egyéb fikusz , fajtabemutató , ficus pumila , hibrid füge , kúszófüge ,

'Ruth Bancroft' füge (Ficus carica x pumila) – fajtabemutató

A Ficus 'Ruth Bancroft' egy különleges füge, mert két különálló ficus faj, a közönséges füge (Ficus carica) és a kúszófüge (Ficus pumila) keresztezéséből jött létre. A Ficus pumila önmagában nálunk körültekintő odafigyeléssel tartható, mert sajátos igényei vannak. Magas páratartalomra és árnyékos helyre van szüksége nagyjából szobahőmérséklet körüli hőfokon, és persze cseppet sem tolerálja a fagyot. Emiatt a hazai klímán maximum szobanövényként tartható.

A Ficus caricát, azaz a közönséges ehető fügét pedig nem kell talán bemutatnom, hiszen első sorban erről a fajról szól a Fügés ember weboldal. A közönséges füge környezeti igényeiről már írtam cikket, a Ficus pumiláról pedig itt olvashatsz nálam bővebben: Kúszófüge (Ficus pumila), avagy ámpolnafikusz.

Nagyon megtetszett nekem a Ficus 'Ruth Bancroft' hibrid, mert egyrészt azt írták róla egy cikkben, hogy gyökérzete ellenálló a fonalférgekkel szemben, másrész kimondottan érdekesnek tartom futó jellegét, amelytől kicsit olyan, mintha szőlő lenne. Persze nyilván nem az. 😊 Sajnos azonban eddig csak az USA-ban találtam elérhető növényeket, amelyeket meg lehetne vásárolni, de az Egyesült Államokból rendkívül nehézkes lenne hivatalosan behozni növényt, nem hivatalosan pedig nem kívántam vele próbálkozni. 

De a szerencse forgandó, és az történt, hogy nem régen találtam egy EU-n belüli forrást, akinek van Ruth Bancroft fügéje, és hajlandó is Magyarországra élő növényt postázni. 😊 Rögtön felcsillant a szemem, és fel is vettem vele a kapcsolatot azonnal, majd lebeszéltük a részleteket. Kifizettem az árát, ő pedig postára adta nekem a fenti képen látható cserepes Ruth Bancroft fügék egyikét (és mellé sikerült kialkudnom még egy szintén ritkaságnak számító örökzöld ribizli fajtát is), amely meglepően jó állapotban érkezett meg hozzám öt munkanapon belül – köszönöm DPD!

De milyen füge is a Ruth Bancroft füge hibrid?

A Ruth Bancroft füge egy egyedülálló hibrid, amely egy botanikai véletlennek köszönhető állítólag. A leírások szerint valamilyen nem beazonosítható esemény során a közönséges füge (Ficus carica) és a kúszófüge (Ficus pumila) kereszteződött egymással. Ennek az egyedülálló genetikájú növénynek a botanikai elnevezése a Ficus carica x pumila 'Ruth Bancroft' lett, mert a Ruth Bancroft faiskolában találtak rá erre a növényre 2006 táján. A kúszófüge a mi éghajlatunkon leginkább szobanövényként nevelhető, de még úgy sem egyszerű a tartása, mert rendkívül magas a páraigénye.

Ellenben a közönséges fügével történő kereszteződésnek köszönhetően tulajdonságai és igényei is megváltoztak. A két eléggé eltérő életmódú ficus faj keresztezése egy szőlőhöz hasonló életmódú növény lett, amely támasztékot igényel, de nem kíván akkora páratartalmat. Míg a kúszófüge egyáltalán nem tolerálja a fagyokat, addig a Ruth Bancroft füge a leírások szerint nagyjából -12 fokig képes ellenállni a hidegnek, ami már alkalmassá teszi a hazai tartásra is. -5 Celsius fokig a leveleit is megtartja, -8 Celsius fok körül károsodnak fiatalabb hajtásai, és -12 Celsius fok az a határ, amikor talajszintig fagy, majd onnan újra kihajt tavasszal.

Habitusát tekintve fix törzset alkotó lombhullató kúszónövény, akár csak a szőlő. Fás, de hajlékony szára támrendszerre futtatható. Levelei kicsik, jellemzően három karéjosak és állítólag termést is érlel fügedarázs jelenléte nélkül. Ezek a termések azonban nincsen túl nagy mennyiségben jelen, és méretük is mindössze nagyjából három centiméter körüliek, így kijelenthetjük, hogy ez a füge inkább botanikai érdekesség, mint gyümölcstermő növény.

Kúszófüge ősének köszönhetően szereti, ha talaja nedves, de elvisel átmeneti szárazságokat is könnyedén. Ilyenkor növekedése és fejlődése lelassul, de amint újra kellően nedves lesz a talaja, magához tér, és folytatja növekedését. 

Forrás: palmiersetcompagnie.fr

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu