fajtabemutató , ficus pumila , hibrid füge , kúszófüge , Ruth Bancroft ,

'Ruth Bancroft' füge (Ficus carica x pumila) – fajtabemutató

A Ficus 'Ruth Bancroft' egy különleges füge, mert két különálló ficus faj, a közönséges füge (Ficus carica) és a kúszófüge (Ficus pumila) keresztezéséből jött létre. A Ficus pumila önmagában nálunk nehezen tartható – persze nem lehetetlen –, mert különleges igényei vannak. Magas páratartalomra és árnyékos helyre van szüksége nagyjából szobahőmérséklet körüli hőfokon, és persze cseppet sem tolerálja a fagyot. Emiatt a hazai klímán maximum szobanövényként tartható.

A Ficus caricát, azaz a közönséges ehető fügét pedig nem kell talán bemutatnom, hiszen első sorban erről a fajról szól a Fügés ember weboldal. A közönséges füge környezeti igényeiről már írtam cikket, a Ficus pumiláról meg talán majd később fogok (a neten azért több magyar forrásból is rá lehet lelni a fajta rövid bemutatására).

Nagyon megtetszett nekem a Ficus 'Ruth Bancroft' hibrid, mert egyrészt azt írták róla egy cikkben, hogy gyökérzete ellenálló a fonalférgekkel szemben, másrész kimondottan érdekesnek tartom futó jellegét, amelytől kicsit olyan, mintha szőlő lenne. Persze nyilván nem az. 😊 Sajnos azonban eddig csak az USA-ban találtam elérhető növényeket, amelyeket meg lehetne vásárolni, de az Egyesült Államokból rendkívül nehézkes lenne hivatalosan behozni növényt, nem hivatalosan pedig nem kívántam vele próbálkozni. 

De a szerencse forgandó, és az történt, hogy nem régen találtam egy EU-n belüli forrást, akinek van Ruth Bancroft fügéje, és hajlandó is Magyarországra élő növényt postázni. 😊 Rögtön felcsillant a szemem, és fel is vettem vele a kapcsolatot azonnal, majd lebeszéltük a részleteket. Kifizettem az árát, ő pedig postára adta nekem a fenti képen látható cserepes Ruth Bancroft fügék egyikét (és mellé sikerült kialkudnom még egy szintén ritkaságnak számító örökzöld ribizli fajtát is), amely meglepően jó állapotban érkezett meg hozzám öt munkanapon belül – köszönöm DPD!

De milyen füge is a Ruth Bancroft füge hibrid?

A Ruth Bancroft füge egy egyedülálló hibrid, amely egy botankai véletlennek köszönhető állítólag. A leírások szerint valamilyen nem beazonosítható esemény során a közönséges füge (Ficus carica) és a kűszófüge (Ficus pumila) kereszteződött egymással. Ennek az egyedülálló genetikájú növénynek a botanikai elnevezése a Ficus carica x pumila 'Ruth Bancroft' lett, mert a Ruth Bancroft faiskolában találtak rá erre a növényre 2006 táján. A kúszófüge a mi éghajlatunkon leginkább szobanövényként nevelhető, de még úgy sem egykönnyű a tatása, mert rendkívül magas a páraigénye.

Ellenben a közönséges fügével történő kereszteződésnek köszönhetően tulajdonságai és igényei is megváltoztak. A két eléggé eltérő életmódú ficus faj keresztezése egy szőlőhöz hasonló életmódú növény lett, amely támasztékot igényel, de nem kíván akkora páratartalmat. Míg a kúszófüge egyáltalán nem tolerálja a fagyokat, addig a Ruth Bancroft füge a leírások szerint nagyjából -12 fokig képes ellenálni a hidegnek, ami már alkalmassá teszi a hazai tartásra is. -5 Celsius fokig a leveleit is megtartja, -8 celsius fok körül károsodnak fiatalabb hajtásai, és -12 Celsius fok az a határ, amikor talajszintig fagy, majd onnan újra kihajt tavasszal.

Habitusát tekintve fix törzset alkotó lombhullató kúszónövény, akár csak a szőlő. Fás, de hajlékony szára támrendszerre futtatható. Levelei kicsik, jellemzően három karájosak és állítólag termést is érlel fügedarázs jelenléte nélkül. Ezek a termések azonban nincsen túl nagy mennyiségben jelen, és méretük is mindössze nagyjából három centiméter körüliek, így kijelenthetjük, hogy ez a füge inkább botanikai érdekesség, mint gyümölcstermő növény.

Kúszófüge ősének köszönhetően szereti, ha talaja nedves, de elvisel átmeneti szárazságokat is könyedén. Ilyenkor növekedése és fejlődése lelassul, de amint újra kellően nedves lesz a talaja, magához tér, és folytatja növekedését. 

Forrás: palmiersetcompagnie.fr

Ha megtetszet a cikkem, és felhasználnád saját cikk írására, kérlek jeleníts meg egy hivatkozást, hogy itt található a forrás. Köszönöm előre is. 💚 Nyilván te sem szeretnéd, hogy forrásmegjelölés nélkül elvigyék több órányi munkád eredméynét! A képeket pedig kérlek, csak egészében használd fel vágás nélkül. Legyünk egymásra tekintettel! 😊

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Támogatnám a Fügés embert! 💛

Kávét a Fügés embernek! ☕

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Házi fügebort és fügelikőrt készítettünk friss fügéből – fügebor recept

Régóta készítek mindenféle gyümölcsökből és bogyókból házi borokat , amelyek receptjeit évek óta meg is osztom mindig az Ezt fald fel! nevet viselő gasztroblogunkban. Hosszú, részletes, amolyan step by step tipusú leírások ezek, amelyek nyomán bárki könnyedén utánunk csinálhatja bármelyik bort, ha érez rá némi késztetést. Nincs ez másként a legújabb finomságunkkal, a friss fügéből készült fügeborral sem, mert hát hogy is hagyhattuk volna ki pont a fügebort, mikor fügével foglalkozunk... 🤠 Lehet fügebort készíteni aszalt fügéből is, de minek, ha van friss a ház körül? Mi ezen okból csak friss fügéből készítjük a fügebort minden évben, aminek hatalmas sikere van. Finom, zamatos csemegebort szoktunk készíteni belőle, amely akár desszertek mellé is fogasztható. Persze csak ízlés kérdése az egész, ha valaki a szárazabb borokat szereti, úgy is elkészítheti a fügebort. Mivel a Fügés ember  weboldal nem receptekre van optimalizálva, így itt nem is szoktunk recepteket közzé te

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca aszalódó aszalt füge aszály átültetés azonosítatlan fajta beporzás beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás Budai Vár bujtás ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség élet előrejelzés Emma Marris érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus grossu-larioides Ficus microcarpa Ficus Palmata ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus variegata Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügehullás fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérsarj hangya háromszor termő hasznos tippek hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus időjárás India Iraqi Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaprifüge kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság lexikon madarak magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mitológia Naha Harbour Diner nematoda növényvédelem OpenAI országtorta öntözés őszi munkálatok Pandzsáb füge Pettyesszárnyú muslica poloska porbujtás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi Ruth Bancroft San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szmirnai szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés vadfüge Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta videó viharkár

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu