dézsás füge , gondozás , gyökérmetszés , metszés ,

Dézsás fügék gyökérmetszése – így a legjobb elvégezni

Sokszor írtam már arról, hogy a fügék többsége igen sikeresen tartható dézsákban is akár a balkonon. Írtam már arról, hogy ezeket a dézsás fügéket hogyan kell gondozni, trágyázni és teleltetni, de nem írtam még az egyik legfontosabb feladatról, a rendszeres gyökérmetszésről. Pedig ez egy nagyon fontos művelet, hogy kedvenc dézsás fügénk megőrizze vitalitását, és folyamatosan fejlődhessen, növekedhessen.

A napokban osztottam meg a videómat a YouTube csatornámon a fügék gyökérmetszéséről, és mint azt tőlem megszokhattátok, ehhez a videóhoz is tartozik egy cikk itt a Fügés emberen, amelyben kicsit bővebben, részletesebben írom le mindazt, amit a vidóban bemutatok.

Mi is az a gyökérmetszés, és mire való?

A növényeknek, így a fügének is szokása, hogy a gyökérzet és a lombkoran arányosak legyenek egymással. Ezért a kicsi, szűk helyre ültetett növények növekedése és végső mérete elmarad azokétól, amelyeknek bőven van területük a fejlődéshez. Így van ez a dézsás növényekkel, dézsás fügékkel is. Amikor egy fügét átültetünk egy nagyobb edénybe, látványosan megindul a lombkorona növekedése. Ez azért lehetséges, mert bár nem látjuk, de a nagyobb edényben hirtelen sokkal több lett a hely a gyökereknek, így azok is növekedésnek indultak. Aztán ahogy telik az idő, úgy fogy a hely, és egyre jobban lelassul a gyökérzet fejlődése, ami előidézi, hogy a lombkorona növekedése is lelassul. Egyre kisebb lesz a látható fejlődés, és ha egyáltalán még fog teremni is, akkor a termésmennyiség is jelentősen kisebb lesz. Ezért a dézsás fügék gyökérzetét és lombkoronáját is meg kell metszeni két-három évente (a lombkoronát akár minden évben is lehet), mint ahogy azt a bonszáj fákkal is szokás, hogy ne lassuljon le nagyon a növekedése.

Mire lesz szükség a gyökérmetszéshez?

A művelet sokkal egyszerűbb, mint amilyennek elsőre gondolná az ember, és eszközigénye is igen szerény. Mindössze egy rókafarkú fűrészre és egy lapátra lesz szükségünk, na meg friss virágföldre a visszaültetéshez. A fűrésszel fogjuk elvégezni a tulajdonképpeni metszést, hogy ugyanaz a növény ugyanabban a dézsában újra találjon magának elegendő helyet a fejlődéshez.

A lapát pedig csak opcionális, én jobban szeretem azzal szedni a virágföldet, de aki akarja, kézzel is visszatöltheti majd a dézsát. Hogy miért fürésszel metszünk? Azért, mert éppen egy földlabdás növényről van szó, aminek a gyökereihez nem férünk hozzá másképp. Amikor egy szabadgyökerű növényt ültetünk, akkor metszőollóval szokás a gyökereket megmetszeni, mert ahhoz hozzá lehet férni. De egy földlabdás növény esetében más a helyzet, de ezt a lentebb beágyazott videóban is látni fogjátok.

Mikor ideális elvégezni a dézsás fügék gyökérmetszését?

Erre a legalkalmasabb időpont a tavasz. Akkor kell elvégezni, amikor már látjuk, hogy kezdenek ébredezni a fügék a téli álmukból. Ez aktuális időjárástól és tartási módtól függően általában március eleje és április eleje környékén van. Ilyenkor már a gyökerek készen állnak a növekedésre, ha teret kapnak, de még nincsen lombozata. Ez fontos, mert leveles állapotban már érzékeny a füge a gyökerek bolygatására, így ha elkéstünk, akkor azzal ártunk kevesebbet, ha inkább a következő évre halasztjuk a tervezett gyökérmetszést.

Hogyan végezzük el a gyökérmetszést?

Mint utaltam már rá, ez nem atomfizika. Nagyon egyszerű és gyors munka. Az egészet azzal kezdjük, hogy óvatosan kiemeljük a fügét földlabdával együtt a dézsából. Én a fügéim többségénél 12 literes műanyag vödröket használok, azoknál azért nem olyan nehéz ez a feladat. De vannak 40-50 literes dézsás fügéim is, amelyeknél igen embert próbáló tud lenni a földlabdával kiemelés a súly miatt. Ezeket érdemes a művelet előtt kicsit szikkasztani (nem öntözni legalább két hétig), hogy megkönnyítsük a saját dolgunkat. Nem kell félni a szikkasztástól, nem lesz baja a növénynek, hiszen még csak épp indulgat a keringése.

Miután kiemeltük földlabdástól elkezdhetjük a munkát. Négy oldalról fűrésszel bátran fűrészeljünk le egy egy szeletet a földlabdából a videóban is látható módon. Nem kell megijedni a művelettől. Drasztikusnak látszik, de semmi baj. A füge meg fogja hálálni a későbbiekben, ha betartjuk az egyharmados szabályt. Ez azt jelenti, hogy csak a földlabda (ezzel együtt a gyökereknek is) maximum egyharmad részét távolítjuk el. Amikor mind a négy oldalról levágtunk egy egy szeletet, akkor oldalára döntve az aljáról is levághatunk egy vékonyabb szeletet, hogy az ott összegyűlt, bezsúfolódott gyökereket is levágjuk.

Ha ezzel is készen vagyunk, akkor hintsünk egy kevés virágföldet a dézsa aljára, majd helyezzük vissza bele a fügét. Az üres helyeket töltsük ki friss virágfölddel, és kicsit tömörítsük be. Ha ezzel is megvagyunk, alaposan öntözzük be, és mehet is vissza a balkonra. Látni fogjuk a későbbi fejlődésén, hogy jót tett neki ez a művelet. Ha már visszatettük a helyére dézsástól, akkor ha szeretnénk a koronát is metszeni, most tegyük meg. A videóban bemutatott Teskándi ujjas óriás esetében én a koronát nem metszettem meg, azt majd jövőre tervezem, de ilyenkor lehet nyugodtan alakítani a lombkoronát is.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu