Ceroplastes ceriferus , indiai teknőspajzstetű , kártevő , növényvédelem , pajzstetű ,

Indiai teknőspajzstetű (Ceroplastes ceriferus) – hogyan védekezzünk ellene?

Sajnos a szállóige, miszerint a fügének hazánkban nincsen kártevője, egyre inkább a mítosz kategóriába sorolódik át. Most ismét egy olyan kártevőről lesz szó, amely már tartósan (2016-óta) jelen van hazánkban, és bár nem elsődleges tápnövénye a füge, de ha úri kedve úgy tartja, bizony azt is hajlamos károsítani. Ez a kártevő pedig nem más, mint az indiai teknőspajzstetű (Ceroplastes ceriferus).

Nem először jelenik meg valamilyen pajzstetű a Fügés ember hasábjain, szóval aki rendszeresen követi a friss bejegyzéseimet, az már találkozhatott hasonló kártevőkkel a weboldalon. Ezek a pajzstetvek elég kellemetlen kis élőlények, mert rendkívül jól képesek alkalmazkodni a környezetükhöz. A jelen poszt témáját képező indiai tenőspajzstetű például csupa nőstény egyedekből álló populációkban is képes szaporodni a szűznemzés, azaz a pertenogenezis segítségével.

Indiai teknőspajzstetű (Ceroplastes ceriferus) bemutatása

A nőstény 1,5–3 mm-es vörösbarna színű, ovális alakú állat, melyet a háti oldalon 3–6 mm átmérőjű jellegzetes piszkosfehér, kupola alakú viaszhéj borít, amely a feji résznél szarvszerűen kicsúcsosodik. Idős nőstényeknél a viaszhéj gyakran piszkos rózsaszín, ahogy a test alapszíne átüt a viaszborításon. Szűznemzéssel (partnogenezis) szaporodó faj. Nőstény alakban telel át, egy nemzedéke van. Vitatott eredetű inváziós faj, nem tisztázott, hogy Ázsiából vagy a neotropikus területekről hurcolták-e szét. Európa mediterrán térségeiben szinte már mindenütt megtalálták.

Magyarországon 2016-ban mutattuk ki Budapesten (a Bikás parkban, XI. kerület) három tápnövény fajon (fehér eperfa, ezüst juhar, juharlevelű platán). A többi hazánkban kimutatott Ceroplastes fajjal ellentétben, amelyekkel csak beltéri körülmények között találkozhatunk időnként, ez a faj képes volt szabadföldön is megtelepedni, populációja azóta is stabil. Polifág faj, több mint 120 tápnövényét ismerjük, és jelentős gazdasági kártevő: főleg gyümölcsfák és dísznövények lehetnek érintettek kártételében.

Potenciális magyarországi tápnövényei például az alma (Malus domestica), szilva fajok (Prunus spp.), füge (Ficus carica), valamint juhar fajok (Acer spp.), borbolya (Berberis), kecskerágó fajok (Euonymus spp.), platán (Platanus), buxus (Buxus), som fajok (Cornus spp.), tűztövis (Pyracantha), fehér eperfa (Morus alba), fűz fajok (Salix spp.).

Indiai teknőspajzstetű (Ceroplastes ceriferus) kértétele

Az indiai teknőspajzstetű (Ceroplastes ceriferus) fertőzései a lombozaton, a száron és az ágakon fordulnak elő. Ez csökkenti az életerőt és a gazdanövény általános legyengülését. Az erős fertőzések klorotikus foltosodást okozhatnak a leveleken (amelyek idő előtt lehullhatnak), a szárak elpusztulhatnak és hervadhatnak.

Nyáron a kéreg elszíneződése következik be a táplálkozási helyen, és szabálytalan, körülbelül 1 cm átmérőjű foltok keletkeznek. A fertőzött kéreg leválik. A leveleken és terméseken lerakódott mézharmat a közvetlen táplálkozási károk mellett táptalajként szolgál a fekete korompenészek szaporodásához. A kormos penész hatására csökken a fotoszintetikus terület, és csökken a dísznövények és dísztermékek piaci értéke.

Védekezés az indiai teknőspajzstetű (Ceroplastes ceriferus) ellen

A pajzstetvek elleni védekezés stratégiája nem túl nehéz, ellenben nagyon sok minden múlik az időzítésen. Érdemes egy olajos lemosó permetezést elvégezni, mert ilyenkor a kártevő egyszerűen megfullad. A másik lehetőség, hogy meg kell várni a nőstények rajzását, és őket kezelni szintén egy idegméreggel. Azonban kiemelném, hogy minden pajzstetűnek más és más a biológiája, így a pontos rajzást nehéz megmondani, de valószínűleg a nőstények rajzását május végére és augusztus végére lehet tenni. Kiskerti körülmények között mindenképpen azt tudom javasolni, hogy egy olajos lemosó permetezést alkalmazzunk ősszel a lombhullás után, valamint egyet még a tavaszi rügyfakadás előtt.

Növényvédőszerek: lemosó: praffinolaj- Vektafid A, kontakt: Lambda-cihalotrin- Karate Zeon 5 CS; Deltametrin- Decis Mega Szisztemikus: Imidakloprid- Confidor 200 SL

Források: www.researchgate.net, plantwiseplusknowledgebank.org, wiki.bugwood.org

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

A füge szaporítása – 1. rész: dugványozás

Köztudott, hogy a magról történő szaporítás nem megbízható, mert biztos, hogy az anyanövénytől eltérő tulajdonságú növényt, növényeket fog eredményezni. Ezért a magról történő szaporítást nem nagyon használjuk akkor, amikor egy bizony növényt szeretnénk lemásolni, vagy úgymond klónozni, ha annak tulajdonságai számunkra előnyösek.  A füge ( Ficus Carica)  magról történő szaporításnak általában csak a fajtanemesítésnél van jelentősége, amikor kimondottan az a cél, hogy ugyanarról a növényről, minél több tőle eltérő tulajdonságú utódot hozzunk létre, amelyek között a tulajdonságaik alapján válogatni, szelektálni tudunk. Innen ered a fajtaszelekció kifejezés. Ezen kívül jelentősége a magról történő szaporításnak nincsen, házikerti körülmények között a kertészetek nem is ajánlják, mert egyrészt általában ezek nagyon későn fordulnak termőre, másrészt - mint fentebb írtam - kiszámíthatatlan az utód milyen tulajdonságokkal fog rendelkezni. Ezért ha az alannyal  (anyanövény)  megegyező tulajdo

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu