Translate

Mei Li Ya füge (A134) - fajtabemutató

Az ember teljesen el tud veszni a sok fajta füge között. Folyamatosan keresem az érdekesebbnél érdekesebb fajtákat,és eközben találtam rá a Mei Li Ya fügére is, amely az ázsiai országokban az egyik legnagyobb számban termesztett füge fajta. Mindezek ellenére a rendkívül nehéz használható anyagot találni róla az interneten. Pedig nagyon szerettem volna ilyen fügét, mert amikor megpillantottam, az bizony maga volt az első látásra szerelem. Hatalmas nagy, szép kerek élénksárga füge, ami belül is sárga, vagy esetleg barna színnel árnyalt sárga.

A dugványok beszerzése még nem is mission impossible, de mikor arra adtam a fejem, hogy a fajtáról információkat szerezzek, nagy bajban találtam magam, mint fentebb is írtam. Bizonyos helyeken azt írják, hogy nagyon hasonlít egymási ázsiai fajtához, a Jin Ao Fen fügéhez, de aztán meg azt írják, mégsem olyan, mert ez jobb annál, az meg amúgy is sok mindenben más, annak ellenére, hogy sok mindenben hasonló. Na ezen igazodjon el az ember. Egy másik helyen meg azt a kérdést kaptam a válaszomra, hogy ez igazából a Golden Riverside füge, csak Ázsiában más nevet adtak neki. Ugyanakkor a fényképek alapján nekem nem tűnik teljesen annak. Azt azonban akár el is tudnám képzelni, hogy annak egy mutációja.

Mindezek után megosztom veletek egy magyarra fordítás keretein belül, amit ezen az oldalon találtam egyszerűsített kínai (na már akinek ez a kínai valóban egyszerűnek tűnik) nyelven találtam.

Mei Li Ya (A134) füge bemutatása:

Állítólag valamikor az USA-ból (Kaliforniából) hurcolták be Kínába, ahol mind a nyári, mind az őszi terméshulláma nagy mennyiségben biztonságosan beérik. A fája erőteljes, koronája nyitott. Az új hajtások éves növekedése eléri a másfél métert. Felfelé törekvő, nem túl szétterülő, ezért alkalmas a kisebb ültetési távolsággal való nevelésre.

Levele öt karélyos, gyümölcse kissé lapított gömb alakú, serlegnyílása nem teljesen zárt. Bőre vékony, fényes, sima tapintású és élénk sárga. Húsa barnás, vagy sárga, állománya kissé üreges. Állítólag nagyon jó és édes íz jellemző erre a fajtára. A gyümölcsök szára 0.3 - 1 cm. Állítólag frissen fogyasztva a legjobb, és Kínában rendkívül népszerű a kimagasló mennyiségű és minőségű termése miatt.

Saját tapasztalatom még nem sok van vele. Három dugványt rendeltem, amelyeket először föld és homok keverékébe dugtam le a PET palackos módszerrel, amiről bővebben a füge dugványozása cikkemben olvashattok, de sajnos fertőzöttek lehettek a dugványok valamilyen gomba spórákkal, mert három nap múlva penésztelep jelent meg a dugvány szabadon álló végén, és mikor kihúztam a földből, dohos, büdös szaga volt a másik végeiknek is. Alaposan lemostam őket, és egy kis vízben kaptak egy második esélyt. A füge vízben gyökereztetéséről pedig itt olvashatsz. Itt két hét urán meg is jelentek az első kis gyökerek. 

Ezt követően egyenként cserépbe ültettem őket (ekkor már - lévén gyökerük van - általános virágföldbe), ahol azóta is gyönyörűen fejlődnek, szóval jó eséllyel lesz belőle három tövem is. Csak legyen majd hova kiültetni.  Amint lesz bővebb saját tapasztalatom a fajtáról, természetesen megírom nektek. Addig viszont Azzal kell beérnetek, amit az interneten találtam róla. Az sajnos nem túl sok, ellenben rendkívüli kutatómunka eredménye ez a pár információ-morzsa. :)


Megjegyzések

Népszerű tartalmak

A füge szaporítása - 3. rész: légbujtás, léggyökereztetés

A füge szaporításáról szóló cikksorozat előző két részében írtam a füge dugványozásáról és a füge vízben gyökereztetéséről . Mindkét módszer elsődlegesen a nyugalmi állapotban vágott dugványokhoz, ág darabokhoz használható. Azokkal azonban az a helyzet, hogy termőképes növény leghamarabb is két év múlva fejlődik belőlük általában. Ha valaki nem akar ennyi időt várni, és szeretne magának egy évet (vagy akár többet is)  megspórolni a növény neveléséből, annak ajánlom a légbújtást, vagy más néven a léggyökereztetést. Ez sem bonyolultabb, mint a dugványozás, sőt! Még egyszerűbb is talán. De mi is az a légbujtás? Az angol nyelvterületen ezt az air laying kifejezéssel illetik, és számtalan videó található a legnépszerűbb videómegosztón. Én most a saját módszeremet fogom bemutatni képekkel illusztrálva. A legygyökereztetés egyébként nem más, mint a növényi rész levegőben való gyökereztetése. Persze itt természetesen nem arról van szó, hogy csak levegő kell hozz, mert az nem lenne igaz. Ugya

A füge szaporítása - 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal (anyanövény) megegyező tulajdonságokkal bíró utód