aszalódó , dézsás füge , fajtabemutató , unifera ,

Panino füge – fajtabemutató

A Panino füge (Ficus Carica) egy jó minőségű füge hírében álló fajta, ezért mindenképpen be akartam szerezni. Idei első rendelésemmel meg is érkezett egy csodaszép, egészséges növény Bulgáriából, bár ez a fajta nem tartozik az itthon beszerezhetetlen fajták közé. Említik még az alábbi neveken is: Fico dell'Abate, Albachiara.

A Panino füge egy végső méretét tekintve alacsony, kompakt méretű füge. Koronája zárt, tömött, inkább felfelé törő, mint elterülő, ezért ez a fajta alkalmas lehet dézsás nevelésre is. Levelei három-, ötkaréjosak, és kicsik. A sűrű lombozata miatt szükséges lehet a ritkító metszés is, hogy szellős legyen a lombkoronája.

Terméseit azonban unifera típusú mivolta okán csak egy hullámban érlel; első termése nincsen. Mindezért azonban bőven kárpótol minket a bő másodteremés, melynek fügéi nagyok, átlagosan 90-100 gramm körüliek, és augusztustól a fagyokig érnek. A lapított gömb alakú Panino füge bőre éretten is zöld (vagy sárgászöld) marad, ami miatt nem tanúsítanak iránta nagy érdeklődést a madarak. Nyaka rövid, szára jelentéktelen. A bőr vékony, de erős, húsa szintén vékony, pépje rózsaszínű. A leírások szerint ennek a fügének a legkeményebb a pépje, ugyanakkor rendkívül aromás, és ízletes.

A betakarított fügék viszonylag jól bírják a tárolással, és szállítással járó macerákat, és kiválóan aszalhatók. Ha másért nem  is, ezért a két utóbbi tulajdonságáért mindenképpen rendkívüli füge, így feltétlenül helyet szerettem volna neki szorítani gyűjteményemben.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés tartalmak létrehozása rengeteg időt és energiát emészt fel. És mint tudjuk, az idő pénz. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Ezt magánemberként egyre nehezebben tudom előteremteni, pedig azt gondolom, hogy értékteremtő projektbe fogtam bele. Ha sikerül megtalálnom azt a nagyjából két tucatnyi fügefajtát, amelyek termesztésével komoly sikereket lehet elérni Magyarország változóban lévő éghajlatán, az minden fügekedvelőnek csak jó lehet. Ha szerinted is értékes az önkéntes kutatómunkám, és van rá lehetőséged, kérlek, támogass engem, és ezáltal légy részese te is mindannak, amit megalkotok, létrehozok.

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

A füge szaporítása – 2. rész: vízben gyökereztetés

Akik olvasták korábbi blogbejegyzéseimet a fügéről ( Ficus Carica) , tudhatják, hogy nem vagyok híve a füge vízben történő gyökereztetésének. Ennek legfőbb oka, hogy a füge egy rendkívül könnyen gyökeresedő növény. Ha egy darabkáját zsinórra kötjük, belógatjuk egy 80% páratartalmú helyiségbe, akkor akár ültető közeg híján is gyökerezni kezd. Persze, így nem maradna életben, ezt csak azért írtam le, hogy szemléltessem, mekkora is a füge hajlandósága a járulékos gyökerek képzésére. A füge gyökeresedési hajlandóságáról, a dugványban lejátszódó hormonális folyamatokról valamint arról, milyen az ideális dugvány, a füge szaporítása - 1. rész: dugványozás című cikkemben írok bővebben, ha érdekel a téma, érdemes elolvasni azt is. De akkor miért ellenzem sokszor oly makacs módon a füge vízben gyökereztetését? A megfelelő ültető közegbe dugva a füge dugványt akár magára is hagyhatjuk több hétre, ha gondoskodtunk arról, hogy megfelelő legyen a számára a páratartalom. Egy PET palackot félbe v

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu