aszály , előrejelzés , időjárás , öntözés , talajtakarás ,

Forró és aszályos nyárra számíthatunk 2022-ben...

Tavaly novemberben megjelentettem a Fügés emberen egy előrejelzést a várható 2021/2022 téli időjárásról, amelyet akkor sokan túlzónak és pánikkeltőnek tituláltak. Az előrejelzésben extrém hideg betörések, és enyhébb időszakok váltakozásairól volt szó, főképp a tél második felére, valamint csapadékos télről.

A kép csak illusztráció, és nem fügefát ábrázol

Annak ellenére, hogy nagyon extrém hidegek azért nem voltak, valóban egymást követték az enyhébb, és a hidegebb időszakok, méghozzá sajnos igen nagy hőmérséklet különbségekkel, mert bizony megesett többször, hogy egyik héten plusz tíz-tizenkét fok körül alakult a nappali csúcs, és hajnalban sem ment nulla fok alá a hőmérő, míg a következő héten hajnalban már akár mínusz tíz-tizenkét fokkal hidegebbek voltak, miközben a nappali csúcs alig emelkedett a pozitív tartományba. Mindehhez társult egy igen szeles, időnként erősebb viharokkal tarkított csapadékmentes, rekord szinten száraz időjárás, amely viszont ellentétben áll az előrejelzéssel.

Összefoglalva elmondható, hogy nem volt jó tél a fügékre nézve

Mindig mindenki attól fél, hogy elfagy-e a fügéje a télen, vagy sem. Nos, ezen a télen a fő ellenség nem a fagy volt, az ország túlnyomó részén nem volt olyan fagy, ami a fügékben komolyabb kárt tett volna. A legnagyobb ellenség 2021/2022 telén a hőingadozás, a sok-sok szél, és a szinte nulla csapadék volt. Sokan panaszkodtak arra a fügés közösségi felületeken, hogy ugyan nem látszik fagykár a fügén, mégis elhaltak az ágak, belül szárazak. Én is így jártam az immár négy éves Sárga óriás fügémmel sajnos. Egyetlen napon nem ment a kertünkben a hőmérő higanyszála -12 Celsius fok alá. Az előző teleken gond nélkül elviselt ennél pár fokkal hidegebbeket is, most mégis kiszáradt. Talajszint felett 5 cm magasságig visszaszáradt. Nem elfagyott, egyszerűen kiszáradtak az ágak. Természetesen azóta kihajtott tőből, de a szívem szakadt meg érte. A kertemben huszonhét füge van ültetve, és ebből huszonöt ugyanígy járt (mind visszaszáradt talajszint felett 5 cm-ig, és kihajtott azóta tőről). De hát ki gondolná, hogy télen is locsolni kell a fügét, igaz? Pedig szinte biztos vagyok benne, hogy ha lett volna csapadék a télen, akkor nem járok így többed magammal.

Ezután a kis visszatekintés után akkor megosztom veletek, a szakértők mit vetítenek előre az idei nyárra. Előre szólok, az sem lesz túl szívderítő és biztató, mert bár meleg lesz, de velünk maradnak a viharok, és a szárazság...

Számítások szerint ilyen lesz a nyár 2022-ben

Leginkább az ECMWF-modellben bízhatunk, ha arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen nyarunk lesz 2022-ben. Ez a legpontosabb (már amennyire egy középtávú előrejelzés pontos tud lenni) módszer a maga kategóriájában. Trendeket vesz alapul, és ezek alapján vázolja fel, hogy mi várható a következő hónapokban. A ECMWF szerint a La Nina magasnyomású rendszere uralkodik majd a Csendes-óceán északi részén és az Egyesült Államok nyugati/északi területein. Ennél is erősebb magasnyomású terület körvonalazódik az Egyesült Államok keleti részén és Nyugat-Európa felett, míg Európa északi részén alacsony nyomás uralkodik majd.

A hőmérsékleti anomáliák alapján valószínűsíthető, hogy Európa déli, és középső területein (magában foglalva Magyarországot is) a sokévi átlagnál néhány fokkal melegebb, és szárazabb lesz 2022 nyara. A kontinens északi részén ugyanakkor átlagoshoz közeli időjárás várható.

A várható csapadék pedig mindössze az átlag 60-70 százaléka lesz, ez pedig valószínűsíti, hogy 2022-ben is lesznek aszályos időszakok. Összességében tehát a számítások szerint Európában, és Észak-Amerikában a La Nina hatására forró, és aszályokkal sújtott száraz nyár ígérkezik 2022-ben.

Esővízgyűjtés, öntözőrendszer, kútfúrás, mulcsolás...

Akinek tervben volt, hogy esővízgyűjtőt, öntözőrendszert telepít, vagy esetleg kútfúráson agyalt, annak ha a lehetőségei engedik, érdemes még a forróság beállta előtt ezeket a terveket megvalósítani, mert szükség lesz rájuk a jelek szerint. A nagy meleg nagyon jó, mert finomra, zamatosra érnek a fügék, de ha igaz, hogy az átlagos csapadékmennyiségnek csupán a 60-70% százaléka fog lehullani, akkor idén minden bizonnyal locsolni kell majd a fügét, hiszen ahogy a belinkelt cikkben is írtam, a füge csapadék igénye nagyjából évi 500 mm körülire tehető, miközben hazánkban az évi csapadékmennyiség nagyjából 500-750 mm között mozog tájegységektől függően. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos nyáron jellemzően nem kell öntözni hazánkban a kifejlett, több, mint három-négy éves fügéket. Azonban a 300-450 mm (a hazai átlag 60%-a) bizony már igen kevésnek tűnik öntözéses kiegészítés nélkül.

Én mindenképpen azt javasolnám kiegészítő védekezésként, hogy mulcsoljátok a fügék lombkorona alatti területet száraz fűnyesedékkel, vagy szalmával. Ezzel is csökkenthető a talajból a víz elpárolgása, hogy minél kevesebb öntözésre legyen szükség. És a cikk természetesen nem pánikkeltés céljából íródott. Mint tudjátok, magam is fügékkel foglalkozom, és bár szívós, és igen élni akaró növény a füge, de azért egy kis törődést ezek a növények is meghálálnak. Legfőképp a tavaly ősszel/idén tavasszal ültetett fügékre figyeljünk oda.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés tartalmak létrehozása rengeteg időt és energiát emészt fel. És mint tudjuk, az idő pénz. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Ezt magánemberként egyre nehezebben tudom előteremteni, pedig azt gondolom, hogy értékteremtő projektbe fogtam bele. Ha sikerül megtalálnom azt a nagyjából két tucatnyi fügefajtát, amelyek termesztésével komoly sikereket lehet elérni Magyarország változóban lévő éghajlatán, az minden fügekedvelőnek csak jó lehet. Ha szerinted is értékes az önkéntes kutatómunkám, és van rá lehetőséged, kérlek, támogass engem, és ezáltal légy részese te is mindannak, amit megalkotok, létrehozok.

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

A füge szaporítása – 2. rész: vízben gyökereztetés

Akik olvasták korábbi blogbejegyzéseimet a fügéről ( Ficus Carica) , tudhatják, hogy nem vagyok híve a füge vízben történő gyökereztetésének. Ennek legfőbb oka, hogy a füge egy rendkívül könnyen gyökeresedő növény. Ha egy darabkáját zsinórra kötjük, belógatjuk egy 80% páratartalmú helyiségbe, akkor akár ültető közeg híján is gyökerezni kezd. Persze, így nem maradna életben, ezt csak azért írtam le, hogy szemléltessem, mekkora is a füge hajlandósága a járulékos gyökerek képzésére. A füge gyökeresedési hajlandóságáról, a dugványban lejátszódó hormonális folyamatokról valamint arról, milyen az ideális dugvány, a füge szaporítása - 1. rész: dugványozás című cikkemben írok bővebben, ha érdekel a téma, érdemes elolvasni azt is. De akkor miért ellenzem sokszor oly makacs módon a füge vízben gyökereztetését? A megfelelő ültető közegbe dugva a füge dugványt akár magára is hagyhatjuk több hétre, ha gondoskodtunk arról, hogy megfelelő legyen a számára a páratartalom. Egy PET palackot félbe v

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu