelyek termesztésével komoly sikereket lehet elérni Magyarország változóban lévő éghajlatán, az minden fügekedvelőnek csak jó lehet. Ha szerinted is értékes az önkéntes kutatómunkám, és van rá lehetőséged, kérlek, támogass engem, és ezáltal légy részese te is mindannak, amit megalkotok, létrehozok.

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

A füge szaporítása – 2. rész: vízben gyökereztetés

Akik olvasták korábbi blogbejegyzéseimet a fügéről ( Ficus Carica) , tudhatják, hogy nem vagyok híve a füge vízben történő gyökereztetésének. Ennek legfőbb oka, hogy a füge egy rendkívül könnyen gyökeresedő növény. Ha egy darabkáját zsinórra kötjük, belógatjuk egy 80% páratartalmú helyiségbe, akkor akár ültető közeg híján is gyökerezni kezd. Persze, így nem maradna életben, ezt csak azért írtam le, hogy szemléltessem, mekkora is a füge hajlandósága a járulékos gyökerek képzésére. A füge gyökeresedési hajlandóságáról, a dugványban lejátszódó hormonális folyamatokról valamint arról, milyen az ideális dugvány, a füge szaporítása - 1. rész: dugványozás című cikkemben írok bővebben, ha érdekel a téma, érdemes elolvasni azt is. De akkor miért ellenzem sokszor oly makacs módon a füge vízben gyökereztetését? A megfelelő ültető közegbe dugva a füge dugványt akár magára is hagyhatjuk több hétre, ha gondoskodtunk arról, hogy megfelelő legyen a számára a páratartalom. Egy PET palackot félbe v

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu