gondozás , hasznos tippek , kordonos nevelés , metszés ,

Ezért nem érdemes hazánkban japán módszerrel nevelni a fügét

A fügét a szőlőhöz hasonlóan többféle nevelési módszer szerint is lehet gondozni. Az egyik ilyen fügenevelési módszer a japán nevelési mód, amelynek a lényege a fiatal, azévi vesszőkre alapozza a teljes termesztést. A japán fügenevelési mód rendkívül látványos, a maga szabályosságával kimondottan érdekes képet mutat. Gondolom, ennek köszönhető, hogy termések sokszor osztják meg az emberek az erről a módszerről szóló videókat, posztokat, amelyek mindegyike idegennyelvű, nem hazánkban készült tartalom.

Ennek legfőbb oka az, hogy a hazai klimatikus viszonyok között a Japánban (is) elterjedt nevelési mód a hagyományoshoz képest rendkívüli módon kevesebb termést eredményez. Ezért is szoktam az unalomig ismételgetni minden ilyen poszt alatt kommentben a következő mondatot:

Hazánkban nem éri meg a japán módszerrel nevelni a fügét!

De miért is van ez így? Ahhoz, hogy megértsük, miért felesleges fáradozás Magyarországon tartott fügék esetében ezt a módszert alkalmazni, meg kell érteni, hogyan működik a módszer, és hogyan alakulnak a füge terméshullámai.

A fügék többsége bifera tipusú, azaz kétszer terem egy évben. Az első hullám fügéi még a tavaszi rügypattanás előtt megjelennek az egy éves (azaz tavalyi, fás) ágak – jobbára – felső egy harmadában, és valamikor július-augusztus körül érnek be fajtától függően. Ez az a terméshullám, amely, bár általában kevesebb, mint a második hullámé, de szinte maradéktalanul beérik az összes a forró magyar nyarakon. A második hullám fügéi július körül jelennek meg a fiatal, azévi hajtásokon, amelyek akkor még zöldek (ezek a hajtások fognak őszre befásodni, és jövő tavasszal ezeken jelenik meg az azévi első hullám termése). Ezek a fügék – mivel a fügének a megjelenéstől számítva száznál is több nap kell, míg beérik – csak valamikor szeptember-október környékére érnek be. Azaz érnének, mert sajnos Magyarország területének legnagyobb részén az őszök nem elég melegek a füge éréséhez, ezért szokott az megesni, hogy a második hullám termésének igen tetemes része vagy lepotyog a bokorról, vagy rápenészedik, rárohad az ágakra a hideg, és csapadékos őszi napokon.

A füge japán módszer szerinti nevelése

A japán módszer lényege, hogy a fügének a talajszinttől mérve nagyjából ötven centiméteres magasságban kinevelnek két ellentétes irányú vízszintes termőkart. Ezeken szakszerű metszéssel kialakítanak kis termő alapokat, amelyekből a termő vesszők kinőnek tavasszal.

Mivel ezek a vesszők tavasszal fakadtak, ezeken még akkor nincs első terméshullám (az jövőre lenne rajta, amikor már beérett egy éves vessző lenne), majd csak a második hullám fügéi fognak megjelenni valamikor július körül. Japánban igen kellemesen meleg van még ősszel is, így ott akár decemberig is érhet a füge, de október-novemberig egészen biztosan. Bár a szezon végi fügéket már sok esetben ott is csak érésgyorsítós permetezéssel tudják rávenni, hogy még időben beérjenek.

Aztán amikor vége a szezonnak, hagyják téli álomba merülni a fügét, majd amikor eljön a január, kezdődik a metszés. Ekkor az összes termővesszőt visszametszik, hogy a helyükbe újak nőhessenek, így egyetlen olyan része sem marad a fügének, amin az első hullám fügéi megjelenhetnének.

Ezzel a módszerrel – megtámogatva rendszeres trágyázással, és ha szükséges érésgyorsítós permetezéssel – maximalizálni tudják a második hullám termésmennyiségét. Ez egy igen intenzív művelési mód, amely amúgy sem javasolt házikertekbe, mert igénybe veszi a talajt és a növényt is, valamint igen intenzív munkát is igényel.

Ezért nem éri meg Magyarországon japán módszerrel fügét nevelni

Mint a fent leírtakból látható, a japán nevelési mód amellett, hogy rendkívül munkaigényes, és intenzív, nem nagyon éri meg hazánkban. Ennél a módszernél sajnos le kell mondani az első – Magyarországon egészen biztosan beérő – teljes termésmennyiségről, cserébe a kíszámíthatatlanért. Mert a kimondottan sok munkánkért cserébe vagy szerencsénk lesz, és beérik a füge második terméshullámának akár a fele is, vagy ha pont rossz időjárást fogunk ki őszre – ami valljuk be, elég gyakori kicsiny hazánkban –, akkor alig eszünk majd pár szem fügét.

Akkor egyáltalán nem is érdemes a fügét japán módszerrel nevelni?

Azt a fügét, amiről rendszeresen szeretnénk enni, nem. Mindazonáltal kísérleti jelleggel mindenképpen hasznos lehet kipróbálni. Az ember sokat tanulhat egy-egy ilyen kísérletből a fügéről. Ha pedig szerencsénk van, és olyan részén lakunk az országnak, ahol a mikroklíma a pozitív irányba tér el az országos átlagtól a füge viszonylatában, akkor akár még sikerélményünk is lehet a dologból.

Azt azonban érdemes tudni, hogy bár az utóbbi évek telei elég enyhék voltak itthon, elegendő egyetlen éjszaka, amikor a hőmérőben a higanyszál a füge számára kritikus -15 Celsius fok alá süllyed, és máris előfordulhat, hogy a több év alatt kemény munkával kialakított kordonkarok elfagynak, és kezdhetjük az egészet elölről...

Akit részletesebben érdekel a füge japán módszerrel nevelése, annak ajánlom figyelmébe a viragtalanok.hu blog erről készült részletes beszámolóját. Egyébiránt köszönet a fotókért a blognak, az összes képet tőlük kaptuk ehhez a cikkhez.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu