kártevő , növényvédelem , poloska ,

Kudzu poloska (Megacopta cribraria) a fügén – hogyan védekezzünk ellene?

Kudzu poloska (Megacopta cribraria) egy Indiában és Kínában őshonos poloskafaj, amely főként hüvelyesekkel táplálkozik. A nálunk jelenlévő, és ismert poloskafajokhoz hasonlóan szeret a meleg helyeken áttelelni, így ősszel gyakorta jelennek meg tömegesen a lakóházak falain. Ez a poloskafaj is büdös váladékot választ ki védekezés gyanánt, így elég kellemetlen lehet a vele való találkozás. A váladéka bőrre jutva akár még irritációt is okozhat.

A felesleges pánikhangulat elkerülése érdekében előre leszögezem, hogy a Kudzu poloska jelenléte sem hazánkban, sem pedig más európai országokban nem igazolt, megfigyelését nem jelentették eddig. Ennel ellenére úgy gondoltam, mindenképpen írok róla, mert bár alapvetően ázsiai faj, sajnos 2009-ben már megjelent az Egyesült Államokban is, majd terjedésnek indult. Mára komoly károsítóként tartják számon az USA délkeleti államaiban, és egészen biztosak lehetünk benne, ha egyszer az éghajlati viszonyok megfelelőek lesznek Európában is a számára, itt is meg fog jelenni.

Milyen rovar a Kudzu poloska?

A Kudzu poloska fő tápnövényéről, a kudzuról kapta nevét, de nem veti meg a többi hüvelyest sem.  Méreteit tekintve nagyjából akkora, mint egy katicabogár, amely szúró-szívó szájszervével a nálunk ismert poloskákkal azonos módon táplálkozik; megszúrja a növényt, befecskendezi az emésztő enzimeket tartalmazó nyálát, majd kiszívja a növény nedveit. A szúrások nyomán a növényen foltok jelennek meg, és az emberi fogyasztásra is alkalmas növényi részek rossz ízűvé válhatnak. Ezen felül probléma, hogy a levéltetvekhez hasonlóan a táplálkozásuk során mézharmatszerű ürüléket választanak ki, amely kedvez a korompenész megjelenésének, illetve vonzza a hangyákat is, amelyekkel a tetvekhez hasonlóan szimbiotikus kapcsolat alakulhat ki.

A kutatások azt mutatják, hogy a Kudzu poloska felnőtt korában kudzu foltok és szójatáblák közelében telel át növényi maradványokban, elszáradt terméshüvelyekben, és fakéreg alatt, de megkísérli az áttelelést olyan épületekben is, mint a lakóházak, vagy gazdasági épületek, ahol kellemetlen lehet a jelenlétük. Amikor a hőmérséklet kellően meleg számára, a  rendkívül repülő imágók előbújnak az áttelelő helyekről, és beköltöznek a kudzuba, a kínai lila akácba, vagy a szójababba, ahol párosodnak, tojástömegeket raknak, majd öt nimfa szakaszon keresztül kifejlődnek. Az áttelelő helyekről közvetlenül a szójababra költöző imágók előnyben részesítik a korán ültetett és/vagy korai érésűeket. A kudzu poloska hat-nyolc hét alatt képes a tojásból felnőtté fejlődni. Miután ez az első nemzedék kifejlődik, továbbiak követik őket, amelyek beköltöznek az esetleg később elültetett szójababba.

Ebből látható tehát, hogy ténylegesen leginkább csak a hüvelyeseket, azon belül a szóját, kudzut, kínai lilaakácot kedvelik, amelyek egyikét sem termesztik mezőgazdaságilag is jelentős mértékben Európában. Ettől persze még előfordulhat a megjelenése a jövőben az éghajlat változásának, és a földrészeket átívelő kereskedelemnek köszönhetően.

Kudzu poloska a fügén

Az USA-ban megfigyelték a Kudzu poloska tömeges megjelenését fügefákon, fügebokrokon is az év különböző szakaszaiban, de bizonyítást még nem nyert, hogy abból táplálkoznának is, vagy bármilyen módon károsítanák azt. Szaporodni szoktak rajta, mert petecsomókat is megfigyeltek már fügéken, így feltételezhető, hogy a még röpképtelen nimfák táplálkoznak is a fügén.

Igazából főként emiatt ragadtam virtuális tollat, és írtam egy cikket erről a nálunk még ismeretlen kártevőről. Az azonban egészen biztos, hogy a füge nem fő tápnövénye. A kudzu poloska létezéséhez legfontosabb két növény a kudzu és a szója, amelyek egyike sem jellemző növénye az európai mezőgazdaságnak és növényflórának. Így én azt gondolom laikusként, hogy egy darabig még nem kell tartanunk ennek a kártevőnek a hazai megjelenésétől, és tartós betelepülésétől.

Mi az a kudzu?

Csak érdekességként. A kudzu Japán déli részén, és Kína délkeleti részén honos, a pillangósvirágúak családjába tartozó kúszónövény. A neve japán eredetű, de elterjedt a kínai neve is: ge-gen vagy fenge. Kínában hagyományos gyógynövénynek számít, virágával és gyökerével is kúrálták a másnaposságot és az alkoholmérgezést. Ha jobban is érdekel a kudzu, akkor ide kattintva olvashatsz róla többet.

Hogyan védekezzünk a Kudzu poloska ellen?

A Georgiában és Észak-Karolinában végzett rovarirtó-értékelések azt mutatják, hogy a bifentrin (pl. Brigade and Discipline), bifentrin + klór-nikotinoid kombinációk (pl. Brigadier) és lambda-cihalotrin + tiametoxam (pl. Endigo) nagyon hatékonyak a szójababon található kudzu-bag ellen. Tehát a védekezés nem lehetlen, de azt még nem tudni, hogyha esetleg meg is jelenik Európában ez a kártevő, akkor az itteni hatóságok milyen készítményeket fognak engedélyezni. Köztudott, hogy az európai hatóságok növényvédő szerekkel szembeni hozzáállása sokkal szigorúbb, mint az Egyesült Államoké.

Felhasznált irodalom:
growingsmallfarms.ces.ncsu.edu,
organiccommodities.ces.ncsu.edu

Ha megtetszet a cikkem, és felhasználnád saját cikk írására, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt található a forrás. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy forrásmegjelölés nélkül elvigyék több órányi munkád eredméynét! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel vágás nélkül. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Kávét a Fügés embernek! ☕

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Házi fügebort és fügelikőrt készítettünk friss fügéből – fügebor recept

Régóta készítek mindenféle gyümölcsökből és bogyókból házi borokat , amelyek receptjeit évek óta meg is osztom mindig az Ezt fald fel! nevet viselő gasztroblogunkban. Hosszú, részletes, amolyan step by step tipusú leírások ezek, amelyek nyomán bárki könnyedén utánunk csinálhatja bármelyik bort, ha érez rá némi késztetést. Nincs ez másként a legújabb finomságunkkal, a friss fügéből készült fügeborral sem, mert hát hogy is hagyhattuk volna ki pont a fügebort, mikor fügével foglalkozunk... 🤠 Lehet fügebort készíteni aszalt fügéből is, de minek, ha van friss a ház körül? Mi ezen okból csak friss fügéből készítjük a fügebort minden évben, aminek hatalmas sikere van. Finom, zamatos csemegebort szoktunk készíteni belőle, amely akár desszertek mellé is fogasztható. Persze csak ízlés kérdése az egész, ha valaki a szárazabb borokat szereti, úgy is elkészítheti a fügebort. Mivel a Fügés ember  weboldal nem receptekre van optimalizálva, így itt nem is szoktunk recepteket közzé te

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca aszalódó aszalt füge aszály átültetés azonosítatlan fajta beporzás beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás Budai Vár bujtás ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség élet előrejelzés Emma Marris érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus microcarpa Ficus Palmata ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus variegata Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügehullás fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj hangya háromszor termő hasznos tippek hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus időjárás India Iraqi Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaprifüge kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon madarak magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mitológia Naha Harbour Diner nematoda növényvédelem OpenAI országtorta öntözés őszi munkálatok Pandzsáb füge Pettyesszárnyú muslica poloska porbujtás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi Ruth Bancroft San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szmirnai szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés vadfüge Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta videó viharkár

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu