fajtaválasztás , hasznos tippek , leg-leg-leg , vásárlás ,

A legjobb fügefajta – van egyeltalán olyan?

Ahogy egykoron az emberiség folyamatosan kereste az örökélet forrását, éppen úgy kutatja a mai füge rajongó, vagy éppen fajtagyűjtő a legjobb fajta fügéket. Emiatt az általam ismert fügés közösségekben időről időre, újra és újra felbukkan a kérdés, hogy melyik a legjobb fügefajta, vagy ha több ilyen is van, akkor melyek a legjobb fügefajták, amelyek hazánkban a legjobban teljesítenek. Ebben a cikkben erre a kérdéskörre próbálok választ adni, de előre szólok, hogy aki konkrét fajták ajánlását várja a cikktől, az csalódni fog. Tanácsot adok arra, hogy milyen szempontok alapján válasszunk fügét a kertünkbe ahelyett, hogy a legjobb fügefajtát hajszolnánk.

A füge minősítésére ugyanis tudomásom szerint nincsen globális mérce, egy fügés ISO szabvány, amelynek keretében meg lenne határozva, mitől jó egy fügefajta, vagy mitől lenne az éppen a legjobb. Mivel globális kritériumrendszer nincsen, így jobb híján mindenki saját szubjektív szempontjai szerint értékeli a fügéket, így könnyedén előfordulhat, hogy ugyanaz a füge valakinek a top 10-ben van, miközben valaki másnak a top 50-be se fért bele. Ez a mércerendszert – ha lehet ezt annak nevezni – bonyolítja a megszerzett ismeret és tapasztalat, amelynek alapján valaki egy-egy adott fügefajtát értékel. Hiszen nem mindegy, hogy az már a századik megkóstolt fajta, vagy a tizedik.

Akkor nics is olyan, hogy „a legjobb fügefajta”?

Vannak bizonyos szempontok, ami alapján lehet értékelni a fügefajtákat. Ezek a szempontok azonban leginkább területfüggőek. Azt értem ez alatt, hogy egy adott terület mikroklímájához és területi adottságaihoz kell mérni a fügefajtákat, és az alapján felállítani egy toplistát, hogy ott melyek teljesítenek a legjobban. Ilyen szempont lehet az, hogy mennyire bírja a csapadékot, mennyire korai fajta, egyszer vagy többször termő fajta. Ugyanis, ha olyan helyen élünk, ahol az ősz jobbára csapadékos, akkor számunkra a legjobb fügefajta valószínűleg az lesz, amely jól viszonyul a csapadékhoz és nem reped, nem cefrésedik.. Lehet felhasználási cél szerint is rangsorolni, mint például aszalható-e az adott fügefajta, mennyire sérülékeny a bőre, bírja-e a tárolással és szállítással járó viszontagságokat. Éppen így nem mindegy az sem, hogy szabadföldben kívánjuk nevelni a fügét, vagy esetleg a helyhiány miatt inkább dézsában szeretnénk fügét nevelni (a linkekre kattintva különálló cikkekben részletezem az adott témakört, itt ezekbe most nem mennék bele).

És persze ott vannak az érzékszervi rangsorolások is...

Házikertben – helytelenül –  az szokott lenni általában az egyik elsődleges szempont, hogy mennyire finom, lédús, édes-mézes, ízes egy füge, vagy hogy mennyire lila, mekkorára nő. Az ízvilág és a látvány mindennél nagyon fontos, amit meg szeretnénk enni, de egy növény kiválasztásánál –  amelynek vanna saját igényei – nem szabadna, hogy ez legyen az elsődleges szempont.

Ebből lehetnek ugyanis azok a kellemetlen helyzetek, amikor egy helytelen rangsorolási szempont alapján kiválasztott fügefajta több éves óvó gondoskodás ellenére sem okoz gasztronómiai örömöket a tulajdonosának.

Az örök élet forrása csak mítosz!

Ne kutassuk hát azt, ami igazából nincs is. A fügefajta kiválasztásánál első körben törekedjünk arra, hogy az élőhelyünk viszonyaihoz leginkább megfelelő fajtákat kutassuk fel, majd azon fajták közül válogassunk a szubjektív szempontjaink szerint. Aki nálam keresgél a fügefajták leírásai között, nem fog csalódni, mert a házikertekben legfontosabb tulajdonságokat mindig leírom az adott fajtákról. A fotók, és a leírások további részei pedig megfelelő támpontokat nyújthatnak a saját érzékszervi elvárasinknak megfelelő fajták kiválasztásában.

Ha megtörtént a kiválasztás, akkor már nincs más hátra, mint az adott fajta beszerzése. Ez a nálam bemutatott fajták esetében nem mindig egyszerű feladat, de ha figyelemmel kíséred a blogom, vagy feliratkozol a hírleveleimre, akkor az elsők között értesülhetsz róla, amikor az éves metszésekből származó sok-sok fajtám dugványait meghirdetem. Ezek azonban igen korlátozott számban állnak minden évben rendelkezésre, ezért amikor meghirdetem, érdemes hírlevélre feliratkozottnak lenni.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés tartalmak létrehozása rengeteg időt és energiát emészt fel. És mint tudjuk, az idő pénz. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Ezt magánemberként egyre nehezebben tudom előteremteni, pedig azt gondolom, hogy értékteremtő projektbe fogtam bele. Ha sikerül megtalálnom azt a nagyjából két tucatnyi fügefajtát, amelyek termesztésével komoly sikereket lehet elérni Magyarország változóban lévő éghajlatán, az minden fügekedvelőnek csak jó lehet. Ha szerinted is értékes az önkéntes kutatómunkám, és van rá lehetőséged, kérlek, támogass engem, és ezáltal légy részese te is mindannak, amit megalkotok, létrehozok.

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Megjegyzések

  1. Van igazság abban, amit írsz, mert nem biztos, hogy mindenkinek ugyanazt jelenti a legjobb. De azért talán lehet konszenzusra jutni abban, hogy átlagosan mely fügék vannak benne abban a bizonyos toplistában, nem? Egyszer szívesen olvasnék egy olyan listát. Köszönöm a hasznos gondolatokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilván lehetne toplistát felállítani, de én ezekben nem hiszek, mert annyira szubjektívek. Nagyon kevés olyan fügét ettem eddig, amire azt mondtamvolna, hogy ez nem finom. Kategorizálni lehet a fügéket állaguk, ízviláguk szerint. De hogy melyik a legjobb fügefajta? Azt mindenki döntse el maga. A saját szempontjaim szerint én is keresem a legjobb fajtákat. ;) Köszönöm, hogy elmondtad a véleményedet. :)

      Törlés

Szólj hozzá!

Népszerű cikkek

Füge metszése, avagy kell-e metszeni a fügét?

Újra és újra felbukkanó kérdés, hogy kell-e metszeni a fügét ( Ficus Carica) , és ha igen, mikor és hogyan kell elvégezni a fügefa vagy fügebokor metszését. Ha beírjuk a keresőbe, akkor rengeteg találat zúdul ránk, és teljesen elveszünk az információkban, főleg, ha bizonytalanok vagy éppen gyakorlatlanok vagyunk a füge nevelését illetően. A cikkekben sokszor nagyon ellentmondásos információk vannak. Az egyik szerint erős metszést igényel a füge, a másik szerint épp csak kell metszeni. Az egyik szerint télen, a másik szerint tavasszal, de olvastam már olyat is, amelyik a nyári metszést javasolta. Ezért arra gondoltam, írok erről egy összefoglalót, hogy mégis, hogyan és mikor is kell metszeni a fügét, ha egyáltalán kell... Kell-e metszeni a fügét? A válasz összetett, mert igen és nem. Igen , az ültetést követően érdemes azonnal a kétharmadára visszavágni, valamint az ültetés utáni első évben ugyanezt megismételni. Ezt azért célszerű elvégezni, hogy az első időszakban több energiát tudjon

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Időjárás

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu