fügedarázs , fügeérés , gondozás , típusok , tudomány , ültetés ,

A füge bemutatása, leírása és általános jellemzése

A közönséges füge (Ficus carica), vagyis az ehető füge évezredek óta fontos és közkedvelt tápláléka az emberiségnek. Mint egy korábbi cikkemben már írtam róla, a füge az egyik első ember által háziasított növény. Sokféleségének köszönhetően redkívüli változatosságokat produkál mind kinézetében, mind pedig ízvilágában. Mindemellett a füge egy renkívül egészséges gyümölcs, amelyből ajánlott lenne mindenkinek sokkal többet fogyasztania. Több cikket is írtam már a fügéről, ebben a posztban egy általános, de átfogó leírást szeretnék róla adni.

A füge gyümölcsének külső megjelenése

Alakja általában körtére emlékeztető, de akadnak ettől eltérő formájúak (akár egészen gömbölyűek is) és mérete nagyjából a 15-200 grammos tartományon belül van fajtától függően, de nagy ritkán akadnak ennél nagyobbak is. A füge bőre sima, bőrszerű tapintású, némelyik fajtánál viaszos borítású is lehet. Külső színe igen sokféle lehet (lila, zöld, sárga, piros, narancs, fekete, kék, stb.).

Pépjének színe szintén változatos színű lehet (fehér, piros, borostyán, sárga, barna, lila vagy akár majdnem fekete), állaga pedig változó; lehet szárazabb, lédúsabb, cukrosabb, tömörebb vagy lazább. Íze általában édes és zamatos, szinte lekvárra emlékeztető. Ízvilága lehet simán csak cukros-mézes szirupos, vagy lehet bogyós gyümölcsökre emlékeztető, esetleg sárgadinnyére hajazó.

A fügefa külső megjelenése

A füge az eperfafélék családjába tartozó gyorsan növekvő lombhullató fa, vagy bokor. Végső magassága fajtától függően elérheti akár a 7-8 métert is, szélessége a 4-5 métert, ezért elég helyigényes növény. Ezt természetesen gondos és szakszerű metszéssel kordában lehet tartani, vagy az arra alkalmas fajtákat nevelhetjük akár dézsában is, így jelentősen kisebb lesz a végső méretük. A füge leginkább szétterülő, széles koronát növeszt, melyeket hatalmas, három- vagy ötkaréjos sötétzöld, jobbára merev levelek alkotnak. A füge minden része (leszámítva a teljesen érett füge terméseket) fehér, latex tartalmú tejnedvet tartalmaz, amely gyenge maró hatással bír az élő szövetekre, így az emberi bőrre is. Az arra allergiások börén égésre emlékeztető tüneteket okoz, ezért óvatosan kell vele bánni. Ez a latexes tejnedv ugyanakkor hatékony sebkezelő a fügefa sérüléseire, így a legtöbb esetben a fügefa sebei nem igényelnek sebkezelést.

Ágai friss hajtásként élénk zöldek, majd besötétülnek, és ősz végére megfelelő tápanyagellátottság és időjárás esetén bebarnulnak. A következő szezonban ez a barnás szín folyamatosan fakul, kiszürkül. Így meg lehet különböztetni az ágakat koruk szerint (0. évben zöld, 1. évben barna, az ennél idősebbek pedig szürkés színűek). Természetesen ez egy általános leírás, lehetnek a kéreg színében fajtától függően eltérések. Mint minden növény esetében, a füge ágain is rügyek találhatóak. Ez a füge esetében a következők szerint alakul. Vannak a levél- és a termésrügyek. A termésrügyekből kétfélét különböztetünk meg, az első terméshullám rügyeit, illetve a második terméshullám rügyeit. Az első terméshullám rügyei még az előző évi növekedés során alakulnak ki közvetlenül a levélhónaljakban (leginkább az ágak felső 4-5 levelénél), és a megfelelő körülmények és időjárási viszonyok között ezek áttelelnek a bokron, majd az év elején még a levélrügyek kipattanása előtt elkezdenek növekedni. Ha nagyon hideg a tél, ezek a rügyek lefagynak, és olyankor következő évben kimarad az első terméhullám. A másdik terméshullám rügyei az adott évi növekedés folyamán alakul ki a friss, zöld hajtásokon, és kellően hosszú és meleg ősz esetén október-novemberig érnek be ezek a fügék. Ez egyébként a füge fő terméshulláma. A másodtermésből jelentősen több van, mint az elsőből, ugyanakkor a termések súlya kisebb, mint az első terméshullám esetén.

Érdekesség, hogy bizonyos fajták esetében jelentős eltérések lehetnek az első és a második terméshullám fügéi között mind alakra, mind színre, mind pedig ízvilágra. Valamint, itt kell megjegyeznem, hogy nem minden fajta fügének van két terméshulláma. Vannak egyszer termő (unifera) és kétszer termő (bifera) fügék is, a részletkért katt a linkre.

A füge - köznyelven - termésnek vagy gyümölcsnek nevezett rész egyébként igazából nem egy termés, hanem egy serlegvirágzat. Igen, a füge „termése” igazából maga a virágzat. A hivatalos elnevezés a serlegvirágzat, ami azt jelenti, hogy a belsejében van rengeteg, sok-sok apró virág. Mondhatnánk egy erős hasonlattal azt is, hogy olyan, mint egy zsákba húzott szőlőfürt. De persze azért nem erről van szó. Erről a füge típusai, virágzata és termése cikkemben írtam bővebben, most ennél jobban nem részletezném.

A füge éréséről

A füge növekedése és érése hat szakaszra bontható (növekedés, virágzás, syconium növekedése, magképzés, termésfal gyors kifejlődése, biológiai érés), de ezeket most nem fogom részletezni, mert a kiskerti fügeimádót valószínűleg csak untatná a száraz szakzsargon. A lényeg, hogy a füge gyümölcsök növekedése és érése egy igen bonyolult, és hosszadalmas folyat.

Elmondható, hogy onnantól kezdve, hogy az ágakon szabad szemmel már észrevehetőek, és rügyektől megkülönböztethetőek a kis fügekezdemények, hozzávetőleg 90-120 napnyi fejlődésre van szüksége ahhoz, hogy a végére teljesen beérjen. Akit részletekbe menően is érdekel ez a folyamat, az olvassa el a füge éréséről írt cikkemet.

A füge beporzása, metermékenyítése

A fügefa egyedülálló beporzási folyamattal rendelkezik, amely eltér a legtöbb más gyümölcsfától. Más gyümölcsfákkal ellentétben, amelyek beporzása méhekre és más rovarokra támaszkodik, a fügefák kölcsönös kapcsolatban állnak a fügedarazsakkal. A fügedarázs hazánkban nem őshonos, és megtelepedni is csak a Mecsek enyhe telű dombjain, lejtőin, Pécs környékén [PDF] sikerült. A fügedarázs jelenlétének kötelező része, és feltételei a kaprifügék, mert abban tudnak csak szaporodni, és áttelelni. És hát kaprifügéből az országban nem sok van, de valamiért – ki tudja miért – Pécs egyes közterületein annak idején meglepően nagy számban ültettek kaprifügéket. Ez pedig, együttvéve a környék enyhe teleivel, kedvezett a fügedarázs „migrációjának”, így fogta a kis batyuját, és betelepült.

Az ország más részén azonban egyelőre nem beszélhetünk tartós jelenlétéről. Így tehát elmondhatjuk, hogy jelen is van az országban, és nincs is jelen. Mint a mesében az okos leány, aki hozott is ajándékot, meg nem is. Szerencsére a házánkban jellemzően ültetett fügefajták nem igényelnek beporzást, anélkül is képesek termést érlelni. Ezt hívják partenokarpikus termésérésnek. Mivel általánosságban nem nagyon kell foglalkozni emiatt a füge beporzásával, így ezt sem részletezném. Akit jobban érdekel a füge beporzási folyamata, az olvassa el a fentebb már említett cikket a füge fajtáiról. Aki pedig szeretne tudományos fokozatra kapcsolni, és kísérletezni a füge kézi beporzásával, annak ajánlom a következő cikkemet: A füge kézi beporzása, avagy az önjelölt fügedarázs esete.

Ültessek fügét a kertembe?

Erre azt tudom mondani, hogy ha szereted a fügét, akkor bátran ültess a kertedbe te is. A füge egy fantasztikus és nagyszerű növény, amely rengeteg finom terméssel képes megajándékozni nyártól egészen késő őszig. Ugyanakkor roppant egyszerű a gondozása, nem igényel különleges növényvédelmet sem. Amire szüksége van, az egy átlagos kerti talaj, egyenletes eloszlású vízellátottság és sok-sok-sok közvetlen napfény.

Ha ezt tudod számára biztosítani, akkor neked való a füge, ültess bátran akár több fajtát is a kertedbe. Itt, a weboldalamon sok-sok hasznos tanácsot olvashatsz a füge ültetéséről, szaporításáról és gondozásáról is, valamint segítséget találhatsz a termédeknyi fajta közötti választáshoz is. Böngéssz, olvasgass, és ha megtetszik a weboldalam, akkor iratkozz fel a hírlevélre, ezt itt a cikk alatt rögtön meg is teheted. És ha még ennél is jobban tetszik amit létrehoztam ezzel az oldallal, akkor kérlek vidd hírül a világnak, hogy létezik a Farmosi fügés ember. Ossz meg minél több tartalmat a közösségi oldalakon, csoportokban. 😊

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

 1. Kedves Zsolt! A little Miss füge esetében is szükséges a fügedarázs jelenléte? Köszönöm válaszát! Erika

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem, nem szükséges! A Little Miss Figgy adriai típus, beporzás nélkül is érlel fügét. 😊

   Törlés
  2. Köszönöm válaszát,nagyon kedves!,és persze külön köszönet a sok sok érdekes és hasznos cikkekért is! :-) Erika

   Törlés

Szólj hozzá!

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Hogyan aszaljunk fügét napon?

Tombol a nyár, a kánikula pedig az elviselhetetlenséggel határos, mindeközben pedig érik a füge. Bár az ország melegebb részein már az első terméshullám szinte teljesen leérett, az ország középső, és keleti részen még javában érik a füge. Ha pedig a kettőt – tikkasztó napsütés és érett füge – egy mondatban említjük, szinte elkerülhetetlen, hogy az aszalt fügére asszociáljunk... Aki evett már igazán jó minőségű aszalt fügét, az egészen biztosan szereti. Mert hogyan is lehetne nem szeretni az aszalt fügét? 😏 Persze a jó minőségű aszalt füge alatt nem arra a sok esetben boltban kapható cipőtalp keménységű vacakra gondolok, aminek a színe szürkés foltokkal tarkított, mintha penészes lenne, és még egy krokodil állkapcsát is próbára tenné. Az igazi aszalt füge aranysárga, vagy barnás színű attól függően, hogy sárga, vagy lila bőrű fügéből készült. Ezen túl pedig természetesen lágy, puha, és rendkívül kellemes zamatú. Az igazán jó minőségű aszalt füge már akkor beindítja a nyáltermelődést, m

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előadás előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség esemény fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kultúra kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu