fajtaválasztás , hasznos tippek , leg-leg-leg , vásárlás ,

A legjobb fügefajta – van egyeltalán olyan?

Ahogy egykoron az emberiség folyamatosan kereste az örökélet forrását, éppen úgy kutatja a mai füge rajongó, vagy éppen fajtagyűjtő a legjobb fajta fügéket. Emiatt az általam ismert fügés közösségekben időről időre, újra és újra felbukkan a kérdés, hogy melyik a legjobb fügefajta, vagy ha több ilyen is van, akkor melyek a legjobb fügefajták, amelyek hazánkban a legjobban teljesítenek. Ebben a cikkben erre a kérdéskörre próbálok választ adni, de előre szólok, hogy aki konkrét fajták ajánlását várja a cikktől, az csalódni fog. Tanácsot adok arra, hogy milyen szempontok alapján válasszunk fügét a kertünkbe ahelyett, hogy a legjobb fügefajtát hajszolnánk.

A füge minősítésére ugyanis tudomásom szerint nincsen globális mérce, egy fügés ISO szabvány, amelynek keretében meg lenne határozva, mitől jó egy fügefajta, vagy mitől lenne az éppen a legjobb. Mivel globális kritériumrendszer nincsen, így jobb híján mindenki saját szubjektív szempontjai szerint értékeli a fügéket, így könnyedén előfordulhat, hogy ugyanaz a füge valakinek a top 10-ben van, miközben valaki másnak a top 50-be se fért bele. Ez a mércerendszert – ha lehet ezt annak nevezni – bonyolítja a megszerzett ismeret és tapasztalat, amelynek alapján valaki egy-egy adott fügefajtát értékel. Hiszen nem mindegy, hogy az már a századik megkóstolt fajta, vagy a tizedik.

Akkor nics is olyan, hogy „a legjobb fügefajta”?

Vannak bizonyos szempontok, ami alapján lehet értékelni a fügefajtákat. Ezek a szempontok azonban leginkább területfüggőek. Azt értem ez alatt, hogy egy adott terület mikroklímájához és területi adottságaihoz kell mérni a fügefajtákat, és az alapján felállítani egy toplistát, hogy ott melyek teljesítenek a legjobban. Ilyen szempont lehet az, hogy mennyire bírja a csapadékot, mennyire korai fajta, egyszer vagy többször termő fajta. Ugyanis, ha olyan helyen élünk, ahol az ősz jobbára csapadékos, akkor számunkra a legjobb fügefajta valószínűleg az lesz, amely jól viszonyul a csapadékhoz és nem reped, nem cefrésedik.. Lehet felhasználási cél szerint is rangsorolni, mint például aszalható-e az adott fügefajta, mennyire sérülékeny a bőre, bírja-e a tárolással és szállítással járó viszontagságokat. Éppen így nem mindegy az sem, hogy szabadföldben kívánjuk nevelni a fügét, vagy esetleg a helyhiány miatt inkább dézsában szeretnénk fügét nevelni (a linkekre kattintva különálló cikkekben részletezem az adott témakört, itt ezekbe most nem mennék bele).

És persze ott vannak az érzékszervi rangsorolások is...

Házikertben – helytelenül –  az szokott lenni általában az egyik elsődleges szempont, hogy mennyire finom, lédús, édes-mézes, ízes egy füge, vagy hogy mennyire lila, mekkorára nő. Az ízvilág és a látvány mindennél nagyon fontos, amit meg szeretnénk enni, de egy növény kiválasztásánál –  amelynek vanna saját igényei – nem szabadna, hogy ez legyen az elsődleges szempont.

Ebből lehetnek ugyanis azok a kellemetlen helyzetek, amikor egy helytelen rangsorolási szempont alapján kiválasztott fügefajta több éves óvó gondoskodás ellenére sem okoz gasztronómiai örömöket a tulajdonosának.

Az örök élet forrása csak mítosz!

Ne kutassuk hát azt, ami igazából nincs is. A fügefajta kiválasztásánál első körben törekedjünk arra, hogy az élőhelyünk viszonyaihoz leginkább megfelelő fajtákat kutassuk fel, majd azon fajták közül válogassunk a szubjektív szempontjaink szerint. Aki nálam keresgél a fügefajták leírásai között, nem fog csalódni, mert a házikertekben legfontosabb tulajdonságokat mindig leírom az adott fajtákról. A fotók, és a leírások további részei pedig megfelelő támpontokat nyújthatnak a saját érzékszervi elvárasinknak megfelelő fajták kiválasztásában.

Ha megtörtént a kiválasztás, akkor már nincs más hátra, mint az adott fajta beszerzése. Ez a nálam bemutatott fajták esetében nem mindig egyszerű feladat, de ha figyelemmel kíséred a blogom, vagy feliratkozol a hírleveleimre, akkor az elsők között értesülhetsz róla, amikor az éves metszésekből származó sok-sok fajtám dugványait meghirdetem. Ezek azonban igen korlátozott számban állnak minden évben rendelkezésre, ezért amikor meghirdetem, érdemes hírlevélre feliratkozottnak lenni.

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

  1. Van igazság abban, amit írsz, mert nem biztos, hogy mindenkinek ugyanazt jelenti a legjobb. De azért talán lehet konszenzusra jutni abban, hogy átlagosan mely fügék vannak benne abban a bizonyos toplistában, nem? Egyszer szívesen olvasnék egy olyan listát. Köszönöm a hasznos gondolatokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilván lehetne toplistát felállítani, de én ezekben nem hiszek, mert annyira szubjektívek. Nagyon kevés olyan fügét ettem eddig, amire azt mondtamvolna, hogy ez nem finom. Kategorizálni lehet a fügéket állaguk, ízviláguk szerint. De hogy melyik a legjobb fügefajta? Azt mindenki döntse el maga. A saját szempontjaim szerint én is keresem a legjobb fajtákat. ;) Köszönöm, hogy elmondtad a véleményedet. :)

      Törlés

Szólj hozzá!

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu