kártevő , növényvédelem , pajzstetű , Planococcus ficus , viaszos szőlő-pajzstetű ,

Viaszos szőlő-pajzstetű (Planococcus ficus) – hogyan védekezzünk ellene?

A most bemutatásra kerülő viaszos szőlő-pajzstetű (Planococcus ficus) elsősorban a szőlő kártevőjeként ismert és megnevezett kártevő, de a latin nevében ott van a ficus szó, ami fügefát jelent. Nem véletlen ez, hiszen a tápnövényei között ott szerepel a füge is. Ennek okán gondoltam, hogy helyet kaphat a Fügés ember honlapon.

Hazánkban egyelőre nem írták le megjelenését, szóval nem kell rohanni a gazdaboltba és vegyvédelmi ruhába bújni, mert Magyarországon (még) nem károsít a Planococcus ficus. De ami késik, az nem múlik, szokták volt mondani. 😒

Viaszos szőlő-pajzstetű (Planococcus ficus) bemutatása

A nőstény 2–4 mm hosszú, teste ovális, piszkos rózsaszín, szürkésfehér viasz szemcsékkel borított. A test körül 18 pár viaszszál található, melyből az utolsó pár valamivel hosszabb. A hím kb. 1,5 mm hosszú, sötétbarna, 1 pár szárnya van. Ivarosan szaporodó faj. Hőmérséklettől függően 3–7 nemzedéke is lehet. Valószínűleg mediterrán vagy közép-ázsiai eredetű faj. Trópusi, szubtrópusi szőlőtermesztő területek egyik jelentős kártevője.

Európa mediterrán részein mindenhol előfordul. Magyarországról eddig nem írták le jelenlétét, azonban a környező déli szomszédos országok borvidékein előfordul. A jelenlegi klímaszcenáriók alapján megjelenése elsősorban a hazánk déli borvidékein várható. Azonban fertőzött oltványok révén bárhol felbukkanhat.

A faj megtelepedését segítheti, hogy gyakran hangyákkal asszociáltan élnek a pajzstetvek által kiválasztott mézharmat miatt (részletek lentebb), így nemcsak a tápnövény kéregrepedéseiben bújhatnak meg, hanem a hangyák leviszik őket a talajba akár 30–40 cm mélyre is. A faj korai detektálását szexferomoncsapdák segítségével segítjük elő. Polifág (több tápnövényes) kártevő, elsősorban a szőlő jelentős kártevője, de további kb. 40 tápnövénye ismert, köztük például az alma, eperfa, gránátalma és a füge, de akár még a diófára is ráfanyalodik. Fontos vírus és fitoplazma terjesztő ágens.

A viaszos szőlő-pajzstetű (Planococcus ficus) életciklusa

A hím szőlő-viaszos pajzstetvek teljes metamorfózison mennek át. Hét különböző növekedési szakaszon mennek keresztül, a harmadik szakasz csak a hímekre jellemző. A nőstényekhez hasonlóan a hímek is átesnek egy pete- és három nimfa stádiumon, de aztán átesnek egy előbáb stádiumon, egy bábos- és egy kifejlett stádiumon, amely lehetővé teszi a hím számára, hogy rövid távolságokat repüljön és más kifejlett nőstényekkel párosodjon. Ezzel ellentétben a nőstény szőlő-viaszos pajzstetvek nem mennek át teljes metamorfózison, és a hét helyett csak öt növekedési szakaszon mennek keresztül. Ezen szakaszok közé tartozik a petestádium, három nimfa (kúszó) stádium, valamint a kifejlett stádium, amely lehetővé teszi a szőlő-viaszos pajzstetvek szaporodását.

viaszos szőlő-pajzstetű (Planococcus ficus) egész évben képes a szaporodásra, de a legnagyobb számban a melegebb tavaszi és nyári hónapokban kerül sor rá. Télen sokkal ritkábban párosodik, kivéve ha szobában tartott növényről van szó, mert ott kedvezőbbek a feltételek. Amikor a nőstény teljesen kifejlődött és készen áll a párzásra, feromont bocsát ki, amely vonzza a párosodásra kész hímeket. A nőstények egyetlen nap alatt akár nyolcszor is párosodhatnak. A párzás után sok hím elpusztul, de a túlélők a következő napon újra párosodnak. A hímek életük során a lehető legtöbbször párosodnak mielőtt elpusztulnának.

A párosodások száma befolyásolja a nőstények tojástermelésének mértékét. A viaszos szőlő-pajzstetű (Planococcus ficus) gyorsan és gyakran szaporodik, ami lehetővé teszi, hogy kolóniáik egyetlen év alatt több utódnemzedéket is képezzenek. Egyetlen nőstény 50 és 800 életképes utódnak adhat életet a táplálékmennyiségtől és a környezeti körülményektől függően. A petéket a fejlődéshez vattaszerű pamacsokba helyezik el, amelyek a gazdanövényen vagy a föld alatt bárhol elhelyezkedhetnek.

A viaszos szőlő-pajzstetű (Planococcus ficus) kártétele

A fiatal egyedek és a felnőtt nőstények a növények nedveit szívogatják, amely növény növekedésének és fejlődésének lelassulását okozza. A levelek deformálódhatnak, vagy akár teljesen le is hullhatnak. Ennél is komolyabb baj, hogy a gyümölcsöket is károsítják azok minden fejlettségi stádiumában, amellyel komoly gazdasági kárt képesek előidézni.

Mivel a növények nedve cukrokban gazdag, de fehérjékben szegény, ahhoz, hogy ezek a kártevők a fejlődésükhöz szükséges fehérjemennyiséget meg tudják szerezni, rendkívül sok növényi nedvet kell elfogyasztaniuk. Ebből a felesleges cukrot mézharmat formájában választják ki. Ezen a mézharmaton másodlagos kárként megjelenhet a korompenész (Cladosporium spp.). Ezen felül a viaszos szőlő-pajzstetű fehér, viaszos váladékot választ ki, amelyek esztétikai károkat is okoz.

Ez a kártevő tehát közvetlen és közvetett károkat is okoz. Ha a túlzottan elszaporodik egy növényen, akkor képest azt annyira legyengíteni, hogy fogékonyabbá teheti más kártevők és gombabetegségek okozta károkra.

Védekezés a viaszos szőlő-pajzstetű (Planococcus ficus) ellen

Mint fentebb már írtam, hazánkban ezt a kártevőt eddig nem írták le, így védekezni sem kell ellene. Ha mégis megjelenne, akkor bármely más pajzstetvek ellen használt peszticidek hatásosak lehetnek. Természetes ellenségi is szép számmal adódnak; a katicabogarak minden fejlődési fázisban szívesen teszik étlapjukra a szőlő-viaszos pajzstetvet, valamint több parazitoidja is van, amelyek a kártevőt testét használják fel ahhoz, hogy utódaik számára táplálékot biztosítsanak.

Források: animaldiversity.orgen.wikipedia.org, www.koppert.com

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu