átültetés , gondozás , metszés , tavaszi munkálatok , ültetés ,

Fügefa átültetése szakszerűen, hogy biztosan túlélje

Egy általános érvényű cikket már írtam a Korosabb, idősebb füge átültetése címmel, amely leírja a menetét általánosságban egy füge átültetésének. Ebben a posztban ezt most egy konkrét füge átültetésének lépéseivel leírva mutatnám be. Egy kedves fügekedvelő keresett meg azzal a problémával, hogy egy öt évvel ezelőtt Görögországból hozott fügéje itthon nem érlel termést, pedig odakint, Görögországban gyönyörű, zamatos lila fügék voltak a bokron. Hozott belőle szaporítóanyagot, majd elültette a kertjébe. Teremni terem, de nem érleli be. A füge tipusairól szóló cikkemben már leírtam, amit tudni kell a különböző típusú fügékről, így most itt csak annyit írok, hogy azt sikerült kideríteni, hogy ez egy szmirnai füge, amely beporzás nélkül nem érlel termést. Mivel azonban terveim között szerepel a fügedarázs betelepítése kertembe, így megkérdeztem, kaphatnék-e belőle dugványnak valót. Erre azt mondta, ha kérem, nekem adja az egész növényt, mert neki nem kell így...

Hát innen indul ennek a posztnak a sztorija. Mivel ő az ország egy távolabbi pontján lakik, megbeszéltük, hogy alaposan visszavágja a tövet, felszedi amennyi gyökérrel csak tudja, nedves rongyba, nylonba csomagolja, és feladja nekem postán. Én pedig majd jól elültetem. 😊

A füge egy igazi túlélő!

Azt már nagyon sokszor leírtam, hogy a fügének nagyon kevés igénye van, és ha azt a keveset ki tudjuk elégíteni, akkor nagyjából mindent (is) túlél. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint ez a történet. A füge átültetését minden esetben azzal kezdjük, hogy a felesleges, vékonyka sarjhajtásokat mind kivagdossuk mellőle. Ezt követően az erősebb ágakat is nyugodtan visszavághatjuk drasztikusabban is akár, mert nem lehet teljes koronával átültetni úgysem.

A képen látható, hogy ez az öt éves füge is igen erősen lett visszavágva. Mondjuk ennek legfőbb oka az volt, hogy beleférjen egy 60 centi magas dobozba a postázás miatt. De ezt leszámítva is érdemes erősen visszavágni a füge ágait. Hogy miért? Mert egy növénynek mindig arányban kell, hogy legyen a gyökérzete a lombkorona méretével úgy, hogy inkább a gyökérzet legyen a nagyobb. Amikor kiássuk a fügét, lehet észre sem vesszük, de a gyökérzetének legalább a 4/5 részét a földben fogjuk hagyni. Elvágjuk az ásóval a fő gyökereket, a vékonykák pedig elszakadnak. Mikor kivesszük a földből, és lemossuk, látni fogjuk, hogy nem túl sok gyökér marad meg.

Ha ehhez a gyökérzethez sok, és hosszú törzsek, ágak, hajtások maradnak meg, akkor, amikor elkezd kihajtani, több vizet, és tápanyagot használ el a lombkorona, mint amennyit a csonka gyökérzet fel tud venni a talajból, és ennek a következménye a lassú, de biztos kiszáradás lesz. Ezért nagyon fontos, hogy mindig vágjuk vissza bátran az átültetés előtt a fügét.

Ha nem azonnal ültetjük el a fügét, akkor a gyökerek alapos átmosása után tegyük egy vödör vízbe, mert a vékonyka gyökerei már egyetlen óra alatt is képesek kiszáradni.

Ezután jöhet az ültetés. Ültethetjük rögtön a végleges helyére, vagy átmenetileg dézsába. Én most dézsába ültettem, mert végleges kiültetés nálam szabályokhoz van kötve, és még nem jött el ennek a fügének az ideje. Dézsában jobban figyelemmel tudom kísérni a fejlődését, mintha kiültettem volna a Farmosi füge-fajtagyűjteményembe.

Az átültetés napján így néz ki – 2023.03.25.

