Translate

Forró és aszályos nyárra számíthatunk 2022-ben...

Tavaly novemberben megjelentettem a Fügés emberen egy előrejelzést a várható 2021/2022 téli időjárásról, amelyet akkor sokan túlzónak és pánikkeltőnek tituláltak. Az előrejelzésben extrém hideg betörések, és enyhébb időszakok váltakozásairól volt szó, főképp a tél második felére, valamint csapadékos télről.

A kép csak illusztráció, és nem fügefát ábrázol

Annak ellenére, hogy nagyon extrém hidegek azért nem voltak, valóban egymást követték az enyhébb, és a hidegebb időszakok, méghozzá sajnos igen nagy hőmérséklet különbségekkel, mert bizony megesett többször, hogy egyik héten plusz tíz-tizenkét fok körül alakult a nappali csúcs, és hajnalban sem ment nulla fok alá a hőmérő, míg a következő héten hajnalban már akár mínusz tíz-tizenkét fokkal hidegebbek voltak, miközben a nappali csúcs alig emelkedett a pozitív tartományba. Mindehhez társult egy igen szeles, időnként erősebb viharokkal tarkított csapadékmentes, rekord szinten száraz időjárás, amely viszont ellentétben áll az előrejelzéssel.

Összefoglalva elmondható, hogy nem volt jó tél a fügékre nézve

Mindig mindenki attól fél, hogy elfagy-e a fügéje a télen, vagy sem. Nos, ezen a télen a fő ellenség nem a fagy volt, az ország túlnyomó részén nem volt olyan fagy, ami a fügékben komolyabb kárt tett volna. A legnagyobb ellenség 2021/2022 telén a hőingadozás, a sok-sok szél, és a szinte nulla csapadék volt. Sokan panaszkodtak arra a fügés közösségi felületeken, hogy ugyan nem látszik fagykár a fügén, mégis elhaltak az ágak, belül szárazak. Én is így jártam az immár négy éves Sárga óriás fügémmel sajnos. Egyetlen napon nem ment a kertünkben a hőmérő higanyszála -12 Celsius fok alá. Az előző teleken gond nélkül elviselt ennél pár fokkal hidegebbeket is, most mégis kiszáradt. Talajszint felett 5 cm magasságig visszaszáradt. Nem elfagyott, egyszerűen kiszáradtak az ágak. Természetesen azóta kihajtott tőből, de a szívem szakadt meg érte. A kertemben huszonhét füge van ültetve, és ebből huszonöt ugyanígy járt (mind visszaszáradt talajszint felett 5 cm-ig, és kihajtott azóta tőről). De hát ki gondolná, hogy télen is locsolni kell a fügét, igaz? Pedig szinte biztos vagyok benne, hogy ha lett volna csapadék a télen, akkor nem járok így többed magammal.

Ezután a kis visszatekintés után akkor megosztom veletek, a szakértők mit vetítenek előre az idei nyárra. Előre szólok, az sem lesz túl szívderítő és biztató, mert bár meleg lesz, de velünk maradnak a viharok, és a szárazság...

Számítások szerint ilyen lesz a nyár 2022-ben

Leginkább az ECMWF-modellben bízhatunk, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen nyarunk lesz 2022-ben. Ez a legpontosabb (már amennyire egy középtávú előrejelzés pontos tud lenni) módszer a maga kategóriájában. Trendeket vesz alapul, és ezek alapján vázolja fel, hogy mi várható a következő hónapokban. A ECMWF szerint a La Nina magasnyomású rendszere uralkodik majd a Csendes-óceán északi részén és az Egyesült Államok nyugati/északi területein. Ennél is erősebb magasnyomású terület körvonalazódik az Egyesült Államok keleti részén és Nyugat-Európa felett, míg Európa északi részén alacsony nyomás uralkodik majd.

A hőmérsékleti anomáliák alapján valószínűsíthető, hogy Európa déli, és középső területein (magában foglalva Magyarországot is) a sokévi átlagnál néhány fokkal melegebb, és szárazabb lesz 2022 nyara. A kontinens északi részén ugyanakkor átlagoshoz közeli időjárás várható.

A várható csapadék pedig mindössze az átlag 60-70 százaléka lesz, ez pedig valószínűsíti, hogy 2022-ben is lesznek aszályos időszakok. Összességében tehát a számítások szerint Európában, és Észak-Amerikában a La Nina hatására forró, és aszályokkal sújtott száraz nyár ígérkezik 2022-ben.

Esővízgyűjtés, öntözőrendszer, kútfúrás, mulcsolás...

Akinek tervben volt, hogy esővízgyűjtőt, öntözőrendszert telepít, vagy esetleg kútfúráson agyalt, annak ha a lehetőségei engedik, érdemes még a forróság beállta előtt ezeket a terveket megvalósítani, mert szükség lesz rájuk a jelek szerint. A nagy meleg nagyon jó, mert finomra, zamatosra érnek a fügék, de ha igaz, hogy az átlagos csapadékmennyiségnek csupán a 60-70% százaléka fog lehullani, akkor idén minden bizonnyal locsolni kell majd a fügét, hiszen ahogy a belinkelt cikkben is írtam, a füge csapadék igénye nagyjából évi 500 mm körülire tehető, miközben hazánkban az évi csapadékmennyiség nagyjából 500-750 mm között mozog tájegységektől függően. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos nyáron jellemzően nem kell öntözni hazánkban a kifejlett, több, mint három-négy éves fügéket. Azonban a 300-450 mm (a hazai átlag 60%-a) bizony már igen kevésnek tűnik öntözéses kiegészítés nélkül.

Én mindenképpen azt javasolnám kiegészítő védekezésként, hogy mulcsoljátok a fügék lombkorona alatti területet száraz fűnyesedékkel, vagy szalmával. Ezzel is csökkenthető a talajból a víz elpárolgása, hogy minél kevesebb öntözésre legyen szükség. És a cikk természetesen nem pánikkeltés céljából íródott. Mint tudjátok, magam is fügékkel foglalkozom, és bár szívós, és igen élni akaró növény a füge, de azért egy kis törődést ezek a növények is meghálálnak. Legfőképp a tavaly ősszel/idén tavasszal ültetett fügékre figyeljünk oda.

Megjegyzések

Népszerű tartalmak

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Hogyan aszaljunk fügét napon?

Tombol a nyár, a kánikula pedig az elviselhetetlenséggel határos, mindeközben pedig érik a füge. Bár az ország melegebb részein már az első terméshullám szinte teljesen leérett, az ország középső, és keleti részen még javában érik a füge. Ha pedig a kettőt – tikkasztó napsütés és érett füge – egy mondatban említjük, szinte elkerülhetetlen, hogy az aszalt fügére asszociáljunk... Aki evett már igazán jó minőségű aszalt fügét, az egészen biztosan szereti. Mert hogyan is lehetne nem szeretni az aszalt fügét? 😏 Persze a jó minőségű aszalt füge alatt nem arra a sok esetben boltban kapható cipőtalp keménységű vacakra gondolok, aminek a színe szürkés foltokkal tarkított, mintha penészes lenne, és még egy krokodil állkapcsát is próbára tenné. Az igazi aszalt füge aranysárga, vagy barnás színű attól függően, hogy sárga, vagy lila bőrű fügéből készült. Ezen túl pedig természetesen lágy, puha, és rendkívül kellemes zamatú. Az igazán jó minőségű aszalt füge már akkor beindítja a nyáltermelődést, m

Címkék

adriai amerikai lepkekabóca Arany mézfüge aszalódó aszalt füge aszály átültetés azonosítatlan fajta Babits Bacorinho beporzás beszerzés betakarítás betegség Blanche d'Argenteuil Botanikus kert Budai barna aszalódó Budai barna bőtermő Budai zöld óriás bujtás Cachopeira Ceglédi óriás Christian Ziegler Crna Cu de Burro csapadék csíkos füge csíráztatás Dalmatie deformálódott levelek Della Monaca Della Signora Desert King dézsás füge Dottato Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii Drostophila suzukii dugványozás egészség élet előrejelzés Emma Marris érdekesség Erdőkertesi Dalmát fagykár fajtabemutató Farmosi barna Farmosi bőtermő Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi Törpe Fekete fügelégy feldolgozás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus microcarpa Ficus punctata Ficus religiosa Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus variegata Ficus watkinsiana Firoma® fojtogató füge fordítás füge füge a lakásban füge antraknózis füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélmoly fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügehullás fügekávé fügelevél fügerozsda fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gold Orphan gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj Györöki Lapos hangya Hardy Yellow háromszor termő időjárás Jégfüge Jin Ao Fen Kadota kapri füge kártevő Kátai aszalódó Kátai sárga óriás keszthelyi barna Keszthelyi fekete kísérletezés klímaváltozás kórokozó Krakatoa látványosság légbujtás levélfoltosság lexikon Little Miss Figgy® madarak Madeleine des Deux Saisons magnélküli Martinsfeige Mary Lane Meg Lowman megtermékenyítés Mei Li Ya metszés mézfüge Michurinska-10 Mike Shanahan Miljska Morena Naha Harbour Diner Napolitana Napolitana negra növényvédelem Orphan öntözés őszi munkálatok panache Panino Paradiso Pécsi lila Pedro Petrovača bileja Petrovka Pettyesszárnyú muslica Pingo de Mel porbujtás Ronde de Bordeaux Ross Raddi San Pedro Sankt Martin Šaraguja Sárga Óriás Silba adipata Sinkó lila óriás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szirnai szüret takarás talajtakarás talajtakatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok teleltetés téli munkálatok téli védelem Termenjača típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány Turca unifera utazás ültetés védjegyzett fajta videó Violette de Sollies Zamojcica Zamorčica

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2022 fugesember.hu