aszály , előrejelzés , füge , időjárás , öntözés , talajtakarás ,

Forró és aszályos nyárra számíthatunk 2022-ben...

Tavaly novemberben megjelentettem a Fügés emberen egy előrejelzést a várható 2021/2022 téli időjárásról, amelyet akkor sokan túlzónak és pánikkeltőnek tituláltak. Az előrejelzésben extrém hideg betörések, és enyhébb időszakok váltakozásairól volt szó, főképp a tél második felére, valamint csapadékos télről.

A kép csak illusztráció, és nem fügefát ábrázol

Annak ellenére, hogy nagyon extrém hidegek azért nem voltak, valóban egymást követték az enyhébb, és a hidegebb időszakok, méghozzá sajnos igen nagy hőmérséklet különbségekkel, mert bizony megesett többször, hogy egyik héten plusz tíz-tizenkét fok körül alakult a nappali csúcs, és hajnalban sem ment nulla fok alá a hőmérő, míg a következő héten hajnalban már akár mínusz tíz-tizenkét fokkal hidegebbek voltak, miközben a nappali csúcs alig emelkedett a pozitív tartományba. Mindehhez társult egy igen szeles, időnként erősebb viharokkal tarkított csapadékmentes, rekord szinten száraz időjárás, amely viszont ellentétben áll az előrejelzéssel.

Összefoglalva elmondható, hogy nem volt jó tél a fügékre nézve

Mindig mindenki attól fél, hogy elfagy-e a fügéje a télen, vagy sem. Nos, ezen a télen a fő ellenség nem a fagy volt, az ország túlnyomó részén nem volt olyan fagy, ami a fügékben komolyabb kárt tett volna. A legnagyobb ellenség 2021/2022 telén a hőingadozás, a sok-sok szél, és a szinte nulla csapadék volt. Sokan panaszkodtak arra a fügés közösségi felületeken, hogy ugyan nem látszik fagykár a fügén, mégis elhaltak az ágak, belül szárazak. Én is így jártam az immár négy éves Sárga óriás fügémmel sajnos. Egyetlen napon nem ment a kertünkben a hőmérő higanyszála -12 Celsius fok alá. Az előző teleken gond nélkül elviselt ennél pár fokkal hidegebbeket is, most mégis kiszáradt. Talajszint felett 5 cm magasságig visszaszáradt. Nem elfagyott, egyszerűen kiszáradtak az ágak. Természetesen azóta kihajtott tőből, de a szívem szakadt meg érte. A kertemben huszonhét füge van ültetve, és ebből huszonöt ugyanígy járt (mind visszaszáradt talajszint felett 5 cm-ig, és kihajtott azóta tőről). De hát ki gondolná, hogy télen is locsolni kell a fügét, igaz? Pedig szinte biztos vagyok benne, hogy ha lett volna csapadék a télen, akkor nem járok így többed magammal.

Ezután a kis visszatekintés után akkor megosztom veletek, a szakértők mit vetítenek előre az idei nyárra. Előre szólok, az sem lesz túl szívderítő és biztató, mert bár meleg lesz, de velünk maradnak a viharok, és a szárazság...

Számítások szerint ilyen lesz a nyár 2022-ben

Leginkább az ECMWF-modellben bízhatunk, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen nyarunk lesz 2022-ben. Ez a legpontosabb (már amennyire egy középtávú előrejelzés pontos tud lenni) módszer a maga kategóriájában. Trendeket vesz alapul, és ezek alapján vázolja fel, hogy mi várható a következő hónapokban. A ECMWF szerint a La Nina magasnyomású rendszere uralkodik majd a Csendes-óceán északi részén és az Egyesült Államok nyugati/északi területein. Ennél is erősebb magasnyomású terület körvonalazódik az Egyesült Államok keleti részén és Nyugat-Európa felett, míg Európa északi részén alacsony nyomás uralkodik majd.

A hőmérsékleti anomáliák alapján valószínűsíthető, hogy Európa déli, és középső területein (magában foglalva Magyarországot is) a sokévi átlagnál néhány fokkal melegebb, és szárazabb lesz 2022 nyara. A kontinens északi részén ugyanakkor átlagoshoz közeli időjárás várható.

A várható csapadék pedig mindössze az átlag 60-70 százaléka lesz, ez pedig valószínűsíti, hogy 2022-ben is lesznek aszályos időszakok. Összességében tehát a számítások szerint Európában, és Észak-Amerikában a La Nina hatására forró, és aszályokkal sújtott száraz nyár ígérkezik 2022-ben.

Esővízgyűjtés, öntözőrendszer, kútfúrás, mulcsolás...

Akinek tervben volt, hogy esővízgyűjtőt, öntözőrendszert telepít, vagy esetleg kútfúráson agyalt, annak ha a lehetőségei engedik, érdemes még a forróság beállta előtt ezeket a terveket megvalósítani, mert szükség lesz rájuk a jelek szerint. A nagy meleg nagyon jó, mert finomra, zamatosra érnek a fügék, de ha igaz, hogy az átlagos csapadékmennyiségnek csupán a 60-70% százaléka fog lehullani, akkor idén minden bizonnyal locsolni kell majd a fügét, hiszen ahogy a belinkelt cikkben is írtam, a füge csapadék igénye nagyjából évi 500 mm körülire tehető, miközben hazánkban az évi csapadékmennyiség nagyjából 500-750 mm között mozog tájegységektől függően. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos nyáron jellemzően nem kell öntözni hazánkban a kifejlett, több, mint három-négy éves fügéket. Azonban a 300-450 mm (a hazai átlag 60%-a) bizony már igen kevésnek tűnik öntözéses kiegészítés nélkül.

Én mindenképpen azt javasolnám kiegészítő védekezésként, hogy mulcsoljátok a fügék lombkorona alatti területet száraz fűnyesedékkel, vagy szalmával. Ezzel is csökkenthető a talajból a víz elpárolgása, hogy minél kevesebb öntözésre legyen szükség. És a cikk természetesen nem pánikkeltés céljából íródott. Mint tudjátok, magam is fügékkel foglalkozom, és bár szívós, és igen élni akaró növény a füge, de azért egy kis törődést ezek a növények is meghálálnak. Legfőképp a tavaly ősszel/idén tavasszal ültetett fügékre figyeljünk oda.

Megjegyzések

Népszerű tartalmak

Füge metszése, avagy kell-e metszeni a fügét?

Újra és újra felbukkanó kérdés, hogy kell-e metszeni a fügét ( Ficus Carica) , és ha igen, mikor és hogyan kell elvégezni a fügefa vagy fügebokor metszését. Ha beírjuk a keresőbe, akkor rengeteg találat zúdul ránk, és teljesen elveszünk az információkban, főleg, ha bizonytalanok vagy éppen gyakorlatlanok vagyunk a füge nevelését illetően. A cikkekben sokszor nagyon ellentmondásos információk vannak. Az egyik szerint erős metszést igényel a füge, a másik szerint épp csak kell metszeni. Az egyik szerint télen, a másik szerint tavasszal, de olvastam már olyat is, amelyik a nyári metszést javasolta. Ezért arra gondoltam, írok erről egy összefoglalót, hogy mégis, hogyan és mikor is kell metszeni a fügét, ha egyáltalán kell... Kell-e metszeni a fügét? A válasz összetett, mert igen és nem. Igen , az ültetést követően érdemes azonnal a kétharmadára visszavágni, valamint az ültetés utáni első évben ugyanezt megismételni. Ezt azért célszerű elvégezni, hogy az első időszakban több energiát tudjon

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu