A legjobb fügefajta – van egyeltalán olyan?
Ahogy egykoron az emberiség folyamatosan kereste az örökélet forrását, éppen úgy kutatja a mai füge rajongó, vagy éppen fajtagyűjtő a legjobb fajta fügéket. Emiatt az általam ismert fügés közösségekben időről időre, újra és újra felbukkan a kérdés, hogy melyik a legjobb fügefajta, vagy ha több ilyen is van, akkor melyek a legjobb fügefajták, amelyek hazánkban a legjobban teljesítenek. Ebben a cikkben erre a kérdéskörre próbálok választ adni, de előre szólok, hogy aki konkrét fajták ajánlását várja a cikktől, az csalódni fog. Tanácsot adok arra, hogy milyen szempontok alapján válasszunk fügét a kertünkbe ahelyett, hogy a legjobb fügefajtát hajszolnánk.
A füge minősítésére ugyanis tudomásom szerint nincsen globális mérce, egy fügés ISO szabvány, amelynek keretében meg lenne határozva, mitől jó egy fügefajta, vagy mitől lenne az éppen a legjobb. Mivel globális kritériumrendszer nincsen, így jobb híján mindenki saját szubjektív szempontjai szerint értékeli a fügéket, így könnyedén előfordulhat, hogy ugyanaz a füge valakinek a top 10-ben van, miközben valaki másnak a top 50-be se fért bele. Ez a mércerendszert – ha lehet ezt annak nevezni – bonyolítja a megszerzett ismeret és tapasztalat, amelynek alapján valaki egy-egy adott fügefajtát értékel. Hiszen nem mindegy, hogy az már a századik megkóstolt fajta, vagy a tizedik.
Akkor nics is olyan, hogy „a legjobb fügefajta”?
Vannak bizonyos szempontok, ami alapján lehet értékelni a fügefajtákat. Ezek a szempontok azonban leginkább területfüggőek. Azt értem ez alatt, hogy egy adott terület mikroklímájához és területi adottságaihoz kell mérni a fügefajtákat, és az alapján felállítani egy toplistát, hogy ott melyek teljesítenek a legjobban. Ilyen szempont lehet az, hogy mennyire bírja a csapadékot, mennyire korai fajta, egyszer vagy többször termő fajta. Ugyanis, ha olyan helyen élünk, ahol az ősz jobbára csapadékos, akkor számunkra a legjobb fügefajta valószínűleg az lesz, amely jól viszonyul a csapadékhoz és nem reped, nem cefrésedik.. Lehet felhasználási cél szerint is rangsorolni, mint például aszalható-e az adott fügefajta, mennyire sérülékeny a bőre, bírja-e a tárolással és szállítással járó viszontagságokat. Éppen így nem mindegy az sem, hogy szabadföldben kívánjuk nevelni a fügét, vagy esetleg a helyhiány miatt inkább dézsában szeretnénk fügét nevelni (a linkekre kattintva különálló cikkekben részletezem az adott témakört, itt ezekbe most nem mennék bele).
És persze ott vannak az érzékszervi rangsorolások is...
Házikertben – helytelenül – az szokott lenni általában az egyik elsődleges szempont, hogy mennyire finom, lédús, édes-mézes, ízes egy füge, vagy hogy mennyire lila, mekkorára nő. Az ízvilág és a látvány mindennél nagyon fontos, amit meg szeretnénk enni, de egy növény kiválasztásánál – amelynek vanna saját igényei – nem szabadna, hogy ez legyen az elsődleges szempont.
Ebből lehetnek ugyanis azok a kellemetlen helyzetek, amikor egy helytelen rangsorolási szempont alapján kiválasztott fügefajta több éves óvó gondoskodás ellenére sem okoz gasztronómiai örömöket a tulajdonosának.
Az örök élet forrása csak mítosz!
Ne kutassuk hát azt, ami igazából nincs is. A fügefajta kiválasztásánál első körben törekedjünk arra, hogy az élőhelyünk viszonyaihoz leginkább megfelelő fajtákat kutassuk fel, majd azon fajták közül válogassunk a szubjektív szempontjaink szerint. Aki nálam keresgél a fügefajták leírásai között, nem fog csalódni, mert a házikertekben legfontosabb tulajdonságokat mindig leírom az adott fajtákról. A fotók, és a leírások további részei pedig megfelelő támpontokat nyújthatnak a saját érzékszervi elvárasinknak megfelelő fajták kiválasztásában.
Ha megtörtént a kiválasztás, akkor már nincs más hátra, mint az adott fajta beszerzése. Ez a nálam bemutatott fajták esetében nem mindig egyszerű feladat, de ha figyelemmel kíséred a blogom, vagy feliratkozol a hírleveleimre, akkor az elsők között értesülhetsz róla, amikor az éves metszésekből származó sok-sok fajtám dugványait meghirdetem. Ezek azonban igen korlátozott számban állnak minden évben rendelkezésre, ezért amikor meghirdetem, érdemes hírlevélre feliratkozottnak lenni.
LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!
A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉
Van igazság abban, amit írsz, mert nem biztos, hogy mindenkinek ugyanazt jelenti a legjobb. De azért talán lehet konszenzusra jutni abban, hogy átlagosan mely fügék vannak benne abban a bizonyos toplistában, nem? Egyszer szívesen olvasnék egy olyan listát. Köszönöm a hasznos gondolatokat.
VálaszTörlésNyilván lehetne toplistát felállítani, de én ezekben nem hiszek, mert annyira szubjektívek. Nagyon kevés olyan fügét ettem eddig, amire azt mondtamvolna, hogy ez nem finom. Kategorizálni lehet a fügéket állaguk, ízviláguk szerint. De hogy melyik a legjobb fügefajta? Azt mindenki döntse el maga. A saját szempontjaim szerint én is keresem a legjobb fajtákat. ;) Köszönöm, hogy elmondtad a véleményedet. :)
Törlés