fügekörkép ,

Fügekörkép – Jókai Mór és a fügéi

Az ember azt hinné, hogy hazánkban nincs nagy múltja a fügének, hiszen pár évtizeddel ezelőtt is még brutális hidegek tudtak lenni télen. Nem volt szokatlan egyáltalán az akár -20 foknál is erősebb fagy hazánkban.

Ennek ellenére szép számmal akadnak rá példák, hogy igenis van múltja Magyarországon a fügének. A fügekörkép cikksorozatom eme legújabb tagja is egy ilyen történetről fog szólni, bár a végkicsengése sajnos nem lesz túl pozitív. 😕 Egy idézettel kezdeném a történetmesélést.

Jókai Mór: Kertészgazdászati Jegyzetek – A fügefa

Az alábbi sorok olvasása közben tartsuk szem előtt, hogy Jókai Mór e sorait 1896-ban adták nyomdába. Azóta nyilván ennél sokkal többet tudunk a fügéről, annak igényeiről és termesztési körülményeiről, de nem is ez a lényeg most.

„Ennek a gyümölcsfának külön fejezetet kell hogy szenteljek. A fügefa az a gyümölcsfa-fejedelmek között, a mi a velenczei dózse a világi uralkodók között. Ezt nem lehet magrul nevelni. Ezt ugy kell megválasztani. S ha az ember megszerezte magának, akkor tudja meg, hogy milyen zsarnokot szerzett benne. - Hanem az igaz, hogy bőkezü zsarnokot. Ennek nem elég ám az, hogy jó földet, sok vizet adunk neki: ennek »nap« is kell. Olaszország szülöttje; követeli, hogy a kertész egy darab Olaszországot teremtsen a számára, ha gyümölcsét akarja látni, jóizü gyümölcsét. Különben csak lombot hajt, mint a Krisztus által megátkozott meddő fügefa a pusztában, vagy sok-sok gyümölcsöt, de az egy sem fejlődik ki, elsárgul, lehull, s ha véletlenül eléréshez jut, füizü, émelyitő csemege.

Ellenben ha meg tudjuk szerezni a forró olasz klimát, akkor aztán terem dusan, kétszer is egy esztendőben, s kifejlett gyümölcse mézédes, zamatos; a balatonfüredi füge versenyezhet a smyrnai szultánfügével s ott helyben 30-tól 50 krajczárig fizetik darabját a fürdő-évad alatt. Nálam is látható többféle fajta füge: zöld, sárga és veres bélü (a lilaszinünek az izét nem szeretem), mindegyiknek más zamatja van; a füredi a legjobb. Ezeknek a számára én két méter magasságu kőfalakat emeltettem, melyek dél- és délkelet-felé vannak fordulva. Ezek mellé vannak ültetve a fügefák; télen a földbe letakartatnak, domb alá, deszkák alá; krumplit, répát rakunk az ágak közé, hogy az egerek ezt egyék meg, ne a fügefa héját rágják le, nyáron pedig kifeszitjük őket a fal mellé. Meleg napokon aztán a falak mellett a hévmérő 30-36 hőfokot mutat s ez a kőfal nappal átfülve egész éjjel tartja meleggel a fügefát. És a fügefa dobzódik abban a forróságban, a mitől a hazai gyümölcs lehull a fájáról. Ennek az az életföltétele: a melegség.

Nálam (a zordnak hiresztelt svábhegyen) már juliusban kezdődik a füge-érés. Csak hogy a fügét nem csak én szeretem, hanem a sárgarigó is. Azért, a mint észreveszszük, hogy a fügegyümölcs duzzadni kezd, nagy hirtelen tüllzacskót kötünk rá (erről már én is írtam — Fügés ember), attól nem fér hozzá a hivatlan vendég. Ha ott felejtjük, megtöpped, akár a bolti füge. Esténkint bőven meglocsoltatjuk a tövét. Igy aztán egész szeptember végéig folyvást van érett füge a fáinkon: első és másodtermés. A fügefának a gyökérhajtásait nem kell le vagdalni, hadd maradjon az állandóul bokornak. Mi nem nevelhetjük fának, mint a keletiek, az olaszok. Nálunk az az idei sarjuhajtás már a jövő évben termő ággá alakul át. Igy kezelve, a fügefa-tenyésztés valódi gyönyörüség. S ezt nevezem én az én kertészeti mükifejezésemmel: »megfogni a napot«”

A lényeg ebben az írásban, hogy Jókai Mór szerette és nagyra becsülte a fügét, hiszen kertjébe is ültetett és gondozott több tövet is. Ennek kapcsán gondoltam, hogy megpróbálok utánajárni, hogy mi lett a Jókai fügék sorsa.

A Jókai-kert

Jókai Mór egykori svábhegyi kertje mára már a Duna-Ipoly Nemzeti Park része és természetvédelmi terület. Az ember azt gondolná ebből, hogy mennyire fantasztikus, hogy nagyjaink értékeit ily módon őrizzük. Abból, hogy a terület a Jókai-kert nevet kapta, arra következtettem, hogy itt bizony matuzsálem korú növényeket gondoznak, amelyek között biztosan akad nem is egy, amelyet még talán maga Jókai ültetett, talán még Jókai fügéiből is akadhatnak ott példányok. 😊

Jókai Mór a rózsái között. Forrás: pim.hu

Ezzel a gondolattal addig-addig foglalatoskodtam, míg végül virtuális tollat ragadtam, és írtam egy levelet a Jókai-kert honlapján feltüntetett e-mail címre, hogy megérdeklődjem a Jókai féle fügék sorsát. A számomra igen lelombozó válasz nem sokat váratott magára. Idézem a választ:

„Köszönettel vettem levelét és érdeklődését a Jókai-kerti fügék kapcsán. A lényegre térve: Jókai korabeli fügebokor/fügefa biztosan nincs a kertben. 2011-ben egy kertrekonstrukciós pályázat keretében elültettünk 2 fügét a kert városra néző, keleti frontján található rózsakertbe, s ezek az utóbbi években termést is hoztak. Ezt a két bokrot azonban végül tavaly eltávolítottuk, mivel terebélyessé válásukkal akadályozták a rózsakertben való közlekedést. Pótlásuk gyanánt tavaly elültettünk egy új csemetét kissé távolabb a rózsakerttől.

Jókai korából szinte egyetlen egy gyümölcsfa sem maradt fenn a kertben. Abban a kertben, amelynek egykor csodájára jártak, olyan sokféle gyümölcsfát telepített és nevelt Jókai féltő gonddal. Csak feltételezésink vannak az itteni fák koráról. Tavalyelőtt egy pomológus és egy dendrológus szakember megbecsülte néhány itteni fa korát, véleményük szerint 1 db öreg körtefa van, amit vélhetően még Jókai ültetett. Balatonfüreden is volt villája Jókainak, ott talán még inkább kedvezett a fügének a klíma, nem kizárt, hogy oda is ültetett.”

A Jókai-kert története

A Wikipedia szerint a Jókai- kertet Jókai Mór vásárolta meg 1853-ban, de persze akkor még nem volt kert, hanem egy bazaltbánya és egy bozótos ez a terület. Jókai sok- sok munkát fektetve a kertbe egy csodálatos kis zugot varázsolt belőle, fákkal, rózsákkal, szőlőkkel, konyhakerttel, növényekkel. Feleségével építettek egy villát- a Jókai-villát  és egy présházat. Sok- sok művet írt itt a város felett, a fák alatt a csendben és a nyugalomban. Jókai halála után a kert pusztulásnak indult, a Jókai-villát le is kellett bontani. 1975-től kezdve figyelnek jobban oda rá, és 2007-től védett történeti kert lett.

Szüret Jókainál. Forrás: pim.hu

Számomra ebből az látszik, hogy a mostani fenntartók próbálnak sok gondot fordítani a kertre; törődnek vele. A múltban azonban hányatott sorsa lehetett, és ennek (is) egyik folyománya, hogy a méltán híres Jókai-kertben nemhogy a füge, de szinte egyetlen növény sem maradt fent az ő korából. Pedig lehetett volna ez másként is, ha előbb kerül féltő és gondos kezekbe a kert. Hsiezn a kert valóban nagyon híres volt a maga idején. Mikszáth Kálmán így írt róla a Jókai Mór élete és kora című írásában (8. fejezet):

„...A svábhegyi villa körül egy egész mítosz képződött. Beszéltek, írtak róla. Ilyen paradicsom, olyan paradicsom. Szépsége, pompája nőtt a fantáziákban. Voltak, akik vasárnaponkint csak azért mentek ki a Svábhegyre, hogy a Jókai-villát lássák, sőt még a vidékről jött emberek is kíváncsiak voltak rá, éppúgy, mint a Lánchídra vagy a Múzeumra és a Nagy Kristófra, mert egyéb látnivaló nem volt Pesten...”

Igazi érdekesség lehetett a maga korában, és valóban nagy kár, hogy ebből nem túl sok minden maradt fent mára botanikai tekintetben. Minden estre itt nem álltam meg, hiszen a levél utolsó sora egy újabb reménysugár számomra: hátha a balatoni villájának kertjébe is ültetett a fügéiből.

Jókai Mór Emlékház

A Jókai Mór Emlékház tekintetében azt az információt kaptam, hogy bár Balatonfüreden szép számmal akadnak fügebokrok, a Jókai Mór Emlékház kertjében sajnos nincsen egy sem. Ugyanakkor felkértek rá, hogy a közelgő múzeumok éjszakája alkalmából megrendezett rendezvénysorozat keretében tartsak egy előadást a fügefákról, fügebokrokról június 22.-én, amelyet örömmel vállaltam el, így ha eljöttök majd, akkor találkozunk idén június 22.-én Balatonfüreden (részletek később lesznek elérhetők az eseményről). 😊

Jómagam még sosem jártam a Jókai Mór Emlékházban, úgyhogy nagyon várom már az alkalmat, hogy ellátogassak oda eme megtisztelő felkérés alkalmából... 😎

LEGYÉL TE IS FÜGÉS EMBER TÁMOGATÓ!

A minőségi fügés szakmai tartalmak létrehozása rengeteg időt és energát emészt fel. Sok-sok utánaolvasást és kutatómunkát kell végeznem ahhoz, hogy a felmerülő fügés kérdéseiteketre, problémáitokra megtalálhassátok a szakmailag is helytálló válaszokat és megoldásokat. Ezt a munkát örömmel és odaadással végzem, mert szeretem a fügét, és nagy örömet okoz számomra, ha segíteni tudok nektek. 😊 Ebben a fáradtságos munkában azonban jól jön a támogatás, ezért arra kérlek titeket, hogy amennyiben módotokban áll, támogassatok, hogy minél több fantasztikus cikket irhassak nektek a fügéről. Mert ezek a cikkek első sorban nektek, fügét kedvelő kerttulajdonosknak szólnak. Emellett a honlap fenntartása is pénzbe kerül, valamint a Farmosi füge-fajtagyűjtemény – amely egyben egy fügés génbank is – gondozása, fenntartása, és az ott végzett kutatómunka is jelentős erőforrásokat emészt fel. Minden támogatás számít, és az összegből függetlenül hatalmas segítség. Mindenkinek előre is köszönöm! Ha úgy döntöttél támogatnál, kattints a támogatás gombra! Ha esetleg csak egy csésze gőzölgő fügekávéra hívnál meg, azt is örömmel elfogadom. 😉

Megjegyzések

Népszerű cikkek

Fügelevél tea – hogy készítsem, és mikor gyűjtsem a hozzávalót?

Korábban már írtam cikket arról, hogy a fügelevélben mennyi, szervezetünk számára hasznos anyag található, és hogy amúgyis segítség lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben. Nem kívánom az ott leírtakat itt megismételni, akit érdekel, olvassa el az  Itt a fügeszezon, tudtad, hogy a levele is gyógyhatású?  című cikkemet, mert abból mindent megtudhat a fügelevél, és a cukorbetegség kapcsolatáról. Ezen cikkem a fügelevél teáról fog szólni, és ha végigolvasod, meg fogod tudni, hogyan kell begyűjteni és kiszárítani a fügeleveleket, és hogy abból milyen módon tudsz teát készíteni. A fügelevél tea természetesen nem csak cukorbetegek számára ajánlható. Ha szeretsz teázni, akkor kiválthat egy-egy csésze fekete teát, aminek áldásos hatása leginkább este lesz érezhető. A fügelevélben ugyanis nincsenek élénkítő anyagok, így nem fogják gátolni az esti elalvást. Emellett rendkívül kellemes illata van, főleg ha pár csepp mézzel édesítjük. 😊 Milyen fügelevél alkalmas tea alapanyagnak? Csak egészséges

Hogyan aszaljunk fügét napon?

Tombol a nyár, a kánikula pedig az elviselhetetlenséggel határos, mindeközben pedig érik a füge. Bár az ország melegebb részein már az első terméshullám szinte teljesen leérett, az ország középső, és keleti részen még javában érik a füge. Ha pedig a kettőt – tikkasztó napsütés és érett füge – egy mondatban említjük, szinte elkerülhetetlen, hogy az aszalt fügére asszociáljunk... Aki evett már igazán jó minőségű aszalt fügét, az egészen biztosan szereti. Mert hogyan is lehetne nem szeretni az aszalt fügét? 😏 Persze a jó minőségű aszalt füge alatt nem arra a sok esetben boltban kapható cipőtalp keménységű vacakra gondolok, aminek a színe szürkés foltokkal tarkított, mintha penészes lenne, és még egy krokodil állkapcsát is próbára tenné. Az igazi aszalt füge aranysárga, vagy barnás színű attól függően, hogy sárga, vagy lila bőrű fügéből készült. Ezen túl pedig természetesen lágy, puha, és rendkívül kellemes zamatú. Az igazán jó minőségű aszalt füge már akkor beindítja a nyáltermelődést, m

Időjárás

Címkék

adriai állatkerti fügék allergia álmok amerikai lepkekabóca ámpolnafikusz aszalódó aszalt füge aszály átültetés ausztrál füge azonosítatlan fajta beporzás beszámoló beszerzés betakarítás betegség biodiverzitás biokertészkedés bogyós ízvilág Budai Vár bujtás Carpobrotus Ceratocystis ficicola Ceroplastes ceriferus Ceroplastes rusci ChatGPT Christian Ziegler crna csapadék csíkos füge csíráztatás darazsak darázscincér deformálódott levelek dézsás füge Dr. Nanthinee Jevanandam Drosophila suzukii dugványozás egészség egyéb fikusz élet előadás előrejelzés Emma Marris epifita érdekesség esemény fagyasztás fagykár fajtaazonosság fajtabemutató fajtaválasztás Farmosi füge-fajtagyűjtemény farmosi fügedarazsak Farmosi fügeföld Fekete fügelégy feldolgozás fiatalítás Ficus auriculata Ficus benghalensis Ficus benjamina Ficus citrifolia Ficus dammaropsis Ficus erecta Ficus gasparriniana Ficus grossu-larioides Ficus ilicina Ficus ingens Ficus microcarpa Ficus palmata Ficus pleurocarpa ficus pseudopalma ficus pumila Ficus punctata Ficus religiosa Ficus rubiginosa Ficus Ruminalis Ficus sycomorus Ficus thonningii Ficus vaccinioides Ficus variegata Ficus villosa Ficus watkinsiana fojtogató füge fonalféreg fordítás Fővárosi Állat- és Növénykert füge a lakásban füge antraknózis füge azonosítás füge igényei füge mozaik vírus füge viaszos pajzstetű füge-levélbolha füge-levélmoly fügebogár fügebor fügedarázs fügeérés fügefa-kéregmoly fügefavész fügehullás fügekaktusz fügekávé fügekörkép fügelevél fügelikőr fügematuzsálem fügenemesítési program fügerozsda fügeszalámi fügeszú Gajumaru Treehouse Diner gasztro Gellért-hegy gondozás gyógynövény gyökereztetés gyökérmetszés gyökérsarj hangya harlekinkatica háromszor termő hasznos tippek hemiepifita hibrid füge hidegtűrés Homotoma ficus hottentottafüge időjárás India indiai teknőspajzstetű Jászberényi Állat- és Növénykert Jégfüge kaktusz kaprifüge karácsony kártevő Kátai aszalódó kísérletezés kiszoktatás klímaváltozás koffig korai érés kordonos nevelés kórokozó környezetvédelem közlemény Krakatoa kultúra kúszófüge kutatás látványosság leg-leg-leg légbujtás levélfoltosság levéltetvek lexikon litofita LSU füge madarak magaságyás magnélküli magyar füge Meg Lowman megtermékenyítés metszés mézfüge Mike Shanahan mikorrhiza mitológia Naha Harbour Diner nematoda nemisfüge növénytársítás növényvédelem OpenAI Opuntia országtorta ökológia öntözés őszi munkálatok pajzstetű permakultúra Pettyesszárnyú muslica Planococcus ficus poloska porbujtás pozsgás pöttyös lámpahordó-kabóca prémium füge recept Ross Raddi rózsabogár San Pedro Silba adipata spicces füge respektus spiritualitás Steve Bradt szaporítás szaporítás magról szikomorfa szmirnai szukkulens szüret Tabán takarás talajtakarás támogatás tápanyag utánpótlás táplálkozás tárolás tartósítás tavaszi munkálatok tea teleltetés téli munkálatok téli védelem termesztés tip pinching típusok törpe füge történelem tősarj trágyázás tudomány turizmus unifera utazás ültetés ünnep Vajdahunyadvár vallás Városliget vásárlás védjegyzett fajta viaszos szőlő-pajzstetű videó viharkár virágbogarak

A szerzői jogokról

Az oldalon található tartalmak részleteikben szabadon felhasználhatóak és terjeszthetőek a forrás hiteles és kattintható link formájú megjelölésével. Egyéb esetekben a tartalom felhasználása tilos. A blogban elhelyezett tartalmakat szerzői jog védi, azok máshol történő felhasználását a szerző megtiltja. A blogban közzétett cikkek és/vagy fotók kereskedelmi célú felhasználásához a szerző nem járul hozzá, azokat a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény által meghatározott módon kell kezelni. Copyright © 2020-2023 fugesember.hu