Az ültetéskor óvatosan lapátoljuk a földet a gyökérzetre, nehogy annak súlya leszaggassa a vékony kis gyökereket. Beültetést követően pedig alaposan locsoljuk be, hogy a víz mindenhova bemossa a földet a gyökerek közé. Ne tömörítsük nagyon a földet, az magától is tömörödni fog idővel. 😊

Mikor lehet átültetni a fügét?

A füge átültetésének ideje a téli mélnyugalmi időszakban aktuális, amikor a növényben már leállt, vagy még nem indult be a nedvkeringés. Ez leginkább ősz vége, tél eleje, vagy tavasszal van. Én jobban szeretem a tavaszi átültetést, mert az sikeresebb, mint az őszi, hiszen nem kell túlélni egy talán túl száraz, és hideg telet. Így én a tavaszi (márciusi) átültetésekben hiszek. Én mindenkinek azt tanácsolom, hogy márciusban ejtse meg az átültetéseket, ha teheti.

Hova ültessem át a fügét?

Hogy milyen helyeket szeret a füge, arról részletesen írtam a füge kiültetése című cikkemben, most itt csak kivonatosan ismételném önmagam: könnyen felmelegedő, laza, vízáteresztő talajt, és nagyon sok napfényt szeret. Nem bírja a fagyzugos, huzatos, árnyékos helyeket. Akit ennél részletesebben érdekelnek a füge igényei, az olvassa el a fentebb említett cikket, vagy akár a füge gondozásáról és környezeti igényeiről írt cikkemet. Mindkettőben nagyon hasznos információk találhatóak.

Az átültetés után 72 nappal így néz ki – 2023.06.04.

Az ebben a posztban bemutatott módszer a szabadgyökerű füge ültetése. A kisásott füge gyökérzetét ez esetben kimostuk. Ki lehet ásni földlabdával együtt is, de azt jobbára csak kisebb fügékkel tudjuk megtenni. A nagyobb fügebokrok/fügefák esetében lehetetlenség kellő méretű földlabdával átültetni munkagépek nélkül, de kellő odafigyeléssel simán megoldható bármilyen öreg, vagy bármilyen nagy füge átültetése.

A legfontosabb kulcsszavak ez esetben a kellő időben történő átültetés, a kellően erős visszavágás kiásás előtt, és a kiásott füge gyökérzetének megóvása a kiszáradástól elültetés előtt.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés tartalmak létrehozása rengeteg időt és energiát emészt fel. És mint tudjuk, az idő pénz. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Ezt magánemberként egyre nehezebben tudom előteremteni, pedig azt gondolom, hogy értékteremtő projektbe fogtam bele. Ha sikerül megtalálnom azt a nagyjából két tucatnyi fügefajtát, amelyek termesztésével komoly sikereket lehet elérni Magyarország változóban lévő éghajlatán, az minden fügekedvelőnek csak jó lehet. Ha szerinted is értékes az önkéntes kutatómunkám, és van rá lehetőséged, kérlek, támogass engem, és ezáltal légy részese te is mindannak, amit megalkotok, létrehozok.

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

A füge szaporítása – 2. rész: vízben gyökereztetés

Akik olvasták korábbi blogbejegyzéseimet a fügéről ( Ficus Carica) , tudhatják, hogy nem vagyok híve a füge vízben történő gyökereztetésének. Ennek legfőbb oka, hogy a füge egy rendkívül könnyen gyökeresedő növény. Ha egy darabkáját zsinórra kötjük, belógatjuk egy 80% páratartalmú helyiségbe, akkor akár ültető közeg híján is gyökerezni kezd. Persze, így nem maradna életben, ezt csak azért írtam le, hogy szemléltessem, mekkora is a füge hajlandósága a járulékos gyökerek képzésére. A füge gyökeresedési hajlandóságáról, a dugványban lejátszódó hormonális folyamatokról valamint arról, milyen az ideális dugvány, a füge szaporítása - 1. rész: dugványozás című cikkemben írok bővebben, ha érdekel a téma, érdemes elolvasni azt is. De akkor miért ellenzem sokszor oly makacs módon a füge vízben gyökereztetését? A megfelelő ültető közegbe dugva a füge dugványt akár magára is hagyhatjuk több hétre, ha gondoskodtunk arról, hogy megfelelő legyen a számára a páratartalom. Egy PET palackot félbe v

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu