biodiverzitás , biokertészkedés , gondozás , növénytársítás , permakultúra , ültetés ,

A füge növénytársításai a házikertekben – biokertészkedés

Sokat lehet olvasni a növénytársításokról mostanában, ami jó dolog, mert talán egyfajta szemléletváltás küszöbén állhat a kiskerti növénytermesztés. Ez nagyon jó dolog, mert idővel talán egyfajta igényt támaszt majd a nagyobb gazdaságok felé a lakosság részéről, hogy ott is történjen változás a mai kemikáliákra támaszkodó, talajkizsákmányoló gazdálkodás felől a permakultúra felé.

A minap a Mikorrhiza gomba és a füge szimbiotikus kapcsolatáról írtam cikket, amelyben azt mutattam be, mennyivel kisebb energiabefektetéssel lehet fügét termeszteni, ha alkalmazzuk a természetes társakat, most pedig a füge növénytársításairól fogok írni. Hiszen ha más, egyéb növények esetében sikeres lehet a növénytársítás, akkor miért ne lehetne a füge esetében is. De először tisztázzunk egy fontos kérdést.

Mi is az a növénytársítás?

„A talaj egészsége és a növények jólléte, a termés fokozása, a betegségek megelőzése érdekében eredményesen alkalmazhatóak a vetésváltások és a növénytársítások. A vetésváltás tervezésekor a növények egymás utániságát, a növények tudatos társításakor pedig az egymásmellettiségüket tartjuk szem előtt. A megfelelő növénytársítás nem a biokertészek találmánya, hanem már régóta használatos fogás. Ezek biokémiai-élettani okokból, többnyire az anyagcseretermékeken keresztül valósulnak meg.

Egymáshoz illő növények csoportba ültetésével olyan növényközösségeket hozhatunk létre a konyhakertben, amelyek segítik, védik, támogatják egymást. A kártevők, kórokozók távoltartásán túl odacsalogatják a hasznos, beporzó rovarokat és a kártevők természetes ellenségeit is; más fajok pedig összegyűjtik, ezáltal megkönnyítik a növekedéshez szükséges tápanyagok felvételét (pl. a nitrogénmegkötő pillangósok). Ugyanakkor vannak kedvezőtlen társítások is, melyeket célszerű elkerülni.” – olvasható a Szent István Egyetem honlapján.

Nyilván a füge esetében nem beszélhetünk vetésváltásról, mert nem egy szezonos növényről van szó. Minden más teljesen igaz a fügére is a fenti idézetből. Ennek alapján vegyük sorra, melyek azok a növények, amelyek ideális növénytársításai lehetnek a fügének.

A társnövényeket két csoportra osztanám aszerint, hogy milyen távol lehet ültetni a fügétől. Ugyanis vannak növények, amelyeket közvetlenül a fügebokor alá is lehet ültetni, és vannak olyanok, amelyek igényeik és méreteik alapján inkább több méteres távolságot kívánnak a fügétől. A kedvező hatását azonban mindkettő csoport kifejti a fügére, és úgy általában a közelében lévő más növényekre. 😊

Közvetlenül a füge alá ültethető társnövények
  • Nadálytő: A nadálytő félék közül bármelyik jó választás lehet a füge alá, de ha azt szeretnénk, hogy ne nagyon terjedjen el a kertben, válasszuk az Orosz nadálytőt (Symphytum uplandicum), mert az egy speciális hibrid, amely steril magokat termel. Így elkerülhető, hogy a kívánt területen kívülre terjedjen. A nadálytőnek hosszú karógyökere van, amely segít a talaj mélyebb rétegeiből a felszíni rétegbe felhozni a vizet és az ásványi anyagokat. Emiatt főleg nehéz, kötött agyagos talaj esetén lehet jó választás. Ezen kívül a nadálytő levelei kiváló talajtakarást nyújtanak, amellyel jelentősen képes csökkenteni a talajból a víz kipárolgását. A talaj takarásával továbbá megóvja azt a nap perzselő hatásától és szél általi eróziótól. A nadálytő elhullott levelei gyorsan bomlanak, így tápanyagokat is juttat a talajba, valamint segíti a jótékony talajélet fenntartását. Ugyanakkor a nadálytő olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek mérgezők lehetnek, ezért kisgyermekes kertbe nem ajánlanám.
  • Kamilla: A kamilla remek társnövény a fügének, mert könnyen termeszthető, megköti a nitrogént a talajban, vonzza a jótékony rovarokat, és jól növekszik részleges árnyékban is. A kamillának két fő típusa van: a német (Maricaria recutita) és a római (Anthemis nobilis) kamilla. AZ első egy egynyári növény, míg a második egy évelő örökzöld, de mindkettő előnyös társnövényként. A kamilla vonzza a katicabogarakat, akik hasznos ragadozók lehetnek a füge több kártevőjével szemben, valamint azon növények közé tartozik, melyek a komposztot aktivizálják.
  • Bársonyvirág (büdöske): A bársonyvirág jól ismert a növénytársításokban, mert több áldásos hatása is van a növényekre, és a talajra is. Egyrészt, több kártevőt is taszítanak az illatanyagai, így azokból kevesebb lesz a fügéken, másrészt a gyökérzete egy bizonyos alfa-tertienil vegyületet termel, amely végzetes a talajban lakó fonalférgekre, így ezáltal ellenük is hatékony védelmet nyújt. Arról nem is beszélve, hogy még szép is. 😉 Az LSU Mezőgazdasági Főiskola a „Tangerine” fajtát ajánlja leginkább (nálunk is elérhető).
A fügétől távolabb ültethető társnövények
  • Levendula: A fügéhez hasonlóan a levendula is egy mediterrán növény, és jól érzi magát ugyanazon az éghajlaton, mint a fügék. A levendulának mindenképpen helye van a rovarbarát kertekben, mert vonzza a beporzókat. Arról nem is beszélve, hogy milyen gyönyörű maga a növény. Illóolajai miatt a közelében mindig nagyon kellemes illatú a levegő, és éppen ezen illóolajok tartják távol a számunkra kellemetlen kullancsokat és szúnyogokat, valamint a növényeink számára káros levéltetveket, levélbolhákat és molyféléket.
  • Rozmaring: A rozmaring szintén egy mediterrán növény, amely szintén nagyon jól passzol a rovarbarát kertbe. Virágait imádják a beporzók, de gyantás illatanyagai riasztják a kártevők egy részét (például a meztelencsigákat, amelyek örömmel lakmároznak a fügebokrok alsóbb ágain lévő fügékből). Emellett rendkívül gyakran használt fűszere a magyar konyhának is, így ez egy újabb ok lehet az ültetésére. Csak mérsékelten fagytűrő, így erre figyeljünk oda, amikor helyet választunk a számára.
  • Zsálya: A zsálya szintén egy aromás fűszernövény, amely vonzza a beporzókat és emellett még rendkívül szép is. Remek társítás lehet a füge mellé, mivel távol tartja a csigákat és földibolhákat (bár ez utóbbiak jelen ismereteim szerint nem károsítják a fügét, de rendkívül idegesítők a tömeges megjelenésük miatt). Tudni kell, hogy a közönséges földibolhák (Phyllotreta cruciferae) bár minden növényre rátelepednek (így akár a fügére is), csak a keresztes virágúakat károsítják, ugyanis ezek a tápnövényeik. A zsályák közül a bármelyik zsályafaj jó választás lehet.

A lista egyáltalán nem biztos, hogy teljes, hiszen nagyon sok növény van, amely hasznos lehet a kertünkben. Ugyanakkor kimondottan a fügékkel kapcsolatos növénytársítási adatokat ezekről a növényekről találtam. Azok a növények, amelyek a második csoportban vannak, azokat nyugodtan ültethetjük viszonylag messzebb is a fügéktől, mondjuk akár 10-15 méterre, mert úgyis képesek áldásos hatásukat kifejteni.

Nem állítom, hogy ezek a növények minden problémára megoldást adnak, de jelentősen csökkenthetik a kártevők számát a kertben. Ebellett rendkívül széppé, hangulatossá, színessé és nem mellékesen kellemesen illatossá varázsolják kertünket, így mindenképpen megéri ültetni belőlük néhányat.

Dézsás fügékhez milyen társnövényeket ültethetünk?

A dézsás fügék esetében egészen más a helyzet, mert ott korlátozott a rendelkezésre álló hely és a tápanyag. Dézsás fügék mellé csak sekélyen gyökerező, nem túl nagy vízigényű növényeket ültessünk, különben versengeniük kell majd a fügéknek a társított növényekkel, amely a várthoz képest teljesen ellenkező hatást fog eredményezni. Ugyanakkor jó indikátorai lehetnek a vízhiánynak, hiszen ha ezek a növények már kókadoznak, akkor jó eséllyel maguk a fügék is szomjasak lehetnek már.

Tudni kell azt is, hogy a társnövényekkel ellátott dézsás fügék talaja valamelyest hűvösebb a társnövények nélküli társaikhoz képest. Ez a különbség 2-3 fokot is jelenthet akár a társnövény talajtakaró képességétől függően. Forró aszályos napokon ez jó lehet, de lerövidítheti az őszi szezont, ezért alaposan érdemes átgondolni, hogy a dézsás fügék alá akarunk e bármilyen társnövényt ültetni.

Vadvirágok a kertben?

Én annak a híve vagyok, hogy a kert ne csak zöld gyep legyen, mert a monokultúrák sosem hatottak előnyösen a talajéletre és magára az ökoszisztémára sem. A kert pedig nem más, mint egy mini ökoszisztéma, ahol kicsiben ugyan, de legalább annyira fontos a biodiverzitás, mint nagyban.

Ezért én abban hiszek, hogy azzal teszem a legjobbat a kertem és ezen keresztül magamnak, a családomnak és úgy az egész világnak, ha a kertem a lehető leginkább hasonlít egy természetes élőhelyhez. Annak pedig része a vadvirág is. Amellett, hogy nagyon szépek, színesek és illatosak, még növelik is kertünk biodiverzitását azáltal, hogy életteret nyújtanak számtalan rovarnak, amelyek bevonzzák a kertünkbe a madarakat is. Ezért (is) a vadvirágok is részei lehetnek a növénytársításoknak.

Források: couchtohomestead.com, www.permaculture.co.uk, gazigazito.hu, www.ourfigs.com

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

A füge típusai, virágzata és termése...

Sokszor merül fel kérdés a füge típusaival és virágaival, terméseivel kapcsolatban. Úgy vettem észre, van egy kis kavarodás, hogy akkor mihez is kell fügedarázs , mihez nem, melyik típus érlel egy, illetve melyik két hullámban termést, és hogy akkor most a füge az termés, vagy virág. Gondoltam, egy rövidke poszt keretein belül megpróbálkozom azzal, hogy tisztába tegyem ezt a kérdéskört. Még mielőtt azonban belemennék a típusokba, tisztázzuk a terméshullámok elnevezéseit, amely nyelvterületenként eltérő. Első termés: lampo  (portugál) , breba (spanyol, angol) , fioroni (olasz) , figues-fleurs (francia) . Másodtermés:  vindimo  (portugál) , higo (spanyol) , main crop (angol) , forniti (olasz) , figues d’automne (francia) . Miután a terméshullámokat sikerült jól a nevükön neveznünk, most beszéljük meg azt, hogy mi is a füge tulajdonképpen. A füge típusai Adriai típusú füge: két terméshulláma van, mindkettő partenokarp, azaz beporzás nélkül érlel gyümölcsöt, azonban, ha a feltételek adott

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu